Valvoja: Leino Utriainen
Leino Utriainen kirjoitti:USKONVAHVISTUSTA LÄÄKÄREILLE
Ensi perjantaina 30.10.2015 ilmestyvän Suomen Lääkärilehden ykkösteemana näyttää olevan STATIINIT. Ennustan, että statiinit ovat taas tehokkaita ja turvallisia. Haittavaikutuksia on vain vähän. Erilaiset kivut, diabetekset, haimatulehdukset jne jne jne ovat vain ajallisia yhteensattumia statiinin kanssa. Toinen vaihtoehto on, että potilas on jo siinä iässä, että erilaiset ongelmat johtuvat iästä. Kolmas vaihtoehto on, että haittavaikutukset ovat vain luuloteltuja.
Kirjoittajina voivat olla tärkeysjärjestyksessä Mikko Syvänne, Timo Strandberg, Matti J Tikkanen yms.
Leino Utriainen kirjoitti:LÄÄKETEOLLISUUS TAPPAA
Tänään 8.8.2014 ilmestynyt Lääkärilehti lyttää Peter C. Gøtzschen kirjan "Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus - Näin lääketeollisuus on turmellut terveydenhoidon." Lääkärilehti on saanut Fimean mukaan, koska jutun kirjoittaja on Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokoski
Alla pätkiä kirjoituksesta:
Lääketeollisuus tappaa
...Hän käy läpi lääketeollisuuden syntilistan talidomidikatastrofista lähtien. Esiin ei tule juurikaan uutta, vaan ruodinta keskittyy tunnettuihin kliinisten tutkimusten ja markkinoinnin ongelmiin.
….Gøtzsche käsittelee lääketeollisuutta kollektiivisesti: jos joku yritys on toiminut tuomittavasti, koskee se koko teollisuutta. Eikä kerran valheesta kiinni jääneeseen voi enää koskaan luottaa.
…..Teksti on luotaantyöntävän provokatiivista ja jankkaavaa. Tämä on sääli, sillä kirjan aihepiiri on hyvin tärkeä. Lukemisen voisi oikeastaan aloittaa sivulta 249, missä käsittelyyn tulevat lääketeollisuutta koskevat myytit, joihin kuuluu esimerkiksi lääkekehityskustannusten ja lääkkeiden hinnanmuodostuksen välinen yhteys.
….Gøtzsche toteaa, etteivät lääkeyritysten tutkimukset ole luotettavia, joten ne pitäisi siirtää akateemisten ryhmien tehtäväksi, tosin lääketeollisuuden kustannuksella. Ihmettelen, miksi Gøtzsche kuitenkin haluaa kelvottomissa tutkimuksissa kerätyt tiedot käyttöönsä meta-analyysejä varten.
Vaikket lukisikaan tätä kirjaa, niin voit toiminnallasi todistaa, että Gøtzsche on väärässä väittäessään, etteivät lääkärit osaa lääkkeitä määrätä.
Annikka Kalliokoski, Fimea
Läkartidningen kirjoitti:Obekväm text om läkemedelsindustrins metoder
Det finns ingen läkare som inte använder mediciner som en del av verksamheten, och det finns ingen av oss som inte har blivit utsatt för påverkan från läkemedelsindustrin. Så det finns anledning att läsa denna text för att själv ta ställning till det till synes horribla påståendet.
Så vad finner man? Dels ett förord av mycket tunga namn som har redigerat framstående vetenskapliga tidsskrifter. Dels att författaren punkt för punkt dokumenterar sina påståenden. Han är ursprungligen biolog, med ett antal år i läkemedelsindustrin, vidareutbildade sig till läkare och är numera professor i invärtesmedicin och medgrundare till Cochraneorganisationen.
Kapitel för kapitel visar han på faktorer som alstrar missförhållanden mellan läkemedelsföretagen, läkarna och samhället.
http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/K ... s-metoder/
Timo Kuusela kirjoitti:Onhan artikkelissa mielenkiintoista spekulaatiota statiinien vaikutuksista.
Toisaalta:
Aika mielenkiintoisia statiinien vaikuttavuusnäkemyksiä alkaa ilmaantua (ei kuitenkaan Suomen Turusta).
Mitähän potilas miettisi, jos saisi tasapainottaa statiinihoidon hyötyjä vastaan haittoja?
Jos ajatellaan (noin lonkalta), että sekundaaripreventioksi statiineja nauttiva pidentää elämäänsä c. 15 vrk / viidessä vuodessa ja primaaripreventioksi statiineille määrätty noin 5 vrk / 5v.
Ylittyisikö edes tilastovirhe?
Prosentteja laskettaessa tai ainakin suhteellisilla prosenteilla pelattaessa varmaan luvut olisivat komeita statinoitujen eduksi.
Tekstissä vilahtaa myös muita mahdollisia hyötyjä. Välimeren dieetti arvellaan hyödylliseksi. Eipä vain uskalleta (vaikka tiedetään) ehdottaa radikaalia hiilihydraattirajoitusta (koskee kaikkia sokerilajeja). Kuinka pitkään onkaan jo tiedetty (ja kerrottu), että vhh vaikuttaa edullisesti diabeetikoilla poikkeuksetta todettavaan dyslipidemiaan? Silloin kyllä tarkkaillaan hiukan eri lailla "kolesteroliarvoja". Tärkeimpinä pidetään Trigly- ja HDL sekä Apo-suhteen muutoksia, normalisoitumista. Tähän normalisoitumiseen ei ole olemassa nopeampaa tietä kuin vhh. Se näkyi lihavuustutkijoiden tuoreessa lapsitutkimuksessa. Tarvittiin vajaa kaksi viikkoa, kun ylläkerrotut dyslipidemia-kuvaajat korjaantuivat. Aikaisemmin meillä tehdyssä tutkimuksessa rasvamaksa korjaantui vhh:lla viikossa enemmän kuin meille niin suositetulla runsashiilihydraattisella ja vähärasvaisella ravinnolla.
Entistä enemmän korostuu statiini- ja uusinmpien "kolesteroli"-hoitojen yhteydessä harvoin esitetty kysymys MITÄ MUUTA TAPAHTUU?
A Scientific Statement From the American Heart Association and the American Diabetes Association.
HS kirjoitti:
Psykiatrian professori vastaa lääkehoidon arvostelijan kritiikkiin: Masennuslääkkeistä on selvää hyötyä
”Ikävää on se, että Gøtzsche on mukana Cochrane-verkostossa, joka nimenomaan tukee lääketieteessä sitä, että kaikkien väitteiden pitäisi perustua faktoihin ja tieteelliseen näyttöön eikä mielipiteisiin”, Isometsä sanoo.
http://www.hs.fi/tiede/art-2000005122873.html
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija