D-vitamiini ja diabetes
Kiinan Kadoorie Bibankin CKB) aineistosta oli verrattu 58,000 diabeetikon and 370,000 terveen verrokin plasman D-vitamiinin pitoisuutta 25(OH)D (Suomessa merkitään S-D-25). Tulokset osoittivat, että diabeetikkojen pitoisuudet olivat pienemmät. Näin ollen D-vitamiinivaje liittyy diabetekseen, päättelevät tutkijat. Tutkimus tehtiin, koska on vallinnut epätietoisuutta siitä, liittyykö D-vitamiinin puute diabeteksen riskiin. Kirjoittajat edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia
1 Clinical Trial Service Unit and Epidemiological Studies Unit, Nuffield Department of Population Health, University of Oxford, Oxford, United Kingdom.
2 Laboratory of Nutrition and Metabolism, Institute for Nutritional Sciences, Shanghai Institutes for Biological Sciences, Chinese Academy of Sciences, Shanghai, China.
3 Medical Research Council Population Health Research Unit at the University of Oxford, Oxford, United Kingdom.
4 Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology and Metabolism, University of Oxford, Oxford, United Kingdom.
5 Wellcome Trust Centre for Human Genetics, Nuffield Department of Medicine, University of Oxford, Oxford, United Kingdom.
6 Chinese Academy of Medical Sciences, Dong Cheng District, Beijing, China.
7 Department of Clinical Biochemistry, Herlev and Gentofte Hospital, Copenhagen University Hospital, Herlev, Denmark.
8 Faculty of Health and Medical Sciences, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark.
9 Department of Epidemiology and Biostatistics, Peking University Health Science Center, Peking University, Beijing, China.
Lu L, Bennett DA, Millwood IY, Parish S, McCarthy MI, Mahajan A, Lin X, Bragg F, Guo Y, Holmes MV, Afzal S, Nordestgaard BG, Bian Z, Hill M, Walters RG, Li L, Chen Z, Clarke R.Association of vitamin D with risk of type 2 diabetes: A Mendelian randomisation study in European and Chinese adults. PLoS Med. 2018 May 2;15(5):e1002566. doi: 10.1371/journal.pmed.1002566. eCollection 2018 May.Entä mitä sanoi Suomen johtava D-vitamiiniasiantuntija, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) D-vitamiinityöryhmän johtaja, professori Christel Allardt-Lamberg
MTV3:n haastattelussa?– "
Sellaisia tutkimustuloksia ei ole olemassakaan, joiden perusteella voisi sanoa, että D-vitamiinin syönti estää diabeteksen syntyä tai jotain muuta tällaista."
Voiko akateeminen ihminen, ravitsemustieteen professori, enää pahemmin tärvellä oman ja edustamansa tutkimusalan sekä VRN:n uskottavuuden?