STRIP-tutkimus lastemme ravitsemuksen ohjaajana

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: San Martino

westie
Viestit: 186
Liittynyt: 06 Marras 2007 14:33

STRIP-tutkimus lastemme ravitsemuksen ohjaajana

ViestiKirjoittaja westie » 07 Marras 2008 11:29

STRIP-tutkimuksen tulokset ovat olleet ehk? suurin yksitt?inen kotimainen vaikuttaja p?iv?kotien ja koulujen rasvatonmaitomargariinilis?ll?-linjalle. Voisiko t?h?n alle koota ajatuksia ja tuloksia mahdollisista aiemmista keskusteluista ja uusia kommentteja niihin liittyen.

Erityisesti lasten takia t?h?n kannattaisi mielest?ni hiukan paneutua.

Projektin tulosten perusteella on Suomessa mm. otettu yleiseen k?ytt??n suositus rasvattoman maidon ja kasvi??ljylis?n k?yt?st? 12 kuukauden i?st? alkaen. Tuloksia on sovellettu ja sovelletaan laajasti kehitett?ess? neuvoloiden, koulujen ja muun terveydenhuollon neuvonta?menetelmi? ja optimoitaessa niiden vaikuttavuutta.

Onko STRIP-tutkimuksessa saatuja tuloksia tulkittu oikein ja onko niist? vedetty oikeita johtop??t?ksi???

T?ss? er?s esimerkki kikkailusta, jolla voidaan tuloksia kaunistella ja vaikuttaa samalla oman teorian l?pivientiin:

Effect of 7-year infancy-onset dietary intervention on serum lipoproteins and lipoprotein subclasses in healthy children in the prospective, randomized Special Turku Coronary Risk Factor Intervention Project for Children (STRIP) study

Our study demonstrates that serum total cholesterol, HDL and non-HDL cholesterol, apoA-I, and apoB concentrations are persistently lower in the intervention boys than in the control boys when they have reached the age of 7 years.....We conclude that the 7-year low?saturated-fat dietary intervention had a favorable influence on serum total and LDL cholesterol concentration, as well as LDL particle size in boys.

Eli poikien interventioryhm?n alentunut HDL ja ApoA-1 "unohtui" kun tuli lopullisen yhteenvedon aika...

Muutenkin kun tarkastelee tuoreempia tuloksia niin tyydyttynytt? rasvaa todenn?k?isempi selitt?j? havainnoille on kontrolliryhm?n korkeampi sokerin (sakkaroosi;50 % fruktoosia) kulutus.

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 07 Marras 2008 13:46

Ent?s tyt?t? Muistelen ett? siell? edes saatu eroa aikaaan.
Mirka

westie
Viestit: 186
Liittynyt: 06 Marras 2007 14:33

ViestiKirjoittaja westie » 07 Marras 2008 13:57

Juuri n?in, Mirka. Ehk? juuri siksi tytt?j? ei tutkimuksen tekstiss? juuri k?sitell?k??n ja n?iden tulosten pohjalta tehdyt ravintosuositukset koskevat tietysti kaikkia lapsia sukupuoleen katsomatta.


Siirsin t?m?n toisesta ketjusta:

T?m?n mukaan Lp(a):n osuus kokonaiskolesterolissa kasvaa kun vauvalle juotetaan korviketta:

Tracking of Serum Lipoprotein (a) Concentration and Its Contribution to Serum Cholesterol Values in Children from 7 to 36 Months of Age in the STRIP Baby Study

Koko hommassa eniten h?m?? se ett? muka tutkitaan tyydyttyneen rasvan vaikutusta vaikka kyseess? on k?sitt??kseni paljon kokonaisvaltaisempi l?hestymistapa terveellisen? pidettyihin el?m?ntapoihin.

Jos interventioryhm?ss? jokin asia on paremmin ajatellaan se johtuvaksi tyydyttyneen rasvan v?hent?misest?, vaikka muuttujia on monia ja siksi kausaliteetti on enemm?n ja v?hemm?n arvailua. Lis?ksi kun interventioryhm?ss? havaitaan jokin asia joka on kehittynyt huonompaan suuntaan j?tet??n se huomiotta ja kommentoimatta kuten poikien alentunut ApoA-I.

En ole ennen kuullut my?sk??n tuosta ett? maidon korvike on omiaan lis??m??n Lp(a):ta lapsen verenkierrossa.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1794
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 11 Marras 2008 11:37

V?h?inen kommentti teoreettisille pohdinnoillenne suorana lainauksena:

"" It is now a rare person who does not have at least some proportion of their LDL cholesterol as small particles. I estimate that, of the people who come to the office or report their data on the Track Your Plaque website, 90% have at least 40-50% small LDL particles. Some people have 100% small LDL particles. The sample NMR lipoprotein report shows the result for someone with a severe small LDL pattern (the tallest red bar labeled 1354 nmol/L, compared to the 74 nmol/L of the tiny red bar of large LDL.)

The nutritional approach for small vs. large LDL differs. Small LDL particles are most sensitive to carbohydrate intake; large LDL particles are more sensitive to saturated fats.

The conventional "heart healthy" diet that restricts saturated fat reduces large LDL but exerts no effect on small LDL. Thus, a diet that is restricted in saturated fat and weighed more heavily with "healthy whole grains" triggers small LDL particles. Followers of the conversations here recognize that small LDL particles are flagrant triggers for coronary plaque; they have, in fact, become the number one most common cause for heart disease in the U.S.

When you have lipoproteins tested, you can therefore gauge the likely result obtained when specific dietary changes are made. Follow the low saturated fat advice, large LDL will drop modestly, but small LDL skyrockets. ""

ja kuvana:
Tutkimus
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 11 Marras 2008 13:09

Kuva ei aukene.

Mutta Timo, kuulisin mielell?ni n?kemyksesi rasvan laadusta v?h?hiilihydraattisella ruokavaliolla. Tuolla toisella foorumilla on kovasti esitetty kantaa, ett? tyydyttym?tt?m?t lis??v?t oksidatiivista stressi? ja siksi rasvan pit?isi olla tyydyttynytt? kuten maitorasvaa. Erityisesti monityydyttym?t?nt? pidet??n vaarallisena.

Muodissa on my?s puolalaisen Kwasniewskin ruokavalio, jossa h?n esitt?? fruktoosin olevan niin haitallista, ett? hedelmien ja kasvisten sijaan tulee suosia (sin?ns? alhaisen) hiilihydraatin l?hteen? perunaa.

Ajatuksiasi?
Mirka

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1794
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 11 Marras 2008 19:22

Luonnolliset ravintorasvat p??paino oliivi?ljyss?.
Itse saatan k?ytt?? omega-6 rasvahappoja vahingossa eli sopivasti. Niit?h?n ei voi v?ltt??.
Mielest?ni sudenkuoppa piilee yht?aikaisessa rasvan ja imeytyvien sokereiden k?yt?ss?; tungosta suolessa ja maksassa! Eli tilanteessa ylittyy elimist?n k?sittelykapasiteetti.
Kohtuus kerj?tess?kin.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 12 Marras 2008 12:29

Timo Kuusela kirjoitti:Luonnolliset ravintorasvat p??paino oliivi?ljyss?.
Itse saatan k?ytt?? omega-6 rasvahappoja vahingossa eli sopivasti. Niit?h?n ei voi v?ltt??.
Mielest?ni sudenkuoppa piilee yht?aikaisessa rasvan ja imeytyvien sokereiden k?yt?ss?; tungosta suolessa ja maksassa! Eli tilanteessa ylittyy elimist?n k?sittelykapasiteetti.
Kohtuus kerj?tess?kin.


Kiitos, n?in olin ymm?rt?nytkin linjasi, ja kuvitellut l?yt?v?ni sille tutkimusn?ytt??kin.
Mirka

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 17 Marras 2008 15:46

Kommentteja?


Lihavuus m??r?ytyy jo kohdussa

17.11.2008 ILTALEHTI

Rasvainen ruokavalio vaikuttaa vauvan aivoihin.

Raskauden aikaisella ruokavaliolla on yhteys lapsen ylensy?miseen ja ylipainoon, Rockefellerin yliopiston tutkijat uskovat.

Rottakokeissa rasvapitoista ravintoa sy?neiden rottaemojen poikasten aivoista l?ytyi paljon enemm?n ruokahalua kiihottavia proteiineja kuin v?h?rasvaisempaa ruokaa nauttineiden emojen poikasilla.

Tutkijatiimi uskoo l?yd?n auttaman selvitt?m??n, miksi ylipainoisuus on lis??ntynyt merkitt?v?sti viime vuosina.

Vaikutus kest?? l?pi el?m?n

Aiemmin t?ysikasvuisille el?imille tehdyt kokeet ovat paljastaneet, ett? veren mukana kiert?v?t triglyseridit vaikuttavat aivoissa ruokahalua kiihottaviin peptideihin, jotka lis??v?t n?l?n tunnetta.

Rockefellerin yliopiston tutkijoiden tuore tutkimustulos osoittaa ?idin nauttimien triglyseridien vaikuttavan kehittyv?n siki?n aivoihin, ja vaikutus kest?? koko j?lkel?isen el?m?n ajan.

Tutkijat havaitsivat, ett? rasvaista ravintoa sy?neiden rottien poikaset s?iv?t enemm?n, painoivat enemm?n koko el?m?ns? ja tulivat sukukypsiksi aiemmin kuin v?h?rasvaisempaa ruokaa sy?neiden emojen poikaset.

Niill? oli sek? syntyess??n ett? t?ysikasvuisina korkeampi veren triglyseridipitoisuus ja niiden aivoissa oli enemm?n ruokahalua kiihottavia peptidej?.

"Olemme sit?, mit? ?itimme sy?v?t"

Tutkijat arvelevat, ett? siki?n aivot on "ohjelmoitu" niin, ett? se tulee toimeen samanlaisella ruokavaliolla kuin emonsa. He uskovat, ett? mekanismi saattaa toimia samoin my?s ihmisill?.

Tutkimusta johtanut Sarah Leibowitz totesi brittil?iselle BBC-kanavalle:

- Ohjelmoimme lapsemme lihaviksi.

Brittil?isen Weight Concern -j?rjest?n l??ketieteellinen johtaja Ian Campbell puolestaan totesi, ett? rasvaisen ruokavalion raskauden aikana on havaittu johtavan siihen, ett? lapsi tuntee vetoa rasvaisiin ruokiin. T?h?n menness? ilmi?n syyt? ei ole tiedetty.

- Viesti on selv?. Emme ole vain, mit? me sy?mme, vaan jossain m??rin my?s sit?, mit? ?itimme sy?v?t. Lapsen terveellinen ruokavalio on aloitettava jo raskauden alussa, Campbell sanoi BBC:lle.

SIRPA KULONEN

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 17 Marras 2008 16:02

MM kirjoitti:Muodissa on my?s puolalaisen Kwasniewskin ruokavalio, jossa h?n esitt?? fruktoosin olevan niin haitallista, ett? hedelmien ja kasvisten sijaan tulee suosia (sin?ns? alhaisen) hiilihydraatin l?hteen? perunaa.


Pit??k? ne perunat/ se peruna keitt?? vai paistaa voissa? Onko merkityst? sill? ett? keitet??nk? ensin ja sitten paistetaan? Vai paistetaanko raakana?

::loel::

Miksi ihmeess? ravitsemuksessa pit?? aina sy?ksy? p?? edell? ??rimm?isyyksiin pit?en silm?ll? vain yht? ainoaa suppeata n?k?kulmaa? Joka vaihtuu ilmeisesti aina uuden muotigurun mukaan...

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 17 Marras 2008 20:06

Kyll?h?n t?m? Barkerin hypoteesi on tunnettu jo 1980-luvun puoliv?list?. Sille vain naureskeltiin vuosikausia, kuten tieteess? on tapana kohdella uusia lateraalisia ajatuksia.
Biovita

Avatar
*P*
Viestit: 1068
Liittynyt: 09 Tammi 2007 11:08

ViestiKirjoittaja *P* » 18 Marras 2008 9:36

Viime aikoina on tullut niin paljon tutkimuksia siit?, miten ?idin raskausaikainen ravitsemus vaikuttaa siki?n tulevaan el?m??n, ett? ?itien pit?? kohta ruveta el?m??n valoravinnolla.

Tuosta Varpun quotesta sen verran, ett? saattaa hyvinkin olla, ett? ?idin rasvainen ruoka saa siki?nkin siit? tykk??m??n.

Mutta onko se paha asia?

Jos samalla ei siki?t? ehdollisesta tykk??m??n my?s nopeista hiilareista.

Voisin kuvitella, ett? karppaava ?iti kasvattaa karppaavan lapsen, josta tulee terve aikuinen ja vanhus.

Mutta runsaasti rasvaa sy?v?, ei- karppaava ?iti luultavasti opettaa siki?ns? tykk??m??n runsasrasvaisesta ja - hiilarisesta appeesta ja mukulasta tulee nuoruusi?n D2 tai jotain.

Tuossa tutkimuksessa l?hdettiin siit? oletuksesta, ett? rasvasta tykk??minen ja sen sy?minen on itsess??n paha ja lihottava asia. Mutta eih?n se niin ole.

Voidaan my?s kysy?, kannattaako rotista vet?? ihan suoria johtop??t?ksi?, ett? juu, n?in t?m? toimii ihmisell?kin.
"Totuuden soihtua on vaikea kuljettaa tungoksessa niin, ettei jonkun parta kärvenny." - Mauri Sariola


"Besides, everytime you do partial squats, Jesus kills a kitten. Don't be a pussy, save the kittens. Squat deep."

Avatar
San Martino
Viestit: 5383
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 29 Marras 2008 16:03

OMEGA-3 JA OMEGA-6 EP?TASAPAINOSSA

Lastenl??k?ri Birgitta Standvik emeritus kirjoittaa asiasta L?kartidningen-lehdess?.
"Lasten varhaisessa vaiheessa saamat rasvat vaikuttavat aikuisi?n sairauksiin.....rasvan laatu on muuttunut viime vuosikymmenin? radikaalisti...tyydytetyt rasvat on vaihdettu kasvi?ljyihin..."

L?kartidningen

Elka
Viestit: 55
Liittynyt: 19 Elo 2006 11:22

ViestiKirjoittaja Elka » 15 Joulu 2008 22:55

Varpu kirjoitti:
MM kirjoitti:Muodissa on my?s puolalaisen Kwasniewskin ruokavalio, jossa h?n esitt?? fruktoosin olevan niin haitallista, ett? hedelmien ja kasvisten sijaan tulee suosia (sin?ns? alhaisen) hiilihydraatin l?hteen? perunaa.


Pit??k? ne perunat/ se peruna keitt?? vai paistaa voissa? Onko merkityst? sill? ett? keitet??nk? ensin ja sitten paistetaan? Vai paistetaanko raakana?

::loel::

Miksi ihmeess? ravitsemuksessa pit?? aina sy?ksy? p?? edell? ??rimm?isyyksiin pit?en silm?ll? vain yht? ainoaa suppeata n?k?kulmaa? Joka vaihtuu ilmeisesti aina uuden muotigurun mukaan...


Muotigurun? En nimitt?isi 30-40 vuotta vaikeasti sairaita potilaita hoitanutta puolalaista l??k?ri? "muotiguruksi". Varsinkin kun kaikki englanniksi k??nnetty materiaali on ollut enemm?nkin "yleis?n pyynn?st?" (puolalaisten joukossa on paljon emigrantteja ymp?ri maailmaa) kuin markkinoinnin vuoksi. Muutama kokeilija karppipalstalla ei tee Kwasniewskin ruokavaliosta "muodikasta", eik? ruokavalio, jossa on p?iv?ss? noin 50g hiilihydraattia, 60g proteiinia ja rasvaa sen verran, ett? ei ole n?lk?, ole kovin ??rimm?inen tai suppea.

Sen 60 grammaa perunaa, jonka pari kertaa viikossa sy?n, uppopaistan voissa. Raakana, imeytyy voita enemm?n raakaan perunaan kuin ensin keitettyyn. Saatan my?s sy?d? ruokalusikallisen perunasalaattia tai kaksi ruokalusikallista riisipuuroa voin ja kuohukerman kanssa. ??rimm?isyyksiin sy?ksymist

Avatar
San Martino
Viestit: 5383
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 06 Maalis 2009 17:07

YLE valistaa lapsia vaanivasta Rasvapeikosta:


Rasvoilla merkityst? jo vauvai?ss?

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1794
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Maalis 2009 19:26

Tuoreessa L??k?rilehdess? professorit Viikari ja Strandberg pohtivat tulehdusta kuvaavan C-reaktiivisen proteiinin herk?n muodon hsCRP:n hy?dyllisyytt? verisuonimuutosten kuvaajana. Suositus sen k?yt?lle on ainakin ehdollisesti my?nteinen. Tutkimus k?ytt?? sit? paljon ja "siviiliss?kin" sen jo saa tutkituksi.
Monityydyttym?tt?mill? omega-6 rasvahapoilla on ns proinflammatorinen elimist?vaikutus. Oletan, ett? t?t? on Strip-tutkimusasetelmassa seurattu. Ainakin se voitaisiin "pakkasverest?" mitata.
Olisi mielenkiintoista tiet??, miten t?m? indikaattori on kehittynyt yksil?ntason seurannassa.
Itse asiassa jo hyvin pienill? lapsilla on aortassa n?ht?viss? kellert?vi? "rasva"juosteita, jotka kuvaat verisuonimuutoksia (tai sitten eiv?t?).
Mik?h?n voisi olla professorien kanta t?h?n - siis l?hinn? Jorma Viikarin ja Olli Simellin
Viimeksi muokannut Timo Kuusela 07 Maalis 2009 11:38, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron