Karnosiini mukaan käypään hoitoon

Jos HbA1c-arvo on yli 6,5 % (48 mmol/mol), diabetesdiagnoosi on aiheellinen.
Suolistohormonien kautta vaikuttavien gliptiinien ja pistettävien inkretiinien käyttö on lisääntynyt niiden edullisen painovaikutuksen ja vähäisen hypoglykemian vaaran vuoksi.
Glitatsonien käyttö on vähentynyt niihin liittyneiden haittojen vuoksi.
Vähähiilihydraattisen ruokavalion ja kohtuullisesti rasvaa sisältävän ruokavalion teho painonhallinnassa eivät eroa toisistaan.

Valvojat: MahaTar, Timo Kuusela

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5363
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Karnosiini mukaan käypään hoitoon

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Heinä 2017 10:34

Karnosiini ja diabeettinen nefropatia

Munuaisvauriot ovat ikäviä ja vakavia diabeteksen komplikaatioita. Karnosiinin anto ravintolisänä on tehokasta hoitoa lasten tyypin 1 diabeteksen aiheuttamassa munuaisvaurioissa, osoittaa egyptiläisen Ain shams University n lastenklinikan julkaisema kliininen kaksoissokkotutkimus. Siihen osallistui 90 lasta, joille oli kehittynyt diabeettinen nefropatia siitä huolimatta että heitä oli lääkitty suun kautta angiotensiinikonvertaasia estävillä lääkkeillä. Heidät satunnaistettiin kahteen ryhmään, joista toinen (n=45) sai 12 viikkoa karnosiinia 1 g/vrk ja toinen (n=45) lumetta. Tulokset olivat erinomaiset.

Tulos vahvistaa useita aikaisempia tutkimuksia, joiden mukaan karnosiini parantaa sokeriaineenvaihduntaa ja ehkäisee diabeettista munuaisvauriota. Vaikutusmekanismeina ovat mm. sokeroitumisen eli glykaation ja metyyliglyoksaalin muodostumisen ehkäisy.
Karnosiinin käyttö tulisi mielestäni lisätä diabeteksen (tyypit 1 ja 2) käypä hoito -ohjeisiin.

Elbarbary NS, Ismail EAR, El-Naggar AR, Hamouda MH, El-Hamamsy M. The effect of 12 weeks carnosine supplementation on renal functional integrity and oxidative stress in pediatric patients with diabetic nephropathy: a randomized placebo-controlled trial. Pediatric Diabetes. 2017 Jul 26. doi: 10.1111/pedi.12564.

Karnosiini – biologisesti aktiivinen peptidi
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5363
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini mukaan käypään hoitoon

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 23 Helmi 2018 13:41

Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa