Jutussa nähdään kakkosdiabetes taloudellisena ja inhimillisenä ongelmana, joka on väistämätön korkean elintason seuraus. Pääroolin saa lääkejätti Sanofin Frankfurtissa sijaitsevan diabeteslääketehdas, jonka Lantus-insuliinikynän tuotantoa käydään katsomassa. Suomen Lääkealan turvallisuuskeskus Fimean harjoittama politiikka uusien, kalliimpien lääkkeiden korvattavuuspäätöksissä saa hienoista kritiikkiä.
Sairauden syistä tyydytään seuraavaan:
Insuliiniresistenssi sentään siis mainitaan sen jälkeen, kun on keskitytty kakkosdiabeteksen insuliinihoitoon.HS 4.1.14 jutussaan Euroopan sokerit kohoavat kirjoitti:Tanskalaisen [Sanofin diabetesyksikön tuotekehityksen johtajan, Philip] Larsenin mukaan tiedeyhteisöllä "ei ole "hajuakaan" monista tautia koskevista olennaisista kysymyksistä.
"Onko sen perimmäisenä syynä beetasolujen pettäminen? Vai ylipainon aiheuttama insuliiniresistenssi?" hän kysyy, vastausta tarjoamatta.
Olen saanut pitkään kakkosdiabetesjuttuja seurattuani sen kuvan, että siinä on yleensä kyse siitä, että omankaan kehon mahdollisesti runsaastikin tuottama insuliini ei enää tehoa eli ei laske verensokeria. Ja että kakkosdiabeetikon insuliinitasot voivat olla koko ajan korkealla.
Se, mistä tämä sitten johtuu, on varmastikin mysteeri kuten Larsen sanoo.
Ravitsemusasioita seuranneelle maallikolle on tuttua, että huippututkijatahotkin ohittavat sen faktan, että verensokerin nousua voi ehkäistä oikeanlaisella ravinnolla. Tuttua, mutta silti aina yhtä pelottavaa.
Juttu jatkuu tapauskertomukseksi valitun kakkosdiabeetikon tarinalla:
HS 4.1.14 jutussaan Euroopan sokerit kohoavat kirjoitti:Aulasvuori ottaa työmaan kahviossa kahvin ilman pullaa. Taudin perimmäistä olemusta ei ehkä vielä tunneta, mutta se tiedetään, että laihduttaminen auttaa. [...]
"Jos vastadiagnosoitu onnistuu laihduttamaan kymmenen kiloa ja liikkumaan, niin monesti tauti häviää sen siliän tien", [suomalaistutkija Hannele Yki-Järvinen] sanoo. Muutoksen on tosin oltava pysyvää. Yki-Järvinen tahtoisi kieltää sanan "laihdutuskuuri".
Yli 40 vuotta kaivinkonetta ajanut Aulasvuorikin tietää, että pysyvä muutos on helpommin sanottu kuin tehty, jos elinympäristö ei sitä tue. "Kaivinkoneessa istutaan koko päivä. Eikä näistä työmaaruokaloista aina saa rehuja."
"Rehuja." On traagista, että Suomen terveysviranomaiset opastavat kakkosdiabeetikoita ruokavalioon, jonka noudattaminen on tuomittu epäonnistumaan, koska siinä ihminen elää nälässä loppuikänsä - ja jolla taataan verensokerin huimat nousut ja hengenvaaralliset hypoglykemian riskit sekä insuliinin hirvittävät määrät veressä.