Neuropsykiatriaa

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 03 Maalis 2018 11:39

Neurotieteilijät: Kalarasva ehkäissee MS-tautia

Runsas rasvaisen kalan syönti ja kalaöljyn käyttö ravintolisänä vähentävät 44 prosenttia riskiä sairastua MS-tautiin, ilmeni uudessa neurologien tieteellisessä tutkimuksessa. Se esitetään huhtikuussa pidettävässä American Academy of Neurology –konferenssissa. Tutkimus puoltaa kalaöljyn käyttöä etenkin MS-taudin riskille alttiina olevilla henkilöillä.

"Kalarasvalla on monia hyviä terveysvaikutuksia", sanoo tutkimusta johtanut neurologi Annette Langer-Gould, MD, PhD (Kaiser Permanente Southern California in Pasadena, CA). Kalarasva voi ehkäistä MS-tautia ja sen esiastetta kliinisesti eristettyä oireyhtymään (clinically isolated syndrome, CIS). CIS:n oireita ovat äkillinen näön menetys toisesta silmästä, puutuminen, pistely ja heikkous jaloissa. Siitä toipuu useimmiten nopeasti, mutta CIS voi ennakoida MS-tautia.

"Tutkimuksemme antaa lisää näyttöä siitä, että runsas rasvaisen kalan ja omega-3-rasvahappojen (EPAn ja DHAn) syönti tuottavat hyviä terveysvaikutuksia paitsi sydämelle ja verisuonistolle, myös hermostolle”, sanoo tri Langer-Gould MedPageToday-uutissivuston haastattelussa.

Hänen työryhmänsä osoitti äsken myös, että D-vitamiinin puute liittyy MS-tautiin ja että syysuhde on todenäköisesti kausaalinen. Tulokset vahvistavat mm. Turun yliopiston neurologian klinikan tutkimuksia. Niiden mukaan MS-potilaiden D-vitamiinin tarve on moninkertainen viranomaissuositukseen nähden.

Lue lisää suomeksi:

Amerikkalaistutkimus: Kalaöljy voi ehkäistä MS-tautia
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 03 Maalis 2018 14:49

Niuvanniemen litiumtutkimusta kritisoidaan
Tällaisessa kansalliseen rekisteriin perustuvassa tutkimuksessa piilee monia virhemahdollisuuksia, korostavat Leucht ja Davis pääkirjoituksessaan. Mm. sekoittavia tekijöitä on mahdoton kontrolloida.
Stefan Leucht and John M. Davis. Enthusiasm and Skepticism About Using National Registers to Analyze Psychotropic Drug Outcomes. Editorial. JAMA Psychiatry. Published online February 28, 2018. doi:10.1001/jamapsychiatry.2017.4704
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Maalis 2018 11:53

Malignant transformation of bipolar disorder

Robert M. Post, MD, George Washington University School of Medicine, Bipolar Collaborative Network, vertaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä syöpään. Bipo-tautiin littyy usein monia lisäsairauksia, jotka huonontavat potilaan ennustetta, kirjoittaa Post JAMAssa.

Valitettavasti tri Post ei mainitse sanallakaan kalaöljyä, erityisesti E-EPAa, jolla on usein hyvä hoitovaikutus tässä mielisairaudessa, kuten olen edellä tuonut esille. Postin tietämättömyys on minusta outua, sillä Harvardin yliopiston psykiatrian professori Andrew Stollin työryhmä osoitti ensimmäisenä maailmassa jo vuonna 1999, että kalaöljy voi nopeuttaa paranemista bipolaarisen mielisairauden masennuksesta ja ehkäistä sen uusimista. Asia on sen jälkeen vahvistettu monissa kliinisissä tutkimuksissa. Cincinnatin yliopiston psykiatrian ja neurotieteiden professori RobertMcNamaran työryhmä osoitti juuri ilmestyneessä artikkelissaan, että äskettäin diagnosoitujen 1-tyypin tai sekamuotoista kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavien potilaiden omega-3-indeksi on matala ja trigtyseridit koholla ja ne altistavat metaboliselle oireyhtymälle sekä sydän- ja verisuonitaudeille. Havainnot puoltavat kalaöljyn käyttöä tämän mielisairauden ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa.

Post RM. Preventing the Malignant Transformation of Bipolar Disorder. JAMA. Published online March 5, 2018. doi:10.1001/jama.2018.0322
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Maalis 2018 15:16

Haaraiset aminohapot BCAA:t ehkäisevät dementiaa

Elimistölle välttämättömien haaraketjuisten aminohappojen leusiinin, iso-leusiinin ja valiinin korkea pitoisuus veressä on yhteydessä alentuneeseen muistisairauden riskiin. Tämä yhteys todettiin yleisesti dementiaan ja myös Alzheimerin tautiin, joka on yleisin muistisairaus.

Tulos selvisi laajassa kansainvälisessä väestöaineistoihin pohjautuvassa tutkimuksessa, joka on tänään julkaistu arvostetussa Alzheimer's & Dementia -lehdessä. Tutkimuksessa seurattiin etenevästi usean vuoden ajan viidessä eri maassa yli 20 000 tutkittavan riskiä sairastua muistisairauteen. Tutkittavat olivat pääasiassa keski-ikäisiä. Seurannan aikana ilmaantui 995 uutta muistisairaustapausta.

Haaraketjuiset aminohapot leusiini, iso-leusiini ja valiini ovat tarpeellisia sekä kehon proteiinien että hermosolujen ja aivojen välittäjäainesynteeseissä. Haaraketjuisia aminohappoja saadaan yleensä riittävästi monipuolisesta ja terveellisestä ruokavaliosta.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että haaraketjuiset aminohapot ovat yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua diabetekseen, minkä vuoksi muistisairaudelta suojaava löydös oli yllättävä.

”Näiden aminohappojen yhteys muistisairauksiin ei kuitenkaan selittynyt todetulla diabeteksella, sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöillä, koulutustasolla tai apolipoproteiini E (APOE) -genotyypillä. Myöskään kilpailevista kuolinsyistä johtuva mahdollinen ennenaikainen kuolema ei selittänyt todettua yhteyttä”, toteaa artikkelin toinen pääkirjoittaja Juho Tynkkynen Tampereen yliopistosta.

”Emme kuitenkaan voineet varmuudella sulkea pois sitä vaihtoehtoa, että tuloksiin olisivat vaikuttaneet muistisairauden hyvin varhaisessa, piilevässä vaiheessa tapahtuvat muutokset ravitsemuksessa ja muissa elämäntavoissa”, jatkaa THL:n tutkimusprofessori, tutkimuksen johtaja Veikko Salomaa. ”Toisaalta tutkitut verinäytteet oli otettu useita vuosia ennen dementian puhkeamista, joten tulokset voivat joka tapauksessa auttaa varhaisemmin tunnistamaan dementiapotilaat ja saattamaan heidät hoitoon.”
Myös muita aineenvaihduntatuotteita tutkittiin

Tutkimuksessa määritettiin verestä myös iso joukko muita aineenvaihduntatuotteita. Kyseessä on yksi laajimmista tutkimuksista, jossa on systemaattisesti määritetty pienimolekyylisiä aineenvaihduntatuotteita ja tutkittu niiden yhteyttä muistisairauksien riskiin. Systemaattisen aineenvaihduntatutkimuksen keinoin voidaan selvittää sairauksien aiheuttamia varhaisia muutoksia elimistön toimintaan sekä aineenvaihdunnallisia riskitekijöitä, jotka vaikuttavat sairauksien syntyyn.

Edellä mainittujen löydösten lisäksi tässä tutkimuksessa havaittiin että kreatiniini ja kaksi VLDL (very low density lipoprotein) -spesifiä lipidien eli rasva-aineiden alaluokkaa olivat yhteydessä alentuneeseen muistisairauden riskiin. Lisäksi yksi HDL (high density lipoprotein)- ja yksi VLDL-spesifi lipidi alaluokka olivat yhteydessä kohonneeseen muistisairauden riskiin.

Tutkimuksen pääkirjoittajina toimivat neurologi Juho Tynkkynen Tampereen yliopistosta sekä Vincent Chouraki Bostonin yliopistosta. Tutkimusryhmää johtivat professori Sudha Seshadri Bostonin yliopistosta sekä professori Veikko Salomaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Tähän kansainväliseen tutkimukseen osallistui tutkimusryhmiä myös Hollannista, Virosta sekä Iso-Britanniasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen väestötutkimusaineistot FINRISKI ja Terveys 2000 olivat tutkimuksessa keskeisessä asemassa.

Juho Tynkkynen, Vincent Chouraki et al. Association of branched chain amino acids and other circulating metabolites with risk of incident dementia and Alzheimer’s disease: a prospective study in eight cohorts. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2018.01.003

Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association 1–11. March 6, 2018.

PS Itse olen syönyt ravintolisänä BCAA:ta jo monta vuotta. Ne ehkäisevät sarkopeniaa ja antavat potkua fyysiseenkin kuntoon ainakin meillä ikääntyvillä.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Huhti 2018 13:05

Berberiini neurologisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa

Olen kirjoittanut vuosien ajan berberiinin vaikutuksesta mielenterveyteen ja neurologisiin sairauksiin. Aiheesta on julkaistu äskettäin sekä amerikkalaisten että kiinalaisten tutkijoiden erinomaiset kirjallisuuskatsaukset (Jiang ym. 2015, Fan ym. 2018). Berberiini tunnetaan parhaiten Kiinassa, jossa sitä on käytetty kansanlääkkeenä ainakin tuhat vuotta.

Hermostoa rappeuttavat (neurodegeneratiiviset) sairaudet kuuluvat vakavimpiin terveysongelmiin, joita miljoonat ihmiset potevat eri maissa. Näitä sairauksia luonnehtii keskushermoston etenevä, progressiivinen rappeutuminen ja hermosolujen eli neuronien kuolema (apoptoosi). Neurologit onnittelevat toisiaan potilaista tehdyistä hienoista diagnooseista, mutta valitettavasti he eivät osaa auttaa potilaita, vaan lääkehoidosta huolimatta tauti etenee vääjäämättämästi, heikentää elämänlaatua ja johtaa lopulta ennenaikaiseen kuolemaan.

Parinkymmenen viime vuoden aikana on alettu vakavasti tutkia luonnon kasveista eristettyjen yhdisteiden vaikutuksia neurologisissa sairauksissa. Näillä yhdisteillä on suuri teho ja pieni toksisuus. Parhaiten tutkittuja, lupaavia luonnonaineita on berberiini. Se ehkäisee neurodegeneraatiota estämällä patogeenisten entsyymien toimintoja, ehkäisemällä ja vaimentamalla hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta ja edistämällä autofagiaa, mikä ehkäisee neuronien kuolemaa (apoptoosia). Berberiinin molekyyli on kooltaan niin pieni, että se läpäisee hyvin veriaivoesteen ja pääsee aivoihin. Berberiini on turvallista, eikä sillä ole dokumentoitu koskaan vakavia sivuvaikutuksia edes suurina annoksina suun kautta (Jiang ym. 2015).

Autofagiaa on tutkittu 1960-luvun alusta alkaen, mutta se tuli yleiseen tietoisuuteen vasta vuonna 2016, jolloin japanilaistutkija Yoshino Ohsumi sai ilmiön selittämisestä lääketieteen Nobelin palkinnon. Autofagian häiriintyminen liittyy moniin hermoston sairauksiin (Parkinson, Alzheimer, Huntington), tyypin 2 diabetekseen, silmänpohjan rappeumaan, aivohalvaukseen ja syöpiin.

Autofagiaa tutkitaan Suomessakin. Suomalais-norjalaisen tutkimuksen mukaan yli 60-vuotiaiden miesten, jotka eivät ole harrastaneet aktiivista kuntoliikuntaa, autofagia toimii heikosti. Sitä voitaneen kohentaa voimaharjoittelulla. Vaikka tutkimukseen osallistui vain miehiä, sama pätenee myös naisiin, sanovat aiheesta väitöskirjaa laativa Jaakko Hentilä ja akatemiatutkija Juha Hulmi. Nyt siis tiedämme, että myös berberiini edistää autofagiaa ja suojaa siten keskushermostoa vakavilta sairauksilta. Pidän valitettavana että monet suomalaiset neurologit suhtautuvat nuivasti ravintolisien käyttöön, vaikka niistä olisi hyötyä heidän potilailleen.

Fan D, Liu L, Wu Z, Cao M. Combating neurodegenerative diseases with the plant alkaloid berberine: molecular mechanisms and therapeutic potential. Current Neuropharmacology. 2018 Apr 19. doi: 10.2174/1570159X16666180419141613.

Jiang W-X, Li S-H, Li X-J. Therapeutic potential of berberine against neurodegenerative diseases. Sci China Life Sci. 2015 Jun; 58(6): 564–569. doi: 10.1007/s11427-015-4829-0 Free Full Text
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 26 Huhti 2018 14:29

Ubikinoni auttaa autistisia lapsia

Ubikinoni voi parantaa autististen lasten oireita, osoittaa uusi kliininen tutkimus Iranista. Sen julkaisi Psychiatry Research -lehti. Ubikinonin vaikutus autismissa perustuu pääasiassa hapetusstressin vaimennukseen – siis antioksidanttivaikutukseen –, kirjoittavat tutkijat. Monet muutkin ravintolisät voivat olla avuksi autismin hoidossa, osoittavat pätevät tutkimukset. Ne avaavat uusia mahdollisuuksia tehostaa autismin hoitoa ravintolisillä. Lue lisää suomeksi alla olevasta linkistä
Ubikinonia autisteille
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 24 Touko 2018 20:02

Terveystuotekauppiaiden blogissa B12-vitamiinista:

Noin 10 prosentilla yli 70-vuotiasta on piilevä B12-vitamiinin puute. Sillä on ikäviä seuraamuksia aivojen toimintaan. Mieleeni tuli professori Sirkka-Liisa Kivelän esitelmä Fuengirolassa muutama vuosi sitten, jossa hän kertoi äitinsä muistin heikentyneen niin, että asiaa piti alkaa tutkia OYKSin neurologian poliklinikalla. Mitään vikaa ei löytynyt – veren vitamiineja ei tietenkään ollut analysoitu – ja muistisairas äiti lähetettiin niine hyvineen kotiin. Kun Sirkka-Liisa kuuli siitä äidiltään puhelimessa, hän käski äitinsä mennä uudelleen OYKSiin ja vaatia B12-vitamiinin mittaamista. Näin tapahtui ja sieltähän se syy muistihäiriöön löytyi. Puute korjattiin ja muisti palasi.

B12-vitamiinin puute heikentää ikääntyvien muistia
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 29 Kesä 2018 12:45

Lipofiiliset antioksidantit hermostoa rappeuttavissa sairauksissa

Englantilaiset ja taiwanilaiset sairaaloiden neurologit julkaisevat lokakuussa 2018 ilmestyvässä tiedelehdessä katsauksen lipofiilisten (rasvahakuisten) antioksidanttien merkityksestä neurodegeneratiivisissa sairauksissa, joihin kuluvat mm. Alzheimerin, Parkinsonin ja Huntingtonin taudit, sekä amyotroofinen lateraaliskleroosi (ALS-tauti). Katsauksen julkaisemista perustellaan näin:

• hapetusstressi myllertää näitä sairauksia potevien henkiöiden elimistössä ja kiihdyttää taudinkulkua
• lipofiiliset antioksidantit ovat potentiaalisia biomarkkereita näissä taudeissa
• lipofiiliset antioksidantit suojaavat soluja sekä solu- että eläinkokeiden mukaan, mutta antioksidanttien kliinisestä merkityksestä ei tiedetä vielä riittävästi.

Lipofiilisia antioksidantteja ovat mm. A- ja E-vitamiinit, karotenoidit, ubikinoni, kalaöljyn EPA- ja DHA-rasvahapot, ja niitä tutkitaan eri puolilla maailmaa hermostosairauksien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Lipofiiliset antioksidantit kiinnostavat neurologeja siksi, että hermokudos on rasvaa. Tutkimus on haasteellista, sillä neurologiset sairaudet kehittyvät ja etenevät hyvin hitaasti, eikä muutaman kuukauden tai vuoden mittaisilla supplementaatiokokeilla voida saada pätevää näyttöä kliinisistä vaikutuksista. Sen tähden tutkijat ovat joutuneet tyytymään pääasiassa solu- ja eläinkokeisiin ja biomarkkereiden analysointiin. Vaikka niissä antioksidantit suojaavatkin hermosoluja, kaivataan prospektiivisia (ajassa eteneviä) kontrolloituja kliinisiä tutkimuksia, jotta osattaisiin optimoida annostus, antoreitti (suun kautta, suoneen) jne. Tällaisiin tutkimuksiin on vaikeaa saada rahoitusta, kun ravintolisiä ei voida patentoida, eikä tuloksia voida omia minkään tietyn tuotemerkin alle.
Minusta on kuitenkin hyvä, että antioksidantit tuodaan näin esille positiivisesti tiedelehdessä.

Kirjoittajat edustavat seuraavia vakavasti otettavia tutkimuslaitoksia:
• Department of Neurology, Chang Gung Memorial Hospital, Linkou Medical Center and College of Medicine, Chang Gung University, Taoyuan, Taiwan
• Department of Biomedical Sciences, College of Medicine, Chang Gung University, Taoyuan, Taiwan
• Clinical Metabolomics Core Laboratory, Chang Gung Memorial Hospital, Taoyuan, Taiwan
• Cheltenhem General Hospital, Gloucestershire, United Kingdom

Chang KH, Cheng ML, Chiang MC, Chen CM. Lipophilic antioxidants in neurodegenerative diseases. Review. Clinica Chimica Acta. 2018 October, Pages 79–87. pii: S0009-8981(18)30317-6. doi: 10.1016/j.cca.2018.06.031.

Kommentti:

Kirjoittavat eivät nähtävästi ole tienneet, että D-vitamiininkin on antioksidantti. Sillähän on osoitettu olevan (suurina annoksina) vallan erinomaisia vaikutuksia neurologisissa sairauksissa, mm. autismi, MS-tauti, masennus, Alzheimer jne.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 08 Elo 2018 15:12

Kalaöljyä lievän Alzheimerin taudin ja vakavan masennuksen hoitoon

Intialainen tohtoriT.A. Ajith kijoittaa kalaöljyn vaikutuksesta Alzheimerin tautiin.

”Viimeaikaiset tutkimukset ovat korostaneet omega-3-rasvahappojen hyödyllisiä vaikutuksia Alzheimerin taudissa, jossa niillä on antioksidantiivisia, anti-inflammatorisia, antiapoptoottisia ja neurotrofisia vaikutuksia. Sekä DHA että EPA edistävät hermokasvutekijöiden kasvua. Kaiken kaikkiaan ne ovat eduksi parantamaan kognitiivisia toimintoja hyvin lievässä Alzheimerin taudissa ja vakavassa masennuksessa.”

Ajith TA. A recent update on the effects of omega-3 fatty acids in Alzheimer's disease. Current Clinical Pharmacology. 2018 Aug 7. doi: 10.2174/1574884713666180807145648.

Monista muistakin ravintolisistä on tutkitusti hyötyä Alzheimerin taudin ehkäisyssä ja hoidossa, kuten alla olevasta linkistä käy ilmi

Alzheimerin tauti ja alzheimer-tyyppinen dementia
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Tomppa
Viestit: 372
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Tomppa » 08 Elo 2018 20:11

Tekniikan maailma, joka tahtoo esiintyä myös lääketietteellisenä osaajana, kirjoitti nyt digilehdessä:
Käytätkö vitamiineja ja ravintolisiä? Älä suotta, sillä ne ovat turhia ja jopa haitallisia – Vain nämä 4 ovat joskus tarpeen

https://tekniikanmaailma.fi/kaytatko-vitamiineja-ja-ravintolisia-ala-suotta-silla-ne-ovat-turhia-ja-jopa-haitallisia-vain-nama-4-ovat-joskus-tarpeen/
Täällä varmaan muistetaan taannoinen Tekniikan maailman statiinipuffi, missä artikkelin asiantuntijoina olivat Timo Strandberg ja Pertti Mustajoki.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 19 Elo 2018 11:07

Ubikinonikin lievittää kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennusvaihetta

Uusi iranilainen kliininen kaksoissokkotutkimus vahvistaa aikaisempaa amerikkalaista kliinistä tutkimusta, jonka mukaan ubikinonin nauttiminen suun kautta (200 mg/vrk) lievittää kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennusoireita jo kahdessa kuukaudessa. Iranilaistutkimus julkaistiin psykiatrien vertaisarvioidussa ammattilehdessä Journal of Clinical Psychopharmacology.

Noin 100 000–200 000 suomalaista potee kaksisuuntaista (bipolaarista) mielialahäiriötä. Sitä luonnehtivat hypomania-, mania- ja masennusepisodit. Kaksisuuntainen mielialahäiriö uusiutuu usein. Kolme neljästä sairaalahoitoon lähetetystä potilaasta sairastuu uudelleen viiden vuoden kuluessa. Potilaan elimistössä vallitsee mitokondrioiden toimintahäiriö, hapetusstressi ja krooninen matala-asteinen inflammaatio, jotka ylläpitävät tautia ja aiheuttavat sen uusimista. Siksi niiden vaimennus ja sammuttaminen olisivat ensiarvoisen tärkeitä hoitokeinoja; tässä apuun tulevat monet ravintolisät: ubikinoni, D-vitamiini, E-EPA, karnosiini ym. Psyykenlääkkeet ovat tehottomia tautiin liittyvässä masennuksessa, sillä ne eivät vaikuta mainittuihin patofysiologisiin häiriöihin. Lue lisää ravintolisien vaikutuksista tässä taudissa.

Tekniikan maailman päätoimittajan ja muun toimituksen ravintolisätietouden voi jättää omaan arvoonsa. Toivottavasti lehden kirjoitukset autoista ja muista tekniikan vempeleistä eivät ole yhtä vainoharhaisia.

Kliininen tutkimus: Ubikinoni lievittää kaksisuuntaisen mielialahäirön masennusta

Ubikinonilla, kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla, D-vitamiinilla ja aminohapoilla on keskeinen merkitys myös sarkopenian (vanhus-raihnaisuus-oireyhtymän) ehkäisyssä ja hoidossa. Tekniikan maailman päätoimittaja Reijo Ruokanen ei näytä tietävän siitä yhtään mitään. Lue kanadalaisten ravitsemustieteilijöiden ja lääkäreiden uusi kirjallisuuskatsaus Nutrition-lehdestä.

Tessier AJ, Chevalier S. An Update on Protein, Leucine, Omega-3 Fatty Acids, and Vitamin D in the Prevention and Treatment of Sarcopenia and Functional Decline. Nutrients. 2018 Aug 16;10(8). pii: E1099. doi: 10.3390/nu10081099. Free Full Text

Ehkäise ajoissa sarkopeniaa
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Helmi 2020 15:26

Kalaöljy ja antioskidanttivitamiinit parantavat ikäihmisten henkistä ja fyysistä suorituskysyä sekä elämänlaatua

Kalaöljyn ja A- ja E-vitamiinien + GLA:n nauttiminen ruoan lisänä parantaa ikääntyvien ihmisten lievästi heikentynyttä muistia ja muita kognitiivisia toimintoja sekä fyysistä kuntoa ja unen ja elmän laatua, ilmenee Nikosian yliopiston uudesta kliinisestä kaksoissokkotutkimuksesta. Se on perusteellisin, suuritöisin ja varmaankin kallein koskaan tästä aiheesta koskaan näkemäni tutkimus.

Ravintolisäryhmä sai päivittäin 20 ml annoksen mikstuuraa, joka sisälsi 810 mg EPAa ja 4140 mg DHA:ta sekä 1800 mg gammalinoleenihappoa (GLA), 3150 mg linolihappoa sekä 0,6 mg A-vitamiinia, 22 mg E-vitamiinia plus 760 mg puhdasta γ-tocoferolia (760 mg). Tällaisia määriä rasvahappoja tai vitamiineja ei voi saada ruuasta, vaikka kuinka söisi suositusten mukaan. Verrokit saivat lumeena oliiviöljyä 20 ml päivässä (jolla silläkin voi olla aivoja suojaava vaikutus). Tulokset ovat vastaansanomattomia ja ne tukevat monia aikaisempia. Lue tutkimus suomeksi alla olevasta linkistä

Kalaöljy parantaa ikäihmisten henkistä ja fyysistä suorituskykyä sekä elämänlaatua
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 19 Helmi 2020 15:11

Karnosiini auttaa vakavan masennuksen hoidossa: kliininen satunnaistettu kaksoissokkotutkimus

Sitalopraamin lisänä annettu karnosiini (800 mg päivässä) tehostaa hoitoa merkitsevästi jo 6 viikossa, osoittaa uusi psykiatristen klinikoiden tekemä tutkimus. Aineistona oli 26 karnosiinia ja 26 lumetta (masennuslääkkeen lisänä) saanutta, vakavaa masennusta potenutta henkilöä. Karnosiinia saaneiden potilaiden masennuspisteet (HAM-D) paranivat – eli masennus lieveni – vaikutusjakson aikana merkitsevästi paremmin kuin verrokkien (viikoilla 2, 4 ja 6 p=0,012, 0,028 ja 0,023 vastaavasti). Karnosiinia saaneita useampi pääsi remissioon (oireettomaksi) lumeryhmään verrattuna. Karnosiini tulisi mielestäni lisätä masennuksen käypä hoito -ohjeisiin.

Lue lisää suomeksi.

Katso ja kuuntele haastatteluni masennuksen ravitsemushoidosta
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Maalis 2020 14:46

Uusi tutkimus: Kalaöljy nuorten kaksisuuntaisen mielialahäiriön riskin ja masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa

Cincinnatin yliopiston psykiatrian ja neurotieteiden professori Robert McNamara on julkaissut 200 tieteellistä artikkelia, joista monet käsittelevät kalaöljyn omega-3-rasvahappojen vaikutuksia aivoissa. Hänen työryhmänsä osoitti 2014 julkaistussa tutkimuksessaan, että kalaöljy tehostaa nuorten masennuksen lääkehoitoa. Uusi tutkimus aivojen protonimagneettiresonanssilaitteella koskee bipolaaritaudin riskissä olevia nuoria potilaita. Laitteella tutkittiin aivokuoren neurometaboliittien pitoisuuksia ja lisäksi selviettiin potilaiden oireita.

Kalaöljy ((2100 mg/vrk, 12 viikkoa) monoterapiana ei osoittautunut lumetta paremmaksi näiden potilaiden (verum n=21, lume n= 21) masennusoireiden vähentäjänä, mutta se oli hyvin siedettyä ja paransi kuitenkin potilaiden yleistilaa (global symptom improvement). Tässä kalaöljy oli ilmeisesti EPA+DHA-yhdistelmä, joka ei ole niin tehokas kuin puhdas E-EPA.

McNamara RK, Strawn JR, Tallman MJ, et al. Effects of Fish Oil Monotherapy on Depression and Prefrontal Neurochemistry in Adolescents at High Risk for Bipolar I Disorder: A 12-Week Placebo-Controlled Proton Magnetic Resonance Spectroscopy Trial [published online ahead of print, 2020 Mar 11]. Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology. 2020;10.1089/cap.2019.0124. doi:10.1089/cap.2019.0124

Aivot ja rasvahapot

Taulukko: Kalaöljytutkimuksia masennuksen hoidossa
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 13 Kesä 2020 13:28

Näin kalaöljy parantaa masennusta

Harvardin yliopiston psykiatrian professori Andrew Stoll työryhmineen käynnisti vuonna 1999 kliiniset kalaöljytutkimukset masennuksen ja kaksisuuntaisen (bipolaarisen) mielialahäiriön hoidossa. Sen jälkeen kymmenet kliiniset tutkimukset eri puolilta maailmaa ovat osoittaneet vakuuttavasti, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot parantavat masennusta, joko yksinään tai lääkehoidon lisänä. Olen kerännyt näitä tutkimuksia taulukkoon, jossa klikkaamalla tutkijoiden nimiin pääsee lukemaan niitä suomeksi.

Toistaiseksi ei ole ollut kuitenkaan täysin selvää, miten omega-3:t vaikuttavat aivoissa niin, että masennus paranee. Nyt amerikkalaiset tutkijat ovat julkaisseet Nature-kustantamon Molecular Psychiatry –lehdessä molekylitason tutkimuksen, joka selvittää asiaa.

EPA ja DHA helpottavat tähtisolujen eli astrosyyttien erilaistumista, mikä imitoi masennuslääkkeiden vaikutuksia ja lisää neurotrofisten tekijöiden (eritoten aivoperäisen hermokasvutekijän) tuotantoa. Astrosyyteillä on tärkeä rooli vaikean masennuksen hoidossa, päättelevät tutkijat. Tutkijat edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia:

1. Jiang-Zhou Yu & Mark M. Rasenick. Department of Physiology and Biophysics, University of Illinois at Chicago, Chicago, IL, 60612, USA
2. Wang J, Sheridan SD, Perlis RH.. Center for Experimental Drugs and Diagnostics and Center for Genomic Medicine, Massachusetts General Hospital, Boston, MA, 02114, USA
3. Perlis RH. Division of Clinical Research, Massachusetts General Hospital, Boston, 02114, USA
4. Pasenick MM. Department of Psychiatry, University of Illinois at Chicago, Chicago, IL, 60612, USA
5. Mark M. Rasenick. Jesse Brown VA Medical Center, Chicago, IL, 60612, USA
6. Rasenick MM. Pax Neuroscience, Glenview, IL, 60025, USA

Yu J, Wang J, Sheridan SD, et al. N-3 polyunsaturated fatty acids promote astrocyte differentiation and neurotrophin production independent of cAMP in patient-derived neural stem cells. Molecular Psychiatry (2020). https://doi.org/10.1038/s41380-020-0786-5

Kööpenhaminan yliopiston uusi kliininen tutkimus kertoo, että jos 8-9-vuotiaat lapset saadaan syömään 325-426 grammaa rasvaista kalaa viikottain, nousee punasolujen omega-3-pitoisuus keskimäärin 2,3 prosenttia. Samalla kognitiivinen suorituskyky ja sosioemotinaalinen tila kehittyvät. Nämäkin vaikutukset välittynevät neurotofisten aineiden kautta aivoissa. Ongelmana taitaa vain olla, kuinka saada lapset syömään rasvaista kalaa. Monille voi olla helpompi antaa yksi E-EPA-kapseli päivittäin.

Teisen MN, Vuholm S, Niclasen J, et al. Effects of oily fish intake on cognitive and socioemotional function in healthy 8-9-year-old children: the FiSK Junior randomized trial [published online ahead of print, 2020 Jun 12]. American Journal of Clinical Nutrition. 2020;nqaa050. doi:10.1093/ajcn/nqaa050


Kommentti:
Kokenut laukaalainen psykiari Mauno Rauramo ehdotti yli 10 vuotta sitten Duodecimille, että kalaöljy lisättäisin masennuksen käypä hoito -ohjeisiin. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, sillä lääketeollisuus lahjoo työrymän puheenjohtajaa ja jäseniä. Kalaöljyn, erityisesti E-EPAn käyttö masennuksen hoidossa vähentäisi lääkkeiden tarvetta.
Haastatteluni kalaöljyistä FinnradioFM:ssä on katsottu jo 1568 kertaa.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa