Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

Ravitsemus -ja terveysuutisia vain Pohjoismaista.

Valvojat: Timo Kuusela, Saaristolainen, Marjut Janhunen

Marjut Janhunen
Viestit: 42
Liittynyt: 07 Helmi 2012 14:06
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

ViestiKirjoittaja Marjut Janhunen » 25 Tammi 2013 19:03

Rasvakeskustelu sai paljon tilaa tämän päivän Expressen lehden keskustelupalstalla. Tiedetoimittaja ja kirjailija Ann Fernholm, joka on kirjoittanut kirjan Ett sötare Blod kritisoi tutkijoita ja viranomaisia siitä, kuinka he edelleen väittävät, että tyydyttynyt rasva on vaarallista sydämelle. Tämä on ristiriidassa modernin tieteen ja kansanterveyden kanssa, kirjoittaa Ann.

Artikkelisssa otetaan esille myös ns. ranskalainen paradoksi. Euroopan maista Ranskassa on vähiten sydänsairauksia ja jopa sydäninfarktien määrä on vähentynyt rajusti, vaikka tyydyttyneen rasvan käyttö on lisääntynyt. Ranskassa tupakoidaan enemmän, liikutaan vähemmän ja syödään enemmän tyydyttynyttä rasvaa. Heillä on myös korkeammat kolesteroliarvot kuin Ruotsissa. Kuitenkin yhä harvempi kuolee sydäninfarktiin. Tätä kutsutaan ranskalaiseksi paradoksisksi ja se osoittaa tämän päivän selitykset epäpäteviksi sydäninfarktien osalta. Ann Fernholm peräänkuuluttaa nykyaikasempaa näkemystä ravinnon ja sydänsairauksien tarkastelussa.
RavintoA vain!

Avatar
San Martino
Viestit: 5351
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

ViestiKirjoittaja San Martino » 18 Kesä 2014 9:14

Dr. Annika Dahlqvist pommittaa ahkerasti Elintarvikevirastoa emailein. Nyt hän lähetti TIME-lehden artikkelin heille ja yllätys! yllätys! sai vastauksen paluupostissa

Âsa Brugârd Konde SLV kirjoitti:”Den genomgång av forskningsläget som gjordes när de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) reviderades är den största och mest aktuella som finns inom det här området. Där ingår de studier som Chowdhury har tittat på, men även andra studier. Om man tittar på hela bilden, dvs väger samman alla resultat, är slutsatsen att det är bra för hälsan att byta en del av det mättade fettet (från framför allt kött och mejeriprodukter) mot omättade fetter (från fet fisk, vegetabiliska oljor och nötter). Däremot spelar inte mängden fett så stor roll. I medierapporteringen om slutsatserna av Chowdhurys analys har det framställts som att det inte finns några bevis för att bytet av mättat fett till omättat fett är bra. Det är en missuppfattning av vad analysen innehåller. I den ingår inte studier på vad som händer vid ett sådant byte, utan bara studier om enskilda fetters effekter på hjärt- och kärlsjukdomar.

Här kan du läsa ett par internationella kommentarer till metaanalysen:

http://news.sciencemag.org/health/2014/ ... rated-fats

https://www.hsph.harvard.edu/nutritions ... isleading/

Vänliga hälsningar Åsa”

Tri Annikan blogi

Paradigman muutos ei ole siis vielä täydellinen, mutta nyt saa jo "läträtä" rasvalla(lihavointi SM),kunhan muistaa korvata osan eläinrasvasta rasvaisella kalalla,kasviöljyillä ja pähkinöillä...

Avatar
San Martino
Viestit: 5351
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

ViestiKirjoittaja San Martino » 31 Maalis 2015 18:34

Rasvakeskustelu on ilmiselvästi tuottanut tulosta Ruotsissa
Expressen kirjoitti:Färre människor får hjärtinfarkter. Framsteg inom forskningen och människors förbättrade livsstil gör också att många drabbade överlever längre.

Sammanlagt drabbades 28 000 svenskar av hjärtinfarkt under 2013. Det är en minskning med åtta procent jämfört med året innan, uppger Hjärt- och Lungfonden. Det året dog 7 700 svenskar, mot 8 300 år 2012. Och antalet hjärtinfarkter minskar överlag.

Pâ svenska

Sydäninfarktit ovat vähentyneet Ruotsissa . Vuonna 2013 infraktin sai 28.000 ihmistä,joka on 8 prosenttiä vähemmän edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2013 kuoli 7 700 henkeä infraktiin, vuotta aikaisemmin 8300

Avatar
San Martino
Viestit: 5351
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

ViestiKirjoittaja San Martino » 19 Touko 2015 14:37

Sluta oroa er för mättat fett!

Paradigmskiftet inom näringslära är verkligen här och går fortare och fortare. Till och med det industri-sponsrade amerikanska förbundet för dietister (AND) säger nu att mättat fett troligen inte är något att oroa sig över!

Istället rekommenderar de att äta mindre kolhydrater, särskilt mindre socker. Det är stora nyheter

Pâ svenska och engelska

Älkää olko enää huolissanne "kovasta rasvasta" kirjoittaa Amerikan ravitsemusterapeuttien yhdistys.

Ravitsemusopit muuttuvat yhä nopeammin. Jopa elintarviketeollisuuden sponsraama Amerikan r-terapeuttiyhdistys sanoo, että tyydyttynyttä rasvaa ei kannata pelätä......sensijaan suositellaan välttämään hiilihydraatteja ja erityisesti sokeria tulkitsee Kostdoktorn Amerikasta tulevia "mahtavia uutisia"

Avatar
San Martino
Viestit: 5351
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

ViestiKirjoittaja San Martino » 27 Touko 2015 12:30

Dr. Annika Dahlqvist kirjoitti:Amerikanska dietistförbundet avråder inte längre från mättat fett och kolesterol, men avråder istället från tillsatt socker

Mitt tillägg är att människor som ådragit sig insulinresistens inte heller tål att äta mer än minimalt av stärkelse. Och inte heller mat som innehåller naturligt socker.

Sprid länken till de nya rekommendationerna från Amerika till alla nutritionister ni känner.

Pâ svenska

Tri Annika kirjoittaa myös Amerikassa tapahtuvasta muutosprosessista

...ja lisää "Henkilöt, joilla on insuliiniresistenssi eivät kestä kuin minimaalisen määrän tärkkelystä. Eivätkä myöskään ruokaa,joka sisältää luonnollista sokeria.
Levittäkää tätä linkkiä kaikille tuntemillenne ravitsemusterapeuteille"

Avatar
San Martino
Viestit: 5351
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

ViestiKirjoittaja San Martino » 28 Touko 2015 8:55

Dr. Annika Dahlqvist kirjoitti:Amerikanska dietistförbundet avråder inte längre från mättat fett och kolesterol, men avråder istället från tillsatt socker

Pâ svenska

Per Wikholm kirjoitti:Detta är en av de mest spektakulära helomvändnigarna om kost i moderna tid. Över en natt förvandlas amerikanska dietistförbundet till cheerleaders för Uffe Ravnskov när de i sitt remissvar helt vill stryka mättat fett från listan över problematiska näringsämnen [nutrients of concern] och förklarar att kolestrolvärden och andra lipoproteiner är en värdelös måttstock för risken att drabbas av hjärtsjukdom. Citat AND:
”In the spirit of the 2015 DGAC’s commendable revision of previous DGAC recommendations to limit dietary cholesterol, the Academy suggests that HHS and USDA support a similar revision deemphasizing saturated fat as a nutrient of concern. While the body of research linking saturated fat intake to the modulation of LDL and other circulating lipoprotein concentrations is significant, this evidence is essentially irrelevant to the question of the relationship between diet and risk for cardiovascular disease.”
Här är hela AND´s remissvar:
http://www.eatrightpro.org/resource/new ... fic-report

Kanske dags a fusionera dietistförbundet AND med Ravnskovs tankesmedja THINCS?

Per Wikholm kommentoi dr. Annikan blogissa USAn ravitsemusterapeuttien täyskäännöksestä seuraavasti

"Yhdessä yössä Amerikan dietisteistä tuli Uffe Ravnskovin kannattajia poistaessaan listaltaan "kovan rasvan" ongelmallisena ruoka-aineena ja ilmoittaessaan kolesteroliarvojen ja muiden lipoproteiinien olevan kelvottomia sydäntauti riskimittareita...."

ja ironisoi

"Ehkä olisi aika yhdistää AND ja Ravnskovin ideapaja THINCS?"

Avatar
San Martino
Viestit: 5351
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

ViestiKirjoittaja San Martino » 30 Touko 2015 8:43

Dr. Annika kommentoi The Times-lehden artikkelia
Annika Dahlqvist kirjoitti:Krönika i The Times av Matt Ridley: More eggs, please. Cholesterol is OK now.

Nu börjar det komma fram mer och mer i media, om hur myten om farligheten av mättat fett och kolesterol har bedragit världen i 50 år. Hoppas att hela etablissemanget också inser sanningen och ändrar sina rekommendationer snart.

Pâ svenska och engelska

Mediassa tulee nyt enenevässä määrin esiin, kuinka kova rasva ja kolesteroli-myytti on huiputtanut maailmaa 50 vuoden ajan. Toivotaan, että myös ravitsemuseliitti tajuaa totuuden ja muuttaa suosituksiaan pian....

Huom! Matt Ridleyn kolumnissa myös statiineista seuraavaa


But what about statins? In men they lower cholesterol and they prevent heart disease. True, but the connection is not necessarily causal. Statins do a lot of other things, including reducing inflammation, which may be why they deter heart attacks. There are statin sceptics, too, who think the side-effects of taking them are not worth it, and that far too much of the evidence in favour of them comes from the pharmaceutical industry.

Avatar
San Martino
Viestit: 5351
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

ViestiKirjoittaja San Martino » 17 Kesä 2015 14:29

SLV kirjoitti:”Hej tack för din fråga.
USA gör nu ett arbete likt de Nordiska näringsrekommendationerna, detta arbete kommer bland annat ligga som grund till nya amerikanska kostråd. Underlaget som sätts samman av U.S. Department of Health and Human Services (HHS) och the U.S. Department of Agriculture (USDA) skiljer sig inte särskilt från NNR eller tidigare sammanställningar. Underlaget har nu varit ute för konsultation. Academy of Nutrition and Dietetics (tidigare ADA) har nu kommentera dessa. Inga nya riktlinjer har getts ut ännu. Vad man kommer att fokusera på vad gäller kostråden i USA beror på det landets största hälsoproblem, inte säkert att det är samma som för tex Sverige. Arbetet förväntas vara klart 2016.
Hälsningar Anette Jansson”

http://annikadahlqvist.com/2015/06/16/s ... elsverket/

Tri Dahlqvist kysyi SLVn mielipidettä koskien amerikkalaisia uusia ravitsemussuosituksia. Vastauksessa vältellään kertomasta mitä mieltä Academy of Nutrition and Dietetics eli Amerikan ravitsemusterapeutit ovat tästä...ei sanaakaan kolesterolista,"kovasta rasvasta" tai suolasta ja sokerin haitoista....

Sensijaan väitetään, että Amerikan terveysongelmat ovat erilaisia kuin Ruotsin...

Avatar
San Martino
Viestit: 5351
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

ViestiKirjoittaja San Martino » 11 Heinä 2015 9:38

Kostdoktorn kirjoitti:Ännu en fin artikel av Mozaffarian och Ludwig, i självaste New York Times

New York Times: Varför är myndigheterna rädda för fett?

Jälleen hyvä artikkeli New York Times-lehdessä: Miksi viranomaiset pelkäävät rasvaa?

Lue juttu Kostoktornin blogista

Avatar
San Martino
Viestit: 5351
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

ViestiKirjoittaja San Martino » 14 Elo 2015 10:43

Dagens Medicin kirjoitti:
Mättat fett ökar inte risken för hjärtsjukdom

Åter varnar forskare för att transfetter ökar risken för kranskärlssjukdom och död. Men något liknande samband finns inte för mättat fett, enligt en studie som publicerats i BMJ.

http://www.dagensmedicin.se/artiklar/20 ... rtsjukdom/

"Kova rasva ei lisää sydäntautiriskiä" kirjoittaa Dagens Medicin lehti.

Jälleen kerran tutkijat varoittavat transrasvojen riskeistä. Mutta samaa yhteyttä ei havaittu tyydyttyneen rasvan kohdalla BMJn julkaisemassa tutkimuksessa..

Avatar
San Martino
Viestit: 5351
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

ViestiKirjoittaja San Martino » 22 Elo 2015 9:41

Kostdoktorn kirjoitti:Gav fettsnål kost mer minskning av fettvikt?

Intresset verkar lite malplacerat av åtminstone två skäl. Till att börja med, som en liten detalj, den fettsnåla kosten resulterade tvärtom i mindre viktnedgång (1,3 kg jämfört med 1,85 kilo på lågkolhydratkost). Så talet om ”bättre viktnedgång” verkar vara föremål för debatt.

De två stora problemen med den här studien?
1.För det första var den bara sex dagar lång!
2.För det andra genomfördes den på en låst avdelning, vilket betyder att deltagarna bara kunde äta mat de serverades. Därmed hade man ingen som helst nytta av den minskade aptiten på lågkolhydratkost (en stor fördel).

http://www.kostdoktorn.se/gav-fettsnal- ... v-fettvikt

PS. Man kan förstås diskutera om det här verkligen var lågkolhydratkost alls, då kosten innehöll så mycket som 140 g kolhydrater per dag. Men låt oss inte ens gå in på det för tillfället.

Lähtikö vähärasvaisella dieetillä enemmän rasvaa? kysyy Kostdoktorn ja jatkaa pikku detaljilla. Vähärasvainen laihdutti vähemmän(1,3 kg) vähähiilihydraattinen 1,85 kg.
Tutkimuksessa oli kaksi ongelmaa:

1. Se kesti vain 6 päivää

2. Tutkimus suoritettiin suljetussa tilassa,jossa tutkitut saattoivat syödä vain sitä mitä tarjottiin. Siksi heillä ei ollut mahdollisuutta käyttää hyväksi VHHn tuomaa kylläisyydentuntua....

PS. Voidaan jopa kysyä oliko kysymyksessä VHH? Siinähän hiilihydraattien määrä oli 140 grammaa

Avatar
San Martino
Viestit: 5351
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

ViestiKirjoittaja San Martino » 24 Elo 2015 8:38

Kostdoktorn kirjoitti:”Smör är sannolikt ofarligt, men margarin kan vara dödligt”

http://www.kostdoktorn.se/smor-ar-sanno ... ra-dodligt

Kostdoktorn siteeraa englantilaista Telegraph-lehteä "Voi on todennäköisesti vaaratonta,margariini hengenvaarallista"

Butter unlikely to harm health, but margarine could be deadly

Avatar
San Martino
Viestit: 5351
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

ViestiKirjoittaja San Martino » 29 Elo 2015 16:04

Dala Demokraten kirjoitti:
Dalaforskare: "Omättade fetter är bättre"

Tipset är alltså att byta ut fetter med hög andel mättade fettsyror som t ex smör och palmolja, mot vegetabiliska oljor som t ex rapsolja, olivolja eller solrosolja, för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom och överviktsrelaterade sjukdomar som diabetes typ 2.

http://www.dalademokraten.se/dalarna/fa ... -ar-battre

Taalainmaan tutkija: "PUFA-rasvat ovat parempia"

Vaihda kovat rasvat rypsi,oliivi ja -auringonkukkaöljyyn vähentääksesi sv-tautiriskiä ja muita lihavuuteen liittyviä sairauksia kuten t2diabetes...

Jäämme seuraamaan keskustelua tästä...

Avatar
San Martino
Viestit: 5351
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Rasvakeskustelu sai paljon palstatilaa Ruotsissa

ViestiKirjoittaja San Martino » 09 Syys 2015 20:08

Dr.Annika Dahlqvist kirjoitti:TV1 Sanningen om fett

De kom fram till att fett är livsnödvändigt – men frågan är fortfarande vilken sorts fett som är bäst att äta.
Omega 3 är bra, men hur ska vi få i oss det, och i vilken mängd?
Mättat fett i mejerier är bra.
Men jag förstod inte riktigt vilket naturligt mättat fett de inte tyckte var bra. Det i processade köttprodukter, och där kan det gömma sig olika mängder av industrifett.

http://annikadahlqvist.com/2015/09/09/s ... /#comments

Dr. Annika kertoo, että Ruotsin TV esitti eilen ohjelman "Totuus rasvasta". Valitettavasti se ei näy ulkomailla....
Ohjelman mukaan Omega-3 rasva on terveellistä ja myös maitorasva. Mutta ohjelma ei selvästi kertonut,mikä tyydytetty rasva ei ole terveellistä?
Ehkä prosessoitujen lihatuotteiden rasva,joka voi sisältää teollisuusrasvaa, pohtii dr. Annika...

Toivottavasti YLE Femma nappaa ohjelman pian ja tekstittää suomeksi?



Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa