Suomalainen riskijournalismi

San Martinolla on sairaan korkea kokonaiskolesteroli,mutta varsin normaali HbA1c,HDL ja VLDL. Siitä huolimatta hänen C-peptidi,ASAT/ALAT - ja GT-arvot näyttävät olevan päin anusta? Ja siksi San Martinon "luuppi" pureutuu nyt kriittisesti valtamedian riskijournalismin kummallisuuksiin.

Valvoja: San Martino

Tomppa
Viestit: 281
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suomalainen riskijournalismi

ViestiKirjoittaja Tomppa » 09 Marras 2017 22:42

Myrsky vesilasissa? Ravinto"tiede" vie lääketiedettä?

Avatar
San Martino
Viestit: 5086
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Rypsi ja linolihappo

ViestiKirjoittaja San Martino » 10 Marras 2017 10:24

Fogelholm twiittasi ja kirjoitti:
Onko Martti (Färkkilä) uuden äärellä vai onko tämä vain heitto?

viewtopic.php?f=81&t=6692&start=60#p47467




Karppi skarppina


Tätä on valkopyykkäri Laatikaisenkin vaikea kääntää parhain päin rypsiöljyn kannalta. Tässä asiassa saattaa epidemiologisiin tutkimuksiin tavallisesti niin vahvasti uskova Fogelholm tivata RCT-tutkimuksia!

Virallisten suosittelijoiden wannabe pääpropagandisti Laatikainen tietenkin kiiruhti Färkkilän HS-haastattelun seurauksena blogissaan virallisten suosittelijoiden avuksi. Näin Laatikainen yrittää valkopestä virallisten suosittelijoiden ylistämää rypsiöljyä

https://karppaus.info/forum/viewtopic.p ... 3#p2163771

Avatar
San Martino
Viestit: 5086
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Siemenöljyt terveellisiä....

ViestiKirjoittaja San Martino » 11 Marras 2017 11:17

Odottelemme jännityksellä huomisia lehtiä,joissa todistetaan, että rypsi ym. siemenöljyt ovat terveellisiä?


Antti Heikkilä kirjoitti:
Nostan hattua kollega professori Martti Färkkilälle. Hän nosti kissan pöydälle. Nyt romahtaa korruptoituneen ”ravitsemustieteen” luoman ravintosuositusten korttitalo. Samalla paljastuu suositusten todellinen motivaatio, joka on globaalin ruokateollisuuden tukeminen. Ihmisten terveydellä siinä ei ole mitään osuutta. Linolihapon terveyshaitat ovat olleet tiedossa vuosia, mutta Suomen ravitsemuseliitti on kylmästi jättänyt sen huomioimatta.

viewtopic.php?f=81&t=6692&p=47470#p47469

Avatar
San Martino
Viestit: 5086
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Siemenöljyt terveellisiä....

ViestiKirjoittaja San Martino » 15 Marras 2017 12:41

Odottelemme jännityksellä huomisia lehtiä,joissa todistetaan, että rypsi ym. siemenöljyt ovat terveellisiä?


Antti Heikkilä kirjoitti:
Nostan hattua kollega professori Martti Färkkilälle. Hän nosti kissan pöydälle. Nyt romahtaa korruptoituneen ”ravitsemustieteen” luoman ravintosuositusten korttitalo. Samalla paljastuu suositusten todellinen motivaatio, joka on globaalin ruokateollisuuden tukeminen. Ihmisten terveydellä siinä ei ole mitään osuutta. Linolihapon terveyshaitat ovat olleet tiedossa vuosia, mutta Suomen ravitsemuseliitti on kylmästi jättänyt sen huomioimatta.

viewtopic.php?f=81&t=6692&p=47470#p47469

Itä-Suomen rypsi-opin professori sai palstatilaa...vaan ei Hesarissa


IS kirjoitti:
Uhkaako rypsiöljy tuhota salakavalasti suomalaisten suoliston? Asiantuntija vastaa

Rasvat Ravitsemusterapian professorin mukaan yksi ravintoaine ei ravitsemuksessa ratkaise.
Helsingin Sanomat kirjoitti viime viikolla tulehduksellisten suolistosairauksien yleistymisestä. On arveltu, että ruokavaliovalinnoilla on tässä merkitystä. Jutussa haastatellun gastroenterologian professorin mukaan yksittäisistä ravintoaineista vahvin näyttö on linolihapon haitallisuudella.

Linolihappoa sisältävä rypsiöljy voi hänen mukaansa siksi olla perusteltua vaihtaa oliiviöljyyn.
Rypsiöljyä on kritisoitu aikaisemminkin. Tuhoaako rypsiöljy suolistoa, ravitsemusterapian professori Ursula Schwab?

– Ei tosiaan, päinvastoin! Jos suolistossa on tulehdusta, rypsiöljyä sisältävä ruokavalio voi hillitä sitä.

https://www.is.fi/terveys/art-200000544 ... ml?ref=rss


PS. Lisää aiheesta täällä...


R-terapeutin totuus ja....

viewtopic.php?f=36&t=7154#p47489

Avatar
San Martino
Viestit: 5086
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Siemenöljy puhuttaa....

ViestiKirjoittaja San Martino » 15 Marras 2017 20:38

HS kirjoitti:
Färkkilä kertoi vuonna 2009 ilmestyneestä tutkimuksesta, jonka mukaan linolihappo saattaa selittää osaltaan erään tulehduksellisen suolistosairauden, haavaisen koliitin lisääntymistä.

Linolihappoa on paljon monissa kasviöljyissä, muun muassa rypsiöljyssä.

”Tämän perusteella saattaa olla perusteltua vaihtaa rypsiöljy oliiviöljyksi”, Färkkilä totesi Minä väitän -sarjan jutussa.

Oliiviöljyn Färkkilä asettaa kuitenkin rypsiöljyä paremmaksi. Hän perustelee tätä sillä, että hänen mainitsemassa tutkimuksessa oleiinihappo, jota käytettiin oliiviöljyn käytön mittarina, oli neutraali haavaisen koliitin suhteen.

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005450226.html

Niin voiko siemenöljyä ja oliiviöljyä edes verrata keskenään? Ja toisekseen on kahdenlaista rypsäriä. Kylmäpuristettua ja kemikaalein valmistettua.

Virgino-rypsiöljy valmistuu kylmäpuristuksella. Öljy irrotetaan valikoiduista rypsin siemenistä mekaanisesti puristamalla. Siemeniä ei kuumenneta eikä käsitellä kemiallisesti.

http://www.virgino.fi/virgino/valmistus ... mapuristus

Voipi vain kysyä, kumpaa rypsäriä on käytetty suomalaisissa tutkimuksissa? Epäilen, että ensimmäistä....pahanmakuista kuin mikä..hyi!

PS. Jott´ei totuus unohtuisi,pitää kuitenkin kertoa, että suurin osa kaupan rypsiöljystä on valmistettu uuttomenetelmällä...


Yleisin öljynvalmistusmenetelmä on uutto. Siinä siemenet lämmitetään ja öljy irrotetaan liuottimilla. Saatu öljy raffinoidaan eli jatkokäsitellään kemikaalein, jolloin suurin osa antioksidanteista ja vitamiineista tuhoutuu, ja säilyvyys paranee. Joskus käytetään myös kuumapuristusta.

https://www.ekolo.fi/info/kasvioljyt/30/

Avatar
San Martino
Viestit: 5086
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

On syytä noudattaa....

ViestiKirjoittaja San Martino » 17 Marras 2017 11:19

Saaristolainen kirjoitti:
EU:n säännösten mukaan suositus ei saa olla pakko eikä velvoite.

viewtopic.php?f=81&t=6695&start=75#p47486



MMM kirjoitti:
Valtion ravitsemusneuvottelukunta: kuntien on syytä noudattaa ravitsemussuosituksia

Ravitsemussuositusten mukaan leipärasvaksi suositellaan margariinia, joka sisältää vähintään 60 prosenttia rasvaa ja tästä korkeintaan 30 prosenttia tyydyttynyttä rasvaa

http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publish ... da-leikkia

Herää kysymys,onko Sotkamon kunnan noudatettava VRNn ravitsemussuositusta? Suositus vai laki? Miten pitäisi suhtautua suositeltavaan vaihtoesteröityyn margariiniin?

Maaseudun Tulevaisuus kirjoitti:
Margariinin pakkosyöttö ei kuulu nyky-yhteiskuntaan

Professori Kari Salminen: "Vaihtoesteröityjen uusrasvojen terveysvaikutuksista emme käytännössä tiedä mitään."

Salminen korostaa, että kansanravitsemus- ja terveys ovat vaakalaudalla ilman uusrasvojen perusteellista tutkimusta. Erityisesti margariinisuosituksien ehdottomuus on harkitsematonta.

Edes lasten vanhemmat eivät saa tuoda lapsilleen valinnai­seksi voi-kasviöljy­seoksia tai voita. Tällainen valtiovallan johtama perusteeton pakkosyöttö ei kuulu nyky-yhteiskuntaan.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruok ... n-1.140066

San lähtee nyt muille maille (ilman läppäriä) seuraamaan tilanteen kehittymistä....

Hyvää loppuvuotta!
Tavataan tammikuussa....

Kalakukko
Viestit: 4920
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Suomalainen riskijournalismi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 17 Marras 2017 15:13

Hyvää lomaa ja lomamatkaa! Älä unohda meitä, sillä sivustollasi on moniaita lukijoita!
Kalakukko

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3186
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Suomalainen riskijournalismi

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 18 Marras 2017 2:17

Hyvää lomaa, San!

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1710
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Suomalainen riskijournalismi

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 18 Marras 2017 14:09

Minäpä tiiän, että menee tosi kauas. Osanneeko takaisin? Tarkkana San!
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
San Martino
Viestit: 5086
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Hyvää Uutta Vuotta 2018

ViestiKirjoittaja San Martino » 04 Tammi 2018 22:22

Timo Kuusela kirjoitti:Osanneeko takaisin? Tarkkana San!

Vähän kesti,mutta takaisin tultiin. Matkalämpötilat ovat vaihdelleet hurjasti kohdemaista riippuen...+35...+0....+15 jne.


Ja sitten asiaan....

Tohtori Pauli Ohukaisen selkääntaputtaja kirjoittaa


Ilkka Harju kirjoitti:
Kiitokset jälleen kerran aivan erinomaisesta kirjoituksesta! Jos otetaan tarkasteluun veren rasva-arvoista HDL, LDL sekä triglyseridit, niin mikä merkitys näillä kullakin on sydän- ja verisuonitautien riskitekijänä? Vai onko niin, että käytännössä vain tosiaan tuolla LDL:n määrällä on merkitystä?

Lueskelin huvikseni myös lääkäri Heikkilän blogeja kolesterolista. Taitaa olla täysin järjetöntä soopaa hänen väitteensä siitä, että jos triglyjen arvo on tarpeeksi pieni ja HDL:n tarpeeksi suuri, niin tällöin LDL olisi kokonaan jotain ihmeellistä vaaratonta muotoa! Ja tähän autuuden tilaan sitten päästäisiin sellaisella vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, jossa on paljon eläinrasvoja.

Ohukainen,joka on todellakin tohtori,ei kuitenkaan lääkäri,vastaa...
Tohtori Ohukainen kirjoitti:
Heikkilä kirjoittaa tosiaan erittäin paljon väärää tietoa kolesterolista. Se on kyllä totta, että jos HDL on >1 mmol/l ja triglytkin kurissa, henkilö on alhaisemmassa riskissä kuin silloin jos nuo samat mittarit olisivat huonommat. Voidaan ajatella että tällaisen henkilön valtimot kestävät suurempia määriä LDL-hiukkasia mutta ei se tarkoita sitä ettei niistä tarvitsisi lainkaan välittää.

http://www.tervettaskeptisyytta.net/kol ... ole-valia/

Näyttää Heikkilä kirjoittavat Ohukaisen mielestä kuitenkin ihan asiallisesti kolesterolista tuossa yllä?

Mutta,mutta....annetaanpa Heikkilän jatkaa englanniksi

Antti Heikkilä kirjoitti:
In insulin resistance triglycerides start to rise and HDL decrease.

...kun ihminen potee insuliiniresistenssiä triglyseridit alkavat nousta ja hyvä-HDL laskee ja jatkaa unohdetusta Helsingin Poliisitutkimuksesta...

Antti Heikkilä kirjoitti:
A good example of this is Helsinki Policemen Study, where the effect of insulin on cardiac diseases was studied.

http://www.greenmedinfo.com/blog/many-f ... resistance

Sokeriuutisissa onkin jo juttua tästä....


Hyperinsulinaemia and the risk of cardiovascular disease

Helsingin Poliisitutkimus oli ensimmäisiä väestötutkimuksia, joissa osoitettiin suurentuneen veren insuliinipitoisuuden ennustavan sepelvaltimotaudin vaaraa.

viewtopic.php?f=81&t=6880&start=60#p47263


PS. Onkohan Tohtori Ohukainen tietoinen tästä tutkimuksesta,jossa kerrotaan, että hyperinsulinaemia on sepelvaltimotaudin riskitekijä? Uusi Käypähoito-suositus näyttää sekin olevan huolissaan vain LDL- kolesterolista/hyperkolesterolemiasta...hohhoijaa..


Hyperkolesterolemia on keskeinen syy ateroskleroosin kehittymiseen sepelvaltimoihin, ja se on tärkeä tekijä myös aivovaltimoiden, aortan ja alaraajavaltimoiden ateroskleroosin synnyssä. Plasman suuren kokonaiskolesterolipitoisuuden ja erityisesti suuren LDL-kolesterolipitoisuuden haitallisista vaikutuksista valtimotautien syntyyn on vuosikymmenien tutkimustyön tuloksena saatu monipuoliset todisteet

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositu ... d=hoi50025

Avatar
San Martino
Viestit: 5086
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Suomalainen riskijournalismi

ViestiKirjoittaja San Martino » 05 Tammi 2018 10:14


PS. Onkohan Tohtori Ohukainen tietoinen tästä tutkimuksesta,jossa kerrotaan, että hyperinsulinaemia on sepelvaltimotaudin riskitekijä? Uusi Käypähoito-suositus näyttää sekin olevan huolissaan vain LDL- kolesterolista/hyperkolesterolemiasta...hohhoijaa..

viewtopic.php?f=81&p=47685#p47683


Pieni korjaus! Uusi suositus mainitsee sivulauseessa insuliiniresistenssin...
Uusi Käypähoito-suositus kirjoitti:
Hyperkolesterolemia on keskeinen syy ateroskleroosin kehittymiseen sepelvaltimoihin....

Hypertriglyseridemia on yhteydessä myös muihin MBO:n aterogeenisiin osatekijöihin, kuten insuliiniresistenssiin, vyötärölihavuuteen, rasvamaksaan, häiriintyneeseen glukoosiaineenvaihduntaan ja kohonneeseen verenpaineeseen.

............................................................................................................................................................
Tolosen berberiini on vaarallinen ravintolisä arvelee Kuopion apteekkari?


Hyvä proviisori Kaisa Salminen

Ylen uutisissa lukee tänään mm. näin:

"– Esimerkiksi berberiiniä ei suositella käytettävän yhtä aikaa suun kautta otettavien diabeteslääkkeiden kanssa. Yhteiskäyttö lisää riskiä hypoglykemiaan, mistä puolestaan voi seurata vakavimmillaan sydänkohtaus, kooma ja kuolema, Salminen kertoo Ylelle alalla selville saatuja tutkimuksia."

Voisitko ystävällisesti meilata minulle bibliograafiset tiedot tutkimuksista, joihin lausuntosi perustuu. Viittaan artikkeliini ja sen useisiin kymmeniin lähteisiin
http://www.tritolonen.fi/artikkelit/225 ... a-diabetes

Lisäksi voin kertoa, että olen toiminut yli 10 vuotta Aurinkorannikon suomalaisen diabetesyhdistyksen yhtenä lääkäriasiantuntijana. Yhdistyksen jäsenet ovat käyttäneet berberiiniä vuodesta 2009 ja käyttävät edelleenkin yhdessä diabeteslääkkeiden kanssa ja tulokset ovat mainiot. Yhtään haitallista interaktiota ei ole tullut tietooni. Samoin Suomessa tuhannet diabeetikot käyttävät berberiiniä lääkityksen lisänä. Jos siitä olisi tullut haittoja, olisin kyllä saanut niistä palautetta. Onko sinulla esittää päinvastaista tietoa? Olisin siitä erittäin kiinnostunut, koska lanseerasin berberiinin Suomeen vuonna 2009, ja siitä on tullut suosittu ravintolisä, erityisesti diabeetikoille.

Ystävällisin terveisin
Matti Tolonen

viewtopic.php?f=43&p=47675#p47675

Jäämme seuraamaan saako tri Matti vastauksen bigpharmaseutilta?

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1710
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Suomalainen riskijournalismi

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 05 Tammi 2018 12:01

Tervetuloa San!
Hiljainen sisäinen tieto kertoo, että statiinit purevat huonosti juuri niihin ”kolesteroli”hiukkasiin, joita pidetään sv-tautien riskinä eli pieniä ja tiiviitä hiukkasia (sdLDL). Niitä tunnetusti metaboolikon maksa syytää verenkiertoon juuri hiilihydratti (sokeri-) pitoisten aterioden seurauksena. Suositusten kiivas ateriarytmi ei asiaa ainakaan paranna.

Siis vaatimaan Apo-suhteen tutkimista AINA, kun matalillakin LDL tasoilla epäillään sv-tautien kehittymistä.

Kirjoittaa Ohukainen oppilapsineen mitä hyvänsä, MATALA TRIGLY, kunnolla YLI 1 oleva HDL, MATALA herkkä tulehdusarvo (hsCRP) ja syömisten avulla hallittu verensokeri antavat nykyisillä lab.tutkimuksilla mm sydän-verisuoniterveyden luotettavimmat takeet. PAREMPAA ON TULOSSA.
Ja sanokoon Fogelholm mitä hyvänsä, sokeri osaa tappaa monella tavalla!

Ethän San säikähtänyt heti matkalta palattuasi hulttiosyömisiäsi? Maailmalla & Suomessakin tiedetään tämä ja on tiedetty jo vuosia, vaikka muusta vaahdotaan mm Sonkajärven lasten maidon rasvaprosentista.
Edesmenneestä Kekkosesta uskalletaan jo kertoa kaikenlaista, koskahan Pohjois-Karjala hankkeen salaus puretaan? Totuuskomitealla riittää tekemistä.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Tomppa
Viestit: 281
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suomalainen riskijournalismi

ViestiKirjoittaja Tomppa » 19 Tammi 2018 16:04

En tiedä meneekö tämä nyt ihan oikeaan ketjuun, mutta näittekö Turpaduunarin alias Christer Sundqvistin palstalla tuoreen jutun
"Voita vai rypsiöljyä?" Alkaa mielenkiintoisesti, kannattaa lukea koko juttu:
Kirjoittaja: Ari Kaihola Rypsiöljy – saako tuota siemenöljyä arvostella Suomessa? Rypsiöljy, tuo Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) lempilapsi, sai naarmun julkisuuskuvaansa, kun professori, ylilääkäri Martti Färkkilä viime syksynä 8.11. julkaistussa Helsingin Sanomien artikkelissaan totesi: ”Rypsiöljyn sisältämä linolihappo voi altistaa suolistotaudille”. Tällä lausumalla hän tuli astuneeksi ravitsemusasiantuntijoiden reviirille, jota he mustasukkaisesti varjelevat. Vaikka olisi kuinka pätevä asiantuntija tahansa […]

Avatar
San Martino
Viestit: 5086
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Suomalainen riskijournalismi

ViestiKirjoittaja San Martino » 19 Tammi 2018 17:45

Tomppa kirjoitti:En tiedä meneekö tämä nyt ihan oikeaan ketjuun, mutta näittekö Turpaduunarin alias Christer Sundqvistin palstalla tuoreen jutun
"Voita vai rypsiöljyä?" Alkaa mielenkiintoisesti, kannattaa lukea koko juttu:
Kirjoittaja: Ari Kaihola Rypsiöljy – saako tuota siemenöljyä arvostella Suomessa? Rypsiöljy, tuo Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) lempilapsi, sai naarmun julkisuuskuvaansa, kun professori, ylilääkäri Martti Färkkilä viime syksynä 8.11. julkaistussa Helsingin Sanomien artikkelissaan totesi: ”Rypsiöljyn sisältämä linolihappo voi altistaa suolistotaudille”. Tällä lausumalla hän tuli astuneeksi ravitsemusasiantuntijoiden reviirille, jota he mustasukkaisesti varjelevat. Vaikka olisi kuinka pätevä asiantuntija tahansa […]


Juu...täältä löytyy linkki juttuun...kannattaa lukea kuten Tomppa toteaa!

viewtopic.php?f=81&t=6837&start=75#p47790

...ja tämä

viewtopic.php?f=81&p=47795#p47470

Tomppa
Viestit: 281
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suomalainen riskijournalismi

ViestiKirjoittaja Tomppa » 19 Tammi 2018 19:05

Kappas, San olikin ehtinyt jo linkittää tuon Turpaduunari-jutun hieman aikaisemmin. Mitä sitten tulee rypsiöljyn terveysvaikutuksiin, niin suoliston lisäksi se voi laittaa myös aivot sekaisin jos tätä on uskominen:
http://www.dailymail.co.uk/health/article-5155567/Canola-oil-worsens-memory-loss-causes-weight-gain.html
Scientists warn against using this ONE vegetable oil after study reveals it is detrimental to brain health, could worsen symptoms of dementia and causes weight gain

Ja tuo "one" on canola oil, minkä ainakin jotkut sanakirjat kääntävät rypsiksi.

'Canola oil is appealing because it is less expensive than other vegetable oils, and it is advertised as being healthy,' said senior study investigator Professor Domenico Praticò, director of the Alzheimer's Center at Lewis Katz School of Medicine at Temple University (LKSOM) in Philadelphia.

'Very few studies, however, have examined that claim, especially in terms of the brain.'


Halpaa siis on. Mutta vanhann kansanviisauden mukaan "köyhällä ei ole varaa halpaan".


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa