Valtimotaudit

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Tammi 2014 13:14

Muumioiden valtimotaudit
Horus-tutkimuksessa kansainvälinen tutkijaryhmä yrittää selvittää 4000 vuotta vanhojen muumioiden kokovartalon skannauksella valtimotautien esiintymistä ja niiden syntyä. Tutkimusta tehdään mm. Kairossa (Egyptian National Museum of Antiquities), jossa on käynyt ilmi, että ainakin osa faraoista kuolivat sepelvaltimotautiin. Sama juttu myös Perun, USA:n lounaisosien ja Aleutian Islands (nyk. Alaskan) muinailla asukkailla. Tietokonekuvaukset osoittavat monien muumioiden valtimoiden kalkkiutuneen.

Nyt tutkijoita askarruttaa, kuinka kalkkiutumat syntyivät, sillä tuskinpa muinaiset ihmiset söivät runsasrasvaisia ruokia, paljon kolesterolia, eikä heillä ollut istuva elämäntyyli (liikunnan puutetta). Sitä vastoin heillä esiintyi paljon infektioita: malariaa, schistosomiasista, lapamatoa (heismatoa) ja trichinosista. Tämä puhuisi valtimotautien infektioperäisen etiologian puolesta, kuten olemme Pentti Raasteen kanssa esittäneet oppaassamme Sydäntautien ehkäisy ja itsehoito.

Mummies and the Tale of the Clogged Arteries, an Update. MedPageToday 3.1.2014
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Maalis 2014 16:29

CLA, omega-3:t ja arterioskleroosi
Iranilaiset yliopistot tutkivat ahkerasti ravintolisiä ja julkaisevat tuloksiaan tiedelehdissä. School of Health and Nutrition, Shiraz University of Medical Sciences on tutkinut konjugoidun linolihapon (CLA) ja kalaöljyn omega-3-rasvappojen vaikutusta sydänpotilaiden tulehdusmarkkereihin ja hapetusstressiin. Kuten tiedetään, ovat tulehdus ja hapetusstressi vuorovaikuttavia "rikoskumppaneita", jotka pahentavat tautia. Sydäntautien nykyhoito ei ota vielä riittävästi huomioon näitä seikkoja, koska lääketeollisuudella ei ole tarjota hyviä valmisteita tähän tarkoitukseen.

Kokeeseen osallistui 60 vapaaehtoista potilasta. Heidät arvottiin satunnaisesti kolmeen ryhmään, joista yksi sai kaksi kuukautta 3 g/vrk CLA:ta, toinen 1920 mg omega-3:a ja kolmas lumetta. Potilaiden verestä mitattiin herkkä C-reaktiivinen proteiini (hs-CRP), interleukiini-6 (IL-6), malonidialdehydi (MDA) ja glutationiperoksiidaasi (GPx). MDA kuvastaa hapetusstressiä ja GPx on antioksidanttientsyymi.

hs-CRP väheni merkitsevästi sek'ä CLA- että omega-3-ryhmissä (P < 0,05). IL-6 väheni merkitsevästi omega-3-ryhmässä, mutta ei CLA-ryhmässä. Gpx lisääntyi ja MDA väheni sekä CLA- että omega-3-ryhmissä. CLA ja omega-3- alensivat hs-CRP:tä merkitsevästi myös lumeryhmään nähden mutta muut muuttujat eivät eronneet merkitsevästi verum- ja lumeryhmien välillä. [Eroa olisi ehkä syntynyt, jos olisi ollut neljäskin ryhmä, joka olisi saanut sekä CLA:ta että omega-3:a.]

Johtopäätös: CLA ja omega-3 voivat vaikuttaa suotuisasti potilaiden hapetusstressiin ja krooniseen matala-asteiseen tulehdukseen. Tulokset puoltavat näiden ravintolisien käyttöä valtimonkovettumataudissa.

Hassan Eftekhari M, Aliasghari F, Babaei-Beigi MA, Hasanzadeh J. Effect of conjugated linoleic acid and omega-3 fatty acid supplementation on inflammatory and oxidative stress markers in atherosclerotic patients. ARYA Atherosclerosis. 2013 Nov;9(6):311-8.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Maalis 2014 17:36

Kalaöljy suojaa valtimoita ja sydäntä
Uusi amerikkalais-japanilainen vertaileva tutkimus selventää kalaöljyn merkitystä valtimoiden kalkkiutumisen ehkäisyssä. Tutkimusta johti tohtori Akira Sekikawa Pittsburghin yliopistosta.

Tutkijat mittasivat etenevässä kohorttitukimuksessa 214 japanilaisen ja 152 amerikkalaisen miehen seerumin rasvahapot 2002–2006 ja seurasivat 5 vuotta niiden merkitystä valtimoplakkien synnyssä. Tutkimuksen alussa kaikkien tutkittujen valtimot olivat puhtaat (coconary calcium score CCS eli kalkkiskoori oli nolla). Valtimot kuvattiin uudelleen 2007–2010. Uusintamittauksiin osallistui 175 japanilaista ja 113 amerikkalaista miestä.

Alussa japanilaisten omega-3-rasvahappojen pitoisuus oli kaksinkertainen amerikkalaisiin verrattuna. Syynä oli japanilaisten runsas kala- ja muun meriruoan syönti. Seurannassa japanilaisille kehittyi merkittävästi vähemmän kalkkia valtimoihin kuin amerikkalaisille (CAC 0,9 vs 2,9/100 henkilövuotta, p<0,001). Ero säilyi vaikka perinteiset riskitekijät otettiin huomioon (ikä, verenpaine, LDL-kolesteroli, diabetes ja muut mahdolliset sekoittavat tekijät).

Johtopäätös: Omega-3-rasvaghapot vähentävät valtimoiden kalkkiutumista.
Kalaöljyähän on kutsuttu jo kauan ”japanilaiseksi tekijäksi”, joka suojaa sydäntaudeilta. Ne ovatkin Japanissa huomattavasti harvinaisempia kuin länsimaissa, joissa rasvaisen kalan kulutus on vähäistä. Tässä tutkimuksessa amerikkalaiset miehet söivät sitä keskimäärin 7–13 g/vrk eli yhden annoksen viikossa. Japanilaiset sitä vastoin söivät 100 g päivässä!

"Valtimoiden kalkkiutuminen ei johdu perintötekijöistä vaan ruokatavoista", sanoo tohtori Sekikawa. Yhdysvaltoihin muuttaneilla japanilaisilla on jopa enemmän kalkkiutumia valtimoissa kuin amerikkalaisilla, hän toteaa. Kalaöljyn tarve on huomattavasti suurempaa kuin tähän asti on kuviteltu (länsimaissa).

Sekikawa, A, Miura K, Lee S, et al. Long chain n-3 polyunsaturated fatty acids and incidence rate of coronary artery calcification in Japanese men in Japan and white men in the USA: population based prospective cohort study. Heart 2014 doi:10.1136/heartjnl-2013-304421
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 13 Tammi 2016 16:31

Sain japanilaiselta kollegalta tosi mielenkiintoisen kirjallisuuskatsauksen aterianjälkeisen eli postprandiaalisen hypertriglyseridemian merkityksestä valtimotautien riskiin. Kuten artikkelin kuvista 1 ja 2 hyvin näkyy, suurenee veren triglyseridien pitoisuus aterian jälkeen 3–4 tunnin ajan ja alenee taas 6-8 tunnin kuluessa. Mutta jos syömme 3 kertaa päivässä, niin triglyt eivät pääsekään alenemaan lähtötasolleen koko päivänä, vaan vasta yöllä. Ja aamulla alkaa sama juttu taas alusta. Suomalaiset ovat suuren osan vuorokaudesta postprandiaalitilassa. Sen aiheuttama triglyjen nousu voi aiheuttaa ateroskleroosia, kuten artikkelista käy ilmi. Haittoja voidaan ehkäistä ja vähentää liikunnalla, vhh-ruokavaliolla, kalaöljyllä ja jonkin verran statiineilla, joskaan lääkkeet yksin eivät pure hyvin triglyserideihin.
http://www.tritolonen.fi/files/pdf/Nakamura%20K.pdf

Eri kalaöljyjen tehoa triglyn alentamisessa on vertailtu USA:ssa ja Japanissa, ja E-EPA on osoittautnut paremmaksi kuin EPAn ja DHA:n yhdistelmä. Voit lukea lisää alla olevasta linkistä.
http://www.tritolonen.fi/uutiset/2823-e ... yhdistelma
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Elo 2016 12:16

Omega-3:t pienentävät sydäninfarktin kokoa

Noin 25 000 suomalaista saa vuosittain sydäninfarktin; heistä noin 13 000 menehtyy siihen. Näin sithuolimatta, että heille syötetään statiineja. Potilaiden toipumista edistää ja sydänkuolemia voitaisiin vähentää, jos ihmiset ymmärtäisivät nauttia väkevöityä etyyliesteröityä kalaöljyä ruuan lisänä. Tuore amerikkalainen kliininen 358 sydänpotilaan OMEGA-REMODELL –tutkimus osoitti vakuuttavasti, että tällainen kalaöljy (4 g/vrk) suojaa sydäntä infarktissa ilmeneviltä vaurioilta ja parantaa potilaan ennustetta.

Kanadalaisen sairaalan Hôpital du Sacré-Cœur de Montréal tutkijat osoittivat uudessa katsauksessaan, että kalaöljyn omerga-3-rasvahapot EPA ja DHA pienentävät sydäninfarktin kokoa, mutta ehkä yllättäen kumpikin rasvahappo toimi yksin paremmin kuin niiden yhdistelmä. Kumpikin rasvahappo, erikseen annettuna, aktivoi sydänlihasta tuottamaan Akt:tä (proteiinikinaasi B:tä).

Asiaa testattiin Sprague-Dawley –rotilla 14 vuorokauden kokeessa. Niille aiheutettiin sydänlihaksen hapenpuute (iskemia) 40 minuutin ajaksi, jonka seurauksena rotat saivat sydäninfarktin (sydänlihaksen salpauspesäkkeen). Sen jälkeen suoni avattiin ja seurasi reperfuusio eli verenvirtauksen palautuminen infarktialueelle.

Osalle rottia annettiin EPAa ja DHA:ta, kumpaakin erikseen tai yhdessä, ennen iskemian aiheuttamista. Yllättävästi kumpikin rasvahappo suojasi sydäntä erikseen, mutta ei yhdessä. Tämäkin tutkimus puoltaa E-EPAn käyttöä sydämen suojana, mielellään jo ennen kuin infarkti iskee. Tulokset tukevat maailman suurimmassa kalaöljytutkimuksessa, JELIS, saatuja kliinisiä tuloksia: E-EPA (1800 mg/vrk) suojaa tehokkaasti kolesterolilääkkeitä syövien ihmisten sydämiä.

Madingou N, Gilbert K, Tomaro L, et al. Comparison of the effects of EPA and DHA alone or in combination in a murine model of myocardial infarction. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids. 2016 Aug;111:11-6. doi: 10.1016/j.plefa.2016.06.001. Epub 2016 Jun 11. Review.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Loka 2016 18:07

Kalkin syönti ei kalkkiuta valtimoita

Urbaanilegenda väittää, että runsas kalkin saanti ruuasta tai ravintolistä muka kalkkiuttaisi valtimoita. Väite ei pidä paikkaansa, niin kauan kuin kalkin saanti on alle 2000–2500 mg/vrk (tolerable upper level of intake), osoittaa uusi koontitutkimus MESA, jonka julkaisi Annals of Internal Medicine. Kooste sisälsi 27 havaintotutkimusta ja 4 kontrolloitua kaksoissokkotutkimusta. Institute of Medicine suosittelee 19–50-vuotiaille naisille vähintään 1000 mg kalkkia päivässä ja yli 50 v naisille ja yli 70 v miehille 1200 mg/vrk. MESA-analyysin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Calcium Levels and CV Risk: New Study Finds No Link

Calcium Intake From Diet and Supplements and the Risk of Coronary Artery Calcification and its Progression Among Older Adults: 10‐Year Follow‐up of the Multi‐Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA)
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Loka 2016 23:09

Kalaöljyn nauttiminen pienentää sydäntaudin riskiä

Harvardin yliopistossa on tutkittu kalaöljyn omega-3-rasvahappojen EPAn ja DHA:n eroja, joita selostan kuvien kera alla olevassa linkissä. Tulokset puoltavat puhdistetun ja väkevöidyn E-EPAn käyttöä sydän- ja valtimotautien ehkäisyssä ja hoidossa (paremmin kuin perinteisten EPA+DHA-yhdistelmien nauttimista). E-EPA vähentää myös sepelvaltimotautiin sairastuneen potilaan riskiä masentua.

http://www.tritolonen.fi/artikkelit/190 ... t-omega-3t

Ennestään tiedetään psykiatrien tekemistä kliinisistä tutkimuksista, että omega-3-rasvahapoista vain EPA on antidepressiiivinen rasvahappo (DHA ei ole). Niinpä masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa pitäisi käyttää yli 60 % (mielellään 90 %) EPAa sisältävää kalaäöljyvalmistetta.

Harvardin uudet tutkimukset selittävät myös sitä, ettei kaikissa kalaöljytutkimuksissa ole saatu toivottuja tuloksia, kun on annettu EPAn ja DHA:n yhdistelmiä, usein liian pieniä päiväannoksia, liian lyhyen aikaa. Ei-positiiviset tutkimukset ovat aiheuttaneet ristiriitaisia käsityksiä kalaöljyn hyödyistä. Ravitsemustieteilijät (Schwab, Virtanen ym.) ovat mieluusti vähätelleet kalaöljyn hyötyjä luettuaan noita ei-positiivisia tutkimuksia.

Laukaalainen psykiatri Mauno Rauramo teki jo marraskuussa 2009 aloitteen Duodecimille, että kalaöljyn käyttö lisättäisiin masennuksen Käypä hoito -ohjeisiin. Näin ei ole tapahtunut, sillä Kh-työryhmän puheenjohtajalla ja jäsenillä on "likeiset suhteet" lääketeollisuuteen. Tehokkaan kalaöljyn käyttö voisi vähentää psyykelääkeiden menekkiä.

Kalaöljy pienentää sydäntaudin riskiä
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Marras 2016 11:52

Dyslipidemioiden hoito-ohje päivitetty

Mielenkiintoista, ettei vieläkään anneta ohjetta korjata dyslipidemioita E-EPAlla, vaikka siitä on hyvä tieteellinen kliininen näyttö. Syynä on ilmeisesti lääketeollisuuden voimakas ote suosituksia antavasta kardiologiryhmästä.

http://www.tritolonen.fi/uutiset/2371-e ... vahairiota
http://www.tritolonen.fi/uutiset/2458-e ... vahairiota
http://www.tritolonen.fi/uutiset/2056-e ... lyserideja

Vertailuissa E-EPA on osoittautunut tehokkaammaksi kuin E-EPA+E-DHA
http://www.tritolonen.fi/uutiset/2512-e ... ntamisessa
http://www.tritolonen.fi/uutiset/2823-e ... yhdistelma

Päivitetyssä ohjeessa kohdassa 5.5.6.todetaan kalaöljystä mm.
"Pharmacological doses of n-3 fatty acids (2–3 g/day) reduce TG levels up to 30%, but a higher dosage may increase LDL-C."
[Farmakologiset annokset omega-3-rasvahappoja (2–3 grammaa päivässä) alentavat trigylseridejä, mutta suuremmat annokset voivat suurentaa LDL-C:tä (LDL-kolesterolia.] Viimeinen väite on virheellistä "schwabismia", kuten yllä olevissa linkeissä kerrotuissa kliinisistä E-EPA-tutkimuksista ilmenee. esim. 4 g/vrk E-EPA ei suurenna LDL:tä, vaan pienentä sitä.

Berberiinistä ohjeessa todetaan (kohdassa 5.5.5.) että kuudessa kliinisessä tutkimuksessa se on alentanut koholla olleita LDL-kolesterolia ja triglyseridejä aasialaisilla potilailla (yhteensä 229 berberiiniä saanutta ja 222 verrokkia). Lisää hyvin suunniteltuja kliinisiä tutkimuksia kaivataan kuitenkin vielä.

Elintapaohjeissa ei näytä olevan ohjetta vhh-ruokavaliosta, joka tunnetusti alentaa kohonneita triglyseridejä. Ohjeissa puhutaan edelleen ravintorasvan välttämisestä.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 26 Marras 2016 16:19

Kalaöljyä triglyjen alentamiseen

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot (1800 mg/vrk) alentavat seerumin kohonneita triglyseridejä, vähentävät verenpainepotilaiden valtimoiden jäykkyyttä ja parantavat valtimoiden sisäpinnan endoteelin toimintoja, kirjoittavat brasilialaiset tutkijat (State University of Rio de Janeiro) uudessa artikkelissaan. He suosittelevat kalaöljyä etenkin ”suuren riskin” potilaille. Näin suurta omega-3-määrää on vaikea tai mahdoton saada ilman kalaöljylisiä.

Casanova MA, Medeiros F, Trindade M, et al. Omega-3 fatty acids supplementation improves endothelial function and arterial stiffness in hypertensive patients with hypertriglyceridemia and high cardiovascular risk. Journal of American Society of Hypertension. 2016 Oct 26. pii: S1933-1711(16)30548-4. doi: 10.1016/j.jash.2016.10.004.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Tammi 2017 15:30

Seleeni ehkäisee valtimonkovetustautia

Annoin 1980-luvun alusta alkaen sydän- ja muille potilailleni ruoan lisänä seleeniä ja muita hivenaineita, vitamiineja ja rasvahappoja hyvällä menestyksellä. Kansanterveyslaitoksen johto (Jussi Huttunen, Antti Aro ym.) asettuivat julkisuudessa vastustamaan sitä väittäen, ettei asiasta ole pätevä tieteellistä näyttöä. Kirjoitin professori Antti Arstilan kanssa aiheesta katsauksen, jonka sisältö oli suunnilleen alla olevan tutkimusraportin kaltainen ja tarjosimme sitä julkaistavaksi Duodecimissa. Päätoimittaja (gynekologian professori) Olavi Ylikorkala lähetti tekstimme lausunnolle Jussi Huttuselle, joka tyrmäsi sen, eikä sitä koskaan julkaistu. Nyt, yli 30 vuotta myöhemmin julkaistut useat pätevät raportit vahvistavat sanomamme: Seleeni suojaa valtimoita kovettumiselta ja jäykistymiseltä. Alla tuorein tällainen raportti.

Sen mukaan seleeni ehkäisee hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista inflammaatiota, vaimentaa endoteelin toimintahäiriötä ja suojaa valtimon seinämää apoptoosilta ja kalkkiutumiselta.

Liu H, Xuab H, Huang K. Selenium in the prevention of atherosclerosis and its underlying mechanisms. Metallomics, 2017, Advance Article DOI: 10.1039/C6MT00195E
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Helmi 2017 13:26

Kalaöljyn DHA-rasvahappo ehkäisee kaulavaltimon seinämän paksuuntumista

Aivojen verenkiertohäiriöt johtuvat usein kaulavaltimon seinämän paksuuntumisesta. Paksuuntuneesta kalkkiutuneesta seinämästä voi irrota plakkia, jo voi kulkeutua aivovaltimoon ja tukkia sen. Seurauksena voi olla iskeeminen aivohalvaus (aivoverenkierron häiriö hapenpuutteineen). Siitä seuraa tulehdusta ja hapetusstressiä sekä neurologisia oireita.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapoista syntyy elimistössä anti-inflammatorisia nanomolekyylejä, resolviineja, dokosatrieenejä, protektiineja ja maresiinejä. DHA:sta syntyy resolviini D1:tä (RvD1), jonka merkitystä on tutkittu 254 potilaalla Tukholman Karoliinisessa instituutissa.

Mitä enemmän potilaiden syljessä oli anti-inflammatorista RvD1:tä ja mitä vähemmän pro-inflammatorista sytokiinia leukotrieeni B4:ä (LTB4), sitä vähemmän kaulavaltimot olivat paksuuntuneet (kalkkiutuneet). RvD ja LTB4 ovat hyviä aterioskleroosin biomarkkereita, päättelevät tutkijat. Tulokset puoltavat kalaöljy käyttöä valtimotautien ehkäisyssä ja hoidossa.

Tutkimuksen tekivät ja julkaisivat yhdessä
1 Department of Medicine, Karolinska Institutet, Sweden.
2 INSERM U1116, Université de Lorraine Nancy, France.
3 Telomere Cardiology Center, Algeria.
4 Centre Hospitalier Régional Universitaire de Nancy, France.
5 Department of Cardiology, Karolinska University Hospital, Sweden.

Thul S, Labat C, Temmar M, Benetos A, Bäck M.Low salivary resolvin D1 to leukotriene B4 ratio predicts carotid intima media thickness: A novel biomarker of non-resolving vascular inflammation. European Journal of Preventive Cardiology. 2017 Jan 1:2047487317694464. doi: 10.1177/2047487317694464.

Näin kalaöljy ehkäisee dementiaa
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Maalis 2017 16:58

E-EPA ehkäisee ja korjaa valtimoiden vaurioita

Amerikkalaiset kardiologit kehuvat E-EPAa uudessa katsauksessaan. Klikkaa alla olevaan linkkiin ja katso artikkelin vakuuttavat kuvat 1 ja 2.

Nelson JR, Wani O, May HT, Budoff M. Potential benefits of eicosapentaenoic acid on atherosclerotic plaques. Review. Vascular Pharmacology. 2017 Mar 2. pii: S1537-1891(16)30314-7. doi: 10.1016/j.vph.2017.02.004.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 08 Maalis 2017 23:58

Yllä olevan kirjallisuuskatsauksen pääkohdat voi lukea suomeksi alla olevasta linkistä
Kardiologit: E-EPA ehkäisee valtimotauteja

Tähän linkkiin tuli eilen 10127 klikkausta.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 29 Maalis 2017 12:05

Berberiini ehkäisee näin valtimotauteja

Berberiini ehkäisee LDL-kolesterolin hapettunutta (aterogeenista) muotoa, oxLDL:ää synnyttämästä valtimoiden seinämissä vaahtosoluja, jotka muutoin tunkeutuvat intimaan ja muodostavat ahtauttavaa plakkia. Näin berberiini yhdessä atorvastatiinin kanssa ehkäisee valtimonkovettumatautia. Tulokset puoltavat berberiinin käyttöä valtimokovettumataudin ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Koko artikkelin voi lukea maksutta alla olevasta linkistä.

Tämän rottatutkimuksen tekivät
Department of Neurology, The 451st Hospital of People's Liberation Army, Xi'an, Shaanxi 710054, P.R. China, Department of Cardiovascular Medicine, The 451st Hospital of People's Liberation Army, Xi'an, Shaanxi 710054, P.R. China, Department of Cardiovascular Medicine, Ninth Hospital of Xi'an, Xi'an, Shaanxi 710054, P.R. China, Department of Cadres Ward, The 451st Hospital of People's Liberation Army, Xi'an, Shaanxi 710054, P.R. China

Liyi Ch,i Lijing Peng, Xiaojing Hu, Na Pan, Yanhai Zhang Berberine combined with atorvastatin downregulates LOX‑1 expression through the ET‑1 receptor in monocyte/macrophages. International Journal of Molecular Medicine. 2017 Arpril DOI: 10.3892/ijmm.2014.1748
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5376
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valtimotaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Huhti 2017 12:47

Etyyliesteröity kalaöljy ehkäisee kaulavaltimon ahtauman uusimista stentin asentamisen jälkeen

Japanilaisten verisuonikirurgien kliininen tutkimus osoittaa, että E-EPA-painotteisen etyyliesteröidyn kalaöljyn (1860 mg/vrk E-EPAa + 750 mg/vrk E-DHA:ta) anto, 4 viikkoa ennen kaulavaltimon leikkausta ja stentin asennusta ja vähintään 12 kuukautta sen jälkeen, vähentää ahtauman uusimista. Aineistona oli 100 peräkkäin hoidettua potilasta (Nakagawa ym. 2017).

Äsken amerikkalaiset kardiologit kirjoittivat katsauksessaan, että E-EPA ehkäisee ja hoitaa sepelvaltimotautia (Nelson ym. 2017). Nämäkin uudet julkaisut puoltavat etyyliesteröidyn kalaöljyn käyttöä valtimotautien ehkäisyssä sekä etenkin ennen stentin asennusta ja sen jälkeen.

Nakagawa I, Park HS, Yokoyama S, et al. Pretreatment with and ongoing use of omega-3 fatty acid ethyl esters reduce the slow-flow phenomenon and prevent in-stent restenosis in patients undergoing carotid artery stenting. Journal of Vascular Surgery. 2017 Mar 27. pii: S0741-5214(17)30229-X. doi: 10.1016/j.jvs.2016.12.132.

Nelson JR, Wani O, May HT, Budoff M. Potential benefits of eicosapentaenoic acid on atherosclerotic plaques. Review. Vascular Pharmacology. 2017 Mar 2. pii: S1537-1891(16)30314-7. doi: 10.1016/j.vph.2017.02.004.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron