Ubikinoni eli koentsyymi Q10

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Huhti 2018 12:08

Ubikinoni + seleeni ehkäisevät sydänkuolemia: 12-vuotinen seuruututkimus

Aikaisemmin selostamaani ruotsalais-norjalaista tutkimusta on nyt jatkettu 12 vuotta. Siihen osallistuvilla, seleeniä ja ubikinonia saaneilla ikäihimisillä on sydänkuolleisuus edelleen merkitsevästi pienempää (28,1 %) kuin lumetta saaneilla verrokeilla (38,7 %). [Kaikilla on ollut päällä käypä hoito -ohjeiden mukainen lääkitys.] Ravintolisähoitoa annettiin alunperin 4 vuotta, mutta sen suojavaikutus jatkuu siis edelleen 12 vuoden kuluttuakin. Erityisesti ravintolisähoidosta ovat hyötyneet diabeetikot, verenpaine- ja sepelvaltimotautipotilaat ja sydämen vajaatoimintaa sairastavat.

Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä:

Alehagen U, Aaseth J, Alexander J, Johansson P. Still reduced cardiovascular mortality 12 years after supplementation with selenium and coenzyme Q10 for four years: A validation of previous 10-year follow-up results of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial in elderly. PLoS One. 2018 Apr 11;13(4):e0193120. doi: 10.1371/journal.pone.0193120. eCollection 2018.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 12 Huhti 2018 13:34

Tri Toloselta erinomainen tutkimushavainto. Tosin petyn jo varmuudeksi etukäteen ns virallisen lääketieteen ja ravitsemustieteen reagointiin ja asenteeseen.

Olen tehnyt pieniä yrityksiä siihen suuntaan, että edes yritettäisi paremmin ymmärtää solun, soluryhmän, elimen ja viime kädessä koko elimistön hyvinvoinnin perustarpeet.

Koko ongelma kulminoituu solun energiageneraattoreiden MITOKONDRIOIDEN kykyyn tuottaa soluenergiaa adenosin-tri-fosfaattia (ATP) solun energiatarpeisiin, puhtaanapitoon ja kaikkinaisiin synteesitarpeisiin.

Tolosen tutkimusreferaatissa mainitsema Ubikinoni (Q10) on tärkeä yksityiskohta soluhengityksen monimutkaisessa kokonaisuudessa.
Tutkimuksissa mainitaan myös karnitiini, erityisesti liharuoasta saatava aminohappo. Karnitiini liittyy rasvahappojen hyödyntämiseen ATP-tuotannossa. Rasvahapot solujen energiatuotannon ”raaka-aineina” ovat puolestaan ylivoimaisia verrattuna hiilihydraateista saatavaan ”raaka-aineeseen” palorypälehappoon.

Häiriintynyt soluenergian tuotto puolestaan aiheuttaa yhtenä esimerkkinä mm aivosolujen rappeutumista erilaisine dementiamuotoineen; alentuneen glukoosin käyttökyvyn seurauksena alkaa kertyä ”solujätteitä”, plakkeja ja lopulta solu menehtyy. Hämmästyttävintä asiassa on se, että muuttamalla solu ”rasvapolttoiseksi” tapahtuu toipumista, jota ei saada lääkkein aikaiseksi. Dementioiden ”lääkitys” perustuukin oireiden lieventämiseen. Viimeisin kehitys näyttää vievän opiaatti-lääkkeiden suuntaan.
Toisena esimerkkinä mainitsen rähinääkin ja eipäs-juupas väittelyn aiheuttaneen kilpirauhasen vajaatoiminnassa ”aivosumu”ilmiön. Jos ymmärtää kilpirauhasen aseman aineenvaihdunnan säätelijänä, vajaatoiminnan aiheuttama ATP-puutos on mitä konkreettisin oiresyy, mikä selittyy puutteellisena soluenergian tuotantona.

Tri Tolonen on kirjoittanut erinomaisen katsauksen soluenergian tuotannosta ”tavalliselle kansalle”. Ja teema on keskeinen prof. Anu Suomalainen-Wartiovaaran kansainvälisessä mitokondrio-huippututkimuksessa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 19 Huhti 2018 12:42

Ubikinoni, sydän- ja metaboliset taudit

Sydän- ja verisuonitautien sekä aineenvaihduntasairauksien aiheuttama kuormitus terveydenhuollolle kasvaa vuosi vuodelta, kirjoittavat venäläiset ja moldovalaiset tutkijat uudessa katsauksessaan. He toteavat, että vaikka näiden tautien hoito onkin kehittynyt vuosien varrella, se ei ole vielä läheskään täydellistä. Niinpä tarvitaan uusia keinoja ehkäisyyn ja hoitoon. Ubikinonin käytto ravintolisänä tarjoaa tällaisen keinon.

Ubikinonin hyödyistä akuuttien ja kroonisten tautien ehkäisyssä ja hoidossa kertyy kaiken aikaa näyttöä. Tutkijat analysoivat ubikinonin merkitystä verenpainetaudissa, sepelvaltimotaudissa, sydäninfarktissa, sydämen vajaatoiminnassa, virusmyokardiitissa, kardiomyopatioissa, sydämen toksissa muutoksissa (esim. sytostaattien aiheuttamissa), dyslipidemioissa, lihavuudessa, typin 2 diabeteksessa, metabolisessa oireyhtymässä sekä sydänoperatioissa ja elvytyksessä.

Huomaamme siis, ettei THL:n ravitsemusyksikön ex-johtajan Antti Aron Diabetes-lehdessä esittämä toive, että “tämä turha ravintolisä pian poistuisi markkinoilta” näytä toteutuvan.

Zozina VI, Covantev S, Goroshko OA, Krasnykh LM, Kukes VG. Coenzyme Q10 in Cardiovascular and Metabolic Diseases: Current State of the Problem. Current Cardiology Reviews. 2018 Apr 15. doi: 10.2174/1573403X14666180416115428.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 24 Kesä 2018 12:20

Ubikinonia tyypin 2 diabeetikkonaisille

Uusi iranilainen endokrinologien tekemä kaksoissokkotutkimus vahvistaa, että ubikinonin nauttiminen (100 mg/vrk) lisää 12 viikossa merkitsevästi adiponektiinin tuotantoa ja vähentää hapetusstressiä (malonialdehydiä ja 8-isoprostaaneja). Nämä edulliset vaikutukset parantavat insuliiniresistenssiä ja ehkäisevät diabeteksen lisätauteja, päättelevät lääkärit. He toteavat myös, että T2-diabeetikot potevat yleisesti ubikinonin puutetta, mikä on helppo korjata ravintolisällä.

Kliinisen kaksoissokkokokeeseen osallistui 68 naista, joilla oli T2DM. Heidät arvottiin kahteen ryhmään, joista toinen (n=34) sai 12 viikkoa päivittäin 100 mg ubikinonia ja verrokit (n=34) lumetta. Alussa ja lopussa mitattiin seerumin adiponektiini ja leptiini sekä niiden suhde (A/L) ja lisäksi malonialdehydi sekä 8-isoprostaani. Ubikinonia saaneilla nämä muuttujat paranivat merkitsevästi, mikä osoitti, että ubikinoni parantaa insuliiniresistenssiä ja hillitsee hapetusstressiä ja voi näin ehkäistä diabeteksen lisätauteja.

Tutkimus vahvistaa toisen iranilaisyliopiston vuonna 2017 julkaisemaa diabeetikkojen ubikinonitutkimusta, jossa annettiin niin ikään 100 mg/vrk. [Huom. nimissä ei ole sekaannusta, vaikka Gholami ja Gholnari muistuttavatkin toisiaan.]

Gholami M, Zarei P, Sadeghi Sedeh B, Rafiei F, Khosrowbeygi A. Effects of coenzyme Q10 supplementation on serum values of adiponectin, leptin, 8-isoprostane and malondialdehyde in women with type 2 diabetes. Gynecological Endocrinology. 2018 Jun 22:1-5. doi: 10.1080/09513590.2018.1481944.

Nämä tutkimukset saavat vahvistusta Tukholman Karoliinisen yliopistosairaalan kliinisestä tutkimuksesta (2016), jossa diabeetikoille annettiin 200 mg ubikinonia päivässä kolme kuukautta.
Lue lisää suomeksi tästä linkistä
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 04 Heinä 2018 16:35

Mitokondriaalinen diabetes ja ubikinoni

Veren sokeripitoisuus suurenee, kun insuliinin toiminta heikkenee diabeteksessa insuliiniresistenssin ja vähentyneen insuliinin erityksen vuoksi. Insuliiniresistenssissa insuliinin eritys voi olla jopa tavallista runsaampaa, mutta verensokeri nousee silti (koska insuliinin teho on heikentynyt). Veren sokeripitoisuus nousee myös jos insuliinin eritys estyy. Näin käy mitokondriaalisessa diabeteksessa, sillä mitokondriot ovat tärkeitä insuliinin eritykselle haiman β-soluissa. Niiden apoptoosi (ohjelmoitu solukuolema) johtuu hapetusstressistä, tulehdussytokiineista ja lipotoksisuudesta. Mitokondriaalinen diabetes on perinnöllinen häiriö, jonka osuus kaikista diabetestapauksista on Japanissa ja Suomessa noin yksi prosentti kaikista diabeteksista, mutta 2-5 prosenttia niistä potilaista, joiden suvussa on diabetesta. Mitokondriaalista diabetesta sairastavat potilaat ovat yleensä normaalipainoisia. Tauti alkaa noin 20–45 -vuotiaana.

Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että ubikinoni (CoQ10) toiimii terapeuttisena aineena mitokondriaalisessa diabeteksessa, kirjoittavat japanilaiset tutkijat uudessa artikkelissaan. He osoittivat hiirikokeessaan, että ubikinoni ehkäisi β-solujen apoptoosia ja korjasi mitokondrioiden häiriöitä. Koko artikkelin voi lukea maksutta alla olevasta linkistä.

Sumi K, Okura T, Fujioka Y, et al. Coenzyme Q10 suppresses apoptosis of mouse pancreatic β-cell line MIN6. Diabetology and Metabolic Syndrome. 2018 Jun 14;10:47. doi: 10.1186/s13098-018-0351-4. eCollection 2018.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Elo 2018 11:19

Ehdotan: Ubikinoni sydäntautien Käypä hoito -suosituksiin!

Ubikinonin nauttiminen suun kautta (120 mg/vrk) parantaa merkittävästi toipumista sydäninfarktista, kunhan ubikinonihoito aloitetaan varhain, osoittaa intialaisten ja slovakialaisten sydänlääkäreiden julkaisema uusi kliininen lumekontrolloitu kaksoissokkotutkimus. Se tukee monia aikaisempia kliinisiä tutkimuksiaja potilaiden kokemuksia ubikinonin hyödyistä sydäntaudeissa. Uusi tutkimus puoltaa ubikinonin käyttöä ehkäisemään sydänkohtauksia ja tietenkin niiden varhais- ja jälkihoitona. Se parantaa sydänpotilaan elämänlaatua ja voi pelastaa monen hengen. Ubikinoni tulisikin lisätä sydäntautien Käypä hoito -suosituksiin. Sen esteenä vain on lääketeollisuuden harjoittama lääkäreiden lahjonta.

Lue uusi tutkimus tästä:
Ubikinonia sydäninfarktin varhaiseen hoitoon
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Elo 2018 12:05

Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 03 Syys 2018 17:14

Sydämen vajaatoiminta ja ubikinoni

Iranilaiset lääkärit ja terveystaloustutkijat ovat julkaisseet yhteenvedon, kirjallisuuskatsauksen siitä, mitä aikaisemmissa systemaattisissa, huolellisissa, kriittisissä kirjallisuuskatsauksissa on kirjoitettu ubikinonin eli koentsyymi Q 10:n käytöstä sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa. Tieteellinen näyttö puoltaa ubikinonin nauttimista sydämen vajaatoiminnan ja sydäninfarktin hoidossa. Ubikinoni parantaa potilaan vointia ja kuntoa sekä vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä. Suosittelen 200–300 mg päivässä.

Tutkijat kävivät läpi systemaattisesti lääketieteelliset tietokannat Cochrane, DARE, Ovid, EMBASE, ISI Web of Knowledge ja Yhdysvaltain terveysviraston PubMed. Lue lisää suomeksi alla olevasta linkistä
Ubikinoni ja sydämen vajaatoiminta
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Syys 2018 13:00

Jopas nyt jotakin!
Uusi tanskalais-amerikkalainen tutkimus osoittaa, ensimmäistä kertaa maailmassa, että akuuttiin influenssaan sairastuneiden henkilöiden veressä on tavallista vähemmän ubikinonia, mikä todennäköisesti on altistanut heitä influenssalle ja pahentaa infektion kulkua. Vaje on helppo korjata nauttimalla rokotusten lisänä yksinkertaisesti ubikinonia ravintolisänä. Se saattaa ehkäistä turhia sairastumisia ja parantaa taudin ennustetta.
Lue lisää suomeksi

Ubikinoni ja akuutti influenssa
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 24 Syys 2018 15:33

Tapausselostus: Ubikinoni paransi lapsen nefroottisen oireyhtymän

Me ihmiset rakastamme tarinoita. Tässä on hellyttävä tapausselostus puolalaisesta 4-vuotiaasta tytöstä, jolla oli steroidiresistentti proteinuria, valkuaisen vuotaminen virtsaan (57 mg/kg/d). Munuaisvaurion oli aiheuttanut CoQ6-geenimutaatio. Sairaus oli aalkanut 2-vuotiaana. Koska käypä hoito ei tehonnut, hänelle annettiin suun kautta ubikinonia (CoQ10) 30 mg/kg/vrk, jolla tyttö parani täysin. Hän on yhä täysin terve 12 kk hoidon jälkeen. ”COQ6-genimutaation aiheuttama proteinuria voidaan parantaa onnistuneesti ubikinonilla”, kirjoittavat puolalaiset lastenlääkärit Pediatric Nephrology (Berlin) –lehdessä.

Muistattehan mitä Antti Aro (THL) kirjoitti Diabetes-lehdessä: ”Toivottavasti tämä turha ravintolisä [ubikinoni] poistuu pian markkinoilta.”

Stańczyk M, Bałasz-Chmielewska I, Lipska-Ziętkiewicz B, Tkaczyk M.CoQ10-related sustained remission of proteinuria in a child with COQ6 glomerulopathy-a case report. Pediatric Nephrology. 2018 Sep 19. doi: 10.1007/s00467-018-4083-3. Free Full Text
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 11 Loka 2018 14:30

Ubikinoni ehkäisee sydänpotilaan hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta

Ubikinonista julkaistaan valtavasti uusia tutkimuksia ja kirjallisuuskatsauksia. Uusimmissa käsitellään ubikinonin käyttöä sydänpotilaiden ravintolisänä. Tutkimukset puoltavat ubikinonin nauttimista päiväannoksella 100-300 mg. Lue lisää alla olevasta linkistä

Ubikinoni ehkäisee sydänpotilaiden kroonista tulehdusta
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 31 Loka 2018 18:30

Uusi koontitutkimus kumoaa vanhaa tietoa ubikinonista
Ubikinonin hyödyllisyydesta statiinien aiheuttamien lihashaittojen ehkäisyssä ja hoidossa on taitettu peistä vuosikausia. Monet suomalaiset kardiologit ja muutkin lääkärit ovat vähätelleet ubikinonin hyötyjä ja vedonneet vuonna 2015 julkaistuun Banachin ym. non-positiiviseen koostetutkimukseen. Se oli vuosilta 1987-2014, ja käsitti vain kuusi tutkimusta ja 302 potilasta. Se oli non-positiivinen (ei antanut näyttöä ubikinonin hyödyistä) todennäköisesti siksi, että ubikinonin päiväannokset tuollon olivat aivan liian pieniä, yleensä vain 10-30 mg. Mitättömillä annoksilla saadaan mitättömiä tuloksia. Nykyään annokset ovat 10 kertaa suurempia.

Nyt sydänlääkäreiden arvostama Journal of American Heart Assocociation julkaisi uuden 12 erillistutkimusta ja 576 potilasta käsittäneen meta-analyysin, joka antoi päinvastaiset tulokset kuin tuo edellinen.

Ei voi kuin valittaa, että suomalaisten kardiologien keskuudessa esiintyy paljon tietämättömyyttä ja negatiivista asenteellisuutta ravintolisiä kohtaan, potilaiden vahingoksi. Toivoisin lääkäreiden ja terveystoimittajien lukevan huolellisesti artikkelin ja muuttavan asennoitumistaan ubikinoniin positiiviseksi.

Lue lisää suomeksi alla olevasta linkistä

Meta-analyysi: Ubikinoni auttaa statiinien aiheuttamissa lihasvaivoissa
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Tammi 2019 12:23

Ubikinoni ja muut ravintolisät korjasivat näkökenttäpuutoksen 10 vuotta aivohalvauksen jälkeen


Espanjalainen Oviedon yliopiston silmäklinikka julkaisee American Journal of Ophthalmology Case Reports -lehden maaliskuun 2019 numerossa ainutlaatuisen tapausselostuksen, jossa ubikinoni (100 mg/vrk), yhdessä vitamiinien ja hivenaineiden kanssa, paransi neljännesnäkökentän puutoksen kymmenen vuoden kuluttua aivohalvauksen jälkeen.

"Silmätautiopissa pidetään epätodennäköisenä näkökentän puutoksen spontaania paranemista puolen vuoden kuluttua. Me havaitsimme kuitenkin, ensimmäistä kertaa [maailmassa] puutoksen parantuneen ravintolisähoidolla kymmenen vuoden kuluttua aivohalvauksen jälkeen. Vitamiinien, hivenaineiden ja ubikinonin (100 mg/vrk) yhdistelmä paransi potilaan ennustetta ja hänen näkökenttänsä korjaantui, mikä on nykyisen tiedon valossa sula mahdottomuus", kirjoittavat silmälääkärit.

Suomalainen lääkäriseura Duodecim ja turkulainen professori Juhani Knuuti kutsuvat ravintolisien käyttöä "uskomushoidoksi". THL:n ravitsemusyksikön ex-professori Antti Aro toivoi Diabetes-lehdessä "tämän turhan ravintolisän [ubikinonin] pian poistuvan markkinoilta".

Tapauselostus on luettavissa jo nyt netissä. Lue lisää suomeksi alla olevasta linkistä.

Ubikioni korjasi neljännesnäkökentän pitoksen 10 v aivohalvauksen jälkeen
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Tammi 2019 13:59

Ubikinoni edistää mitofagiaa

Ubikinoni parantaa munuaisten mitokondrioiden jätehuoltoa (mitofagiaa) ja suojaa siten munuaisia diabeettisilta vaurioilta, osoittaa uusi tutkimus. Diabeetikkojen kannattaa siis nauttia ravintolisänä ubikinonia; suosittelen 200-300 mg/vrk.

Sun J, Zhu H, Wang X, et al. CoQ10 ameliorates mitochondrial dysfunction in diabetic nephropathy through mitophagy. Journal of Endocrinology. 2019 Jan 1. pii: JOE-18-0578.R1. doi: 10.1530/JOE-18-0578.

Ubikinonin merkitys munuaisvaurioiden suojaamisessa mitofagian avulla on ollut tiedossa jo monta vuotta, mutta sitä ei ole ymmärretty soveltaa diabeteksen käypään hoitoon Suomessa.

Che R, Yuan Y, Huang S, Xhang A. Mitochondrial dysfunction in the pathophysiology of renal diseases. Renal Physiology 15 Feb 2014
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ubikinoni eli koentsyymi Q10

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 11 Tammi 2019 16:52

Kaksoissokkotutkimus: Ubikinonin ja karnitiinin yhdistelmä ehkäisee migreeniiä

Iranilaisessa kaksoissokkotutkimuksessa 56 migreenipotilasta (miestä ja naista, 20–40 v) sai kaksi kuukautta päivittäin joko lumetta tai 30 mg ubikinonia [Sic! näin pieni annos!]ja 500 mg L-karnitiinia. Primaarinen päätetapahtuma oli päänsäryn voimakkuus ja sekundaarisina päänsäryn kesto, frekvenssi, päivittäinen tulos (the headache diary results, HDR) ja seerumin laktaatin pitoisuus. Tulosten mukaan aktiivihoito paransi kaikkia näitä muuttujia lumehoitoon verrattuna ja ehkäisi migreenikohtauksia ja niiden kestoa sekä voimakkkuutta.

Suomessa ubikinoni on poistettu migreenin käypä hoito -suosituksesta. Syynä saattavat olla työryhmän puheenjohtajan ja jäsenten jäsenten sidonnaisuudet lääkefirmoihin.

Hajihashemi P, Askari G, Khorvash F, et al. The effects of concurrent Coenzyme Q10, L-carnitine supplementation in migraine prophylaxis: A randomized, placebo-controlled, double-blind trial. Cephalalgia. 2019 Jan 6:333102418821661. doi: 10.1177/0333102418821661.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa