Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

ViestiKirjoittaja San Martino » 25 Heinä 2013 8:43

Englantilainen lääkeyhtiö GlaxoSmithKline (GSK) jäi hiljattain kiinni housut kintuissa siitä, että tarjolla olikin naisia. Lääkeyhtiön markkinointiosasto oli selvästikin katsonut liikaa Jope Ruonansuun sketsejä. Niinpä toimitusten varmistamiseksi seisokki olikin lääkärien housuissa eikä reseptien kirjoittelussa. Satojen miljoonien puntien arvoinen lahjusskandaali oli kytenyt jo vuosia, mutta Kiinan operaatioiden johtaja Mark Reilly ehti paeta maasta. Pidätettyjen listalle jäi esimerkiksi business development manager Huang Hong. Kiinan poliisin mielestä kyseessä oli rikos potilaita kohtaan.


IL: Lahjusskandaali,astma ja elinsiirrot

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5318
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 01 Elo 2013 12:05

Tieteen pilkkaamista ja sensaation hakua
Julkisuudenkipeys saa aikaan käsittämättömiä uutisotsikoita etenkin ravitsemukseen liittyvissä tutkimuksissa. Suomessa on tuoreessa muistissa Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinivalmisteiden tutkimukset, joissa yliopiston maine ja talous kärsivät pahan kolauksen. Vuonna 2011 sama yliopisto lähetti viestimille tiedotteen, jonka mukaan vitamiinien käyttö ravintolisänä muka tappaa vanhoja naisia. Medialle annettiin tahallaan sellainen käsitys, että Suomessa olisi tehty tällainen tutkimus. Todellisuudessa se oli tehty Yhdysvalloissa, Iowassa. Tutkijana oli kuopiolainen ravitsemustieteilijä Jaakko Mursu, jonka raportti oli tarkoitushakuisesti vääristelty Lue lisää.

Toinen esimerkki sensaatiohakuisesta uutisoinnista koskee kalaöljyn ja eturauhassyövän suhdetta. Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trialiin (SELECT) osallistuneiden 834 miehen veriplasmasta mitattiin jälkikäteen rasvahappoja ja niiden pitoisuuksia verrattiin eturauhassyövän riskiin. Tulosten väitettiin osoittaneen, että suuri plasman omega-3-pitoisuus lisäisi eturauhassyöpää peräti 71 %. http://jnci.oxfordjournals.org/content/ ... 4.abstract

Tutkija Alan Kristel antoi auliisti viestimille lausuntoja, joiden mukaan tutkimus olisi muka osoittanut, että kalaöljyn nauttimen ruoan lisänä on tosi vaarallista. Tosiasiassa kyseisessä tutkimuksessa ei ollut edes annettu kalaöljyä, vaan toiseen tutkimukseen (SELECT) osallistuneiden miesten plasmasta oli mitattu rasvahappoja, jotka olivat peräisen heidän syömästään ruoasta (ei ravintolisistä). Pitoisuudet olivat näet liian pieniä ollakseen kotoisin kalaöljyvalmisteista. Useat arvostetut omega-3-tutkijat ovatkin tyrmänneet tutkimuksen täysin arvottomana sensaation tavoitteluna. Perusteellisin lukemani kritiikki on julkaistu Life Extension -sivustolla Fish and Prostate Cancer Risk: Fact or Fiction.

Lue myös alla olevasta linkistä Nutraingredients.comin kritiikki ja katso hauskat sarjakuvat!

Is the clamour for publicity making a mockery of real scientific progress? Nutraingredients.com 24.7.2013
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 29 Joulu 2015 13:44, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5318
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Elo 2013 10:33

Novartis AG:n lääkeskandaali Japanissa
Sveitsiläinen lääkejätti Novartis AG on vääristellyt lääketutkimustensa tuloksia Japanissa, joka on yhtiön toiseksi suurin markkina-alue. Kyseessä on yhtiön sydänlääke Diovan. Diovanin sisältämä valsartaani kuuluu angiotensiini II –reseptorin salpaajiin, jotka ovat korkeaa verenpainetta alentavia lääkkeitä. Angiotensiini II on elimistössä luontaisesti esiintyvä aine, joka supistaa verisuonia ja suurentaa siten verenpainetta. Diovan vaikuttaa estämällä angiotensiini II:n toimintaa. Tällöin verisuonten seinämät rentoutuvat ja verenpaine alenee, kirjoittaa Novartis lääkeinfossaan.

Ainakin kahdeksan japanilaista sairaalaa on ilmoittanut lopettavansa Diovanin käytön skandaalin vuoksi. ”On moraalisesti ongelmallista jatkaa sellaisen lääkkeen käyttöä, jonka teho on kyseenalainen”, kirjoittaa lehti.

Novartis Hit by Scandal Over Japanese Drug Studies. Wall Street Journal 11.8.2013

Sanofiakin tutkitaan Kiinassa
Kiinan viranomaiset tutkivat väitteitä, joiden mukaan Euroopan suurin lääkeyritys, ranskalainen Sanofi olisi lahjonut kiinalaisia lääkäreitä ja sairaaloita määräämään yhtiön lääkkeitä. Sanofi olisi lahjonut yli 500 lääkäriä maksamalla heille $ 277,000 ”tutkimusapurahoina”. Yli puolet maksuista, joiden väitetään tapahtuneen 2007, on mennyt pekingiläisille lääkäreille ja sairaaloille. Sanofi ilmoittaa suhtautuvansa väitteisiin ”vakavasti”.

Kiinan viranomaiset tutkivat länsimaalaisten lääkeyhtiöiden hinnoittelua: Kiinalaisilta rokotetaan tuplasti eräisiin muihin maihin verrattuna.

China begins probe into Sanofi whistleblower’s bribery claim. The Financial Times 11.8.2013

China steps up its scrutiny of western drugs prices] The Financial Times 11.8.2013
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5318
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 20 Elo 2013 16:24

Ison-Britannian statiinihuuma hiipuu
Ison-Britannian sydäntautijohtaja professori Roger Boyle, esitti huhtikuussa 2008 julkisuudessa että 4 miljoonaa brittiä pitää saada entisten lisäksi syömään statiineja.
Four million more Britons may need to take statins, says health tsar. Mail Online huhtikuu 2008

Boylen toive on ilmeisesti toteutunut. Nyt brittilääkärit varoittavat, että 4 miljoonaa brittiä on pantu turhaan syömään statiineja. He altistuvat siten sivuvaikutusten riskille, kuten lihaskipuihin, väsymykseen, vastavaivoihin, unihäiriöihin ja erektiohäiriöihin. Tulokset ilmenivät Birmingham Universityn uudessa tutkimuksessa, jonka julkaisi arvostettu tiedelehti PloS ONE. Sen mukaan vuodessa haaskataan turhiin ja haitallisiin statiinihoitoihin £100 miljoonaa. Tutkimuksessa analysoitiin 365 000 potilaan tiedot 421 yleislääkärin vastaanotoilta. Kuusi kymmenestä statiinireseptistä oli kirjoitettu terveille sepelvaltimotaudin tai aivohalvauksen primaariehkäisyyn henkilöille, joilla ei ole todettu näiden tautien riskitekijöitä. Tutkimusta johtanut tohtori Tom Marshall (Birmingham School of Public Health and Population Science) sanoo: ”Nämä [statiinit] ovat hyödyllisiä lääkkeitä, mutta niitä ei määrätä oikeille henkilöille."

Suurin osa resepteistä kirjoitetaan pelkän kokonaiskolesterolin lukeman perusteella, vaikka niin ei pitäisi enää tehdä. Lääketeollisuus lahjoo yleislääkäreitä mittaamaan potilaiden kokonaiskolesterolia ja määräämän tuloksen perusteella statiineja.

Four million patients on statins don't need them: Half of those on cholesterol-reduction pills risk side effects with little chance of benefit, doctors warn. Mail Online 18.8.2013

Jos tutkimuksen tulos suhteutetaan Suomen väkilukuun ja statiinien määräämiseen, se merkitsee, että meillä noin 400 000 ihmistä syö turhaan statiineja. Tämä tukee Leino Utriaisen laskelmia.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5318
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 23 Elo 2013 10:24

Eli Lilly lahjontaepäilyjen kohteena Kiinassa
Eli Lilly, yksi maailman suurimpia lääkeyrityksiä, on nyt tutkinnan kohteena Kiinassa lahjusepäilyjen vuoksi. Yhtiön väitetään maksaneen 3 miljoonaa puntaa lahjuksina Sanghaissa lääkäreille, jotta nämä määräisivät yhtiön diabeteslääkkeitä. Lahjusväitteet on esittänyt yhtiön entinen Kiinan myyntipäällikkö. Yhtiö myönsi, että samanlaisia syytöksiä esitettiin jo viime vuonna.

Eli Lilly 'deeply concerned' over allegations of bribing doctors in China. The Gardian 22.8.2013
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5318
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 04 Syys 2013 10:33

GlaxoSmithKlinen (GSK) lahjontaohjelma Kiinassa
Kiinan poliisi ilmoittaa, että GSK:lla oli järjestelmällinen lahjontaohjelma Kiinan suurimmissa sairaaloissa. GSK kieltää syytökset, mutta myöntää, että jotkut yhtiön palveluksessa olleet henkilöt ovat voineet syyllistyä ylilyönteihin. Yhtiön väitetään käyttäneen 312 miljoonaa dollaria lääkäreiden ja päättäjien matkoihin ym. GSK oli asettanut myynnin vuotuisen kasvun tavoitteeksi 25 %. Siihen ei voitu päästä tavanomaisin markkinointikeinoin, joten yhtiö turvautui lahjontaan, kirjoittavat Kiinan lehdet. Kun lahjonta paljastui, GSK syytti väärinkäytöksistä työntekijöitään.

Lääkäreiden lahjonta on yleistä Kiinassa, koska lääkäreiden palkat ovat pienet. Muutkin kansainväliset lääkejätit ovat syyllistyneet kiinalaislääkäreiden ja -sairaaloiden lahjontaan, kirjoittaa The Guardian. GSK teki viime vuonna USA:ssa 3 miljardin dollarin diilin viranomaisten kanssa, jotta yhtiö välttyi laittoman lääkemarkkinoinnin rikossyyteiltä. Tässäkin oli kyse lääkäreille tarjotuista runsaskätisistä matka- ym. kuluista. Yhtiön kannatti mieluummin maksaa 3 mrd sakot kuin joutua oikeuteen, jossa lahjonnan yksityiskohdat (mm. keille lääkäreille oli maksettu ja paljonko) paljastuisivat.

GSK ran hospital bribery programme, say Chinese police. The Guardian 3.9.2013
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 29 Joulu 2015 13:47, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5318
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 04 Syys 2013 20:11

Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5318
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 17 Syys 2013 10:38

Lääketutkimuksia pimitetään edelleen
Näin huolimatta kaikista pyhistä lupauksista, joita lääketeollisuus on antanut (ja joista tri Ben Goldacre kertoo kirjassaan Bad Pharma, jota on selostettu tällä foorumilla).

Ison-Britannian House of Commons' Science and Technology Committeesta on todennut, että liian monta lääketutkimusta jää edelleen rekisteröimättä ja julkaisematta, koska tulokset eivät miellytä rahoittajaa eli lääketeollisuutta. Näin ollen puolueettomat tutkijat ja muut asiantuntijat eivät pääse arvioimaan ja analysoimaan tutkimuksia ja niiden tuloksia. Komitean puheenjohtaja Andrew Miller sanoo, ettei tilanne ole hyväksyttävä ja siinä aliarvioidaan yleisön luottamusta (lääketeollisuuteen) ja hidastetaan hoitojen edistämistä ja mahdollisesti riskeerataan potilaiden terveys (ja henki). Ison-Britannian kansanedustajatkin (MPs) ovat nyt huolestuneita asiasta.

Unfavourable results from medical trials are being withheld, warn MPs. The Guardian 17.8.2013
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 29 Joulu 2015 13:48, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5318
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 18 Syys 2013 10:49

Danone ja Alcon lahjontasyytteissä Kiinassa
Danone on elintarvikejätti ja Alcon puolestaan kuuluu Novartis-lääkejättiin. Alconia syytetään valetutkimusten tekemisestä ja lääkäreiden lahjonnasta oli 200 sairaalassa. Alcon ilmoittaa tutkivansa lahjussyytteet.

Alcon.fi -verkkosivuilla kerrotaan seuraavaa:
”Alcon® kehittää, valmistaa ja markkinoi laajaa valikoimaa silmäsairauksien diagnostisoinnissa ja hoidossa käytettäviä tuotteita sekä piilolasinesteitä. Alcon® keskittyy toiminnassaan avainalueisiin, joita ovat silmäkirurgia, silmälääkkeet ja piilolasien hoitotuotteet.
Alcon® on maailman johtava silmätautien alalla toimiva yhtiö, ja laaja tuotevalikoimamme sisältää alan edistyksellisimmät tuotteet. Panostamme uusien silmätuotteiden kehittämiseen sekä nykyisen tuotevalikoiman uudistamiseen.
Työkulttuurimme perustuu vastuuseen ja luottamukseen. Menestyksemme ytimenä on vankka panostuksemme silmäalaan yhteistyössä silmälääkärien, sairaanhoitajien ja muiden alalla työskentelevien henkilöiden, omien työntekijöidemme ja meitä ympäröivän globaalin yhteiskunnan kanssa.”

Alcon and Danone caught in China corruption allegations. The Times 17.9.2013
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5318
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 25 Loka 2013 17:55

Raportoin jo kymmenkunta vuotta sitten näistä samoista asioista netissä, mutta sain päälleni raivokkaan hyökkäyksen lääketeollisuuden bulvaaniksi osoittautuneelta tamperelaiselta psykiatrilta, josta sittemmin tuli psykiatrian dosentti (julkaisuilla, joita lääketeollisuus hänelle järjesti). Hän piti omaa palstaansa Tukiasema-nimisellä foorumilla, joka on nyttemmin lopetettu, todennäköisesti Valviran toimesta, koska lääketeollisuus mainosti foorumilla nimimerkkien takaa psyykelääkkeitä myös off-label -tarkoituksiin (siis sellaisiin oireisiin, joihin lääkkeillä ei ollut myyntilupaa). Tyyliin: ""Entäpä jos sinäkin pyytäisit lääkäriltäsi reseptillä lääkettä xxx...".
Masennuslääkkeiden aiheuttama itsemurhariski
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5318
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Joulu 2013 17:23

Johnson & Johnson ja Novartis: 16 miljoonan euron sakot
Yhtiöt harkitsevat valittamista EU:n määräämästä sakosta. Se johtuu siitä, että J&J maksoi Sandozille (Novastiksen osa, joka valmistaa halpoja rinnakkaislääkkeitä), jottei se lanseeraisi Hollannissa fentanyyli-nimisen kipulääkkeen halvempaa rinnakkaisvalmistetta. Kovaa ja moraalitonta on kilpailu lääkemarkkinoilla.

J&J and Novartis consider appealing against €16m EU fines. The Financial Times 11.12.2013
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 29 Joulu 2015 13:49, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5318
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Joulu 2013 14:12

Käypä hoito -työryhmillä sidonaisuuksia lääkeyhtiöihin
Näinhän se menee: Lääketyhtiöt varmistavat lääkkeittensa menekkiä lahjomalla kansalliset käypä hoito -työryhmien jäsenet. Käypä hoito -ohjeet velvoittavat lääkärikuntaa määräämään ohjeissa mainittuja lääkkeitä.
Dosentti Teppo Järvinen studio 55:ssä
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5318
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 18 Joulu 2013 12:26

GSK aikoo lopettaa maksamisen lääkäreille lääkkeiden myynninedistämisestä
Maailman kolmanneksi suurin lääkefirma GlaxoSmithKline on ilmoittanut, että se lakkaa maksamasta lääkäreille kymmeniä miljoonia puntia vuosittain lääkemyynnin edistämisestä, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

GlaxoSmithKline to stop paying doctors to promote drugs. The Guardian 17.12.2013
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5318
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Lääke- ja elintarviketeollisuuden uskomaton huijaus

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 28 Joulu 2013 13:46

Professori Peter Gøetschen videoesitelmä, noin tunti

Puhe on tanskaa, mutta se on tekstitetty englanniksi. Gøetsche on julkaissut kirjan Deadly medicine and Organized Criminality: How Big Pharma Has Corrupted Healthcare, jossa hän vertaa lääketeollisuutta mafiaan. Kumpikin käyttää samoja menetelmiä ja myös lopputulokset ovat samoja. Tanskalainen kollegani arvioi että professori voi olla nyt itse hengenvaarassa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron