Ystävälliset maitohappobakteerit lyhentävät infektiotautien kestoa, kirjoitti Espanjan suurin päivälehti
El Mundo 10.11.2010. Maitohappobakteerit kuuluvatkin yleisimmin käytettyihin ja hyväksyttyihin ravintolisiin. Niitä käyttävät usein myäs lapset. Probiootteja myydään kapseleina, tabletteina, jauheina, nesteinä ja niitä lisätään sellaisenaan elintarvikkeisiin, esimerkiksi jogurtteihin.
MääritelmiäProbiootti on ravinnon mukana tai lääke- tai ravintolisävalmisteessa nieltävä yhden tai useamman bakteerikannan elävä viljelmä, jonka tarkoituksena on parantaa ruuansulatuskanavan mikrobikantojen koostumusta ja vaikuttaa isäntään edullisesti.
Prebiootti on sulamaton ruuan komponentti, tavallisesti hiilihydraatti (oligo- tai polysakkaridi), joka edistää valikoivasti yhden tai useamman bakteerikannan kasvua tai aktiivisuutta paksusuolessa. Tarkoituksena on, että muuttunut suolistofloora paikallisesti tai systeemisesti edistäisi terveyttä (esimerkkeinä prebiooteista mainittakoon ns. inuliinityyppinen fruktoosipolymeeri sekä ravintokuitu).
Synbiootti on pro- ja prebiootin yhdistelmä.
Lääke- ja muita hoitoja kriittisesti arvioiva 'The Cochrane Library' tunnustaa maitohappobakteerien edulliset terveysvaikutukset eritoten ripulin hoidossa. Cochranen työryhmä kävi läpi 63 tieteellistä tutkimusta, joihin oli osallistunut yli 8 000 potilasta, suurin osa heistä alaikäisiä. Eri tutkimuksissa oli käytetty erilaisia valmisteita, mutta tästä heterogeenisyydestä huolimatta probioottien hyödyt tulivat esille johdonmukaisesti. Valmisteet eivät aiheuttaneet sivuvaikutuksia.
Probiootit (maitohappobakteerit) ovat mikro-organismeja, jotka ovat hyödyllisiä monissa terveysongelmissa, kuten lasten atooppisessa ihottumassa, ripulissa (olipa sen syynä sitten patogeeninen mikro-organismi tai antibioottihoito) ja ärtyneen paksusuolen hoidossa, kirjoittavat tohtorit Benjamin Kligner ja Andreas Corhssen American Family Physician -lehdessä (2008).
Suomessa probiootteja on tutkittu paljon erityisesti Turun yliopistossa lastentautiopin professori Erika Isolaurin johdolla. Tulosten mukaan ne ehkäisevät ja lievittävät lasten allergioita ja hengitystieinfektioita. Suomalaiset lastenneuvolat suosittavat nykyisin probioottien käyttöä moniin eri tiloihin. Turun yliopiston tutkijat ovat osoittaneet myös, että probiootit ehkäisevät raskausajan diabetesta.
Erilaisten vaikutustapojen vuoksi eri probioottivalmisteilla voi olla erilainen teho eri vaivoissa. Eniten tutkittuja bakteerikantoja ovat Lactobacillus-kannat (kuten
L. acidophilus, L. rhamnosus, L. bulgaricus, L. reuteri, ja L. casei), Bifidobacterium -kannat sekä
Saccharomyces boulardii, joka on terveellinen hiiva.
Nutrigenomiikkaa
Maitohappobakteerit parantavat ihmisen puolustuskykyä monia sairauksia vastaan vaikuttamalla edullisesti suolen limakalvon geeneihin, raportoivat hollantilaiset tutkijat Proceedings of the National Academy of Sciences -lehden verkkojulkaisussa (PNAS Online Early Edition). Ennestään tiedetään, että maitohappobakteerit parantavat ihmisen puolustusjärjestelmää. Sitä ei ole kuitenkaan tiedetty, kuinka se tapahtuu. Professori Michiel Kleerebezemin (NIZO Food Research, Maastrichtin yliopisto) työryhmä selvitti asiaa vaihtovuoroisessa kaksoissokkotutkimuksessa vertaamalla erilaisten maitohappobakteerien vaikutuksia suolen limakalvon geeneihin.
Tutkittavat bakteerikannat olivat elävät
Lactobacillus plantarum, lämmöllä tapetut
L. plantarum ja plasebo. Koehenkilöiden suolesta otettiin koepalat, joista määritettiin geenien ilmentyminen (gene expression analysis). Bakteerikantojen välillä todettiin silmiinpistävät erot niiden vaikutuksissa proteiinikompleksiin nimeltään nuclear factor kappa B (NF-kB). Sillä on tärkeä merkitys immuunijärjestelmän toiminnassa muun muassa infektiotautien ja syövän ehkäisyssä.
HYKSin syöpälääkärien mukaan maitohappobakteerit vähentävät sytostaatin (5-fluorourasiilin) aiheuttamia sivuvaikutuksia suolistossa. Probiootin turvin potilas kestää paremmin stostaattihoitoa. Siitä huolimatta moni suomalainen syöpälääkäri kieltää edelleen potilailtaan kaikkien ravintolisien käytön.
Monet muutkin tutkimukset ovat äskettäin antaneet uutta tietoa probiooteista.
Lactobacillus fermentum parantaa pitkänmatkan juoksijoiden puolustuskykyä hengitystieinfektioita vastaan. Lactobacillus kohentaa T-valkosolujen aktiivisuutta (Br. J. Sports Med).
Lactobacillus casei Shirota voi kohentaa immuunijärjestelmän toimintaa heinänuhan oireita vastaan (Clin. Exp. Allergy).
Lactobacillus casei Shirota parantaa myös alkoholistien veren valkosolujen toimintaa (J. Hepatology).
EU:n EFSA on tyrmännyt kaikki anomukset terveysväitteiden esittämisestä probiooteille. Syynä on asennevamma. Elintarviketeollisuus on kummissaan.