Sokeriuutisia

San Martinolla on sairaan korkea kokonaiskolesteroli,mutta varsin normaali HbA1c,HDL ja VLDL. Siitä huolimatta hänen C-peptidi,ASAT/ALAT - ja GT-arvot näyttävät olevan päin anusta? Ja siksi San Martinon "luuppi" pureutuu nyt kriittisesti valtamedian riskijournalismin kummallisuuksiin.

Valvoja: San Martino

Avatar
San Martino
Viestit: 5087
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Sokeriuutisia

ViestiKirjoittaja San Martino » 13 Syys 2016 1:04

The New York Times kirjoitti:The sugar industry paid scientists in the 1960s to downplay the link between sugar and heart disease and promote saturated fat as the culprit instead, newly released historical documents show.

The internal sugar industry documents, recently discovered by a researcher at the University of California, San Francisco, and published Monday in JAMA Internal Medicine, suggest that five decades of research into the role of nutrition and heart disease — including many of today’s dietary recommendations — may have been largely shaped by the sugar industry.

“They were able to derail the discussion about sugar for decades,” said Stanton Glantz, a professor of medicine at U.C.S.F. and an author of the new JAMA paper.

The documents show that a trade group called the Sugar Research Foundation, known today as the Sugar Association, paid three Harvard scientists the equivalent of about $50,000 in today’s dollars to publish a 1967 review of sugar, fat and heart research. The studies used in the review were handpicked by the sugar group, and the article, which was published in the prestigious New England Journal of Medicine, minimized the link between sugar and heart health and cast aspersions on the role of saturated fat.

The Harvard scientists and the sugar executives with whom they collaborated are no longer alive. One of the scientists who was paid by the sugar industry wa
s D. Mark Hegsted, who went on to become the head of nutrition at the United States Department of Agriculture, where in 1977 he helped draft the forerunner to the federal government’s dietary guidelines. Another scientist was Fredrick J. Stare, the chairman of Harvard’s nutrition department.

http://www.nytimes.com/2016/09/13/well/ ... share[

Haa! Californian Yliopiston tutkijat ovat löytäneet vanhoja dokumentteja, joissa kerrotaan kuinka sokeriteollisuus(the Sugar Research Foundation) maksoi kolmelle Harvardin tutkijalle suuria summia tutkimuspimityksestä koskien sokeria eli kuinka rasvasta tehtiin syyllinen sydäntauteihin.....

Lue koko dokumentti tästä(free!)


JAMA kirjoitti:Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research
A Historical Analysis of Internal Industry Documents

http://archinte.jamanetwork.com/article ... id=2548255

Olisi kiinnostavaa tietää, tiesikö Jussi Huttunen tästä jo 1970-luvulla?
"On sokerin ongelmat tiedetty jo pitkään, mutta niihin ei vain ole keskitytty tutkimuksessa. Tieteessä on olemassa muotitutkimusalueita, joihin tutkijat keskittyvät, ja rasva oli aivan perustellusti sellainen”, sanoo emeritusprofessori, sisätautien erikoislääkäri Jussi Huttunen.

Voiko siis olla, että kaikki nämä vuodet on haukuttu väärää puuta ja syyllinen kansantauteihimme onkin kovan rasvan sijaan sokeri? ”Tämä ei ole joko tai -kysymys. Rasvalla ja sokerilla on molemmilla omat itsenäiset vaikutuksensa elimistöön. Nyt on vain huomattu, että sokeri on terveydelle haitallisempaa kuin aiemmin ajateltiin”, Huttunen sanoo.

viewtopic.php?f=81&t=6695#p44876

Avatar
San Martino
Viestit: 5087
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Sokeriuutisia

ViestiKirjoittaja San Martino » 13 Syys 2016 10:13

The top 2 stories on NY Times right now: Low carb diet op-ed, and my article on sugar. I sense a hot-button issue.

https://twitter.com/anahadoconnor/statu ... 04?lang=es

Artikkeli "How the Sugar Industry Shifted Blame to Fat" ja tutkimuspaljastus on toiseksi luetuin uutinen valtalehti The New York Timesissa. Yli 700 kommenttia vuorokaudessa!

Ja VHH-artikkeli on numero ykkönen!!

Sarah Hallberg kirjoitti:
Before You Spend $26,000 on Weight-Loss Surgery, Do This

http://www.nytimes.com/2016/09/11/opini ... ailed&_r=1

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1710
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Sokeriuutisia

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 13 Syys 2016 10:50

Erinomainen San'in havainto!

Historiallista faktatietoa on todella olemassa. Suurin "puhalluksen" arkkitehti oli edelleen messiaana rasvakammoisten (kolesteroliteoreetikot) piirissä palvottu Ancel Keys, jolla oli mielenkiintoiset suomalaisyhteydet.

Jo II Maailmansodan kuluessa A.K. tuli kuuluisaksi ja saavutti "tutkijan" aseman kehittämällä sotilaiden "rautaisannoksena" tunnetun tuotteen: kekseja (hiilihydraattia) ja suklaata (sokeria ja rasvaa). "Rautaisannoksen" vaikutus (ravitsemukseen ja mielialaan) lienee ollut parhaimmillaan sen aliravitun väestönosan piirissä, joka vapautettiin Natsi-Saksan terrorivallasta.

Kun otetaan huomioon A.K.:n sotavuosista alkanut "pätevöitymisvaihe", nousu kansakunnan kaapin päälle huomenlahjaksi saadun Minnesotan tutkimuslaitoksen avulla ja sen ilosanomaa levittämällä maailmanlaajuisesti, muut mielipiteet sv-tautien aiheuttajista (mm John Yudkin jo 1950 - 60-luvuilla) lensivät risuina ja männynkäpyinä kuin tuhka tuuleen, pois tietoisuudesta ja mielistä.
Minnesotassa koulutettiin (aivopestiin) puoli tusinaa nuorta ja innokasta suomalaista tutkijaa, jotka saivat aikaiseksi mm Pohjois-Karjala I-hankkeeksi nimeämäni Ilomantsi-tutkimuksen. Varsinaisesti Pohjois-Karjala-projektina tunnettu ja suitsutettu tutkimus onkin sitten hyvä poliittis-taloudellinen ja sosio-ekonominen jatko siinä mieliin vaikuttamisen kilpajuoksussa, jota on tehty meidän päiviimme saakka. Vaikuttamisen keinot ovat olleet moninaiset. Viime vuosikymmeninä kansallisen asiantuntijalaitoksen (nyk. THL) vaikutuskeinot ovat perustuneet pelotteluun. Pelastus uskovaisille on tullut edelleen jatkuvasta hiilihydraattien (sokereiden) ravitsemuksellisesta ylipainosta, rasvanpelosta ja ennakoivasta lääkityksestä (statiinit). Kuinka syvässä kylvö istuukaan, kun maailmanlaajuisesti tunnettu orkesterinjohtajammekin kertoi TV-ohjelmassa popsivansa tyynesti statiininsa.
Sokea usko ilman kyseenalaistamista näyttää olevan tämän päivän linjaus.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
San Martino
Viestit: 5087
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Pettääkö muisti....

ViestiKirjoittaja San Martino » 15 Syys 2016 9:29

R-terapeutti yrittää pelastaa mitä on pelastettavissa....

Laatikainen kirjoitti:High sugar consumption discouraged since 1st guidelines whatever sugar industry did to prevent it.

https://twitter.com/pronutritionist/sta ... 0189863937

Laatikainen: Sokerinsyöntiä ei ole koskaan suositeltu USAn ravitsemussuosituksissa.


Muistaako Laatikainen vielä mitä hänelle opetettiin "ravitsemuskoulussa"?

Laatikainen kirjoitti:
Kun itse opiskelin ravitsemustiedettä 80-/90-lukujen taitteessa niin sokeri nähtiin ravitsemustieteilijöiden piireissä lähinnä turhana kaloreiden lähteenä, joka on altis nostamaan painoa, lisäämään kariesta sekä kohottamaan triglyseridiarvoja. Sepelvaltiomotaudin, sen riskitekijöiden ja sokerin välisistä yhteyksistä en muista vakavasti ottaen keskustellun.

http://www.pronutritionist.net/2013/03/ ... n-rasvaan/


Voi että Iltiskin uskalsi julkaista ilman virallisia kommentteja..

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2 ... 60751.html

.........................................................................................................................................................................
Timo Kuusela kirjoitti:
Historiallista faktatietoa on todella olemassa. Suurin "puhalluksen" arkkitehti oli edelleen messiaana rasvakammoisten (kolesteroliteoreetikot) piirissä palvottu Ancel Keys, jolla oli mielenkiintoiset suomalaisyhteydet.

Jo II Maailmansodan kuluessa A.K. tuli kuuluisaksi ja saavutti "tutkijan" aseman kehittämällä sotilaiden "rautaisannoksena" tunnetun tuotteen: kekseja (hiilihydraattia) ja suklaata (sokeria ja rasvaa). "Rautaisannoksen" vaikutus (ravitsemukseen ja mielialaan) lienee ollut parhaimmillaan sen aliravitun väestönosan piirissä, joka vapautettiin Natsi-Saksan terrorivallasta.

Kun otetaan huomioon A.K.:n sotavuosista alkanut "pätevöitymisvaihe", nousu kansakunnan kaapin päälle huomenlahjaksi saadun Minnesotan tutkimuslaitoksen avulla ja sen ilosanomaa levittämällä maailmanlaajuisesti, muut mielipiteet sv-tautien aiheuttajista (mm John Yudkin jo 1950 - 60-luvuilla) lensivät risuina ja männynkäpyinä kuin tuhka tuuleen, pois tietoisuudesta ja mielistä.
Minnesotassa koulutettiin (aivopestiin) puoli tusinaa nuorta ja innokasta suomalaista tutkijaa, jotka saivat aikaiseksi mm Pohjois-Karjala I-hankkeeksi nimeämäni Ilomantsi-tutkimuksen. Varsinaisesti Pohjois-Karjala-projektina tunnettu ja suitsutettu tutkimus onkin sitten hyvä poliittis-taloudellinen ja sosio-ekonominen jatko siinä mieliin vaikuttamisen kilpajuoksussa, jota on tehty meidän päiviimme saakka. Vaikuttamisen keinot ovat olleet moninaiset. Viime vuosikymmeninä kansallisen asiantuntijalaitoksen (nyk. THL) vaikutuskeinot ovat perustuneet pelotteluun. Pelastus uskovaisille on tullut edelleen jatkuvasta hiilihydraattien (sokereiden) ravitsemuksellisesta ylipainosta, rasvanpelosta ja ennakoivasta lääkityksestä (statiinit). Kuinka syvässä kylvö istuukaan, kun maailmanlaajuisesti tunnettu orkesterinjohtajammekin kertoi TV-ohjelmassa popsivansa tyynesti statiininsa.
Sokea usko ilman kyseenalaistamista näyttää olevan tämän päivän linjaus.

Avatar
San Martino
Viestit: 5087
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Sokeriuutisia

ViestiKirjoittaja San Martino » 18 Syys 2016 11:32

Mustajokikin on tiennyt jo kauan, että sokeri on vaarallista

Pertti Mustajoki kirjoitti:
- Onhan niistä haitoista puhuttu vuosikausia

http://www.iltalehti.fi/elintavat/20160 ... 1_el.shtml

...mutta että ihan...
Pertti Mustajoki kirjoitti:
Sanoisin suomalaisessa ruokavaliossa lisätyn sokerin haitallisemmaksi kuin kovien rasvojen käytön.

- Tutkimuksissa on selvinnyt, että niillä, jotka ovat käyttäneet runsaasti sokeria vuosien ajan, esiintyy tavallista useammin sydän- ja verisuonisairauksia. Sepelvaltimotauti on edelleen ykkösenä, Mustajoki kertoo.

Huttunen kertoikin jo aiemmin saman jutun...
”On sokerin ongelmat tiedetty jo pitkään, mutta niihin ei vain ole keskitytty tutkimuksessa. Tieteessä on olemassa muotitutkimusalueita, joihin tutkijat keskittyvät, ja rasva oli aivan perustellusti sellainen”, sanoo emeritusprofessori, sisätautien erikoislääkäri Jussi Huttunen.

viewtopic.php?f=81&t=6695#p44876

PS. Mustajoki oli varsin avomielinen muutama vuosi sitten...
"Terveetkään elämäntavat eivät välttämättä suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta. Sen sai järkytyksekseen kokea terveellisten elämäntapojen puolestapuhuja ja lääkäri Pertti Mustajoki" Asiasta kertoi Iltalehti.

http://keskustelu.suomi24.fi/t/9781699/ ... et-tukossa

Avatar
San Martino
Viestit: 5087
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Prof. Fogelholm iloitsee

ViestiKirjoittaja San Martino » 19 Syys 2016 9:25

IS kirjoitti:Professori Fogelholm iloitsee USA:n sokeriteollisuuden salaliiton paljastumisesta

Suomessa sokerin käyttöä on kehotettu rajoittamaan vuosikymmenten ajan, sanoo Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

– Saantisuositus on ollut suunnilleen sama kymmeniä vuosia, eli korkeintaan 10 prosenttia päivittäisestä kokonaisenergiasta. Se tarkoittaa aikuisella noin 50:tä grammaa.

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2 ... 62411.html

R-terapeutti komppaa Fogelholmia
Laatikainen kirjoitti:Sokerinsyöntiä ei ole koskaan suositeltu USAn ravitsemussuosituksissa.

viewtopic.php?f=81&t=6880&p=45322#p45310

Eipä tietystikkään, eikä Suomen vastaavissa suosituksissa...
...mutta herrat jättävät kuitenkin mainitsematta todellisen tavoitteen,joka selviää WHOn lehdistötiedotteesta

WHO kirjoitti:A new WHO guideline recommends adults and children reduce their daily intake of free sugars to less than 10% of their total energy intake. A further reduction to below 5% or roughly 25 grams (6 teaspoons) per day would provide additional health benefits.

http://www.who.int/mediacentre/news/rel ... deline/en/

Todellinen tavoite on alle 5% eli 25 grammaa sokeria päivässä,joka antaisi lisää terveysetuja, kirjoittaa WHO..


PS. Suomen Diabetesliitto näyttää tulkitsevat tuon mielenkiintoisella tavalla...

Diabetesliitto kirjoitti:WHO suosittelee lisätystä sokerista saatavan energian määrän pysyvän alle 10 prosentissa kaikesta energiansaannista.

Lisäksi suosituksessa todetaan, että hampaiden reikiintymisen kannalta vieläkin vähempi sokerin käyttö voisi olla edullista – jopa vain alle 5 % energiansaannista.

http://www.diabetes.fi/diabetestietoa/r ... euttaminen

Avatar
San Martino
Viestit: 5087
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Ilomantsin metsurit

ViestiKirjoittaja San Martino » 21 Syys 2016 10:13

Prof. Fogelholm iloitsi USAn sokeriteollisuuden salaliiton paljastumisesta,mutta mitä mahtaa löytyä omasta menneisyydestämme?
IS kirjoitti:
Suomessa sokerin käyttöä on kehotettu rajoittamaan vuosikymmenten ajan, sanoo Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

– Meillä 60-luvulla rasvan haittoja herätti pohtimaan tutkimusnäyttö, jossa tutkittiin nimenomaan rasvaa eikä sokeria. Aika paljon tutkittiin interventioina rasvan laadun merkitystä esimerkiksi sydäntautiriskitekijöiden kannalta tai sydänkuolleisuuden kannalta, ja nämä tutkimukset näyttivät selkeästi sen, että rasvan laatu on olennainen asia.

– Ehkä silloin tehtiin vähän se tulkintavirhe, että kysymyksessä olisi ollut tyydyttyneen rasvan itsenäinen rooli, kun nyt todennäköisesti on näytetty, että kyse on kovan ja pehmeän rasvan suhteesta. Joka tapauksessa tulkinta on ollut hyvin irrallinen sokerista, Fogelholm toteaa.

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2 ... 62411.html


Aamulehden uutinen vuodelta 1956 kertoo, että vuosina 1954-1955 sokerinkulutus oli Suomessa keskimäärin 98-103 grammaa/henki/pvä. Tuo on tasan 100% enemmän kuin nykyisin suositellaan! Kaloreja ruuasta saatiin huimat 3100-3200 kaloria....

Voipi vain kysyä, miten tilanne oli tuolloin Pohjois-Karjalan Ilomantsissa,jossa prof. Martti J. Karvonen tutki metsurien kolesteroli-arvoja.

Aikalaisdokumenttien mukaan ilomantsilaiset söivät lähes pelkkää "kovaa rasvaa"

Prof. Karvonen kirjoitti:
I gave to Ancel Keys was based on the PhD thesis work of Väinö Kannisto, a demographer, published in 1949, although the study was mainly based on mortality statistics of the 1930s.. In any case, he was so excited about it that he proposed that we should do a field study in Finland to identify possible factors that might explain the high coronary heart disease mortality in Finland and its regional difference. I then started the preliminary planning of the study and we chose a number of communities from North Karelia and southwestern Finland as study communities. The majority of the male population of North Karelia, where the large part of the province is covered by woods, were small farmers who worked for the most part of the year in heavy lumber work, whereas the southwestern communities were mainly grain farming communities with bigger farm sizes.

http://www.epi.umn.edu/cvdepi/oral-hist ... en-martti/

Tässäkään ei kerrota mitään sokerinkulutuksesta.

POHJOIS-KARJALASTA SE ALKOI

Karvosen yhdysvaltalainen kollega, ravitsemusfysiologi Ancel Keys oli myös kiinnittänyt huomiota länsimaissa laajenevaan sydäntautiepidemiaan. Tutkimus kertoi sydäntaudin lisääntyvän Yhdysvalloissa hyvin toimeentulevilla liikemiehillä, mutta se väheni sotien aikana ruokapulasta ja sodasta kärsivässä Euroopassa. Tämä antoi Keysille viitteitä, että sydäntautiepidemia liittyy elintasoon ja elintapoihin. Keys oli myös viettänyt aikaa Etelä-Italiassa, jonka väki näytti kärsivän sydäntaudista paljon vähemmän. Karvonen oli hankkinut tutkijakoulutuksen ulkomailla.
Sotien jälkeen tieteen painopiste oli siirtynyt englantia puhuviin maihin, ja Karvonen oli väitellyt tohtoriksi Cambridgen yliopistossa vuonna 1950.
Hän ja Keys tapasivat 1950-luvun alkupuolella jossain kansainvälisessä konferenssissa. Tutkijat havaitsivat nopeasti, että heitä askarrutti sama paheneva epidemia. Tapaamisen seurauksena Keys tuli Suomeen. Herrat matkustivat Pohjois-Karjalaan, ja matkan aikana syntyi idea kansainvälisestä tutkimuksesta, josta sittemmin tuli niin sanottu Seitsemän maan tutkimus. Suomen osuus tässä kansainvälisessä vertailevassa tutkimuksessa oli niin sanottu Itä-Länsi-tutkimus, jossa alkuvaiheessa tutkittiin idässä Ilomantsin ja Tuupovaaran ja lännessä Pöytyän ja Mellilän 40–59-vuotiaita miehiä. Heiltä mitattiin erilaisia mahdollisia riskitekijöitä ja sydämen toimintaa vuonna 1959, ja uudelleen vuosina 1964 ja 1969.

Kansainvälisenä yhteistyönä tehdyt tutkimukset alkoivat vähitellen paljastaa Pohjois-Karjalan sydäntautiepidemian syitä. Ravinto oli Pohjois-Karjalassa erittäin yksipuolista. Se oli Keysin kaavan mukaan syynä hyvin korkeaan kolesterolitasoon. Ravinto sisälsi paljon tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa, minimaalisesti kasviksia ja hedelmiä. Harvoja terveellisiä ruokia olivat ruisleipä, viljapuuro ja kala. Tupakointi oli yleistä; yli 60 prosenttia miehistä tupakoi. Kun suolaa käytettiin paljon, oli verenpaine pohjoiskarjalaisilla korkea. Ja kolesterolitaso oli ennätyksellisen korkea.
Pohjois-Karjalan miehillä oli maailmanennätys, yli 7 millimoolia kolesterolia litrassa verta. Veri oli äärettömän sakeaa. Ei ihme, sillä työmies saattoi saada kovaa rasvaa päivän eväsleivistä, maidosta ja kermasta voipaketin verran.

http://www.docendo.fi/raha-tai-henki.html

Uusi dokumentti sodanjälkeisestä Suomesta kertoo toista....
Tina Kulmala kirjoitti:Suomalaisen ruokakulttuurin muutos on ollut nopeaa, kun pahin pula alkoi olla sodan jälkeen ohitse. Suomessa saavutettiin jo vuonna 1948 sotaa edeltänyt tuotanto- ja kulutustaso ja viimeiset ostokortit jäivät pois käytöstä, kun kahvi vapautui säännöstelystä vuonna 1954. (Sillanpää 2000, 2003.) Kahvia joivat niin nuoret kuin vanhatkin ”kuppitolkulla” päivittäin.
Vuosia jatkunut kuponkien leikkaaminen ja juuresten pureksinta purkautuivat 1950 - luvulla hillittömänä rasvan ja sokerin himona ja yltäkylläisyyttä ihannoitiin.
Sokerin, lihan ja maitotaloustuotteiden kulutus kasvoi 1950 - luvun puoliväliin saakka, kunnes alkoi yllättäen kuulua eläinrasvojen liiallista käyttöä vastustavia ääniä ja kasvisten puolestapuhujia. (Sillanpää 2000, 105–106.)

Opinnäytetyö
Toukokuu 2010
Tampereen ammattikorkeakoulu

Dr. Jason Fungin tilastosta voi tarkistaa rasvan ja sokerin kulutuksen Suomessa vuonna 1948. Ovat lähes tasoissa.

Oltiin todellakin pahasti "Fogelholmin sudenkuopassa"

Dr. Fung kirjoitti:The Hidden Truth Behind Ancel Keys’ Famous Fat Graph

https://www.dietdoctor.com/the-hidden-t ... -fat-graph

........................................................................................................................................
Ruotsissa kiistellään jo Fungin tilastosta

Kostdoktorn: Yudkin oli oikeassa....

viewtopic.php?f=41&p=45331#p45325

.............................................................................................................................................

Avatar
San Martino
Viestit: 5087
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Proffa tarinoi....

ViestiKirjoittaja San Martino » 22 Syys 2016 9:58

Eilinen bloggaukseni viewtopic.php?f=81&p=45335#p45322 herättää lisää kysymyksiä. Valehteleeko Fogelholm vai on vain tietämätön?


HS kirjoitti:
Samaa mieltä on Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelhom.

”Taaksepäin katsottuna voi sanoa, että ravitsemusasiantuntijoiden viestintä ehkä vähän epäonnistui. Suuri yleisö näki, että terveellisen ruokavalion synonyymi on vähärasvaisuus ja se riittää”, Fogelholm sanoo.

”Toisaalta aiemmin tyydyttynyttä rasvaa syötiin niin paljon, että se oli suurempi kansanterveysongelma kuin sokeri. Nyt sokerista on tullut ehkä yhtä suuri ongelma kuin tyydyttyneestä rasvasta.”

http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1466562933733

Fogelholm väittää, että tyydyttynyttä rasvaa syötiin aiemmin enemmän? Eihän tämä pidä paikkaansa, kun lukee mitä suomalaiset söivät 1950-luvulla. Allaolevassa Aamulehden artikkelin tilastossa on yksilöity tarkasti kaikki ruoka-aineet grammoina ja kaloreina. Sokeria syötiin yhtä paljon,jos ei enemmän, kuin rasvaa, kun huomioidaan viljat,perunat,hedelmien ja maidon sokerit...

http://vhh-terveysravinto.fi/tiedostot/ ... i_1956.jpg
................................................................................................................................................
Muuten olisipa mielenkiintoista päästä lukemaan tätä Keys/Karvonen-tutkimusta(maksumuurin takana) vuodelta 1956. Jo lyhennelmän perusteella ilmenee, että kavereita kiinnosti vain "kova rasva", uskaltaisin väittää?


Summary

To find out if the higher incidence of cardiovascular
disease in East compared with West Finland is due to
dietary differences, dietary surveys were made in two
selected areas of the country. The food consumption
during seven days of eighty-four families in summer and
forty families in winter was determined by accurate
weighing, and the daily calories and nutrient intakes per
caput per diem were calculated.
The average amount of fat consumed each day was
98,9 g,-105 ,0 g. per caput, being very similar in West and
East and in summer and winter. The mean percentage
of energy derived from fats was within the limits of
34fo and 35-0%. The intake of saturated fatty acids
was a little larger in the East, and that of linoleic acid and
other poly-enes in the West, but these differences were
not statistically significant. In both cases the intake of
saturated acids compared with that of poly-enes was
rather large. The ratio of saturated acids to poly-enes was
higher in the East than in the West.

http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 3658915241


.......................................................................................................................................................

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3186
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Sokeriuutisia

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 23 Syys 2016 16:15

Tohtori Kosti paljastaa että kyse oli Suomessa sokerin aiheuttamista ongelmista. Oikeanpuolimmaisessa kuvaajassa Suomen kohdalla on rinkula, mikä tarkoittaa sokeria, ei rasvaa.
http://www.kostdoktorn.se/den-dolda-sanningen-bakom-ancel-keys-beromda-fettgraf

jurpolukki
Viestit: 45
Liittynyt: 20 Helmi 2013 2:06

Re: Sokeriuutisia

ViestiKirjoittaja jurpolukki » 23 Syys 2016 17:02

Aamulehden uutinen vuodelta 1956 kertoo, että vuosina 1954-1955 sokerinkulutus oli Suomessa keskimäärin 98-103 grammaa/henki/pvä.


Tuntuu utopistisen suurelta määrältä. Tuon ajan eläneenä niin missä sitä noin palijon olis ollut? Kotona leivottu leivät ja pullat. Piparit tuntematon ihme. Mehua on keitetty lapsuuden kodissa noin 50litraa syksy eli keitto erä kilo sokurii ja viis litraa mehuu.

Tässä kahen eläkeläisen huushollissakaan tuskin kuluu tuota määrää. Meitin kulutukseen ei lasketa sitä 210 kilon sokeriostosta jonka syötin mettiäisille.

Avatar
San Martino
Viestit: 5087
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Tilastotiede ja sokeri

ViestiKirjoittaja San Martino » 24 Syys 2016 8:57

jurpolukki kirjoitti:Tuntuu utopistisen suurelta määrältä. Tuon ajan eläneenä niin missä sitä noin palijon olis ollut?

Voipi olla, että tilastotiede oli 1950-luvulla sitä sun tätä? Tilastotieteilijä Väinö Kannisto oli herra, joka sai PK-projektin isän Martti J. Karvosen vakuuttuneeksi Itä-Suomen "sepelvaltimotauti-epidemiasta". Oliko tämä totta vai satua...sitä kannattaa pohtia?
MORTALITY ascribed to cardiovascular, particularly to
coronary, disease is higher in Finland than in other
European countries (Kannisto 1951, World Health
Organisation 1953). A very high incidence of coronary
disease is shown by hospital admissions in Finland
(Keys 1957). Arteriosclerotic heart-disease appears to
be particularly common in East Finland; regional differences
within Finland are indicated both by mortalityrates
(Kannisto 1947) and by
the statistics of the Finnish
National Pension System on
disability (Kansanelakelaitos
1956).

http://www.sciencedirect.com/science/ar ... t-page-pdf


.......................................................................................................................................................
Vuonna 1956 Aamulehti kirjoitti:
Hiilarisaanti 903 grammaa/pvä. Proteiini ja rasva 1334 grammaa/pvä.
Yhteensä=2239 grammaa/pvä vuosina 1954-1955


Satuinpa löytämään vastaavat tiedot Ilomantsista vuosilta 1956-1957

Ilomantsilaiset(tutkitut 42 perhettä) söivät 678 grammaa hiilareita päivässä. Proteiinia ja rasvaa 980 grammaa päivässä.
Yhteensä=1662 grammaa ruokaa päivässä.


http://www.sciencedirect.com/science/ar ... t-page-pdf

Linkistä selviää seuraavaa

Ruoka-aine grammaa/henkilö/pvä


DIET AND CARDIOVASCULAR DISEASE
IN FINLAND kirjoitti:

Sokeri 65 g

.............................................................
Täysmaito 677 g
Kurrimaito 138 g
Voi 45 g
Juusto 3 g
Lihatuotteet 86 g (nautaa,sikaa,makkaroita ym)
Kala 20 g
Kananmuna 4 g
Margariini 7 g
Kasviöljy 0-4 g

Avatar
San Martino
Viestit: 5087
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Sokeriuutisia

ViestiKirjoittaja San Martino » 25 Syys 2016 9:34


.....tilastotiede oli 1950-luvulla sitä sun tätä? Tilastotieteilijä Väinö Kannisto oli herra, joka sai PK-projektin isän Martti J. Karvosen vakuuttuneeksi Itä-Suomen "sepelvaltimotauti-epidemiasta". Oliko tämä totta vai satua...sitä kannattaa pohtia?

viewtopic.php?f=81&t=6880&p=45346#p45343

Voipi todellakin kysyä tekikö Karvonen Keys´it Suomessa?
Rasvattu sokeroitu totuus kirjoitti:
Englantilainen tutkija Zoe Harcombe kertoo blogissaan, miten rasvahysteria sai alkunsa USAssa. Vuonna 1950-luvulla keski-ikäisiä,40-59 vuotiaita, miehiä muka kuoli kuin kärpäsiä sv-tautiin. Tilastot kertovat kuitenkin toista.

viewtopic.php?f=22&t=6288#p45326

Avatar
San Martino
Viestit: 5087
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Sokeriuutisia

ViestiKirjoittaja San Martino » 29 Syys 2016 9:21

jurpolukki kirjoitti:Mutta Knuuti se jaksaa..jaksaa. http://hyvinvointi.ts.fi/?p=20081 (olin huomaavinani kirjoitusvirheitä)

Ja miekkonen siellä "Sokerin haitoista sv-tautiriskin suhteen on jokseenkin saman verran näyttöä kuin tyydyttyneen rasvan haitoista, itse asiassa jossain määrin vähemmän. Mutta kiva on tuijotella maailmaa karppilasien kautta?"

http://karppaus.info/forum/viewtopic.ph ... 0#p2086086

Knuuti sensuroi kiusallista tietoa?

Reinman kirjoitti:Knuuti yrittää nyt harhauttaa lukijaa, ajaa keskustelua sivuraiteille ja vähätellä sokerin osuutta 1950-luvun PK-tutkimuksissa,joihin nykyiset ravitsemussuositukset perustuvat.

”Toim. huom. (Juhani Knuuti): Poistin tästä yhden virkkeen, jossa Reinman parjasi aiheetta ulkopuolista henkilöaä nimeltä”

Knuuti voi tietysti poistaa nämä tiedot omasta blogistaa,jos ei ole kiinnostunut totuudesta?

Nyt meni arvausleikiksi. Kuka mahtaa olla tuo ulkopuolinen henkilö? Olisiko kysymyksessä 1950-luvun PK-tutkimukset ja ketkä niitä tekivät? Se ei voi olla P. Puska,joka aloitti vasta 1970-luvulla?

Tomppa
Viestit: 281
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sokeriuutisia

ViestiKirjoittaja Tomppa » 14 Loka 2016 0:26

Antti Heikkilän uusin: http://www.anttiheikkila.com/blogi/nain-meita-vedateteaan-osa-3-diabetes/
Hän jatkaa tuohon Harvard-sokerihuijauspaljastukseen liittyen, kirpeää tekstiä. Kanattaa lukea. Tässä esimakua, boldaus minun:
Agronomi ja ravitsemusterapeutti Anja Lyytikäinen, joka on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan sihteeri,
totesi neuvottelukunnan puolesta: "Kunkin tutkimusjulkaisun kohdalla on arvioitava, miten se yhdistyy jo
olemassa olevaan tietoon. Erittäin harvoin yksittäinen julkaisu johtaa mihinkään muutoksiin
ravintosuosituksissa." En tiedä itkeäkö vai nauraa kippurassa, sillä aikoihin en ole törmännyt moiseen
typeryyteen. Kyse ei ollut yksittäisestä tutkimuksesta vaan paljastuksesta. Siitä, että kaikki on perustunut
valeeseen.
Lyytikäisen olisi myös hyvä tietää, että maailman sivu aidossa tieteessä on tapahtunut
vallankumous, jos ilmaantuu havainto, joka on ristiriidassa entisen kanssa. Samalta mammalta löytyy
muitakin idioottimaisuuksia kun selaa nettiä. Ravintotiede ei ole tiedettä vaan markkinointivedätys, missä
korruptoituneet professorit luovat illuusion tieteestä hämätessään ihmisiä. Tässä kohtaa rukoilen, että
valtionvarainministeriön punakynä toimisi ja pyyhkisi pois neuvottelukunnan turhana menoeränä. Kun
katsoo neuvottelukunnan jäsenistöä, sillä ei ole mitään tekemistä ihmisten todellisten tarpeiden kanssa. Se
on sylttytehtaan etäpääte, jonka veronmaksajat maksavat omaksi tappiokseen.


Toinen lainaus:

Sokeri on virallisesti ollut terveysruokaa. Terveysmafian mukaan kuulemma aivot tarvitsevat sokeria ruuan
mukana. He eivät kerro, että maksa tekee kaiken tarvittavan sokerin, joten sokerilisää ei tarvita. Nythän
sokeriin on otettu kantaa, mutta haittoja on edelleen vähätelty. "Kova" rasva on edelleen se pahin vihollinen
siitäkin huolimatta, että totuus on toisenlainen. Laaja eurooppalainen selvitys osoittaa, että mitä vähemmän
tyydytettyä rasvaa, sitä enemmän sydänkuolemia. Kun taas niissä maissa, missä ruokavaliossa on paljon
"terveellisiä" ja pehmeitä rasvoja sydänkuolemat ovat huipussaan. Tänä vuonna julkaistu, edellistä laajempi
eurooppalainen tutkimus osoittaa selkeästi, etteivät tyydyttyneet rasvat aiheuta sydänkuolemia, vaan
syyllinen on hiilihydraatit. Eli syökää vaan leipää, kuten Ursula Schwab esitti yhdelle potilaalle
diabeteskursseilla. Schwabin ohjeen mukaan pehmeät rasvat ja vähintään kuusi leipäpalaa pitää
sydänkohtaukset loitolla diabeetikoilla. Valitettavasti leipä tappaa.

Avatar
San Martino
Viestit: 5087
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Sokeriuutisia

ViestiKirjoittaja San Martino » 20 Loka 2016 9:15

HS kirjoitti:Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee, että lisätyn sokerin osuus ruokavaliossa saisi olla enintään 10 prosenttia syödyn energian määrästä, mieluiten alle 5 prosenttia. Syinä ovat lihomisen ehkäisy ja hammasterveyden edistäminen.

Suomalaiset lapset saavat kuitenkin 13–14 prosenttia energiastaan sokerista. Noin joka kymmenes leikki-ikäinen ja joka viides kouluikäinen on ylipainoinen.

viewtopic.php?f=36&t=6924#p45492

Entä mitä kirjoittaa sokeriprofessorimme Fogelholm?
Fogelholm twiittaa ja kirjoitti:Julkaisua voi pitää propagandana tai mainoksena, mutta (luettuani vielä kerran jutun) omien kommenttieni takana seison ihan selkä suorassa.

...ja jatkaa Panimoliiton julkaisussa
Fogelholm kirjoitti:
”Käyttö on hieman lisääntynyt mutta emme ole millään
tavalla maailmassa virvoitusjuomien suurkäyttäjiä vaan tässäkin kohtuullisia. Vähentää tietenkin voisi, sokeroitujen
virvoitusjuomien sokeri on turhaa energiaa,mutta sen nostaminen yksittäiseksi suurongelmaksi on ihan turhaa.”



ja sivulla 27 Fogelholm kirjoitti:
”Aivan yksittäisenä ilmiönä virvoitusjuomista ei voi sanoa,että jos niiden
käyttö puolittuisi niin lihavuus puolittuisi. Ei se ole näin, vaikka jotkut niin esittävätkin.”

”Suomessa sokerin käyttö on hieman suurempaa kuin sen pitäisi olla. Mutta ei niin ratkaisevasti että se olisi kansanterveydelle sen haitallisempaa kuin turhan suuri suolan saanti. Olisi hyvä jos syötäisiin vähän vähemmän sekä sokeria että suolaa ja vähän enemmän hedelmiä ja vihanneksia.
Mutta yksikään näistä ei ole paniikin aihe yksin.”

https://twitter.com/panimoliitto/status ... 6110187521


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron