Karnosiini

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5305
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 08 Kesä 2013 12:58

Karnosiini + sinkki suojaa vatsan limakalvoa alkoholilta
Etelä-korealainen rottatutkimus vahvistaa, että karnosiinin ja sinkin yhdistelmä suojaa vatsan limakalvoa alkoholin (etanolin) aiheuttamilta vaurioilta (mahahaavalta). Ennestään tiedetään, että karnosiini ehkäisee ehkäisee alkoholin haittavaikutuksia muun muassa maksassa.

Choi HS, Lim JY, Chun HJ, et al. The effect of polaprezinc on gastric mucosal protection in rats with ethanol-induced gastric mucosal damage: Comparison study with rebamipide. Life Sciences. 2013 Jun 3. doi:pii: S0024-3205(13)00296-8. 10.1016/j.lfs.2013.05.019.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5305
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 30 Kesä 2013 11:10

Hiiritutkimus: Karnosiini suojaa pään vammoilta
Neurologit kutsuvat karnosiniinia neuroprotektantiksi, hermoston suojelijaksi. Nyt siitä on saatu lisää näyttöä.
Protective effects of carnosine against closed head injury in mice. Zhejiang Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban. 2013 May;42(3):297-302. Chinese.

Karnosiini suojaa aivoja
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5305
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Heinä 2013 10:35

Karnosiini + sinkki ehkäisevät aspiriinin aiheuttamaa mahahaavaa
Tuossa edellä selostin korealaista tutkimusta, joka osoitti karnosiinin ja sinkin yhdistelmän suojaavan mahan limakalvoa alkoholin haitoilta. Nyt japanilainen tutkimus kertoo, että sama yhdistelmä ehkäisee aspiriinin aiheuttamia limakalvovaurioita ja vatsahaavaa.

Lääkärit määräävät yleisesti sydänpotilaille pienen päivittäisen aspiriiniannoksen (75–325 mg) primaari- ja sekundaaripreventioksi veritulppaa ja infarktia vastaan. Lääke ärsyttää kuitenkin mahalaukun limakalvoa ja aiheuttaa osalle potilaista mahahaavan ja ohutsuolivaurion. Tämän riskin voi välttää nauttimalla karnosiinin ja sinkin (kelaattina) yhdistelmää, osoittaa kliininen japanilainen endoskooppinen tutkimus (endoskopia = suolen tähystys). Aineistona oli 20 potilasta, joista puolet sai karnosiinin ja sinkin yhdistelmää. Nämä potilaat saivat aspiriinia 100 mg päivässä. Raportin voi lukea kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä. Suomessa on saatavissa karnosiinin ja sinkin yhdistelmätabletteja ravintolisänä (joskaan ei nyt aivan samannimistä valmistetta kuin tässä japanilaisessa tutkimuksessa käytettiin).

Watari I, Oka S, Tanaka S, et al. Effectiveness of polaprezinc for low-dose aspirin-induced small-bowel mucosal injuries as evaluated by capsule endoscopy: a pilot randomized controlled study. BMC Gastroenterology. 2013 Jul 4;13(1):108.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5305
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Heinä 2013 14:40

Karnosiini ehkäisee ja jarruttaa Alzheimerin tautia
Amyloidisäikeiden ja paakkujen liiallisella synnyllä aivoissa on ratkaiseva merkitys Alzheimerin taudin synnyssä (patogeneesissä) ja pahenemisessa. Pääosa patologisista amyloideista on nimeltään Aβ1-42, jota aivot tuotavat fysiologisesti amyloidin esiproteiinista (prekursorista). Amyloidipaakut ovat neurotoksisia, hermosoluille myrkyllisiä muodostumia. Aβ1-42:n määrä voidaan mitata verestä, ja näin sen liikatuotanto voidaan todeta.

Hyvät uutiset tulevat tässä: Karnosiinimolekyyli tarttuu Aβ1-42:aan – kuten avaruusalus satelliittiin –, pilkkoo sitä ja ehkäisee siten sen liiallista kertymistä aivoissa, kuten 3-ulotteinen kuva osoittaa. Italialaisen nanotekniikan tutkimuslaitoksen uusi raportti. Se on luettavissa kokonaan maksutta alla olevasta linkistä. Tämä tutkimus tukee ja vahvistaa useita aikaisempia (ks linkki alla). Karnosiini on siis mitä suositeltavin ravintolisä ikääntyvien aivojen suojaukseen.

Aloisi A, Barca A, Romano A, et al. Anti-Aggregating Effect of the Naturally Occurring Dipeptide Carnosine on Aβ1-42 Fibril Formation. PLoS One. 2013 Jul 3;8(7):e68159. Free Full Text

Karnosiini ehkäisee Alzheimerin tautia
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5305
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Heinä 2013 11:33

Karnosiini suojaa aivoja
Michagan State Universityn neurologian apulaisprofessori Arshad Majid on tutkinut jo pitkään karnosiinin suojavaikutusta kokeellisessa aivohalvauksessa. Tulokset ovat olleet positiivisia (katso linkit alla). Nyt hänen työryhmänsä on tehnyt uuden tutkimuksen yhdessä korealaisten neurotieteilijöiden kanssa (Division of Cerebrovascular Diseases and Department of Neurology and Ophthalmology, Michigan State University; College of Pharmacy and Institute of Pharmaceutical Science and Technology, Hanyang University, Ansan, Republic of Korea).

Tutkimus selvitti in vitro ja in vivo millä biokemiallisella mekanismilla karnosiini suojaa aivoja verenkiertohäiriön aikana ja sen jälkeen. Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että suojaus ei tapahdu (ainakaan pääasiassa) histidiinin sekä histamiinin välityksellä, vaan suoraan karnosiinimolekyylin kautta. Histidiini on karnosiinimolekyylin toinen puolikas, toinen on alaniini. Tutkimus julkaistiin aivotutkijoiden ammattilehdessä. Tämäkin tutkimus puoltaa karnosiinin käyttö ravintolisänä aivojen suojauksessa, etenkin silloin kun niissä on tai on ollut verenkiertohäiriö (TIA tai aivohalvaus).

Toin karnosiinin Suomeen kymmenen vuotta sitten. Karnosiinia saa terveyskaupoista ja markettien luontaistuoteosastoilta sekä hyvin varustetuista apteekeista.

Bae ON, Majid A. Role of histidine/histamine in carnosine-induced neuroprotection during ischemic brain damage. Brain Research. 2013 Jul 11. doi:pii: S0006-8993(13)00953-0. 10.1016/j.brainres.2013.07.004.

Karnosiinia tutkittu kokeellisessa aivohalvauksessa

Karnosiini suojaa aivohalvauksen seuraamuksilta
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5305
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Elo 2013 11:21

Karnosiinin biokemiaa
Karnosiinin terveysvaikutukset – joita olen selostanut tässä vietiketjussa – perustuvat sen biokemiallisiin reaktioihin muiden elimistön yhdisteiden kanssa. Karnosiinin biokemiaa on tutkittu muun muassa Yhdysvalloissa Louisvillen yliopistossa (USA) kardiologian professori Aruni Bhatnagarin johdolla. Ennestään tiedetään, että rasvojen hapettuminen eli härskiintyminen elimistössä (lipidiperoksidaatio) tuottaa tyydyttymättömiä myrkyllisiä aldehydejä (mm. malonialdehydi, akroleiini), joita kertyy kudoksiin hiljaisessa matala-asteisessa tulehduksessa, iskemiassa (hapenpuutteessa) ja ikääntymisessä. Myös alkoholin palaessa elimistössä syntyy myrkyllistä aldehydiä, asetaldehydiä, jonka jokainen tuntee uloshengitysilman "vanhan viinan hajuna".

Aldehydit reagoivat kemiallisesti histidyylidipeptidien (mm. karnosiinin ja anseriinin) kanssa. Karnosiini muodostaa aldehydin kanssa yhdisteen, joka kiinnittyy proteiineihin ja jota aldoosireduktaasi-niminen entsyymi pelkistää. Pelkistyneet tuotteet poistuvat virtsan mukana. Tämä pelkistysreaktio ehkäisee proteiinien karboksylaatiota, joka on yhtenä syynä kudosvaurioihin (mm. sydämessä ja aivoissa) muun muassa diabeteksessa ja ikääntymisessä. Bhatnagarin työryhmän havainnot lisäävät karnosiinin vaikutustapojen ymmärtämistä. Nämäkin Louisvillen yliopiston tutkimukset puoltaa karnosiinin käyttöä mm. diabeetikkojen, sydänpotilaiden ja ikääntyvien ihmisten ravintolisänä. Voit lukea lisää karnosiinista alla olevista linkeistä.

Baba SP, Hoetker JD, Merchant M, et al. Role of aldose reductase in the metabolism and detoxification of carnosine-acrolein conjugates. Journal of Biological Chemistry. 2013 Aug 8.

Xie Z, Baba SP, Sweeney BR, Barski OA. Detoxification of aldehydes by histidine-containing dipeptides: From chemistry to clinical implications. Chemico-Biololocal Interactions. 2013 doi:pii: S0009-2797(13)00002-1. 10.1016/j.cbi.2012.12.017.

Karnosiini – biologisesti aktiivinen peptidi
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

höpönassu
Viestit: 126
Liittynyt: 20 Heinä 2009 11:30

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja höpönassu » 10 Elo 2013 11:48

Onko karnosiini rasvaliukoinen vai vesiliukoinen? Kertyykö karnosiinia elimistöön esim. jos sitä syö lisäravinteena pari kuukautta ( 2tabl.päivässä) ja sitten pitää taukoa, vai pitääkö sitä syödä joka päivä jotta optimaalinen taso pidetään elimistössä yllä?

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5305
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Elo 2013 11:56

Karnosiini on vesiliukoinen, eikä sitä kerry liikaa elimistöön. Ylimäärä karnosiinia ja sen aineenvaihduntatuotteita (mm. reaktiotuotteita myrkyllisten aldehydien ja AGE-tuotteiden kanssa) poistuu virtsan mukana.

Itse olen syönyt karnosiinia jo yli 10 vuotta joka ikinen päivä 1000 mg. Lue lisää alla olevasta linkistä.
Karnosiini, biologisesti aktiivinen peptidi
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5305
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Syys 2013 12:19

Karnosiini ja sinkki nopeuttavat makuuhaavojen paranemista
Makuuhaavat uhkaavat potilaita, jotka joutuvat istumaan pyörätuolissa ja makaamaan pitkiä aikoja vuoteessa. Potilaita joudutaan kääntelemään usein makuuhaavojen ehkäisemiseksi (mikä kuormittaa hoitajia), mutta silti niitä syntyy ja ne paranevat huonosti.

Karnosiini sekä karnoniinin ja sinkin yhdistelmä tehostavat makuuhaavojen paranemista ( ja todennäköisesti myös ehkäisevät niitä). Japanissa asiaa tutkittiin 42 potilaan aineistossa. Heidät jaettiin kolmeen ryhmään, joista yksi ryhmä oli verrokkeina (n=14), yksi sai kuukauden päivät karnosiinia 116 mg/vrk (n=18) ja yksi karnosiinin ja sinkin yhdistelmää (n=10). Yhdistelmässä oli 116 karnosiinia ja 34 mg sinkkiä. Makuuhaavojen vaikeusastetta ja paranemista mitattiin viikoittain Pressure Ulcer Scale for Healing (PUSH) scorella.

Alussa ryhmien haavoissa ei ollut merkittäviä eroja. Neljän viikon kuluttua karnosiini- ja yhdistelmäryhmien haavat olivat parantuneet merkitsevästi paremmin kuin verrokkien. Karnosiini- ja yhdistelmäyryhmissä ei ollut keskinäisiä eroja.

“Tuloksemme osoittavat, että karnosiini ja sinkki-karnosiini voivat nopeuttaa yhtä hyvin makuuhaavojen paranemista kuukaudessa”, päättelevät tutkijat. Tämäkin tutkimus vahvistaa tuoretta amerikkalaista jättitutkimusta, jonka mukaan ravintolisien käyttö nopeuttaa sairaalapotilaiden paranemista, vähentää sairaalapäivien tarvetta ja säästää suuresti hoidon kustannuksia.

Pidän tässä tutkimuksessa annettuja karnosiinin päiväannoksia yllättävän pieniä. Suosittelen antamaan Sport-Carnosinia, joka sisältää 600 mg karnosiinia ja 15 mg sinkkiä. Sillä voidaan saada vielä parempi tulos kuin japanilaisessa esitutkimuksessa. Tuntenevatkohan suomalaiset sairaalat, vanhainkodit ja pyörätuolipotilaat karnosiinia? Sitähän on saanut Suomessa kaupoista ja apteekeista jo yli 10 vuotta.

Sakae K, Agata T, Kamide R, Yanagisawa H. Effects of L-carnosine and its zinc complex (polaprezinc) on pressure ulcer healing. Nutrition in Clinical Practice. 2013 Oct;28(5):609-16. doi: 10.1177/0884533613493333. Epub 2013 Jul 8.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5305
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 25 Syys 2013 12:53

Karnosiini suojaa kemoterapian haitoilta
Oksaliplatiini (kauppanimeltään Suomessa Oksiplatin Accord) on infuusioneste, jota annetaan syöpäpotilaille tiputuksena laskimoon. Se, kuten muutkin sytostaatit ovat toksisia, ja ne vahingoittavat myös terveitä kudoksia, muun muassa munuaisia, sydäntä ja aivoja. Syöpäsolut tulevat usein vastustuskykyisiksi plastinasytostaateille. Egyptiläisen Kairon ja englantilaisen Loughboroughin yliopistojen yhteinen tutkimus puoltaa karnosiinin käyttöä kemoterapian yhteydessä. Karnosiini näet vähentää oksiplatiinin toksisia vaikutuksia terveissä soluissa.

Karnosiini muodostaa liitoksen (ligandin) OxPt:n kanssa, jolloin sen myrkyllisyys vähenee. Asia havaittiin, nyt ensimmäistä kertaa maailmassa, tutkittaessa maksasyöpäsoluja (hepatocellular carcinoma HepG2). Syöpäsolujen altistaminen karnosiinille ennen OxPt-hoitoa ja vielä hoidon jälkeenkin vähensi myrkyllisyyttä. Vaikutus oli karnosiinin annoksesta riippuvainen. Asiaa tutkittiin tri Timon kovasti kehumilla spektrometrisillä ja komputatiivisilla menetelmillä. Hienot laitteet olivat siis käytössä, ja ne voivat antaa täysin uutta tietoa, kuten nyt tässäkin tapauksessa kävi ilmi.

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen tutkimus, joka puoltaa karnosiinin käyttöä syövän tukihoitona. Esim. saksalaisen Leipzigin yliopistoklinikan neurokirurgit ovat tutkineet jo kauan karnosiinin vaikutusta erittäin pahanlaatuisessa aivokasvaimessa, glioblastoomassa, ja tulokset ovat rohkaisevia. Niiden mukaan karnosiini estää syövän kasvua. Toinen ravintolisä, berberiini ehkäisee tutkitusti toisen sytostaatin, doksorubisiinin (DOX), kauppanimeltään adriamysiini, haittavaikutuksia sydämessä. Kaikki sytostaatit voivat aiheuttaa "kemoaivon", joka voi kestää jopa viisi vuotta. Siltä voi suojautua ravintolisillä, eritoten berberiinillä, D-vitamiinilla, karnosiinilla, kalaöljyllä ja ubikinonilla.

Näiden tutkimusten valossa en voi ymmärtää esim. HYKSin Syöpäklinikan kirjallista potilasohjetta, jossa kielletään kaikkien ravintolisien käyttö. Syöpälääkäreiden olisi syytä kiireesti päivittää tietonsa ja uusia potilasohje tutkimustiedon mukaiseksi. Asia on erittäin tärkeä, sillä lähes 30 000 suomalaista sairastuu syöpään tänäkin vuonna. Suosittelen syöpäpotilaille vahvaa pitkävaikutteista karnosiinia (600 mg/tabl), jossa on mukana myös 15 mg sinkkiä ja 10 mg E-vitamiinia. Niillä on synerginen vuoro- ja yhteisvaikutus syöpää vastaan.

Moustafa EM, Camp CL, Youssef AS, et al. Oxaliplatin complexes with carnosine and its derivatives: in vitro cytotoxicity, mass spectrometric and computational studies with a focus on complex fragmentation. Metallomics. 2013 Sep 4.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5305
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 20 Loka 2013 11:59

Ravintolisät parantavat ikääntyvien henkistä suorituskykyä
Etelä-Floridan yliopisto (School of Aging Studies) on julkaissut tutkimuksen, jossa useita ravintolisiä sisältävä valmiste NT-202 paransi merkittävästi joitakin kognitiivisia taitoja lumetta saaneisiin verrokkeihin nähden. Valmiste sisältää mustikkaa, karnosiinia, vihreää teetä, D-3-vitamiinia (50 µg) ja BioVin-nimistä valmistetta. Koehenkilöitä oli 105, joista 52 sai aitoa ja 53 lumevalmistetta. NT-020:sta tulee googlaamalla minia osumia tietellisiin tutkimuksiin. Nyt siitä näyttää olevan tekeillä uusikin tutkimus, jossa sen vaikutusta tutkitaan fyysiseen suorituskykyyn. Clinical Trials NCT01847027.

Small B, Rawson K, Martin C, et al. Nutraceutical Intervention Improves Older Adults' Cognitive Functioning. Rejuvenation Research 2013 Oct 17.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5305
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 11 Marras 2013 17:30

Karnosiini on DPP-4 estäjä, ja sitä on espanjalaisessa jamon serranossa (ilmakuivatussa kinkussa)
Miksi sanotaan ihmistä, joka ei ole maistanut jamon serranoa? Kasvissyöjäksi. Nyt uusi valencialainen tutkimus osoittaa, että jamon serranossa on karnosiinia, joka toimii DPP-4 estäjänä ja voi siten ehkäistä ja hoitaa diabetesta. No, tämä nyt on enemmän teoreettista, sillä eihän kukaan syö käytännössä päivittäin kinkkua sellaisia annoksia, että sillä saataisiin lääkkeellistä vaikutusta. Mutta ihan mukava, että espanjalaiset elintarviketieteilijätkin noteeraavat tämän karnosiinin terveysvaikutuksen. He kirjoittavatkin, että karnosiinilla vi olla antidiabeettinen vaikutus funktionaalisena ruokana tai farmakologisena valmisteena.

DPP-4 estäjät eli gliptiinit lisäävät suoliston erittämän GLP1-hormonin pitoisuutta ja sitä kautta haiman insuliinineritystä silloin, kun verensokeri on koholla. Ne myös hidastavat maksan sokerintuotantoa. Glitidit estävät omien inkretiinihormonien hajoamista ja lisäävät niiden pitoisuutta. Niitä on tabletteina otettavia lääkevalmisteina (sitagliptiini, vildagliptiini ja saxagliptiini) sekä ravintolisinä. Sekä DPP-4-estäjät että GLP-1-johdokset vaikuttavat vain silloin kun veren sokeripitoisuus on korkea. Gliptiinit eivät laske verensokeria liian matalalle eivätkä lihota.

Gallego M, Aristoy MC, Toldrá F. Dipeptidyl peptidase IV inhibitory peptides generated in Spanish dry-cured ham. Meat Science. 2013;96(2PA):757-761. doi: 10.1016/j.meatsci.2013.09.014.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5305
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Marras 2013 19:30

Venäläinen katsaus karnosiinin merkitykseen diabeteksessa
Karnosiini löydettiin alunperin Venäjällä, ja löytö julkaistiin berliiniläisessä tiedelehdessä vuonna 1900 (Gulewitch ja Amiradgibi 1900). Niinpä nyt on adekvaattia viitata uusimpaan venäläisten karnosiinitutkijoiden katsaukseen karnosiinin ja sen sukulaisantioksidanttien merkityksestä erityisesti tyypin 2 diabeteksen ja sen lisätautien (retino-, neuro- ja nefropatioiden sekä valtimomuutosten) ehkäisyssä ja hoidossa.

Tässä katsauksessa toistetaan itse asiassa lähes kaikki ne karnosiinin moninaiset biologiset vaikutusmekanismit, joista olen itsekin kirjoittanut suomeksi omassa päivitetyssä katsauksessani. Venäläiset kollegat näyttävät kovasti suosittelevan karnosiinia tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Suosittelen erityisesti diabeetikkojen ja heitä hoitavien terveydenhuollon ammattihenkilöiden luettavaksi. Onhan teksti aika teknistä, mutta toisaalta on hyvä muistaa, mitä (KTL:n) entinen pääjohtaja Jussi Huttunen aina teroitti mieliin: Et saa väittää minkään aineen terveysvaikutuksista mitään, ellet pysty selittämään biologisesti/farmakologisesti kuinka se vaikuttaa. Tässä ne karnosiinin vaikutumekanismit nyt esitetään pähkinänkuoressa (englanniksi ja suomeksi, linkit alla).

Babizhayev MA, Lankin VZ, Savel'yeva EL, et al. Diabetes Mellitus: Novel Insights, Analysis and Interpretation of Pathophysiology and Complications Management with Imidazole-Containing Peptidomimetic Antioxidants. Recent Patents on Drug Development and Formulation. 2013 Dec;7(3):216-56.

Karnosiini – biologisesti aktiivinen dipeptidi
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5305
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 29 Marras 2013 15:29

Kirjallisuuskatsaus Puolasta
Puolalaiset tutkijat (Department of Physiotherapy, Wroclaw Physical Education Academy) ovat julkaisseet karnosiinista ajantasaisen kirjallisuuskatsauksen, jonka abstrakti ilmestyi juuri PubMediin.

Artikkelissa tarkastellaan karnosiinin biologista merkitystä ja sen ominaisuuksia erityisesti kuntoliikunnassa ja urheilussa. Koe-eläin- ja ihmistutkimukset ovat osoittaneet, että karnosiinilla (ravintolisänä) on elimistössä monia suotuisia vaikutuksia. Karnosiinia on luonnostaan luurankolihaksissa, aivoissa, hajuhermoissa ja silmän linssissä.

Karnosiini on antioksidantti ja kelatoiva aine, joka ehkäisee glykaatiota, joten karnosiinia voidaan käyttää ehkäisemään monia sairauksia, mm. diabetesta, keskushermostoa rappeuttavia tauteja, aistien sairauksia ja syöpiä, kirjoittavat tutkijat. Karnosiini voi lievittää monia muitakin sairauksia.

Urheilijat käyttävät karnosiinia tulostensa parantamiseen, sillä karnosiini toimii lihassuluissa puskurina joka pitää yllä happo-emästasapainoa, siis ehkäisee lihaksen happamoitumista kuormituksen aikana (eikä ole doping-aine). Minusta on hyvä, että eri maiden tutkijat tekevät karnosiinia tunnetuksi tiedelehdissä. Itse otan päivittäin 1000 mg L-karnosiinia aamiaisella.

Samat asiat on kerrottu laajemmin suomeksi tässä viestiketjussa sekä katsauksissani, joihin linkit alla

Budzeń S, Rymaszewska J. The Biological Role of Carnosine and Its Possible Applications in Medicine. Advances in Clinical and Experimental Medicine. 2013;22(5):739-744. Review.

Karnosiini– biologisesti aktiivinen dipeptidi

Karnosiini urheilussa

Karnosiini suojaa aivoja

Karmosiini hidastaa vanhenemista

Karnosiini vaimentaa vanhenemis- ja sairausgeenejä
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5305
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 01 Joulu 2013 12:39

Haavainen paksusuolitulehdus (Colitis ulcerosa): Kliininen tutkimus
Haavainen paksusuolitulehdus on krooninen, uusiutuva suoliston vaikea tulehdustila, johon ei ole parantavaa hoitoa. Kaikki uudet tehokkaat ja turvalliset hoitokeinot ovat tervetulleita. Japanilaiset lääkärit (Division of Gastroenterology and Hepatology, Department of Internal Medicine, The Jikei University School of Medicine, Tokyo) ovat tutkineet karnosiini-sinkki-yhdisteen vaikutuksia tässä taudissa. Tulokset ovat rohkaisevia.

Testattu hoitoaine oli kauppanimeltään Polaprezinc (PZ), geneerisesti N-(3-aminopropionyyli)-L-histidinaattisinkki, eli sinkin ja karnosiinin yhdistelmä, jonka tiedetään entuudestaan nopeuttavan haavojen paranemista. Vaikutustapa on andioksidatiivinen ja prostaglandiinivälitteinen solujen suojaus.

Satunnaistettuun kaksoissokkotutkimukseen valittiin yliopistosairaalan 28 potilasta, joilla oli aktiivinen tauti. Heistä 18 potilasta sai 150 mg/vrk PZ:a ja loput 10 toimi verrokkeina. Kaikille annettiin tavanomaista käypää hoitoa. Alussa ja viikon kuluttua tehtiin kliininen ja endoskooppinen (tähystys)tutkimus sekä suolistosta otettiin näytteitä histologiseen tutkimukseen.

Tähystystulokset paranivat merkitsevästi PZ-ryhmässä verrattuna alkutilanteesen. PZ-ryhmän tilanne koheni myös kliinisesti arvostellen. Verokkien tilanne pysyi ennallaan. Sinkkikarnosiinikelaatti, PZ, voi olla hyödyllinen lisähoito haavaisessa paksusuolen tulehduksessa, kirjoittavat japanilaiset gastroenterologit skandinaavisessa lääkärilehdessä.

Tietääkseni juuri tätä valmistetta (PZ) ei ole saatavana Suomessa, mutta ravintolisänä myydään ainakin kahta sinkin ja karnosiinin yhdistelmää, joista toisessa on 400 ja toisessa 600 mg karnosiinia ja kummassakin on 15 mg sinkkiä per tabletti.

Japanissa on aikaisemmin osoitettu, että E-EPA (1800 mg/vrk) on erittäin tehokas kalaöljyvalmiste tässä taudissa. Se piti tutkitut lapset ja nuoret (8–16 v) oireettomina niin kauan kuin E-EPAa annettiin. Muutkin tutkimukset ovat osoittaneet, että kalaöljy on hyödyksi haavaisessa paksusuolitulehduksessa. Näin ollen voin hyvällä omallatunnolla suositella E-EPAn ja sinkkikarnosiinin yhdistelmää taudin lisähoidoksi. Lue lisää suomeksi

Itagaki M, Saruta M, Saijo H, et al. Efficacy of zinc-carnosine chelate compound, Polaprezinc, enemas in patients with ulcerative colitis. Scandinavian Journal of Gastroenterology. 2013 Nov 29.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa