Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 23 Joulu 2013 13:38

Nollatutkimus Saksasta
Saksalaisen Ruhr-yliopiston diabeteskeskus julkaisi ei-positiivisen satunnaistetun vaihtovuoroisen tutkimuksen, jossa 34 diabeetikolle oli annettu 6 viikkoa päivittäin joko 2 g kalaöljyä (EPA + DHA) tai lumetta (oliiviöljyä). Vaikutusjakson jälkeen pidettiin tauko ja sen jälkeen ryhmät vaihtoivat paikkaa 6 viikoksi. Kummankaan vaikutusjakson jälkeen ryhmien välillä ei havaittu merkittäviä eroja adiponektiinissa, leptiinissä eikä paraoksonaasi-1:n aktiivisuudessa. Tutkijat päättelivät (yleistivät virheellisesti), ettei kalaöljy lisää insuliiniherkkyyttä.

Tulos oli siis ei-positiivinen. Se saattoi johtua siitä, että
1. kalaöljy sisälsi sekä EPAa että DHA:ta. Teheranin yliopiston kliinisessä tutkimuksessa puhtaalla E-EPAlla (2 g/vrk) on saatu hyvin selvä positiivinen vaikutus insuliiniherkkyyteen ja verensokeriin. Voi siis olla, että saksalaistutkimuksen kalaöljyn koostumus ei ollut ihanteellinen.
2. Toiseksi vaikutusjakso 6 viikkoa saattoi olla liian lyhyt. Iranilaistutkimuksessa se oli kolme kuukautta.
3. Kolmanneksi plasebona annettiin oliiviöljyä, joka on biologisesti aktiivista, ja jolla saattoi olla vaikutusta tutikttuihin muuttujiin.

Saksalaistutkimus ei siis osoita, etteikö myös siinä annettu kalaöljy voisi auttaa diabeetikoita, jos vain vaikutusaika olisi pitempi ja etenkin, jos kalaöljyn lisänä nautittaisiin muita insuliinia herkistäviä ja kohonnutta verensokeria alentavia ravintolisiä, kuten esim. D-vitamiinia (ks edellinen viesti) ja berberiiniä.

Entä miksi raportoin tämän ei-positiivisen saksalaistutkimuksen? Jottei minua ja tätä foorumia syytettäisi rusinoiden poimimisesta pullasta. Ei-positiivisiakin tutkimuksia pitää osata lukea ja niitä tulee arvioida suhteessa muihin tutkimuksiin ja käytännön kokemuksiin.

Stirban A, Nandrean S, Götting C et al. Effects of n-3 Polyunsaturated Fatty Acids (PUFAs) on Circulating Adiponectin and Leptin in Subjects with Type 2 Diabetes Mellitus. Hormone and Metabolic Research
DOI: 10.1055/s-0033-1363225
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 28 Joulu 2013 12:29

Venäläiset tutkijat: ”Karnosiinia diabeetikolle”
Karnosiini löydettiin Venäjällä lihaksesta ja löytö raportoitiin jo vuonna 1900 berliiniläisessä tiedelehdessä. Karnosiinitutkimus on ollut edelleen vilkasta nimenomaan Venäjällä, jossa sitä myös käytetään erilaisten tautien (mm. alkoholismin) hoitoon. Nyt venäläiset tutkijat suosittavat sitä eritoten diabetekseen. Sekä tyypin 1 että 2 diabeetikot sairastuvat yleisesti ajan myötä vakaviin komplikaatioihin: munuais-, silmänpohja-, hermo- ja mikro- ja makrovaltimomuutoksiin, joihin ei ole tehokasta parantavaa käypää hoitoa.

Komplikaatiot johtuvat pääasiassa sokeristumisen lopputuotteista, ns. AGE-tuotteista, joita diabeetikon elimistöön kertyy ylenmäärin. Ne aiheuttavat mm. mikro- ja makrovaskulaarisia vaurioita. Karnosiini ja muut imidatsolipitoiset yhdisteet ovat erinomaisia aineita ehkäisemään näitä muutoksia tyypin 2 diabeteksessa, kirjoittavat venäläistutkijat. He selostavat niitä biokemiallisia mekanismeja, joilla karnosiini suojaa elimistöä kohonneen verensokerin aiheuttimilta haitoilta. Olen selostanut näitä mekanismeja suomeksi alla olevassa katsauksessani.

Toin karnosiinin Suomeen helmikuussa 2003, jota ennen se oli täysin tuntematon juttu. Nykyään se on suosittu ravintolisä, jota saa terveyskaupoista, apteekeista ja päivittäistavarakauppojen luontaistuoteosastoilta kautta maan.

Babizhayev MA, Lankin VZ, Savel'yeva EL, et al. Diabetes mellitus: novel insights, analysis and interpretation of pathophysiology and complications management with imidazole-containing peptidomimetic antioxidants. Recent Patents on Drug Development and Formulation. 2013 Dec;7(3):216-56.

Karnosiini, biologisesti aktiivinen dipeptidi
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 29 Joulu 2013 13:50

Diabetes on mitokondriotauti
Insuliinireistensissä sekä tyypin 1 ja 2 diabeteksessa vallitsee mitokondrioiden toimintahäiriö, kuten olen jo vuosia esittänyt. Nyt tämä käsitys saa vahvistusta kahdesta uudesta kirjallisuuskatsauksesta. Havainnot puoltavat ubikinoni käyttöä diabeteksen täydentävänä hoitona, joka korjaa mitokondroiden toimintahäiriöitä ja antaa soluille energiaa. Valitettavasti tätä seikkaa ei noteerata lainkaan Käypä hoito -suosituksissa. Aikuisille suosittelen ubikinonia 300 mg päivässä (lapsille painon mukaan).

Martin SD, McGee SL. The role of mitochondria in the aetiology of insulin resistance and type 2 diabetes. Review Article. Biochimica et Biophysica Acta In Press (2014)

Blake R, Trounce IA. Mitochondrial dysfunction and complications associated with diabetes. Review Article. Biochimica et Biophysica Acta In Press (2014)

Tolonen M, Raaste P. Hyvän diabeteshoidon opas
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 31 Joulu 2013 12:45

Hiilarit lisäävät naisten riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen – suuri etenevä japanilainen väestötutkimus
Japanilaiset syövät paljon hiilihydraatteja etenkin riisin muodossa. Suuri etenevä (prospektiivinen) tutkimus Japan Public Health Center-based Prospective Study selvitti kyselymenetelmällä ruoan glykeemiaindeksin (GI) ja glykeemiakuorman (GL) yhteyttä tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Viiden vuoden hankkeessa seurattiin 27 769 miestä ja 36 864 naista (45–75 v). Hiilihydraattien runsas syönti korreloi naisilla diabetesriskin kanssa. Miehillä vain runsas rasvan syönti korreloi tyypin 2 diabeteksen riskiin. Tuloksista ilmeni myös, että suuri osa tutkituista sai ruoastaan liian vähän magnesiumia. Tutkimus on luettavissa kokonaan maksutta alla olevasta linkistä.

Minusta tuloksista voidaan päätellä, että
- nykyiset (ja 14.1.2014) julkistettavat ravitsemussuositukser voivat edistää tyypin 2 diabetesta
- jos kerran runsas hiilihydraattien nauttiminen voi johtaa diabetekseen, olisi taudin hoidossa syytä noudattaa vhh-ruokavaliota.

Oba S, Nanri A, Kurotani K, et al. Dietary glycemic index, glycemic load and incidence of type 2 diabetes in Japanese men and women: the Japan public health center-based prospective study. Nutrition Journal. 2013 Dec 27;12(1):165.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Tammi 2014 14:11

Intia: Diabeetikoilla D-vitamiinin puutetta
Intiasta on aikaisemminkin raportoitu, että tyypin 2 diabeetikoilla on D-vitamiinivajetta. Uusi tutkimus vahvistaa asiaa: Diabeetikkojen S-D-25 oli keskimäärin 30,7 nmol/l ja terveiden verrokkien 50 nmol/l. Mitä vähemmän D-vitamiinia, sitä heikompi oli insuliinin teho. D-vitamiinin anto ruoan lisänä voinee lisätä insuliiniherkkyyttä ja ehkäistä tyypin 2 diabetesta, kirjoittavat intialaiset lääkärit.

Muistattehan mitä suomalainen ”asiantuntija” professori Christel Lamberg-Allardt, valtion ravitsemusneuvottelukunnan D-vitamiinityöryhmän johtaja, sanoi viime maaliskuussa MTV3:lle:
– Sellaisia tutkimustuloksia ei ole olemassakaan, joiden perusteella voisi sanoa, että D-vitamiinin syönti estää diabeteksen syntyä tai jotain muuta tällaista. Lue koko haastattelu.

Gandhe MB, Jain K, Gandhe SM. Evaluation of 25(OH) Vitamin D3 with Reference to Magnesium Status and Insulin Resistance in T2DM. Journal of Clinical Diagnostic Research. 2013 Nov;7(11):2438-41. doi: 10.7860/JCDR/2013/6578.3568.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 604
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 07 Tammi 2014 22:23

Lääkäripäivät 2014 - Perjantai 10.1.

Diabeteksen Käypä hoito

Aika 10.1. klo 8.30–12.05
Järjestäjä Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Käypä hoito
Puheenjohtaja dos. Jorma Komulainen, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Käypä hoito
Yhdyshenkilö koordinaattori Marjo Lepistö, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Käypä hoito

Tavoitetuoda esille monipuolisesti diabeteksen hoitoon liittyviä asioita, ja näin edistää hoidon toteutumista moniammatillisissa hoitoketjuissa.Kohderyhmä kaikki diabeetikoita hoitavat lääkärit sekä lääketieteen opiskelijat

8.30 Avaus dos. Jorma Komulainen, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Käypä hoito
8.35 Diabeteksen käypä hoito vuonna 2014 dos. Juha Saltevo, Keski-Suomen keskussairaala
9.00 Kuinka järjestän tasokkaan diabeetikon hoidon perusterveydenhuollossa? LT Jouko Saramies, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri
9.15 Diabeettinen retinopatia dos. Paula Summanen, HYKS, silmätautien klinikka
9.35 Retinopatian seulonnan toteutus käytännössä LL Lars Eriksson, Lohjan terveyskeskus

9.50 Tauko

10.20 Raskausdiabetes dos. Marja Vääräsmäki, OYS, Synnyt.- ja naistent. kl.
10.40 Raskausdiabetes äitiysneuvolassa Terveyden edistämisen koordinaattori Nina Peränen, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
10.55 Diabeetikon jalkaongelmat dos. Tapani Ebeling, OYS, Sisätautiklinikka
11.15 Diabeetikon jalkojen hoito perusterveydenhuollossa dos. Liisa Hiltunen, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
11.30 Diabeettinen nefropatia dos. Kaj Metsärinne, TYKS, Sisätautiklinikka
11.50 Seulonnasta hoitoon: toimiiko nefropatian hoitoketju? LL, yleislääketieteen erikoislääkäri Merja Hanski, Nokian kaupungin terveyskeskuksen sairaal
Leino Utriainen
maallikko lääketieteessä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 01 Helmi 2014 14:47

Ravintolisät ehkäisevät ja jarruttavat diabeettista retinopatiaa
Sen lisäksi ne pitävät yllä retinan normaalia toimintaa mitokondrioiden homeostaasia ja hillisetvät tulehdussytokiineja. Tällaisia ravintolisiä ovat mm. zeaksantiini, luteiini, alfalipoiinihappo ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot. Tällainen ravintolisähoito on halpa lisähoito diabetekseen, kirjoittavat amerikkalaiset tutkijat. Lue koko artikkeli alla olevasta linkistä.

Kowluru RA, Zhong Q, Santos JM, et al. Beneficial effects of the nutritional supplements on the development of diabetic retinopathy. Nutrition and Metabolism (Lond). 2014 Jan 30;11(1):8.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Helmi 2014 12:18

Hyvä palaute diabeetikolta
Saa paljon postia ravintolisien käyttäjiltä. Tässä ote tänä aamuna tulleesta meilistä:

"Olemme nyt isäni kanssa noin 9 kuukautta käyttäneet suosittelemiasi ravintolisiä diabetekseen (berberin, karnosin, ubikinoni, E-EPA jne jne) ja sen lisäksi benfotiamiinia 250mg päivittäin. Tämän lisäksi hiilihydraattien käyttö on jätetty minimiin. Kaikki on hyvin ja vointi on loistava. Molemmilla on painoa pudonnut yli 10 kg ja itse pääsin lopulta verenpainelääkkeistänikin eroon.[...]

Kävin syksyllä verikokeissa, joissa oli 4 kuukauden ravintolisäkuurin ja VHH-ruokavalion jälkeen tapahtunut aivan dramaattinen muutos positiiviseen. Kaikki arvot olivat kunnossa ja vuosien mittaan seurannassa todetut pahimmat arvot olivat selvästi parantuneet:

fP-Kol-LDL 2.8-3.2 aikaisemmin => 1.2 nykyään (LDL laskenut selvästi kaikkiin aikasempiin mittauksiin verrattuna)

fP-Trigly 1.4 aikaisemmin => 0.8 nykyään (Triglyseriidit laskeneet selvästi kaikkiin aikasempiin mittauksiin verrattuna)

P-ALAT 71-93 aikaisemmin => 21 nykyään (Maksa-arvot laskeneet selvästi kaikkiin aikasempiin mittauksiin verrattuna)

Lisäksi D-vitamiinipitoisuus oli hyvä; S-D-25 = 151 nmol/l (Otan D3-vitamiinia noin 150 mikrogrammaa päivässä)

Huvittavaa oli myös, kun minua hoitanut sisätautilääkäri tokaisi ennen labroihin menoa, ettei ravintolisistä ole mitään hyötyä ja nyt vain 4 kk käytön jälkeen kaikki arvot olivat selvästi paremmat kuin hänen hoidossaan ikinä."

Terveisin MS
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Helmi 2014 13:10

Uusitupa ja Schwab ovat heränneet
Uusitupa ja Schwab ovat vihdoin oppineet – lienevätkö lukeneet tätä sivustoa? – että diabetes on tulehdustauti ja että juuri tulehdus on syynä valtimomuutoksiin sekä valtimoiden endoteelin toimintahäiriöihin.

Ylipaino ja lihavuus ovat omiaan edistämään inflammaatiota, joka ilmenee mm. IL-1Ra-markkerin suurenemisena, joten ylipainon pudotus on aiheellista. Oikea ruokavalio voi vaimentaa inflammaatiota, kirjoittavat Uusitupa ja Schwab kanadalaisessa lääkärilehdessä, mutta he välttävät huolellisesti mainitsemasta, että on olemassa monia erinomaisia anti-inflammatorisia ravintolisiä, esimerkiksi kalaöljyt, berberiini, karnosiini, ubikinoni ja D-vitamiini. Tämä on sitä kielipeliä, josta filosofi Ludwig Wittgenstein puhui.

Uusitupa M, Schwab U. Diet, inflammation and prediabetes-impact of quality of diet. Canadoan Journal of Diabetes. 2013 Oct;37(5):327-31. doi: 10.1016/j.jcjd.2013.07.029.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 24 Helmi 2014 22:00

Diabeetikon magnesiumvaje ja säärihaava
Magnesiumin puute on yleistä diabeetikoilla, sehän tidetään ennestään. Magnesiumin matala pitoisuus seerumissa korreloi diabeetikon säärihaavaan, ilmenee turkkilaisesta kliinisestä tutkimuksesta. Aineistona oli 49 diabeetikkoa ja 49 tervettä verrokkia. Diabeetikkojen seerumin magnesiumpitoisuus oli verrokkeja pienempi ja se korreloi säärihaavan riskiin. Diabeetikon magnesium tulee mitata ja korjata tarvittaessa, kirjoittavat tutkijat.

Valitettavasti seerumin Mg-mittaus on epäluotettava, sillä 99 % veren magnesiumista on punasoluissa ja vain 1 % seerumissa. Pitäisi siis mitata punasoluista, mutta koska niin ei käytännössä tehdä, diabeetikon kannattaa harkita syökö hän mieluummin varmuuden vuoksi magnesiumia ruoan lisänä vai ottaako säärihaavan ja amputaation riskin.

Toinen uusi tutkimus osoittaa, että reilu magnesiumin saanti vähentää ikäihmisten riskiä sairastua kognitiivisiin häiriöihin (muisti, hoksottimet, oppiminen jne) (Cherbuin ym. 2014).

Kolmas uusit tutkimus vahvistaa, että runsas magnesiumin saanti vähentää aivohalvauksen riskiä (Sluijs ym. 2014). Sekin vaanii erityisesti diabeetikkoja.

Neljäs uusi raportti (meta-analyysi ja systemaattinen kirjallisuuskatsaus) kertoo, että magnesiumin saanti korreloi käänteisesti CRP:n kanssa (Dibaba ym. 2014) Toisin sanoen, mitä enemmän magnesiumia, sitä pienempi CRP (eli matala-asteinen krooninen inflammaatio). Sitähän me kaikki haluamme pienentää, eikö niin? Suositellaan erityisesti diabeetikoille, etenkin kun nyt jopa Uusitupa ja Schwanb ovat oivaltaneet, että diabetes on tulehdustauti. Itselläni CRP oli 3 viikkoa sitten 0,55 mg/l.

Ozgür Keşkek S, Kırım S, Karaca A, Saler T. Low serum magnesium levels and diabetic foot ulcers. Pakistan Journal of Medical Sciences. 2013;29(6):1329-33.

Cherbuin N, Kumar R, Sachdev PS, Anstey KJ. Dietary mineral intake and risk of mild cognitive impairment: the PATH through life project. Frontiers in Aging Neuroscience., 04 February 2014 | doi: 10.3389/fnagi.2014.00004

Sluijs I, Czernichow S, Beulens JW, et al. Intakes of Potassium, Magnesium, and Calcium and Risk of Stroke. Stroke. 2014 Feb 11.

Dibaba DT, Xun P, He K. Dietary magnesium intake is inversely associated with serum C-reactive protein levels: meta-analysis and systematic review. European Journal of Clinical Nutrition. 2014 Feb 12. doi: 10.1038/ejcn.2014.7.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 25 Helmi 2014 17:18

Diabeetikon sydäntautiriski ja D-vitamiinivaje
Diabeetikolla on tavallista suurempi sydäntaudin riski, mutta vielä ei tiedetä varmuudella, miksi ja kuinka diabeetikon sydän sairastuu. Uudet tutkimukset viittaavat siihen, että D-vitamiinivajeella on tekemistä tässä asiassa. Hongkongilaiset tutkijat selvittivät asiaa 95 diabeetikon aineistossa. Ikä oli 62±9 vuotta ja 58 % oli naisia. Heistä kenelläkään ei ollut ennestään todettua sepelvaltimotautia eikä sen oireita. Kaikille tehtiin ekkokardiogrammi ja plasman D-vitamiinin pitoisuus (P-D-25) mitattiin.

60 potilasta (63 %) poti D-vitamiinivajetta. Puutepotilailla oli muita heikompi vasemman kammion global longitudinal strain, joka osoittaa vasemman kammion heikentynyttä toimintaa. Tulokset osoittivat, että D-vitamiinin puute on diabeetikoilla yleistä ja se voi myötävaikuttaa diabeetikon sydämen vajaatoimintaan.

Chen Y, Zhao CT, Zhen Z, et al. Association of Myocardial Dysfunction with Vitamin D Deficiency in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus. Journal of Diabetes and its Complications. 2014 Jan 16. pii: S1056-8727(14)00004-X. doi: 10.1016/j.jdiacomp.2014.01.003.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Maalis 2014 16:41

Ubikinonia diabetekseen
Kairon yliopiston farmakologian laitoksella on tutkittu ubikinonin vaikutusta rottien kokeelliseen diabetekseen. Tulokset paljastivat ennestään tuntemattomia vaikutusmekanismeja, joilla ubikinoni parantaa insuliiniherkkyttä ja tasaa verensokeria. Havainto selittää osaltaan ubikinonin hyötyjä diabeetikon ravintolisänä. Ubikinonia verrattiin glimepiridi (diabeteslääke), jolloin ubikinoni osoittautui monin tavoin lääkettä tehokkaammaksi. Ubikinoni sopii hyvin täydentämään diabeteslääkitystä [tai vain ravintolisänä diabeetikoille, jotka eivät tarvitse lääkitystä]. Koko artikkeli on luettavissa maksutta alla olevasta linkistä.

Muistattehan, mitä Suomen Diabetesliiton lehti Diabetes (4/2008) kirjoitti ubikinonista:”Toivottavasti tämä turha ravintolisä pian poistuu markkinoilta”.

Amin MM, Asaad GF, Abdel Salam RM, et al. Novel CoQ10 Antidiabetic Mechanisms Underlie Its Positive Effect: Modulation of Insulin and Adiponectine Receptors, Tyrosine Kinase, PI3K, Glucose Transporters, sRAGE and Visfatin in Insulin Resistant/Diabetic Rats. PLoS One. 2014 Feb 20;9(2):e89169. doi: 10.1371/journal.pone.0089169. eCollection 2014.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 08 Maalis 2014 17:57

Karoliininen instituutti: Ubikinonia diabeetikoille
Tukholman Karoliinisen Instituutin tutkijat ovat selvittäneet ubikinonin (CoQ10) vaikutuksia tyypin 1 ja 2 diabeetikkojen hapetusstressiin ja immuunijärjestelmään. Tutkijat pitävät ubikinonia suositeltavana ravintolisänä diabeteksen pitkäaikaisten komplikaatioiden ehkäisyyn. Lisätaudeissa näet myllertävät hapetusstressi ja hiljainen krooninen tulehdus, joita ubikinoni ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa. Tätäkin taustaa vasten minusta tuntuu aivan käsittämättömältä, että Suomen Diabetesliitto vastustaa ubikinonin käyttöä ruoan lisänä. Potilaathan maksavat sen kokonaan itse.

Suomeen on juuri lanseerattu uusi 200 mg:n ubikinonivalmiste (kapseli). Se on markkinoiden vahvin.

Brauner H, Lüthje P, Grünler J, et al. Markers of innate immune activity in patients with type 1 and type 2 diabetes mellitus and the effect of the antioxidant CoQ10 on inflammatory activity. Clinical and Experimental Immunology. 2014 Mar 5. doi: 10.1111/cei.12316.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 25 Maalis 2014 13:42

Diabeetikon vhh- ja kalaöljyhoitoa
Proteiinipitoinen, vähähiilihydraattinen ruokavalio, jota täydennetään kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla, parantaa diabeetikkojen sokeritasapainoa, vaimentaa matala-asteista tulehdusta ja pienentää vyötärön ympärysmittaa. Wienin yliopiston kliinisen tutkimuksen tulokset puhuvat siis karppaamisen ja kalaöljyn käytön puolesta.
Tutkimukseen osallistui 30 tyypin 2 diabeetikkoa; hoidon vaikutusjakso oli 24 viikkoa. Primaarimuuttujana mitattiin "pitkää sokeria" HbA1c ja sekundaarimuuttujana ultraherkkää C-reaktiivista proteiinia (usCRP), elopainoa, vyötärön ympärysmittaa ja kehon rasvamassaa. Tutkimus on rekisteröity Clininal Trialsiin numerolla NCT01474603.

Ravitsemushoito ja kalaöljy (3 g/vrk) alensivat merkitsevästi HbA1c:tä, joka oli alussa keskimäärin 63±11 mmol/mol. Se aleni 3 kuukaudessa 59±14 mmoliin/mol (P=0.033) ja 6 kuukaudessa 56±12 mmol/moliin (P=0.001). Myös usCRP aleni merkitsevästi 6 kuukaudessa. Vyötärön ympärys pienei keskimäärin 116,0±14,1sm -> 114,9±13,5cm 3 viikossa -> 114,0±14,4 sm (P=0.001) 3 kuukaudessa ja ->112,7±13,4 sm 6 kuukaudessa.

Tulokset puoltavat proteiinipitoisen vhh-ruokavalion ja kalaöljyn käyttöä tyypin 2 diabeteksen hoidossa.

Tutkimus vahvistaa kalaöljyn osalta Teheranin yliopiston kliinistä tutkimusta, jossa E-EPA (2 g/vrk) paransi merkitsevästi insuliiniherkkyyttä ja sokeritasapainoa.

Moosheer SM, Waldschütz W, Itariu BK, et al. A protein-enriched low glycemic index diet with omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation exerts beneficial effects on metabolic control in type 2 diabetes. Primary Care Diabetes. 2014 Mar 18. pii: S1751-9918(14)00036-9. doi: 10.1016/j.pcd.2014.02.004.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 03 Maalis 2016 16:45

Masennus ja omega-3:t

Kaksi uutta tutkimusta, toinen Italiasta (rottakoe) ja toinen Yhdysvalloista (kliininen tutkimus), korostaa omega-3-rasvahappojen pitkäaikaisen käytön säännöllistä tärkeää merkitystä masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa. Mielstäni psykiatriassa masennus on käsitetty yleensä täysin väärin ja sitä myös hoidetaan kehnosti psyykelääkkeillä. Sitä vastoin useimmiten jätetään hoitamatta taudin takana olevat oleelliset seikat, omega-3:n ja D-vitamiinin piilevät puutteet, jotka olisi helppo todeta ja korjata. Omega-3:t ja D-vitamiini yhdessä tuottavat aivoissa serotoninia ja muita hermovälittäjäaineita ja huoltavat aivojen viestiverkostoa. Eikä ravintolisillä tulisi sivuvaikutuksia, kuten synteettisillä lääkkeillä. Lue lisää suomeksi

Masennus ja kalaöljyn omega-3-rasvahappojen puute
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 03 Maalis 2016 16:46, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Syy: vahingossa väärän otsikon alle
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa

cron