NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvoja: Timo Kuusela

Tri Kuusela Info
Viestit: 164
Liittynyt: 08 Tammi 2009 18:13

NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

ViestiKirjoittaja Tri Kuusela Info » 07 Tammi 2013 12:37

Amerikan Diabetesliitto (American Diabetes Association, ADA) näkee alkuvuodesta vähän (itse arvioitava määrä) valoa diabeteksen liikunta- ja ruokavaliohoidossa:

http://www.diabeteshealth.com/lists/lt. ... UFDA%3D%3D

Study Says Some Type 2 Remissions Possible With Exercise, Diet...
eli juttu kertoo, että on edes jonkinlaiset mahdollisuudet pitää diabetes kurissa liikunnalla ja ruokavaliolla.

Arvio perustuu JAMA:ssa (The Journal of American Medical association) julkaistuun viime joulukuiseen tutkimukseen:

Association of an Intensive Lifestyle Intervention With Remission of Type 2 Diabetes

http://jama.jamanetwork.com/article.asp ... id=1486829 (abstrakti).

Artikkelin johtopäätös: Conclusions In these exploratory analyses of overweight adults, an intensive lifestyle intervention was associated with a greater likelihood of partial remission of type 2 diabetes compared with diabetes support and education. However, the absolute remission rates were modest.

...puuttumalla tehokkaasti ylipainoisten aikuisten elämäntyyliin saavutettiin todennäköisempi 2-diabeteksen hoitotulos kuin tukemalla ja koulutuksella. Tulos jäi kuitenkin vaatimattomaksi.

Tutkimuksen vaatimattomalla tuloksella tarkoitetaan sitä, että aina kolmeen viikkotuntiin yltävällä liikunnalla ja 1200 - 1800 Kcal (kitu)dietillä yksi yhdeksästä (11,5%) osallistujasta pääsi alle 7 mmol/l sokerin mitta-arvon. Neuvottujen ja tuettujen vastaava tulos oli 2%.

Kun tulokset ovat näin vaatimattomat, eikö kannattaisi lyödä hanskat tiskiin ainakin kyseisillä hoitomuodoilla? Mainittakoon, että sama pätee meidänkin Diabetesliittomme ohjeiden ja tulostenkin osalta. Näistä saamme lukea lisätietoa tasavallan kruununjalokivistä nimiltään Suomalainen Diabeteksen Ehkäisytutkimus (fDPS) ja DEHKO. Näiden kruununjalokivien tulosten tulkinta lähentelee lisäksi itsetyytyväisyyden huippua (ilman itsekritiikin häivääkään).
Kokemus on lisäksi osoittanut, että tutkimuksessa käytetyn kaltainen (kitu)dietti johtaa sen lopettamisen jälkeen painon entistä suurempaan kohoamiseen.
Lisäksi, kuka jaksaa treenata näillä sapuskoilla kolma tuntia viikossa ylilihavana diabeetikkona? Voi Herra taivahan!

Jäljelle jää siis tuhti alati lisääntyvä lääkitys (diabeteslääkkeiden lisäksi kolesteroli -ym lääkkeet), jollei mennä suoraan maha-suolikanavan silpomiseen. Viime mainittukin petti pitkäaikaistuloksissa tiedetään vähän pidempien seurantatutkimusten perusteella.

No vuodesta 1996 omaa 2-diabetesta vähällä lääkityksellä hoitaneena ja hoitotavoitteena 5,0 - 5,5 mmol/l/paasto (must!) en voi muuta kuin ilmaista syvän pettymykseni ammattilaisena kansanterveyteen keskittyneen hehtaarilääketieteen saavutuksiin.

Pitää myös huomata, että 2-diabetes on vain yksi metabolisen oireyhtymän (MetS) pääteapahtuma. Se on siitä mukava, että tilaa voi seurata helpoilla sokerimittauksilla. Sepelvaltimotaudin oireet alkavat vasta, kun tilanne on vakava. Todellisten sepelvaltimomuutosten havainnointi vaatii ihan toisen kokoluokan tutkimuksia. Muiden MetSin päätetapahtumien lista näyttää lisäksi kaiken aikaa kasvavan.

Voisiko tilanne jatkua vuosikymmenestä toiseen jatkuvasti pahenevana, jos vastuuhenkilöillä olisi asioiden kulusta esimerkiksi taloudellinen vastuu? "Tulos tai ulos" olisi purrut jo aikaa sitten konkurssin ehkäisynä.
Yksinkertainen päättely toimii tavattoman hyvin tässäkin ongelmassa: "sokeri aiheuttaa sokeritautia" (ja metabolista oireyhtymää päätetapahtumineen). Asian ymmärtäminen näyttää päättäjien korkeista opiarvoista ja virka-asemista huolimatta ylivoimaiselta.


_________________
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3419
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 07 Tammi 2013 23:38

Siirsin luvalla tämän viestin tänne.

Nähtyä tämäkin:

Asiointi Akateemisessa Kirjakaupassa nosti ajatuksen MIKSI:

Pääsisäänkäynnin katutasosta pääsee alakerran konttoritarvikeosastolle melko äänekkäillä liukuportailla. Onkin puhuttu Alvari Allon suunnitelman rustaamisesta uuteen uskoon. Varmaan remontin tarvetta jo onkin.
Kauppojen jälkeen palasin pääaulaan toisia liukuportaita käyttäen. Jokin herätti ja palasin takaisin alakertaan.
Se, mikä alitajuisesti herätti, oli vanhan liukuportaan kapeus. Ero uudempiin oli arviolta 10 cm.
Miksiköhän KONE Oy on vuosikymmenien kuluessa joutunut levittämään tuotteitaan? Olisiko ehdotuksia?

_________________
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1915
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 16 Tammi 2013 11:55

Tuore näköhavainto TV1:n aamutohtori-ohjelmasta:

Tri J. P. Kouri D-vitamiinista

Vaikka oman käsitykseni mukaan vaatimattomin annossuosituksin, fysiatri kertoi suorin sanoin kansalaisten tarpeesta lisätä D-vitamiinia purkista, kun sitä ei voi muulla tavalla saada riittävästi Suomen olosuhteissa.
Parin viime vuoden kuluessa asiantuntijaorganisaatiomme (THL) D-vitamiiniasiantuntijat ovat erittäin varovasti lisänneet aikaisemman sivuvaikutuspelon vuoksi aivan liian matalaksi painamaa päivittäistä saantia. Vanhakantaisen asenteen vaikutusta on myös se, että elintarvikkeisiin on lisätty homeopaattisia D-vitamiinimääriä sillä oletuksella, että "ravinnosta saadaan kaikki tarpeellinen, purkista ei tarvita lisää".
Viralliset D-vitamiinin lisäämissuositukset ovat ehdottomasti vieläkin liian matalat. Tämä asenne paistoi Kourinkin varovaiseksi muotoillun ilmaisun taustalta.
D-vitamiinin kanssa konstailu ei ole ainoa kansalaisten yleisauktoriteettina esiintyvän THL:n pelotteluun pohjautuvan valistuksen virhe. Muuta ei tarvitse katsoa kuin raadollisia tilastoja, jotka kertovat jatkuvasta painon noususta sekä suurimman tautiryhmän aineenvaihduntasairauksien ( Tyypin 2 Diabetes, Sydän- ja Verisuonitaudit ym) lisääntymisesta.

Omiin saavutuksiinsa kritiikittömästi suhtautuvat asiantuntijamme ovat syyllistäneet kansalaiset syypäiksi terveysongelmiinsa liikunnan vähäisyyden ja liian rasvankaytön väitteillä. Ajatus on nykytietämyksen mukaan tuulesta temmattu, ei tästä maailmasta. Eräitä seuraamuksia on sitten ollut todettujen aineenvaihduntasairauksien massiivinen lääkehoito sekä ennalta ehkäisemiseksi että jo todettujen tautien hoitamiseksi. Tästä on esimerkkinä kolesterolilääkkeiden "nauttijoiden" valtava ylimäärä (600.000 - 700.000), kun todellisten tarvitsijoiden joukko voisi olla jotakin 10.000. Koko lääkitsemisen touhu perustuu jälkijättöiseen "veren kolesterolin" alentamiseen epämääräisen "kokonaiskolesteroli-arvon" hoitamisella, jolla on todella vähän tekemistä tärkeän veren dyslipidemia-oireen kanssa. Itse asiassa veren dyslipidemia-käsitettä ei ole toistaiseksi edes kattavasti / tyydyttävästi määritetty.

Lääketieteen parissa vietetty puolivuosisata ja omat terveyden menetyksen kokemukset turhautumisineen ovat tuoneet mieleen käsitteen oikeasta ja farisealaisesta lääketieteestä. Farisealainen lääketiede ilmenee kummallisina väitteinä mm maamme satojen tuhansien sydänkuolemien henkilökohtaisesta ehkäisemisestä unohtaen ne saavutukset, joista saamme nauttia oikean lääketieteen kehittymisen kautta ja sen eteen muulin lailla raatamisesta.
On sitten kai vielä publikaanilääketiedettä. Tällä tarkoitan halveksittua, lähes koko elämän mittaista tiedon etsintää ja havainnoista kertomista vielä sen "oikean lääketieteen" ulkopuolelta virallisen opin eristämänä ja usein halveksimana. Suomalaisille kelpaa esimerkiksi "Tri Tolonen", jonka esille kaivamia D-vitamiiniin liittyviä näkemyksia tutkimusviitteineen on kosolti luettavissa internetin välityksellä. Virallisesti näiden massiivisen asiantuntemuksen haltijoiden asema kielletään yhdella sanalla "Pillerikauppias".

Oikean lääketieteen perusvaatimus on vallitsevan tiedon kaikenaikainen kyseenalaistaminen. Kyseenalaistamisen sijasta ajattelumalli on kääntynyt lainkaltaisiksi ohjeiksi ja määräyksiksi. Olkoon tästä esimerkkinä vuoden takaisen "sikainfluenssan" vaiettu rokotuskatastrofi narkolepsia- ym komplikaatioineen. Seuraukset näkyvät mm kansalaisten passiivisuutena ajankohtaiseen kausi-influenssaan varautumisena rokottamalla.
Sitäkään ei kerrota, että eräissä suurissa maissa varauduttiin (ja tutkittiin) menestyksekkäästi ylisuurten hetkellisten D-vitamiinimäärien annostelua maailmanlaajuiseen "sikaflussa" epidemiaan.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1915
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 16 Tammi 2013 19:35

Tiedoksi tuore sokeriin (ja muihinkin hh) liittyvä meta-analyysi:

Repostelijoina ovat mm herrat WC Willett ja DS Ludwig, joita monet pitävät todellisina auktoriteetteina.
Vältän toisen potenssin arviointia ja liitän tänään saamani mielipidelyhennelmän sellaisenaan kykenevien tavattavaksi.
Lähde n:o 1. sisältää koko artikkelin (jutun lopussa).
Selittelemättä paras:

New meta-analysis on sugar sparks old debate

Jan 15, 2013 Lisa Nainggolan

Dunedin, New Zealand - Cutting consumption of sugar produces a small but significant reduction in body weight for adults, a new meta-analysis concludes [1]. The study found less consistent evidence for this effect in children, but this is likely because the kids in the included trials did not tend to comply with advice to reduce intake of sugar-sweetened foods and drinks, say Dr Lisa Te Morenga (University of Otago, Dunedin, New Zealand) and colleagues in their paper published online January 15, 2013 in BMJ.

The review is accompanied by an editorial [2] by Dr Walter C Willett (Harvard School of Public Health, Boston, MA) and Dr David S Ludwig (New Balance Foundation Obesity Prevention Center, Boston Children's Hospital, MA), which concludes that the tide is beginning to turn against sugar, with evidence continuing to accumulate that it is indeed deleterious to health.

Sugar is not the only issue; there is the bigger problem of carbohydrate quality. Large amounts of refined carbohydrates are also a problem.
"It's clear that sugar does have adverse effects, particularly in liquid form as sugar-sweetened drinks," Willett told heartwire. "This study addresses a piece of the picture, the effect on weight gain. There is also a strong body of evidence showing that sugar-sweetened beverages are related to type 2 diabetes. And sugar is not the only issue; there is the bigger problem of carbohydrate quality. Large amounts of refined carbohydrates are also a problem," he added.

This meta-analysis "and other evidence in the broader literature suggest that sugar intake should be limited," say Willett and Ludwig. But the question remains as to what is a desirable limit, they note. Current intake of added sugar in the US and UK is about 15% of total energy, so the 2003 World Health Organization (WHO) aim of limiting intake to 10% "could be viewed as a realistic and practical goal." However, the American Heart Association (AHA) suggests a limit of 5% of energy, "which would be more consistent with a goal for optimal health," they point out.


Refined carbohydrates just as detrimental, say editorialists
Willett and Ludwig note that the meta-analysis by Te Morenga et al was commissioned by the WHO, which is in the process of updating its recommendations on intake of dietary sugars. The meta-analysis shows that exchanging dietary sugars with other carbohydrates made no difference to the changes in body weight that they saw, indicating that highly processed carbohydrates are just as detrimental as sugar, say the editorialists.

"Unfortunately, the 2003 WHO report disregarded evidence suggesting that refined grain and potato products have metabolic effects comparable to those of sugar," they note.

Actions are needed at many levels, Willett and Ludwig state. Efforts to reduce sugar intake "are appropriate" but "should form part of a broader effort to improve the quality of carbohydrates." This should include educational programs, improvements in foods and drinks provided in schools and work sites, and supplemental nutrition programs for people with low incomes.

"This is analogous to what we see for fats in that the type of fat you consume is really important. A similar picture is emerging for carbohydrates; quality turns out to be really important," Willett commented. "Another nuance," he says, "is the way we consume things, because that affects the physiologic response." For example, eating a whole fruit is much preferable to drinking fruit juice, he notes. "The sugar in fruits is balanced out by the fiber and other nutrients, and it takes time to be released. When we eat a whole apple or orange, we limit our intake. If you are drinking fruit juice, you might have three or four servings, but you would almost never eat three apples or oranges in a row."

Reducing the amount of sugar consumed in drinks "deserves special attention because of the strength of evidence and the ease with which excessive sugar is consumed in this form," he and Ludwig state. Policy approaches—such as imposing tax on sodas—are "useful," as are restrictions on advertising to children and limits on serving sizes, as have been tried in New York.

This is a global issue, with Coke and Pepsi pushing very hard, and the implications are horrendous.
"Sugar-sweetened beverages are such a big part of the picture," Willett commented to heartwire. "The average consumption among low-income groups in the US is about three servings a day; it's huge. And this is a global issue, with Coke and Pepsi pushing very hard, and the implications are horrendous."

The AHA agrees, showcasing in its top 10 advances of 2012 studies that illustrated the effect of sugar-sweetened beverages on body weight in children.

Willett says physicians and other healthcare providers have an important role to play "by routinely asking about consumption of sugar-sweetened drinks as well as tobacco and alcohol use" and by assuming leadership in public-health efforts to limit sugar as a source of harm.


Advice to cut sugar intake important for obesity reduction strategies
In their meta-analysis, Te Morenga and colleagues included the results of 30 randomized controlled trials and 38 cohort studies of dietary sugar intake and adiposity. Free sugars were defined as sugars that are added to foods by the manufacturer, cook, or consumer, plus those naturally present in honey, syrups, and fruit juices.

Healthcare providers could play an important role by routinely asking about consumption of sugar-sweetened drinks as well as tobacco and alcohol use.
In trials of adults with at-will—no strict control of food intake—diets, reduced intake of dietary sugars was associated with a small decrease in body weight (0.80 kg; p<0.001). Conversely, increased sugar intake was associated with a comparable weight increase (0.75 kg; p=0.001). Isoenergetic exchange of dietary sugars with other carbohydrates showed no change in body weight.

Trials in children showed no overall change in body weight. But in relation to intake of sodas, after one-year follow-up in prospective studies, the odds ratio for being overweight or obese was 1.55 among the groups with the highest intake compared with those with the lowest intake, they note.

"It seems reasonable to conclude that advice relating to sugars is a relevant component of a strategy to reduce the high risk of overweight and obesity in most countries," the New Zealand group concludes.

Te Morenga et al have no conflicts of interest, nor do Willett and Ludwid.


Sources

Te Morenga L, Mallard S and Mann J. Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials and cohort studies. BMJ 2012; DOI:10.1136/bmj.e7492. Available at: http://www.bmj.com.

Willett WC and Ludwig DS. Science souring on sugar. BMJ 2013; DOI:10.1136/bmj.e8077. Available at: http://www.bmj.com.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1915
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 25 Tammi 2013 22:01

Usein nähtyä viime vuosina: lääke poistuu markkinoilta.

Kolesterolilääke vedettiin pois käytöstä

Euroopan lääkelaitos opasti äskettäin, ettei niasiinin ja laropiprantin kiinteää yhdistelmää (Tredaptive) pitäisi määrätä uusille potilaille, ennen kuin valmisteen riski-hyötysuhde arvioidaan uudelleen. Valmistaja (MSD) veti lääkkeen toistaiseksi pois käytöstä maailmanlaajuisesti. Yli 25 600 potilasta käsittäneessä ja lähes neljä vuotta kestäneessä tutkimuksessa statiiniin lisätyllä niasiinin ja laropiprantin yhdistelmällä HDL-taso nousi ja LDL-taso laski. Yhdistelmähoito ei vähentänyt sydän- ja verisuonitautikuolemia, sydäntapahtumia tai aivohalvauksia tehokkaammin kuin pelkkä statiinihoito, mutta vakavia haittavaikutuksia ilmeni enemmän.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä


Uutinen oli helppo lainata Lääkärilehdesta valmiiksi käännettynä. Lisättäköön, että FDA eli Amerikan lääkeviranomainen poisti lääkkeen äänestystuloksella 5 puolesta ja 10 vastaan.
Niaciini on B3-vitamiini, jonka harmina on riittävästi annosteltuna ikävä kasvojen ja kaulan punaisena pakrottaminen. laropiprantin vaikutus oli punoitusta laskeva.
Itse asiassa lääkkeltä toivottiin Triglyn laskua. Vielä kas kun ei myönnetä, viljojen ym hiilihydraatien sekä alkoholin vähentäminen laskevat kolesterolikokeiden Triglyä nopeasti. Muut luetellut ja epäilemättä positiiviset vaikutukset tulevat hitaammin.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

hiltas-3
Viestit: 143
Liittynyt: 10 Tammi 2007 19:46

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

ViestiKirjoittaja hiltas-3 » 25 Tammi 2013 22:30

Olen syönyt nyt jonkinaikaa tuota nikotiinihappoa annoksella 250mg/pv verenpaineeseen,hyvin toimii laskee selvästi paineita,ainoa haitta,mutta ei merkittävä on tabletin ottamisen jälkeen noin 1/2 tunnin punoitus,pakkasella tarkenee hyvin,kun ääreisverenkierto pelaa.

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3419
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 26 Tammi 2013 1:06

Olen aina välillä törmännyt valmisteeseen "no-flush niacin", mutta nyt kun aloin etsiä netistä kävikin ilmi ettei se ehdi sulaa niin nopeasti, että niasiinia vapautuisi tarpeeksi. Ei punoitusta eikä kolesterolin alennusta.

Muualla netissä kerrotaan että ongelmaa voi vähentää nauttimalla puoli tuntia ennen niasiinia joko päällystämätöntä aspiriinia tai ibuprofeenia. Yksi konsti olisi myös ottaa niasiini juuri ennen nukahtamista, jolloin sen vaikutusta ei ehkä huomaa unen aikana.

Punoitusvaikutusta on myös tutkittu.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1915
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 28 Tammi 2013 15:17

Tuore ruotsalaishavainto:

Metabolic syndrome in 40s linked to TV, lack of exercise, at age 16

http://www.theheart.org/article/1499587 ... newsletter

Näyttää 16 vuotiaita (ruotsalaisia) uhkaavan nelikymppisinä metabolinen oireyhtymä (MetS / MBO) seurauksena töllön edessä löhöämisestä.

Niinpä. On Ruotsissakin edelleen voimissaan tuo virallinen terveysnäkemys vaikka aina kasvava kansanosa on jo ottanutkin terveysohjat omaan harkintaan.

Ei se löhöäminen varmaan ihan järkevää olekaan terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Tuon ikäiset ovatkin tavanneet juosta aika vilkkaasti vastakkaisen sukupuolen perässä ainakin takavuosina.
Olisikohan tutkimustulos poikennut jotenkin siitä vertailututkimuksesta, jossa tuijotetaan vaikkapa seinän halkeamaa saman pituinen aika ja samalla mässyttäen niitä, joita tavataan mässyttää TV:tä katseltaessa eli karkkeja, rasva/hiilari-sipsejä ne jättikokalla alas huuhtoen?
No, saadaan taas syyllistää töllö ihan tieteen voimalla. Monesko kerta?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1915
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 29 Tammi 2013 11:59

Uutta havaintoa ApoB /ApoA1 suhteen merkityksestä:

Computationally estimated apolipoproteins B and A1 in predicting cardiovascular risk.

Abstrakti putkahti luettavaksi täydentämään jo jonkin aikaa firman http://www.computationalmedicine.fi/publications kotisivulla ollutta tutkimusotsikkoa. Kun abstrakti on lyhyt, kopioin sen kokonaisuudessaan:

Computationally estimated apolipoproteins B and A1 in predicting cardiovascular risk.
Raitakari OT, Mäkinen VP, McQueen MJ, Niemi J, Juonala M, Jauhiainen M, Salomaa V, Hannuksela ML, Savolainen MJ, Kesäniemi YA, Kovanen PT, Sundvall J, Solakivi T, Loo BM, Marniemi J, Hernesniemi J, Lehtimäki T, Kähönen M, Peltonen M, Leiviskä J, Jula A, Anand SS, Miller R, Yusuf S, Viikari JS, Ala-Korpela M.
Source
Department of Clinical Physiology and Nuclear Medicine, University of Turku and Turku University Hospital, Turku, Finland; Research Centre of Applied and Preventive Cardiovascular Medicine, University of Turku and Turku University Central Hospital, Turku, Finland. Electronic address: olli.raitakari@utu.fi.
Abstract
OBJECTIVE:
Apolipoproteins B (apoB) and A1 (apoA1) may be better markers of atherosclerosis than serum lipids. We used computational methods to estimate apoB and apoA1 from serum total cholesterol, HDL-cholesterol and triglycerides and tested their clinical value in comparison to measured apoB and apoA1 values.
METHODS:
ApoB and apoA1 were measured with standard methods and estimated based on neural network regression models in 2166 young adult with data on carotid artery intima-media thickness (cIMT).
RESULTS:
Correlations between estimated and measured apoB and apoA1 were r = 0.98 and r = 0.95, respectively. ApoB/apoA1-ratio (both measured and estimated) associated with cIMT in multivariable models, and predicted cIMT at all levels of LDL-cholesterol concentration. Strong correlations between the estimated apolipoproteins and those measured from fasting samples were replicated in over 15,000 Caucasian subjects (r = 0.93-0.96 for apoB and r = 0.91-0.92 for apoA1). Correlations with cIMT were replicated in over 2000 individuals. Estimated apoB/apoA1-ratio calculated from non-fasting lipids in over 20,000 individuals in the INTERHEART study was better than any of the cholesterol measures for estimation of the myocardial risk.
CONCLUSIONS:
Serum cholesterol, HDL-cholesterol and triglycerides can be used to compute clinically useful estimates of apoB and apoA1. Using this methodology, estimates of apolipoproteins could be routinely added to laboratory reports to complement lipoprotein lipids in risk assessment.
Copyright © 2012 Elsevier Ireland Ltd. All rights reserved.


Kokemus on opettenut, että tutkimuslyhennelmiin kannattaa suhtautua tietyllä varauksella. Ehkä kuitenkin tällaiset ns absoluuttista dataa / tekniikkaa hyödyntävät menetelmät mahdollistavat vähemmän "tulkintoja".
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1915
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 29 Tammi 2013 12:33

Toinenkin Triglyseridin merkitystä valottava abstrakti oli avautunut luettavaksi.
Ainakin ravinnon hiilihydraatteja rajoittavissa kannanotoissa Triglyseridin (VLDL markkerina) merkitys on korostunut jo vuosia ja "kolesterolikokeiden" arvioinnissa on pantu painoa juuri Triglyn laskemiselle. Menetelmäksi on kiteytynyt (sokeristuvien)hiilihydraattien rajoittaminen (ja alkoholinkin).
Tutkimuksessa tarkastellaan erikoisesti T1D-potilaita. Tämä taas johtuu merkittävimmän T1-potilaiden tutkijamme (Per-Henrik Groop) mukanaolosta.
Kyllä sama pätee T2D-potilaisiin yhtä hyvin ja muihinkin päätetapahtuma-ongelmiin kuin munuais-ongelmiin.
Hienoa edistymistä ja ennakkoluuloista vapautumista!


Triglyceride-cholesterol imbalance across lipoprotein subclasses predicts diabetic kidney disease and mortality in type 1 diabetes: the FinnDiane Study.
Mäkinen VP, Soininen P, Kangas AJ, Forsblom C, Tolonen N, Thorn LM, Viikari J, Raitakari OT, Savolainen M, Groop PH, Ala-Korpela M; Finnish Diabetic Nephropathy Study Group.
Source
Computational Medicine, Institute of Clinical Medicine, Faculty of Medicine, University of Oulu, Oulu, Finland; Biocenter Oulu, University of Oulu, Oulu, Finland; Folkhälsan Institute of Genetics, Biomedicum Helsinki, Helsinki, Finland; Division of Nephrology, Helsinki University Central Hospital, Helsinki, Finland; College of Chemistry and Chemical Engineering, Central South University, Changsha, Hunan Province, China.
Abstract
BACKGROUND:
Circulating cholesterol (C) and triglyceride (TG) levels are associated with vascular injury in type 1 diabetes (T1DM). Lipoproteins are responsible for transporting lipids, and alterations in their subclass distributions may partly explain the increased mortality in individuals with T1DM.
DESIGN AND SUBJECTS:
A cohort of 3544 individuals with T1DM was recruited by the nationwide multicentre FinnDiane Study Group. At baseline, six very low-density lipoprotein VLDL, one intermediate-density lipoprotein IDL, three low-density lipoprotein LDL and four higher high-density lipoprotein HDL subclasses were quantified by proton nuclear magnetic resonance spectroscopy. At follow-up, the baseline data were analysed for incident micro- or macroalbuminuria (117 cases in 5.3 years), progression from microalbuminuria (63 cases in 6.1 years), progression from macroalbuminuria (109 cases in 5.9 years) and mortality (385 deaths in 9.4 years). Univariate associations were tested by age-matched cases and controls and multivariate lipoprotein profiles were analysed using the self-organizing map (SOM).
RESULTS:
TG and C levels in large VLDL were associated with incident albuminuria, TG and C in medium VLDL were associated with progression from microalbuminuria, and TG and C in all VLDL subclasses were associated with mortality. Large HDL-C was inversely associated with mortality. Three extreme phenotypes emerged from SOM analysis: (i) low C (<3% mortality), (ii) low TG/C ratio (6% mortality), and (iii) high TG/C ratio (40% mortality) in all subclasses.
CONCLUSIONS:
TG-C imbalance is a general lipoprotein characteristic in individuals with T1DM and high vascular disease risk.
© 2012 The Association for the Publication of the Journal of Internal Medicine.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Tomppa
Viestit: 382
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

ViestiKirjoittaja Tomppa » 29 Tammi 2013 15:56

Hei Timo

Kiitos yllä olevasta linkistä sekä abstraktista.

Olen itsekin törmäillyt tuohon Computational Medicine -ryhmään. Heillä on mielestäni mielenkiintoinen tapa hyödyntää alati kasvavaa tiedonkäsittelykapasiteettiä.

Ihmiskunnan käytettävissä oleva laskentakyky on jo vuosikymmeniä ollut ns. Mooren kaavan kasvu-uralla eikä osoita hidastumisen merkkejä vieläkään, eräistä ennusteista huolimatta. Helppo uskoa, että tuolla tiellä tullaan vielä saavuttamaan mielenkiintoisia tuloksia myös lääketieteen kannalta.

Mutta en ole biotieteilijä enkä lääkäri, joten kun tuota konkluusiota:
"Serum cholesterol, HDL-cholesterol and triglycerides can be used to compute clinically useful estimates of apoB and apoA1" ihmettelee, niin tulee mieleen, että fine - mutta huolimatta hyvästä korrelaatiosta, ei kai riskin mittaria voida tarkentaa yhtään mittaamalla kolet perinteisesti ja sitten tarkasti niistä estimoiden laskea apot?

Eihän tuossa prosessissa informaatio voi lisääntyä, se olisi sama kuin muuntaisi millimetrit tuumiksi, tosin hyvällä tarkkuudella.

Vai missaanko tässä nyt jotain olennaista?

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1915
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 29 Tammi 2013 17:41

Hei Tomppa

Mielenkiintoista tässä on mm se, että edelleen määrätään mm kolesterolilääkitys pelkän kokonaiskolesteroli-arvon perusteella. Se on todella huono todellisen dyslipidemian arviointimenetelmä.
Seuraavaksi jo ja aina yleistyen määritetään eritelty Trigly, HDL ja LDL, mikä voidaan tehdä mittaamalla tai yleensä laskentakaavalla. Eräissä tapauksissa laskentakaava jkv vääristää löydöstä.
"Tavallinen kansa" ei tietenkään näistä mittauksista paljoa irti saa, vaan jää odottamaan tulkinta ja tuomiota. Edelleen se tulkitsija ja tuomioita jakava ei ole kykenevä saaduista tuloksista päättelemään liikoja ApoB / ApoA1 suhteesta. Niinpä tämä mittaus pitää pyytää erillisenä tutkimuksena. Ja miksi näin? Etupäässä siksi, että tuo ylempi LDL ( muutkin) jakaantuu alaryhmiksi, joiden aiheutama riski on erilainen. ApoB / ApoA1 täydentää riskiarviota hyödyllisellä tavalla. Tämän lisäksi, jos määritetään kehossa vallitsevaa inflammaatiota esimerkiksi herkän CRP-tutkimuksen avulla (hsCRP) sadaan lisätukea sydän- verisuonitauti epäilylle, kun korkeaa lukemaa pidetään itsenäisenä riskimarkkerina modernissa kardiologiassa.
Vielä lisäksi. Kaikki hyvät menetelmät ovat tervetulleita avaamaan sitä vallitsevaa "kolesteroli"käsitystä, johon edelleen olemme hirttäytyneitä. Ja 1H NMR on hyvä menetelmä, jopa "melkein joukkotutkimuskelpoinen". Ajatustavan pitäisi kulkea niin, että asilliset hoidot niistä hyötyville ja irti "hehtaarihoidoista". No, kehitys bruukaa kehittyä.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1915
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 31 Tammi 2013 12:16

Onko HS siirtymässä "kansanterveyslinjalta" yksilön hyvinvointiin?

A. W. Yrjänä hampurilaisista: http://www.hs.fi/paivanlehti/a135952521 ... 5e0489b2d5

Satu Kaarla fruktoosista: http://www.hs.fi/paivanlehti/terveys/Fr ... c78086c7b1

Pakinoitsija (veitikat) tietävät enemmän perusterveydestä kuin terveydenhuollon ammattilaiset. Syy? Puuttuva reseptin kirjoitusoikeus? Sisäinen pakko ajatella ja kirjoittaa havainnoistaan?
Kuninkaalla pitää olla klovninsa. Klovnien kautta on hyvä huudella totuuksia. Mainostajat, THL ja monet muut tahot nolaavat itsensä, jos kyseenalaistavat klovnin.

Tosikoille: http://www.theheart.org/article/1496039 ... newsletter
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1915
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 04 Helmi 2013 12:49

Sattumalta nähtyä:

Maanantaiaamun (04.02) ratoksi MTV3:n Studio55 lähetti kohonneeseen verenpaineeseen liittyvän ohjelman. Toimittaja Markku Veijalaisen haastateltavan oli Sydäntautiliiton ylilääkäri dos. Mikko Syvänne.
Tähän saakka ei vielä mitään kummallista. Myös MTV3:n täytyy täyttää ohjelma-aikansa ja saada mainoksista tuloakin kulujansa kattamaan.
Kummallisuus alkoi siitä, kun huomio kiintyi rakkaan kollegan olomuotoon, habitukseen.

Pari vuotta sitten arvostamani toimittaja Markus Backman juonsi tunnetun MOT-ohjelman. Siinä yritettiin "kovat eläinrasvat" saada näyttämään "verisuonia tukkivan vaarallisiksi" (prof. Pekka Puska). Lopputulemaksi jäi, ettei tätä osoittavaa tutkimusta ole ainakaan mainitun professorin tiedossa (siis P. Puska). Sellaista tutkimusta ei muuten ole vieläkään olemassa maailman tutkimuskirjallisuudessa. Tuhansia tulkintayrityksiä sitä vastoin kyllä on.
MOT-ohjelman yhteydessä haastateltiin asiantuntijana myös dos. Syvännettä. Paine oli kyllä enemmän mahdollisten provisioiden ja riippuvuuksien tivaamisessa kollesterolia alentavien lääkkeiden suosimisen vuoksi.
Mieleeni syöpyi kuva Mikko-kollegasta tuhtivartaloisena metabolisen oireyhtymän perikuvana. Olen ottanut käyttöön erikoisen ilmaisun kuvaamaan tällaista pitkälle edennyttä aineenvaihduntasairauksien oirekoostumaa, "metaboliamöykky". Sellainen olin nimittäin itsekin kauan kauan sitten tosin lievempänä mutta huonojen geenien raskauttamana.
Yllätys oli todella positiivinen, kun havaitsin hyvin pukeutuneen kollegan jämptin "metaboliamöykystä" pitkälle normaaliksi palautumisen.
Todellinen loppuhuipentuma ohjelmassa oli, kun konservatiiviseen suola / verenpainekäsitykseen liityikin lähes huippumoderni "kolesteroli"-käsitys. Uusi "kolesteroli"-käsitys oli analyyttinen: triglyseridi-arvon merkityksessä ja "kolesterolien" (HDL, LDL) välisissä suhteissa. Tämä osoitti "että kyllä pojat tietävät" kunhan vain vielä lämpimikseen haastavat niitä vanhoja.

Nyt tarvitaan nemmän geeniriippuvaisen metabolisen oireyhtymän (MetS / MBO) havainnointia diagnostisessa mielessä ja "oikeiden elämäntapojen ja oikean ravitsemuksen" suosittelemisen sijasta kiireesti kertomaan täsmäsuositukset, joita eivät ole tämän päivän suositukset. Suositusten virheellisyys näkyy, jos ei muusta, niin jatkuvasti lisääntyvistä metebolisen oireyhtymän päätetapahtumien kansallissista statistiikoista. Kansan syyllistäminen väärien suositusten sairastuttavuudesta on lääketieteen kannalta epäeettistä ja oikeustajun mukaan rikollista.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa