Ikääntyminen ja uskomukset

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvojat: Tri Kuusela Info, Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1834
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Ikääntyminen ja uskomukset

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Maalis 2018 15:54

Täytin viikko sitten 79 vuotta. Toistaiseksi kukaan kotiperheeni miesjäsenistä (tyttöjä ei ollutkaan) ei ole yltänyt samaan. Olemme ns. MetS-sukua sepelvaltimo- ja T2D-tauteinemme.
Päivän kunniaksi teimme vaimon kanssa n. 13 km rauhallisen kävelyretken. Lenkin viimeinen osa (n. 3 km) on etupäässä nousua, jota en suosittele sepelvaltimo-oireisille.
Matkan kuluessa laskeskelin eläneeni ns. ketogeenisen elämän aineenvaihduntaa jatkuvana ilmiönä 18 vuotta. Muutospäätös oli aikanaan harkittu ja pohjautui laajaan vuosikausien perehtymiseen aikansa tutkimuskirjallisuuteen.

Havaintoja:
-Vuonna 1996 hoitotarpeiseksi kehittynyt (lähtien tilanteesta 8 mmol/L) T2D on ollut pääsääntöisesti normaaliarvoinen (remissio). Kuluneen12 kk:n aikana kahdesti mitattu HbA1c on ollut 5,7% ja kummassakin arvossa on vaikuttamassa vähän ”Suomi-lisää” eli täysjyvä rukiista leivottua ”Varras leipää”. Väärinkäsitysten välttämiseksi ja vastoin virallisia väittämiä MINULLA tällainen ”nautinto” nostaa kudos-/verensokerin käytännössä heti imeytymisen jälkeen patologiselle tasolle.

-Viikatemiehen tarjoilema isku torjuttiin vaivoin 2.1.1992 HYKS:ssä laajentamalla 98 prosenttisesti tukkeutunut LAD:n tyvi (Left Anterior Descending Artery) ilman stenttiä (ei vain silloin ollut), ja muut kolmen suonen yleistyneen valtimosairauden muutokset jäivät olemaan.
Jälkitukkeutumisen ehkäisyyn käytetty Adalat-niminen lääke aiheutti mahtavat raajaturvotukset, lopetin. Silloin vielä vähän käytetty Simvastatin oli tarkoitettu ”parantamaan” sepelvaltimotautia ja käytinkin seitsemisen vuotta. ”Kolesterolit” kyllä pysyivät matalalla mutta niin kaikki muukin. Lopetuksesta vuoden - parin kuluttua voimia riitti käynnistämään valtakunnallinen hanke teemasta ”josta ei puhuta” ja joka jatkuu edelleen.

-Pitkäaikainen T2D aiheuttaa elinmuutoksia, komplikaatioita.
Näistä silmän retinopatia aiheutta yksittäisenä tautina eniten sokeutumista ja kuormitta silmäklinikoita. Onneksi osaaminen on kehittynyt.
Omat silmänpohjat kuvattiin uudessa ja hienossa Malmin sairaalassa diabeetikon normaaliseurantana vuoden alussa. Pitkähkö odotusaika ja lyhyt diagnoosi: ei retinopatiaa.
Munuaisten (niinkuin hermojenkin) pienen pienet valtimot ovat karkeasti verrattavissa silmänpohjien näkyviin valtimoihin. Tätä tukee havainto ettei myöskään ole neuropatiana tunnettua diabetes-tuntohäiriötä tai valkuaista, sokeria tai muuta virtsanäytteissä.
Kohta alkaa Suomessakin kova keskustelu siitä, että USA-normien mukaan ikäihmisen(kin) verenpaineen tulee olla alle tason 130/80 (jos ei ole, lääkitään). Itselleni riittä lääkitsemätön 125/70) :mrgreen:

On muitakin havaintoja, jotka liittyvät elimistön ikääntymiseen, kulumiseen, hoitoihin, elintapoihin jne. Ehkä niistä lisää tuonnempana?
Yllä olen luetellut vain muutamia, joiden katson liittyvän niihin etuihin, joita pitkäkestoinen ketogeeninen elämäntapa voi saada aikaan. Nyt tätäkin onneksi tutkitaan oikein auktoriteettien voimin mm rasvamaksan hoitoon. ”Vaan väärin tutkittu” eräiden tahojen arvioissa.
Mutta olenko ollut ketogeenisella aineenvaihdunnalla jatkuvasti?
On tapoja mittailla ketogeenisuutta. Olen oppinut ”haistamaan” sen ja joskus mittaan:
Jatkuvasti kudossokeria mittaava Abbottin Freestyle- mittarilla voi mitata anturin avulla kudosokeria jatkuvana mittauksena (Ja miksi sitä ei saa ostaa Suomessa edes itse maksavana?!), verensokeria, glukoosia siihen tarkoitetuilla liuskoilla ja vielä kolmanneksi ketoaineista tärkeintä, beta-hydroksi-butyraattia, voihappoa, siihen tarkoitetuilla liuskoilla. Olen sitäkin kokeillut varmistaakseni ketoosin. Pääaterian (voimakkaan ja kaikkea ”kiellettyä” sisältävän) jälkeinen glukoosimittaus näytti jotakin 5,x vajaan kahden tunnin kuluttua ja keto-aineet 0,9 mmol/L. Toisen kerran runsaan 10 km lenkin jälkeen välitön mittaus sokerin osalta 5,6 mmol/L ja ketoaineet 2,1 mmol. L. Sokeria oli siis riittävästi vanhuksen aivotarpeeseen, ketoosissa oltiin aika voimakkaasti (ja jkv. kuivuneessa tilassa). Freestyle myötäilee virallis-oppineitä näyttämällä mitta-arvon lisäksi varoituskolmion. Siellä pelätään keto-asidoosia jo banaalin perusketoosin arvoilla. Mutta niinhän pelkää koko Suomen sokeritaudin hoitoon koulutettu väki ja varmaan eniten Suomen Diabetesliitto ry. Hoitotulokset sitten kertovat, kun terveysterrorismilla hoidetaan kansantauteja ja kuviossa ovat mukana vihreillä maisemaväreillä maalaileva lajin mukaisen ravitsemuksen unohtanut (tai piilottanut) ravitsemustutkimus muutaman ”persoonallisuuden” voimin.

Ravitsemus-synnissä on ihan mukava elää. Herra Alzheimeriakaan ei ole pöydässä näkynyt.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa