Suomalainen riskijournalismi

San Martinolla on sairaan korkea kokonaiskolesteroli,mutta varsin normaali HbA1c,HDL ja VLDL. Siitä huolimatta hänen C-peptidi,ASAT/ALAT - ja GT-arvot näyttävät olevan päin anusta? Ja siksi San Martinon "luuppi" pureutuu nyt kriittisesti valtamedian riskijournalismin kummallisuuksiin.

Valvoja: San Martino

Avatar
San Martino
Viestit: 4687
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Mikset vastaa Laatikainen?

ViestiKirjoittaja San Martino » 05 Syys 2017 9:00

Sami kirjoitti:
Pitäisikö kuitenkin ApoB ja ApoA1 suhde ottaa yleiseen mittaukseen?

Simulations suggest that ApoB-to-ApoA1 ratio probably provides the best overall indication of the effect of saturated fatty acids on cardiovascular disease risk among the markers tested. Focusing on a single lipid marker such as LDL cholesterol alone does not capture the net clinical effects of nutrients on cardiovascular risk.

http://www.pronutritionist.net/2017/08/ ... eilijalle/


On kulunut kokonainen viikko. Mikset vastaa Laatikainen? Höpöttelet vaan kaikenlaista....
Laatikainen kirjoitti:
Mitä suuri PURE-tutkimus opettaa suomalaiselle ravitsemustieteilijälle?

4 Tutkimuksessa ei tehty lainkaan tyydyttyneen rasvan vaihtokauppa-analyysiä monityydyttymättömään rasvaan. Tämä on todella outoa, ajatellen että juuri tästä on ollut se suurin vänkäys.

5 Tyydyttyneen rasvan saanti on yhteydessä kohonneeseen veren (LDL-) kolesteroliin ja apoB:hen , mutta tyydyttyneen rasvan saanti ei ollut yhteydessä sydän- ja verisuonitautisairastuvuuteen (”major cardiovascular disease”) (mutta se vaihtokauppa-analyysi pehmeään rasvan jäi siis tekemättä…). Tyydyttyneen rasvan vaihtokauppa (raffinoituihin) hiilihydraatteihin osoitti, että sydän- ja verisuonitautiriski lisääntyi jonkin verran. Tämä on linjassa aiemman laajan tutkimusnäytön kanssa. Tyydyttyneen rasvan saanti oli kuitenkin yhteydessä pienempään aivoinfarktin riskiin ja siksi myös kokonaiskuolleisuuden riskiin.

http://www.pronutritionist.net/2017/08/ ... eilijalle/

Apo-suhteen mittauksesta ei saa kertoa mitään toisille laillistetuille r-terapeuteille? Tämäkö on PUREn opetus?

Avatar
San Martino
Viestit: 4687
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Mikset vastaa Laatikainen?

ViestiKirjoittaja San Martino » 07 Syys 2017 10:48

Sami kirjoitti:
Pitäisikö kuitenkin ApoB ja ApoA1 suhde ottaa yleiseen mittaukseen?

Simulations suggest that ApoB-to-ApoA1 ratio probably provides the best overall indication of the effect of saturated fatty acids on cardiovascular disease risk among the markers tested. Focusing on a single lipid marker such as LDL cholesterol alone does not capture the net clinical effects of nutrients on cardiovascular risk.

viewtopic.php?f=81&t=6692&start=45#p47162


On kulunut kokonainen viikko. Mikset vastaa Laatikainen? Höpöttelet vaan kaikenlaista....

x x x

Ei näytä vieläkään ilmestyneen vastausta Samin selvään kysymykseen? Olisi taas kerran aika palauttaa mieliin 1960-luku Suomessa....
Reijo Laatikainen kirjoitti:
1960- luvulla luotiin pohja sille, miltä nykyinen rasvapolitiikka -ja kauppojen rasvalevite hylly näyttää. Jo silloin meidänkin perheessä siirryttiin margariiniin. Margariinin mainonta oli jo kovassa vauhdissa

”Tämä on tiedetty jo 1960 -luvulta lähtien”. Tämä on se kommentti, jonka esim. Antti Aro, Matti Uusitupa, Pekka Puska, Erkki Vartiainen, Petri Kovanen ja Timo Strandberg esittävät korostaessaan tyydyttyneen rasvan vaaroja. Mitä erikoista oikeastaan tutkittiin tai opittiin 1960 -luvulla?

http://www.pronutritionist.net/2011/09/ ... jat-osa-1/


Kuva

Vittorio de Sika
Viestit: 13
Liittynyt: 14 Joulu 2016 13:00

Re: Suomalainen riskijournalismi

ViestiKirjoittaja Vittorio de Sika » 07 Syys 2017 13:34

60-luvulla ja myöhemminkin margariinit olivat täynnä teollisia transrasvoja. Voin vaihtaminen margariiniin ei voinut olla sydänterveyden paranemisen syy.

Avatar
San Martino
Viestit: 4687
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Mikset vastaa Laatikainen?

ViestiKirjoittaja San Martino » 09 Syys 2017 8:24

Yllättäen Laatikainen vastasi!

Laatikainen kirjoitti:
Kommentointi on suljettu.

Pääsikö kuin koira veräjästä?




Sami kirjoitti:
Pitäisikö kuitenkin ApoB ja ApoA1 suhde ottaa yleiseen mittaukseen?



Ei näytä vieläkään ilmestyneen vastausta Samin selvään kysymykseen? Olisi taas kerran aika palauttaa mieliin 1960-luku Suomessa....
Reijo Laatikainen kirjoitti:
1960- luvulla luotiin pohja sille, miltä nykyinen rasvapolitiikka -ja kauppojen rasvalevite hylly näyttää. Jo silloin meidänkin perheessä siirryttiin margariiniin. Margariinin mainonta oli jo kovassa vauhdissa

”Tämä on tiedetty jo 1960 -luvulta lähtien”. Tämä on se kommentti, jonka esim. Antti Aro, Matti Uusitupa, Pekka Puska, Erkki Vartiainen, Petri Kovanen ja Timo Strandberg esittävät korostaessaan tyydyttyneen rasvan vaaroja. Mitä erikoista oikeastaan tutkittiin tai opittiin 1960 -luvulla?

http://www.pronutritionist.net/2011/09/ ... jat-osa-1/


Kuva

Avatar
San Martino
Viestit: 4687
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Kova rasva tappaa...

ViestiKirjoittaja San Martino » 25 Syys 2017 0:08

Laatikainen kirjoitti:
Höttöhiilihydraatteja ei kuitenkaan missään nimessä tulisi korvata kovilla rasvoilla, Laatikainen painottaa. Runsas kovien rasvojen käyttö suurentaa niin sepelvaltimotaudin kuin aivoinfarktinkin riskiä.

Epäterveellisinä pidetyt eläinperäiset eli niin sanotut kovat rasvat eivät aineiston perusteella aiheuttaneet terveysriskiä.
Tarkoittaako tämä siis sitä, että voimme syödä huoletta kovia rasvoja, kunhan emme sorru herkuttelemaan hiilihydraateilla?

NÄIN yksioikoisia johtopäätöksiä tutkimustuloksista ei suinkaan voida vetää, sanoo tutkimukseen perehtynyt ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

viewtopic.php?f=81&t=6692&start=45#p47162

Avatar
San Martino
Viestit: 4687
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Kova rasva tappaa...

ViestiKirjoittaja San Martino » 25 Syys 2017 22:29

YLE kirjoitti:
Jo parikymppisten sydän rasvoittuu – syynä länsimaiset elintavat

Taustalla ovat usein tupakointi, ylipaino, korkeat veren kolesteroliarvot ja hoitamaton verenpainetauti.

https://yle.fi/uutiset/3-9821963

Joku tässä taas mättää...esimerkiksi mistä johtuu ylipaino ja korkeat kolesteroliarvot. Siis mitkä kolearvot,kun niitä on neljää eri lajia 1) kokonaiskolesteroli 2) LDL,jota on kahta eri kokoa 3) HDL 4) triglyseridit? Ja minne unohtui insuliiniresistenssi lihavuuden taustalla? Eihän kukaan lihoa ilman haiman tuottamaa liiallista insuliinia? Siis miksi haima tuottaa liikaa insuliinia?


Laatikainen kirjoitti:
Höttöhiilihydraatteja ei kuitenkaan missään nimessä tulisi korvata kovilla rasvoilla, Laatikainen painottaa. Runsas kovien rasvojen käyttö suurentaa niin sepelvaltimotaudin kuin aivoinfarktinkin riskiä.

Epäterveellisinä pidetyt eläinperäiset eli niin sanotut kovat rasvat eivät aineiston perusteella aiheuttaneet terveysriskiä.
Tarkoittaako tämä siis sitä, että voimme syödä huoletta kovia rasvoja, kunhan emme sorru herkuttelemaan hiilihydraateilla?

NÄIN yksioikoisia johtopäätöksiä tutkimustuloksista ei suinkaan voida vetää, sanoo tutkimukseen perehtynyt ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

viewtopic.php?f=81&t=6692&start=45#p47162

Avatar
San Martino
Viestit: 4687
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Huvittava juttu....

ViestiKirjoittaja San Martino » 26 Syys 2017 7:28

Reijo Laatikainen twiittasi ja kirjoitti:

Antti Heikkilä ei tykännyt mun haastattelusta päivän Hesarissa... Näin aurinkoisena päivänä tämä lähinnä huvitti.

https://twitter.com/pronutritionist/sta ... 8969197568

Twiitti osoittaa hyvin vt-tieteilijä Laatikaisen suhtautumisen näihin asioihin....

Avatar
San Martino
Viestit: 4687
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Huvittava juttu nº 2

ViestiKirjoittaja San Martino » 27 Syys 2017 9:19

YLE kirjoitti:
Sokeriakin saa syödä – mutta miksi syöminen herättää niin paljon intohimoja?

Someaika korostaa ruokatrendien ääripäitä.

Ruoka-aiheista puhutaan jatkuvasti myös mediassa. Eri ruoka-aineiden terveysvaikutuksista uutisoidaan milloin mitäkin.

Sosiaalisessa mediassa on helppo kerätä yleisöä, jos on keksinyt keinon, jolla ravinnosta saa lisää terveyttä.

https://yle.fi/uutiset/3-9851560

YLEn junttitoimittaja Timo Keränen yrittää syyttää artikkelissaan somea vt-tieteilijöiden vuosikymmenien sekoiluista...voi voi

Tämän hetken paras ravitsemustieteen puuron vt-sekoittaja esiintyi vastikään valta"vale"mediassa

Reijo Laatikainen twiittasi ja kirjoitti:

Antti Heikkilä ei tykännyt mun haastattelusta päivän Hesarissa... Näin aurinkoisena päivänä tämä lähinnä huvitti.

viewtopic.php?f=81&t=6692&p=47298#p47296

Avatar
San Martino
Viestit: 4687
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Kuitu ja kuitu

ViestiKirjoittaja San Martino » 12 Loka 2017 9:18

Ruotsalainen Wiki valistaa

Wikipedia kirjoitti:
Resistent stärkelse är en stärkelse som vid matsmältning inte bryts ned förrän den når tjocktarmen. Resistent stärkelse anses vara den tredje typen av kostfiber.
I tjocktarmen omvandlar magbakterier stärkelsen till nyttiga fettsyror som smörsyra. Smörsyra, i sin tur, kan motverka skador på tarmcellernas arvsmassa. Den kan hindra cancerceller att dela och föröka sig.
Det finns gott om resistent stärkelse i kall kokt potatis, gröna bananer, kikärtor, linser och bönor
https://sv.wikipedia.org/wiki/Resistent_st%C3%A4rkelse

Resistentti tärkkelys(RT) on eräs kuitutyypeistä,jota on kolmea lajia. RT:tä syntyy paksusuolessa voihappoa *),joka voi korjata suolen geenistöä. RT voi estää syöpäsoluja jakautumasta ja lisääntymästä...
(Huom! täysjyvää ei mainita hyvänä RTn lähteenä)

*) Voihappo eli butaanihappo kuuluu tyydyttyneisiin rasvahappoihin


viewtopic.php?f=81&t=6692&start=30#p46451

Onpa jäänyt huomaamatta kuun alussa pidetyt Ravitsemuspäivät. Siellä kerrottiin tällaista varmana tietona...



Lihavuus siirtyy mikrobiston mukana

Dosentti, mikrobiologi Anne Salosen esitelmästä vielä tällaisia kiinnostavia huomioita:

Lihavuus siirtyy mikrobiston mukana. Salonen kertoo tutkimuksesta, jossa otettiin ulostetta lihavilta ja ulostetta normaalipainoiselta. Ja todellakin: lihavalta ulostesiirteen saaneet lihoivat enemmän.

Karppaus ei ole hyväksi suolistoterveydelle, vaikka karppaus hetkellisesti laihduttaakin. Salosen mukaan karppausta pidetään suolistolle niin haitallisena, ettei tutkimuseettisistä syistä ihmisillä tehtäviin rankkoihin karppaustutkimuksiin enää saa edes lupia. Aiemmissa tutkimuksissa huomattiin, että rankasti karpanneilla voihapon pitoisuus romahti puoleen ja jotkut fenoliset yhdisteet olivat liki nollissa.

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-20000 ... 7037d574c1

Nyt olisikin kiva tietää lisää näistä "rankoista karppaustutkimuksista". Kuka on tehnyt niitä ja missä?

Avatar
San Martino
Viestit: 4687
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Kuitu ja kuitu

ViestiKirjoittaja San Martino » 14 Loka 2017 11:56

Ruotsalainen Wiki valistaa

Wikipedia kirjoitti:
Resistent stärkelse är en stärkelse som vid matsmältning inte bryts ned förrän den når tjocktarmen. Resistent stärkelse anses vara den tredje typen av kostfiber.
I tjocktarmen omvandlar magbakterier stärkelsen till nyttiga fettsyror som smörsyra. Smörsyra, i sin tur, kan motverka skador på tarmcellernas arvsmassa. Den kan hindra cancerceller att dela och föröka sig.
Det finns gott om resistent stärkelse i kall kokt potatis, gröna bananer, kikärtor, linser och bönor
https://sv.wikipedia.org/wiki/Resistent_st%C3%A4rkelse

Resistentti tärkkelys(RT) on eräs kuitutyypeistä,jota on kolmea lajia. RT:tä syntyy paksusuolessa voihappoa *),joka voi korjata suolen geenistöä. RT voi estää syöpäsoluja jakautumasta ja lisääntymästä...
(Huom! täysjyvää ei mainita hyvänä RTn lähteenä)

*) Voihappo eli butaanihappo kuuluu tyydyttyneisiin rasvahappoihin


viewtopic.php?f=81&t=6692&start=30#p46451

Onpa jäänyt huomaamatta kuun alussa pidetyt Ravitsemuspäivät. Siellä kerrottiin tällaista varmana tietona...



Lihavuus siirtyy mikrobiston mukana

Dosentti, mikrobiologi Anne Salosen esitelmästä vielä tällaisia kiinnostavia huomioita:

Lihavuus siirtyy mikrobiston mukana. Salonen kertoo tutkimuksesta, jossa otettiin ulostetta lihavilta ja ulostetta normaalipainoiselta. Ja todellakin: lihavalta ulostesiirteen saaneet lihoivat enemmän.

Karppaus ei ole hyväksi suolistoterveydelle, vaikka karppaus hetkellisesti laihduttaakin. Salosen mukaan karppausta pidetään suolistolle niin haitallisena, ettei tutkimuseettisistä syistä ihmisillä tehtäviin rankkoihin karppaustutkimuksiin enää saa edes lupia. Aiemmissa tutkimuksissa huomattiin, että rankasti karpanneilla voihapon pitoisuus romahti puoleen ja jotkut fenoliset yhdisteet olivat liki nollissa.

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-20000 ... 7037d574c1

Nyt olisikin kiva tietää lisää näistä "rankoista karppaustutkimuksista". Kuka on tehnyt niitä ja missä?




Tri Kuusela kommentoi ylläolevaa....
Timo Kuusela kirjoitti:
Suomalaisessa ”tiedekeskustelussa” yksi sun toinen arvokkaan tittelin tukema asiantuntija nolaa itsensä julkisilla mielipiteillään valtamedian taputuksin.

Viimeisin kommentoi neljän hiiliatomin rasvahappoa (voihappoa) ja sen katalaa kohtaloa karppaajan suolessa.

Tuntemani karppaajat / vhh-ravitsemusta noudattavat korvaavat ylettömiksi suositellut ja elimistössä sokereina vaikuttavat hiilihydraatit erilaisilla hyvin matalasokerisilla ”rehuilla”.....”Rehujen” imeytymisongelma ratkaistaan ”ostopalveluina”: paksunsuolen mahtava mikrobikasvusto hajottaa ”rehut”, käyttää saamansa sokerin ja jättää isännälle mm runsaan voihapon hyvinvoinnin tukemiseen.

viewtopic.php?f=34&p=47363#p47363

Avatar
San Martino
Viestit: 4687
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Iltalehden kertomaa....

ViestiKirjoittaja San Martino » 20 Loka 2017 10:14

Iltalehti/Leena Putkonen kirjoitti:
Minun kohdallani pahimpia turvotuksen ja ilmavaivojen aiheuttajia ovat ruisleipä, sipuli, punajuuri, omena, päärynä, mustaherukat ja couscous.

Myöskään kuitulisävalmiste, jota lääkärit suosittelevat yleisesti ärtyvän suolen hoitoon, ei sovi vatsalleni lainkaan.

http://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/ ... 6_we.shtml

Kysymys: Voiko toimia laillistettuna r-terapeuttina,jos ruisleipä ei maistu? Kuituu,kuituu lisää kuituu...?

Resistentti tärkkelys(RT) on eräs kuitutyypeistä,jota on kolmea lajia. RT:tä syntyy paksusuolessa voihappoa *),joka voi korjata suolen geenistöä. RT voi estää syöpäsoluja jakautumasta ja lisääntymästä...
(Huom! täysjyvää ei mainita hyvänä RTn lähteenä)

*) Voihappo eli butaanihappo kuuluu tyydyttyneisiin rasvahappoihin

viewtopic.php?f=81&t=6692&p=47385#p47364

................................................................................................................................................

Iltalehti kirjoitti:
7 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lopetat punaisen lihan syömisen

WHO:n suosituksen mukaan punaista lihaa saisi syödä vain 500 grammaa viikossa ja pienentämällä tätä määrää osan elintaso- ja muiden sairauksien riskeistä pienenee.

http://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/ ... 8_we.shtml

Odotamme jännityksellä poistuvatko makkaramainokset Iltalehden sivuilta ja tilalle tulevat nyhtökauramainokset?

PS. Kohta saamme varmaan myös lukea Iltalehdestä Fogelin matkasta Buenos Airesiin?

Yhden miehen komitea paljastaa....


Ravitsemustieteilijöiden konferenssissa, josta Fogelholm twiittailee, on tietenkin tarjolla myös sponsoroituja luentoja tähän malliin:

http://karppaus.info/forum/viewtopic.ph ... 0#p2158488

Avatar
San Martino
Viestit: 4687
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Matkustaminen avartaa....

ViestiKirjoittaja San Martino » 21 Loka 2017 9:11



PS. Kohta saamme varmaan myös lukea Iltalehdestä Fogelin matkasta Buenos Airesiin?

viewtopic.php?f=81&t=6692&p=47390#p47385

Tietoa tihkuu jo Buenos Airesista!
Mikael Fogelholm twiittasi ja kirjoitti:
Tyydyttyneen rasvan iloista ei edelleenkään saa mitään vahvistusta, ei ainakaan ravitsemustieteen maailmankongressista. Salajuoni?

https://twitter.com/MikaelFogelholm/sta ... 8654217216

Olipa iloton maailmankongressi? Mutta onpa kuitenkin kiva matkustella Helsingin Yliopiston rahoilla ympäri maailmaa....


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa