LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

DI Leino Utriainen on kärsinyt jopa hengenvaarallisesti turhasta kolesterolilääkityksestä. Hän tutkii ja kertoo statiinilääkityksen hyödyistä ja haitoista arkielämässä.

Valvoja: Leino Utriainen

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Kolesterolikiteet?

ViestiKirjoittaja San Martino » 23 Tammi 2017 20:43

Pari havaintoa Ohukaisen blogista

Pauli Ohukainen kirjoitti:
Kolesterolimolekyyli on erittäin jäykkä ja vahva rakenne (siksi elimistö ei pysty hajottamaan sitä) ja saostuessaan se muodostaa teräviä kiteitä.


...ja jatkaa


Kuten tieteessä usein käy, edistysaskeleet yhdellä alalla voivat tuottaa edistysaskeleita myös toisilla aloilla. Näin kävi 2000-luvun puolen välin paikkeilla kun mikroskooppitekniikka alkoi olla sillä tasolla että myös äärimmäisen pieniä kiteitä pystyttiin tutkimaan ilman perinteisiä käsittelytekniikoita. Tämän tekniikan vauhdittamana tehtiin pari merkittävää löytöä immunologian saralla. Ensimmäinen oli se, että veressä kulkeva virtsahappo voi kiteytyä mikroskooppisen pieniksi kiteiksi, jotka aiheuttavat tulehdusta. Havainto julkaistiin Nature-tiedelehdessä ja se oli läpimurto kihtitutkimuksessa.

Kaikenlaiset kiinteät kiteet ovat makrofageille erittäin vaikeasti sulatettavia. Asbestikiteet eivät sula lainkaan mutta virtsahappo- ja kolesterolikiteet jonkin verran. Eivät kuitenkaan läheskään riittävästi, että ne saataisiin poistettua...

http://www.tervettaskeptisyytta.net/val ... uri-osa-2/

Olisiko kihti -ja kolesterolikiteillä jotain yhteistä? Kummatkin,kihti ja sv-tauti, ovat MetS-sairauksia ja molemmissa on keskeisenä tulehdus ja kiteet joko nivelissä tai suonissa.

Kihdin syynä pidetään veren suurta virtsahappopitoisuutta,joka on monilla koholla,mutta kaikki eivät saa sitä?
Kihtiä torjutaan yleensä ensin tulehduslääkkeellä(ibuprofeiini) ja ruokavaliolla, jossa kielletään lähes kaikki ruuat....uskoo kuka uskoo?

Entäpä,jos kihtikohtauksen perimmäinen syy onkin kehon korkea insuliinitaso(tästä löytyy viitteitä) ja sv-taudin syy on sama?

...eli korkea kolesteroli ei ole ongelma,kun kehon insuliinitaso pidetään matalana? Kannattaa googlata sanat "kihti insuliini" ja miettiä....?

catharsis
Viestit: 67
Liittynyt: 27 Heinä 2011 12:38
Paikkakunta: Kotka

Re: LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja catharsis » 24 Tammi 2017 17:54

Oma rakas kihti on ollut melko hiljaa vhh:n alusta, sen kuutisen vuotta. Leikkauksesta aiheutuneen tulehduksen seurauksena oli aika paha muutaman viikon, mutta nyt taas ok. Olen samaa mieltä, sama on lähde kihdillä ja sokeritaudilla.

Tomppa
Viestit: 372
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja Tomppa » 24 Tammi 2017 19:54

Eikös kihtiä voi hoitaa myös reippaalla C-vitamiinitankkauksella, niin muistan lukeneeni. Mutta tuskin vhh:stä haittaakaan on, tässäkään vaivassa.

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja San Martino » 28 Huhti 2017 13:40

Uskokaa nyt jo ihmeessä, kun Taskinenkin on sitä mieltä, että.....

European Society of Cardiology kirjoitti:
Conclusion

Consistent evidence from numerous and multiple different types of clinical and genetic studies unequivocally establishes that LDL causes ASCVD.

https://twitter.com/pronutritionist/sta ... 5718768641

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 604
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

KONKARIT LAVALLA

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 12 Touko 2017 19:20

KOLESTEROLIKONKAREIDEN SUPERVIIKONLOPPU

1. http://espoonsydanyhdistys.fi/images/ku ... hjelma.pdf

Lavalla mm.
eläkeläinen Pekka Puska
eläkeläinen Mikko Syvänne (Käypä Hoito)
eläkeläinen Antero Kesäniemi (Käypä Hoito)
eläkeläinen Markku S Nieminen (Sydäntutkimussäätiö, HUS)

2. http://www.uef.fi/-/simvastatatiini-lis ... aloinnissa

vastaväittelijänä eläkeläinen Petri Kovanen (Käypä Hoito)
väitöskirjan esitarkastajana mm. eläkeläinen Matti J Tikkanen (Käypä Hoito)
väitöskirjassa korostetaan: .....Huolimatta statiinien diabetesriskiä lisäävistä vaikutuksista statiinihoidon hyödyt ylittävät niiden haitat hyperkolesterolemian hoidossa sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.....
(Näin nykyään tehdään kaikissa tutkimuksissa, missä kerrotaan statiinin haitoista. Ymmärtääkseni väitöstä ei muuten hyväksytä. Tätä lausetta ei perustella mitenkään, koska se lienee "luonnon laki".)

3. http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/medi ... iossa.aspx

Väittelijä Nuotio havaitsi myös, että suomalaisten veren kolesteroliarvojen vuosikymmeniä jatkunut myönteinen kehitys pysähtyi vuosien 2007 ja 2011 välillä....Muiden tutkimusten perusteella vuosien 2007 ja 2011 välillä esimerkiksi voin käyttö on lisääntynyt, ja tämä on voinut heijastua kolesteroliarvoihin. (Väitöskirjan kiittelylistalla mm. eläkeläinen Jorma Viikari (Käypä Hoito)
Leino Utriainen
maallikko lääketieteessä

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 604
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

KIISTAA TAAS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 27 Syys 2017 19:28

HERTTA-TESTIN YMPÄRILLÄ TAPAHTUU
Juhani Knuuti on blogissaan vähetellyt Hertta-testin merkitystä, eikä pidä sitä hyvänä laajassa käytössä.
Knuuti toteaa mm:
......Vaikka potilaiden osallistaminen ja sitouttaminen hoitoon on todella tärkeää, tähän voi liittyä huomattava virheellisen tulkinnnan riski. Suurin konkreettinen riski liittyy siihen, että kuvitellaan matalan keramidien suojaavan sydäninfarktilta, mikä ei todellisuudessa pidä paikkaansa.....

Professori Laaksonen vastaa mm:
......Olemme häärineet jo kymmeniä vuosia kolesterolin ympärillä havaitsematta, että lipoproteiinihiukkasissa on itse asiassa useita satoja erilaisia lipidimolekyylejä, joilla saattaa olla suurempi merkitys kuin kolesterolilla. Ja oikeastaan eihän mitään yhtä kolesterolia oikeasti ole olemassa vaan vapaan kolesterolin lisäksi melkoinen joukko erilaisia kolesteroliestereitä, joiden ominaisuudet lienevät perin vaihtelevat. Tämä onkin jo toki pidempi tarina, mutta mielestäni alalla tarvitaan ehdottomasti uudempia merkkiaineita potilaiden tarkemman ennusteen selvittämiseksi, koska nykytilanne ei ole riittävä......

Prof. Reijo Laaksonen
Lääketieteellinen johtaja
Zora Biosciences Oy, Espoo
__________________________________________________________________________________-
Leino Utriainen pohtii:
Tämä kai on tulkittava niin, että ei ole olemassa erikseen "hyvää HDL-kolesterolia" tai "pahaa LDL-kolesterolia" vaan useita satoja erilaisia lipidimolekyylejä ja melkoinen joukko erilaisia kolesteroliestereitä.
Leino Utriainen

maallikko lääketieteessä

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 604
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

TOTUUS KOLESTEROLISTA ?

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 27 Syys 2017 19:42

JATKOA EDELLISEEN

Lähetin kysymykseni Reijo Laaksoselle Juhani Knuutin blogiin, koska sekä Laaksonen että Knuuti keskustelevat asiasta Knuutin blogissa. Alla on tekstini taltioituna, koska Knuuti voi poistaa sen omasta blogistaan. Ainakin hän uhkasi näin.


Hyvä Reijo Laaksonen

Toteatte mm.:
……Olemme häärineet jo kymmeniä vuosia kolesterolin ympärillä havaitsematta, että lipoproteiinihiukkasissa on itse asiassa useita satoja erilaisia lipidimolekyylejä, joilla saattaa olla suurempi merkitys kuin kolesterolilla. Ja oikeastaan eihän mitään yhtä kolesterolia oikeasti ole olemassa vaan vapaan kolesterolin lisäksi melkoinen joukko erilaisia kolesteroliestereitä, joiden ominaisuudet lienevät perin vaihtelevat. Tämä onkin jo toki pidempi tarina, mutta mielestäni alalla tarvitaan ehdottomasti uudempia merkkiaineita potilaiden tarkemman ennusteen selvittämiseksi, koska nykytilanne ei ole riittävä…………………………………

Voiko kommenttinne tulkita yksinkertaisesti näin:

Ei ole olemassa erikseen ”hyvää HDL-kolesterolia” tai ”pahaa LDL-kolesterolia” vaan useita satoja erilaisia lipidimolekyylejä ja melkoinen joukko erilaisia kolesteroliestereitä ?

Olen vain maallikko ja kysymykseni voi olla pöljä. Professori Juhani Knuuti käyttikin esitelmässään 6.9.2017 Helsingin tieteiden talossa minusta nimitystä ”hurahtanut insinööri”.

Tästä huolimatta rohkenen toivottaa Hertta-testille menestystä !
Leino Utriainen

maallikko lääketieteessä

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 604
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 27 Syys 2017 19:48

Leino Utriainen

maallikko lääketieteessä

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Hertan kilpailija?

ViestiKirjoittaja San Martino » 28 Syys 2017 8:33

Leino kirjoitti:
HERTTA-TESTIN YMPÄRILLÄ TAPAHTUUTHL kirjoitti:
FINRISKI-laskurilla voit laskea riskisi sairastua sydäninfarktiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön seuraavan kymmenen vuoden aikana. Laskuri kertoo sairastumisriskisi prosentteina.

Syötä arvot alla olevaan laskuriin vetämällä palkista hiirellä tai kirjoittamalla arvot laskurissa näkyviin kenttiin. Tulokset ilmestyvät sivulle sitä mukaa, kun tietoja syötetään lomakkeeseen.

https://www.thl.fi/fi/web/kansantaudit/ ... ki-laskuri

Voi herttanen sentään....

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 604
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 28 Syys 2017 10:48

Duodecim-lehti 2017;133(8):776-81
Elisabeth Widén ja Samuli Ripatti

Vuosittain noin 23 000 suomalaista sairastuu sydäninfarktiin, ja heistä jopa 6 000 kuolee ennen hoitoon pääsyä. Vaikka sairastumisriskiä voidaan pienentää lääkinnällisin keinoin ja elintapamuutoksin, yli puolelle potilaista sydänkohtaus tulee yllätyksenä, koska nykyiset riskimittarit ovat puutteellisia ja epätarkkoja. Uusien ja tarkempien riskimittarien tarve on suuri.

POHDINTA
Yllättäen professori Juhani Knuuti yrittää kampittaa HERTTA-testin käytön yleistymistä. Hän onkin siirtynyt tutkimaan painokkaasti huuhaata. Nyt hän pitää huuhaana professorikollegansa kehitystyötä. Olisiko Lääkäriliiton hallituksen annettava julkinen varoitus epäkollegiaalisesta käytöksestä ?
Leino Utriainen

maallikko lääketieteessä

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 604
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

4S-TUTKIMUS OLI HUUHAATA

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 29 Syys 2017 21:06

Kolesterolin merkitys sydäninfarktiriskissä on murenemassa. Kannattaa lukea alla oleva.

https://bestprac.fi/2017/05/22/uusia-ty ... viointiin/
Leino Utriainen

maallikko lääketieteessä

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1866
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 30 Syys 2017 10:42

Kiitos Leino artikkelista. Se johti rekisteröitymisyritykseen. Lopullinen hyväksyntä tulee ajallaan. Tähänastiset omahavainnot perutuvat HERTTA-tutkimuksen pinnalliseen "osaamiseen" ja vaikuttajakardiologin ylimalkaiseen tokaisuun.
Oli mielenkiintoista havaita, että sentään metabolomiikkaakin jo käytetään tutkimuksessa. Se on mielestäni asemassa "MUST".
Johan tuota kolesterolihömppää onkin nähty vuosikymmenet pakkolääkityksineen.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 604
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 24 Tammi 2018 20:16

Tekniikan Maailma julisti oman totuutensa kolesterolista ja statiinista uusimmassa numerossa. Toimittaja Ilpo Salonen tuuletti tänään TM:n keskusteluketjussa:

Ilpo Salonen 24.1.2018, 10:19 Tekniikan Maailman artikkelit perustuvat testattuun ja tutkittuun tietoon. Jokaisella lukijalla on täysi vapaus muodostaa omat näkemyksensä. Ja kuten artikkelissakin todetaan, kenenkään ei ole pakko syödä kolesterolilääkkeitä, ellei halua.

Koska toimittaja antoi lukijalle täyden vapauden muodostaa omat näkemyksensä, lähetin hänelle omani näin:

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... NjZDI4ZDQw
Leino Utriainen

maallikko lääketieteessä

Tomppa
Viestit: 372
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja Tomppa » 02 Helmi 2018 20:16

Leinolta loistava vastine. Nyt jutun tehnyt Tekniikan Maailman toimittaja surkeilee lehdelle tullutta palautetta julkisessa vastakirjoituksessaan:
https://tekniikanmaailma.fi/kommentti-miksi-kolesteroli-suututtaa-monet-nakevat-asiassa-maailmanlaajuisen-salaliiton/

Loppukaneetissaan:
Ja juuri siitä kolesterolitutkimuksessa on kyse: tieteestä.
Mutta täyttääkö "kolesterolitutkimus" tieteen kriteerit? Mitähän Karl Popper mahtaisi sanoa asiasta jos eläisi vielä?

Alkuperäisessä jutussa ollut Strandbergin naivi näkemys huvitti minua: "Kiistatapauksissa lääkeyhtiöt maksavat herkästi korvauksia päästäkseen helpommalla, mikä herättää epäluuloja."

No helvetti, eikö helpointa olisi jättää tutkimusväärennökset ja venkoilut kokonaan tekemättä? Silloinhan ei joutuisi ollenkaan leivättömän pöydän ääreen eikä tarvitsisi maksaa korvauksia "herkästi", taikka ylipäätään.

Harva teollisuudenala on noin läpimätä, että rutiinisti maksetaan järkyttäviä sakkoja ja vahingonkorvauksia miljarditasolla.

Pohjimmiltaanhan tässä taitaa olla sellainen juridinen ongelma, että sakot ja korvaukset USAssa maksaa yhtiö (siis osakkeenomistajat) eikä toimiva johto tai hallitus. Jos hallituksella olisi esimerkiksi samanlainen ankara vastuu yhtiölle tuomittavien korvausten suhteen kuin on Suomen osakeyhtiölaissa (esim. verojen ja lakisääteisten eläkemaksujen osalta), taitaisi vilunkipeli loppua lyhyeen. Nyt vaan iloisesti porskutellaan johdon optioilla samalla kun tuoni niittää huonosti tai tarkoituksella väärin tutkittuja lääkkeitä käyttäviä asiakkaita. Siinä on "herkkyyttä" kerrakseen.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Maalis 2018 16:25

Omega-3-indeksi osoittaa sydänkuoleman riskiä paremmin kuin kolesteroli

Framingham Offsprint -kohorttiin kuuluneen 2500 terveen henkilön omega-3-indeksi mitattiin ja heidän terveydentilaansa ja kuolleisuuttaan sydän- ja muihin tauteihin seurattiin keskimäärin 7,3 vuotta. Mitä pienempi omega-3-indeksi oli, sitä enemmän seuruun aikana ilmeni sydäntauteja ja kuolemia. Suuri omega-3-indeksi ( yli 6,8 %) suojaa sydäntaudeilta ja kuolemilta, päättelevät tutkijat.

Seerumin kolesterolipitoisuus ei korreloinut näihin riskeihin, päinvastoin kuin omega-3-indeksi. Tämäkin tulos puhuu sitä vastaan, että kolesteroli olisi sydäntautien ja -kuolemien merkittävä syytekijä.

Tutkimusta johtanut tohtori Wlliam Harris arvioi, että ihmisen tulisi syödä päivittäin 1300 mg omega-3-rasvahappoa (EPA ja DHA), jotta omega-3-indeksi nousisi tavoitetasoon. Se edellyttäisi joko 100 grammaa päivittäin rasvaista lohta tai kalaöljykapselia, jossa on vähintään 330 mg omega-3-rasvahappoja. Harris suosittelee omega-3-indeksi mittaamista kaikilta ihmisiltä, jolloin heille selviäisi saavatko he riittävästi omega-3-rasvahappoja vai pitäisikö niiden saantia lisätä. "Jos kerran kolesterolia mitataan, niin omega-3-indeksikin tulisi mitata", hän vertaa Nutraingredients.comin haastattelussa 20.3.2018. Suomen lääkärit ja laboratoriot taitavat olla jälkijunassa.

Lue lisää
Omega-3-indeksi osoittaa sydänkuoleman riskiä paremmin kuin kolesteroli
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija