Aftonbladet tutkitutti asian ja aina valppaasti asioita seuraava Matti Tolonen kommentoi:
Lohen omega-3 v?hentynyt puoleen
Aftonbladet on teett?nyt puolueettoman analyysin lohen sis?lt?mist? omega-3-rasvahappojen m??rist?. Pitoisuudet olivat pienemm?t kuin mit? Ruotsin elintarvikevirasto ilmoittaa. V?henemisen syyn? ovat muutokset kasvatetun lohen ruokinnassa: Nyt niille sy?tet??n kasviksia ja viljaa, joissa on runsaasti omega-6- ja v?h?n omega-3-rasvahappoja. K?yt?nn?ss? l?hes kaikki kaupassa myyt?v? kala on nyky??n viljelty?, sanoo Suomen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.
Analycen-laboratorio tutki omega-3-pitoisuudet 100 gramman erilaisista kaupan lohin?ytteist?. Pitoisuudet j?iv?t alle 3 gramman. Huonoimmillaan pitoisuus oli vain 1,7 g. Tulos h?mm?stytti, sill? omega-3:a oli lohessa selv?sti v?hemm?n kuin mit? Ruotsin elintarvikelaitos ilmoittaa (3 g/100 g).
Aftonbladet haastatteli tulosten johdosta norjalaista kalatutkijaa, professori Livar Fr?ylandia. H?nen mukaansa kalanviljelij?t ovat siirtyneet ruokkimaan kaloja yh? enemm?n viljalla ja kasviper?isill? ?ljyill?. Seurauksena on ollut kalan omega-3:n v?heneminen puoleen ja omega-6:n lis??ntyminen. Fr?ylandin mukaan [villi] norjalainen lohi sis?lt?? keskim??rin 4 grammaa omega-3:a/100 g lohta.
Kalan (kuten ihmisenkin) kyky muuntaa kasvi?ljyn omega-3:a (ALAa) EPAksi ja DHA:ksi on huono, sanoo professori Kari Ruohonen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta. Niinp? kasvi?ljyn omega-3 (ALA) on biologisesti heikompitehoista kuin kalarasvan EPA- ja DHA. Aivot eiv?t k?yt? ALAa hyv?kseen kuten EPAa ja DHA:ta. Viimemainitut rasvahapot ovat v?ltt?m?tt?mi? mm. lapsen aivojen normaalille kehitykselle.
Kaupassa myyt?v? punalihainen lohi on kasvatettua; villin lohen liha on harmahtavaa.
Tohtori Tolosen kommentti
Finelin tietokannan mukaan lohi ja kirjolohi sis?lt?isiv?t EPAa + DHA:ta 1,5?1,7 g/100 g, mik? vastaa suurin piirtein matalimpia ruotsalaisia pitoisuuksia. 150 g lohta sis?lt?isi EPAa noin 600 mg eli noin yhden E-EPA-kapselin verran. Kalan omega-3:t tuhoutuvat paistettaessa. Norjalaisen tutkimuksen mukaan viljellyn lohen syd?n rasvoittuu ja siin? vallitsee tulehdus.