ketoosi ja ketoasidoosi

Tässä osiossa keskustellaan tyypin 2 diabeteksesta eli aikaisemmalta
nimeltään aikuisiän sokeritaudista ja vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.

Valvoja: MahaTar

pete
Viestit: 850
Liittynyt: 16 Helmi 2007 15:46
Paikkakunta: Espoo

ketoosi ja ketoasidoosi

ViestiKirjoittaja pete » 05 Loka 2008 21:37

Lainaan t?h?n ihan h?rskisti nimim Steven ansiokkaan kirjoituksen diabetesliiton kohtauspaikalta (koko ketju : http://www.diabetes.fi/ubbthreads/showf ... art=6&vc=1

Edit: linkki on toimimaton. Saaristolainen




Lainaus:
--------------------------------------------------------------------------------


Jos insuliinia on veress? liian v?h?n, elimist?ss? syntyy ketoaineita. Insuliininpuutos est?? lihassoluja polttamasta sokeria, joten elimist? ottaa polttoainetta rasvakudoksesta. Ilman insuliinia rasvahapot kuitenkin palavat ep?t?ydellisesti. Syntyy ketoaineita, jotka happamoittavat verta
Insuliinihoitoinen diabeetikko tarvitsee ehdottomasti my?s ravinnon hiilihydraatteja, jotka insuliinivajeessa turvaavat rasvan palamista niin, ettei ketoaineita ja happomyrkytyst? p??se syntym??n,
Sanoo Maija Ojala

Aikuisen pit?isi saada hiilihydraattia ruuasta tai juomasta v?hint??n 150 grammaa vuorokaudessa, mieluiten tasaisesti pitkin p?iv?? aina valveilla ollessa. Vatsatautinen voi esimerkiksi juoda lasillisen makeaa mehua joka tunti, jos h?n ei pysty juomaan tai sy?m??n mit??n muuta. Eik? tyypin 2 diabeetikkokaan saa unohtaa sy?mist? ja juomista.

"Tosin t?? on D-liiton oppeja"
Tonni


--------------------------------------------------------------------------------



Yll? oleva selitys menee pahasti mets??n. V??nnet??np? t?m? rasvanpolttoasia nyt rautalangasta:

L?hdet??n siit? ett? ihmisill? on l?ski? ja sen tarkoitus on ennenkaikkea toimia energiavarastona. Loistava energiavarasto onkin sill? 5kg l?ski? vastaavan energian varastoiminen verensokereina painaisi 30kg koska jokainen gr glukoosia sitoo samalla n 2.5gr vett?.

Insuliini on t?rke? hormoni rasvanpolton s??telyss?. Korkea insuliinitaso nimitt?in est?? rasvanpolton ja alhaisella insuliinitasolla rasvanpoltto k?ynnistyy. T?m? on perusbiologiaa ja on tiedetty 60-luvun lopulta asti.

Ent?s ketoaineet ja ketoosi? Suurin osa ammattilaisista (l??k?rit,ravintotarapeutit jne) eiv?t kysytt?ess? erota ketoosia ja ketoasidoosia. Useimmat mieltv?t ketoosin 'liev?ksi ketoasidoosiksi'. Ketoaine on yksitt?inen rasvahappo joka syntyy ik??nkuin sivutuotteena kun rasvaa k?ytet??n energiaksi. Kaikki ihmiset k?ytt?? jatkuvasti rasvaa ja verensokeria energiaksi joten ketoaineita on siksi aina jonkinverran verenkierrossa. Jos rasvanpolttoa lis?t??n niin ketoaineitakin tulee enemm?n verenkiertoon.

Palataanpa tuohon edelliseen selitykseen: 'Jos insuliinia on veress? liian v?h?n, elimist?ss? syntyy ketoaineita'.

T?m? on aivan oikein - tosin itse muotoilisin asian esimerkiksi n?in 'Jos insuliinitaso laskee, lis??ntyy kehossa rasvapoltto jonka seurauksena ketoaineita syntyy elimist?ss?.'

'Insuliininpuutos est?? lihassoluja polttamasta sokeria, joten elimist? ottaa polttoainetta rasvakudoksesta.'

Oioioi.. taas t?m? v??r? k?sitys. Joskus muinoinen on ollut sellainen k?sitys ett? insuliini alentaa verensokeria 'kuljettamalla' verensokerin lihaksiin verenkierrosta. T?m? on todettu t?ysin toissijaiseksi jo 70-luvun puolessav?liss?. Kehossa on yksi (Glut-4 glucose transporter) glukoosia kuljettava entsyymi joka aktivoituu insuliinista ja 'kuljettaa' glukoosin soluihin mutta sen vaikutus on minimaalinen. Glukoosin kuljetusenstyymej? on yhteens? tiedossa 12. Lihakset saavat glukoosinsa ihan hyvin ilman insuliinia. Se t?rkein tapa mill? insuliini alentaa verensokeria on sen vaikutus maksassa: Insuliini 'kertoo' maksalle ett? voi lopettaa verensokerin puskemisen verenkiertoon. N?in verensokeri alenee. T?ss?k??n ei ole mit??n kiistelty? tietoa.. perus biologiaa.

'Ilman insuliinia rasvahapot kuitenkin palavat ep?t?ydellisesti. Syntyy ketoaineita, jotka happamoittavat verta.'

En tied? mist? tuo ensimm?inen lause on keksitty.. rasvahapot palaa samalla tavalla insuliinin kanssa tai ilman. Tosin insuliinin kanssa rasvanpoltto on aina pienemp??. Mit? enemm?n ketoaineita tulee verenkiertoon sit? enemm?n on jo tapahtunut rasvan palamista. Ketoaine syntyy sivutuotteena kun rasva muutetaan energiaksi. Ketoaineet ovat happamia ja alentavat siksi veren ph-arvoa kun niit? on paljon verenkierrossa. Normaalin rasvanpolton yhteydess? ei ole mahdollisuutta ett? veri voisi happamoitua merkitt?v?sti. Edes silloin kun on esim Atkinsin induktiovaiheen tyylisell? alle 20gr v?h?hiilihydraattisella ruokavaliolla. Ketoaineet nousee korkeintaan 4-8 mmol/l josta ei ole mit??n vaaraa. T?ll?in puhutaan 'ketoosista'.

Mik? on sitten t?m? pel?tty ketoasidoosi? Sit? tosiaan sopii pel?t? sill? kyse on eritt?in vakavasta tilasta. Tarkastellaan tilannetta jos diabeetikko (Tyyppi I tai sellainen Tyyppi II jolla insuliinituotanto on lakannut kokonaan) ei saa insuliinia ollenkaan: verenkierron insuliini laskee olemattomiin jonka seurauksena p??sev?t glucagoni, kortisoni, kasvuhormonit ja muut kataboliset 'hajottavat' hormonit valloilleen. N?iden em hormonien m??r?t normaalisti 'ohjaantuvat' insuliinim??r?n mukaan. Tapahtuu useita eri asioita:
1) Maksa ty?nt?? verenkiertoon ?lytt?m?t m??r?t glukoosia koska insuliini ei ole 'jarruttumassa' ja verensokeri nousee korkeaksi.
2) Maksasta loppuu glukoosivarastot ja Gluconeogenesis k?ynnistyy t?ydell? teholla. T?m? on prosessi jossa luodaan lis?? verensokeria pilkkomalla p??asiassa proteiineja (esim lihaksia).
3) Rasvaa aletaan polttamaan hirmuista tahtia koska insuliini ei ole 'jarruttamassa' rasvanpolttoa niinkuin normaalisti. Syntyy paljon ketoaineita.
4) Ketoaineet k?ytet??n aina ensisijaisesti energianl?hteen? jotta glukoosia s??styisi (terveell? ketoaineiden olemassaolo merkitsee alhaista verensokeria), verensokeri nousee entisest??n.

Lopputuloksena 1) korkea verensokeri joka tosin pys?htyy jollekkin korkealle tasolle koska virtsan mukana alkaa poistumaan liikaa verensokeria ja 2) korkeat ketoainetasot jotka jatkavat progressiivisesti nousua. Kun ketoaineet ovat luokkaa 25 mmol/l niin veren ph arvo laskee jo niin paljon ett? tila alkaa olla hengenvaarallinen. 3) Kehosta poistuu isot m??r?t nestett? kaikesta 'pilkkomisesta' jonka johdosta tulee elektrolyyti-puutteita ja pahoja ongelmia nestetasapainossa.

Ketoasidoosi on siis eritt?in vakava tila mutta voi tulla ainoastaan henkil?ille joilla ei ole toimivaa insuliinituotantoa. Suurin osa tyypin 2 diabetikoistahan tuottaa moninkertaiset m??r?t insuliinia terveeseen verrattuna insuliiniresistenssin takia - insuliinia tarvitaan isoja m??ri? ett? maksa alkaa 'uskomaan' ettei sit? verensokeria tarvita en?? verenkierrossa. Heill? ei ole mit??n riski? ketoasidoosista.

'Insuliinihoitoinen diabeetikko tarvitsee ehdottomasti my?s ravinnon hiilihydraatteja, jotka insuliinivajeessa turvaavat rasvan palamista niin, ettei ketoaineita ja happomyrkytyst? p??se syntym??n.'

Hiilihydraateilla ei ole mit??n merkityst? rasvan palamisen tai ketoasidoosin ('happomyrkytys') kanssa. Jos kehossa ei ole insuliinia niin ketoasidoosi tulee sy?t hiilaria tai et.

'Aikuisen pit?isi saada hiilihydraattia ruuasta tai juomasta v?hint??n 150 grammaa vuorokaudessa, mieluiten tasaisesti pitkin p?iv?? aina valveilla ollessa.'

Jos haluaa pit?? omien rasvavarastojen k?yt?n minimaalisena niin kannattaa sy?d? hiilihydraatteja tasaisesti pitkin p?iv??. Tosin sellaisille ihmisille joilla ei ole insuliiniresistenssi? (yleens? hoikat terveet tai Tyyppi 1 diabetikot) ei ole merkityst? vaikka hiilihydraatteja sy?v?t koska insuliinivaste on niin minimaalinen ett? se ei heikenn? rasvanpolttoa. Heill? rasvanpoltto on ymp?ri vuorokauden k?ynniss? ok. Insuliiniresistentill? joka sy? hiilihydraatteja pitkin p?iv?? on rasvanpoltto seis koko ajan. Selitys on yksinkertaisesti siin? ett? insuliiniherkk? eritt?? ehk? 10 yksikk?? insuliinia pasta-aterian j?lkeen kun resistentti henkil? eritt?? ehk? 300 yksikk?? saman aterian j?lkeen. J?lkimm?isen haima sanoo jossain vaiheessa sopimuksen irti ja sitten p??st??n piikille. Jotkut siet?? siis hyvin hiilihydraatteja mutta jos on vy?t?r?nymp?ryst? kertynyt niin kuuluu todenn?k?isesti siihen porukkaan ett? niit? tulisi v?ltt?? oman terveytens? takia.

En tied? mist? tuo 150gr hiilihydraatintarve on per?isin. Yleens? kuulee ett? vuorokaudessa tarvitaan 130gr hiilihydraattia. T?m? luku tulee tutkimuksesta jossa laskettiin ihmisen pakollisen hiilihydraattim??r?n olevan noin 100gr. 30% virhemarginaalin vuoksi luvuksi ilmoitettiin 130gr. T?m? on laskettu tarpeeksi mink? siis aivot ja punasolut tarvitsevat - n?m? kun eiv?t pysty k?ytt?m??n rasvaa niinkuin lihakset. Luku ei kuitenkaan ota huomioon sit? ett? aivot k?ytt?v?t ketoaineita heti kun niit? on vain tarjolla.. tiputtaen glukoosintarpeen jonnekkin 30-40 gramman paikkeille. Kun ottaa huomioon ett? proteiinista ja rasvasta (triglyjen glycerolista) voidaan pilkkoa ja tehd? glukoosia helposti noin 200gr/vrk niin on on selv? ett? todellinen biologinen hiilihydraatin tarve sy?tyn? on nolla.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1772
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Loka 2008 9:45

Hyv?!
Olen havainnut samat ristiriidat terveydenhuollon henkil?kunnan ajattelussa. Siirtyy perinteen??
Tekstist?si l?ytyy perustelu sille, ett? my?s I diabeetikon kannattaa ravita itse??n tavalla, jolla insuliinin tarve on omaan tilanteeseen sovitettuna matala (kasviksia, vihanneksia, jkv hedelmi? jne). V?ltetet??n verensokerin heittely, lihominen ja de novo rasvojen muodostus ("kolesterolirasvat").
T?ydennykseksi ehk? sopisi harvinainen mutta mahdollinen maitohappoasidoosi, joka voi ilmet? metformiinin k?yt?n alussa. Muuten metformiini lienee se kaikkein paras aloitusl??ke tarvittaessa "kaiken kaliberisille". Maitohappoasidoosi on hengenvaarallinen tila.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Anssi Manninen
Viestit: 26
Liittynyt: 16 Tammi 2009 17:50

ViestiKirjoittaja Anssi Manninen » 16 Tammi 2009 17:54

Karmeaa potaskaa tuossa yll?. Ao. linkiss? jotain aiheeseen liittyen:
http://manninen-nutraceuticals.blogspot ... eetti.html

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 19 Tammi 2009 17:03

Anssi Manninen kirjoitti:Karmeaa potaskaa tuossa yll?. Ao. linkiss? jotain aiheeseen liittyen:
http://manninen-nutraceuticals.blogspot ... eetti.html


Olisi kiinnostava kuulla, mik? nimenomaisesti Timo Kuuselan viestiss? (vai mahtaako h?n viitata ensimm?iseen viestiin?) oli Mannisen mielest? "karmeaa potaskaa"? Yksil?im?tt?mi? aggressiivisia heittoja on kovin helppo tehd?, tiukan asiallinen ja analyyttinen kritiikki vaatinee jo hiukan ajattelua...

Anssi Manninen
Viestit: 26
Liittynyt: 16 Tammi 2009 17:50

ViestiKirjoittaja Anssi Manninen » 19 Tammi 2009 20:49

Varpu kirjoitti:
Anssi Manninen kirjoitti:Karmeaa potaskaa tuossa yll?. Ao. linkiss? jotain aiheeseen liittyen:
http://manninen-nutraceuticals.blogspot ... eetti.html


Olisi kiinnostava kuulla, mik? nimenomaisesti Timo Kuuselan viestiss? (vai mahtaako h?n viitata ensimm?iseen viestiin?) oli Mannisen mielest? "karmeaa potaskaa"? Yksil?im?tt?mi? aggressiivisia heittoja on kovin helppo tehd?, tiukan asiallinen ja analyyttinen kritiikki vaatinee jo hiukan ajattelua...


Siis tarkoitin tuota Diabetesliiton opetushoitajan h?pin?? tuossa ylh??ll?, en miss??n tapauksessa Timon kommenttia.
Anssi Manninen, terveystieteellinen johtaja, Metabolia Oulu
http://www.metabolia.fi


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa