Paimiosta amputoitujen kuntoutuskeskus?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5459
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Paimiosta amputoitujen kuntoutuskeskus?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Kesä 2018 8:48

HS: Päivän lehti 12.6.2018 | Mielipide

Paimion parantolasta kansantautien parantola

Paimion parantola on ainutlaatuinen 1930-luvun taideteos, joka voisi toimia edelleen parantumis-, toipumis- ja kuntoutuspaikkana.
PAIMION PARANTOLA, Suomen kansainvälisesti arvioiden arvokkain arkkitehtuurisaavutus, on yleisessä myynnissä (HS Kotimaa 4.6.). Tarjoushuutokauppa päättyy elokuussa. Parantolalle sopivaa käyttöä seulotaan ja parantolan arvoista uutta omistajaa etsitään.

MIELESTÄNI toiminnan on oltava perusajatuksen mukaista: parantavaa. Kun tuberkuloosi oli 1900-luvun alkupuolella tappava tauti, rakennettiin kattava parantolaverkosto. Parantolat rakennettiin keskelle luontoa, järvenrannalle tai mäntymetsäiselle harjulle. Kyse ei ollut vain tartuntavaaran vähentämisestä vaan ymmärrettiin, että tervehtymisessä auttavat myös kaunis ympäristö ja hyvä mieli.

Varsinais-Suomella oli onni saada parantolan suunnittelijaksi ennakkoluuloton nuori arkkitehti Alvar Aalto, joka vaimonsa kanssa oli saanut vaikutteita aurinkoisesta Italiasta. Luonto tulvii sisään lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista. Sisälle tultaessa astutaan auringonkeltaiselle matolle, joka jatkuu kuuluja portaita ylös aina seitsemänteen kerrokseen asti.
Potilashuoneet Aalto sijoitti niin, ettei aurinko paista sisään liian voimakkaasti. Potilashuone oli ajateltu potilaan kannalta viimeistä piirtoa myöten: Aalto eläytyi potilaan asemaan. Ratkaisuissa korostuvat hygienian ja uuden tekniikan lisäksi ennen kaikkea viihtyisyys ja toiveikkuus.

TUBERKULOOSI on nyt voitettu, mutta kaikki ei ole silti hyvin. Muita keuhkosairauksia, kuten esimerkiksi vaikeaa keuhkoastmaa ja keuhkoahtaumatautia potevat – joista monet ovat vielä monisairaita – eivät ehdi tervehtyä, kun heidät parin päivän vuodeosastohoidon jälkeen jo kotiutetaan. Kotona odottava hoivaaja saattaa olla itsekin iäkäs ja huonokuntoinen. Mikä siis olisi sopivampi paikka kuin Paimion parantola vaikkapa keuhkokuumeen jälkitilan hoitoon? Nykyisin noin 75 prosenttia vanhuksista kuolee keuhkokuumeeseen tai sen jälkiseurauksiin.

Kotona käytettävien hengityksen apuvälineiden kehitys on 20–30 viime vuoden aikana ollut mullistavaa. Mutta kotona hoitotulokset riippuvat ennen kaikkea siitä, miten hyvin laitteisiin perehdytetään. Tämä ei käy käden käänteessä. Keuhkoahtaumataudin ohella uniapnea on kansantauti, jonka tunnistaminen ja hoito tulisi saada kuntoon. Uniapnea-oireyhtymä on keski-ikäisten tai ikääntyneiden sairaus, sekä miesten että naisten.
Tätä monioireista liitännäistautia ei aina tunnisteta, kun se esiintyy esimerkiksi vaikean ­väsymystilan, masennuksen ja sydämen eteisvärinän tai sen seurauksena olevan aivoinfarktin yhteydessä. Potilaan elämänlaatu paranisi selvästi, jos uniapnea hoidettaisiin asianmukaisesti.

”Kansantautien parantolan” sopeuttamis- ja ohjaamistoimintaan kuuluisivat myös esimerkiksi diabetes ja muisti­sairaudet.

KAUNIIN ympäristön tuomaa mielihyvää ei pidä aliarvioida. Arkkitehtonisesti kokonaisuus on koko maailmassa ainut­laatuinen 1930-luvun taideteos, jota käydään katsomassa kaikista modernia arkkitehtuuria ihailevista maista. Olisi häpeä, jos emme voisi esitellä parantolaa tulevaisuudessakin – ja antaa sen toimia edelleen parantumis-, toipumis-, kuntoutus- ja opetuspaikkana, oikeana nykyajan Parantolana.

Ritva Tammivaara, dosentti, lääketieteen tohtori, Paimion parantolan virka-asunto kotina 1939–1946, työskennellyt lääkärinä parantolassa 1970-luvulla

Kommentti: Poliittisesti asia etenisi varmasti, jos parlamentaarinen työryhmä ottaisi haltuunsa 6+7 kerroksen tilat johtajistolle, joka valittaisiin eduskunnan pudokkaiden joukosta parlamentaaristen voimasuhteiden mukaan. Tämä johtajsto ei olisi maakuntahallituksissa vaan olisivat puolueiden vaalien pudokkaiden joukossa. Rikokset, seksuaalihäirinnät, päihteiden väärinkäytöt eivätkä muut olisi esteitä, vaan todisteita kansanvallasta.

Paimio, missä hitossa se sitten sijaitseekaan, olisi varmasti mieluisa paikka poliitikoille. Taksisetelien avulla ei tarvitsisi piitata joukkoliikenteestä, joita tulevat potilaat kuitenkin joutuisivat käyttämään Kelan tiukassa valvonnassa. Olisi voimaannuttavaa saada Paimio-verkkapuku hoidon jälkeen ja diabetesta ylläpitävä ruokintaohje.

Suomen olisi syytä huolehtia rakennuskulttuuristaan huolellisemmin. Puskutraktoriyrittäjien ja ahneitten sijoittajien mielipiteille sallittaisiin vain rajallinen painoarvo. Esimerkkinä olkoon Tukholman Söderin kaupunginosa, jossa asuinrakennusten kerroksellisuus istuu kuin nenä päähän . Ikivanhat puutalot kallioiden kupeessa eivät häiritse yli satavuotiaitten, jopa 250 vuotiaitten kerrostalojen rauhaa. Sivistys näkyy historian kunnioituksena.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa