Omega-3-rasvahapot

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Joulu 2018 1:06

Uudet kliiniset tutkimukset muuttavat käsityksiä omega-3:n tarpeesta ja tehoista sydänterveydessä ja syöpätautien ehkäisyssä

Suomen valtamedia (HS, IL, Yle ym.) selostaa virheellisesti suuren amerikkalaisen VITAL-tutkimuksen tuloksia väittäen ettei niiden mukaan kalaöljystä ole mitään hyötyä sydäntautien eikä syövän ehkäisyssä eikä hoidossa. Raaputetaampa vähän pintaa syvemmältä.

VITAL-tutkimukseen osallistui 25 871 amerikkalaista yli 50-vuotiasta naista ja miestä, joista puolet söi viisi vuotta yhden gramman/vrk vahvaa E-EPA +E-DHA-pitoista kalaöljyä sekä 50 µg D-vitamiinia, ja puolet söi lumetta. Ravintolisät vähensivät seruuaikana kahdeksan prosenttia sydäninfarkteja, sydänkuolemia ja aivohalvauksia. Ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä, mutta osallistujissa oli alaryhmiä, joiden tulokset olivat huikaisevan hyviä. Mustaihoisilla ravintolisät vähensivät sydänkohtauksia peräti 77 %, ja enintään 1,5 kertaa viikossa kalaa syönellä valkoihoisilla sydänkuolemat vähenivät 19 % ja kliiniset infarktit 40 %.

Saimme runsaasti näyttöä siitä, että kalaöljy ehkäisee sydäntauteja”, sanoi tutkimusta johtanut professori JoAnn Manson Yhdysvaltain Sydänliiton kongressissa 10.11.2018. Näin siis vaikka kalaöljyn päiväannos oli vaatimaton, vain yksi gramma omega-3:a, kun taas REDUCE-IT-tutkimuksessa annettiin E-EPAa 4 g/vrk ja japanilaisessa JELIS-tutkimuksessa 1,8 g/vrk, joilla saatiin hienoja tuloksia.

VITAL-tutkimuksessa syövän ehkäisyssä ei ilmennyt eroja ravintolisä- ja verrokkiryhmien välillä; D-vitamiiniannos (50 µg/vrk) oli ilmeisesti liian pieni tähän tarkoitukseen. Toisaalta "D-vitamiini saattaa olla tehokkampaa syövän hoidossa kuin ehkäisyssä", kommentoi professori Manson.

JoAnn Manson: VITAL Results for Vitamin D and Omega-3s 15.11.2018

Fuengirola.fi 30.11.2018 sivu 18: Uudet kalaöljytutkimukset muuttavat käsityksiä

Tiettyjen syöpätautien ehkäisyssä kalaöljyn EPA-rasvahappo yksinkin on tehokasta, kunhan annos on riittävä, osoittavat uudet tutkimukset, vaikka Suomen valtamedia väittääkin päinvastaista. Toimittajien ammattitaito – ei ravintolisien teho – on kyseenalainen.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Joulu 2018 13:33

Kalaöljy ja antioksidantit yhdessä pitävät yllä ikääntyvien henkistä kuntoa

Ranskassa Insermissä tehtiin (1994–1996) suuri SU.VI.MAX (Supplementation with Antioxidant Vitamins and Minerals) -tutkimus, jossa oli interventiovaihe 1994-2002. Siinä yli 13 000 naista ja miestä (iältään 65,5 ± 4,6 v) sai joko antioksidantticocktailia tai lumetta. Antioksidantticocktail (joka oli kopioitu ja muokattu minun kehittämästäni suomalaisesta ravintolisästä) sisälsi:

6 mg beetakaroteenia
120 mg C-vitamiinia
30 mg E-vitamiinia
20 mg sinkkiä
100 µg seleeniä

Kahdeksan vuoden seurannassa kävi ilmi, että antioksidantteja saaneilla miehillä ilmeni 31 % vähemmän syöpätauteja (kuin lumetta saaneilla verrokeilla). Antioksidantit vähensivät puoleen eturauhassyövän riskin. Vastaavanlainen tulos saatiin myös suomalaisessa SETTI-tutkimuksessa.

Ranskassa osallistujille tehtiin 13 vuotta myöhemmin (2007–2009) kuuden testin neuropsykologinen tutkimus. Tulokset osoittivat, että henkinen suorituskyky oli säilynyt parhaana niillä osallistujilla, jotka olivat antioksidanttien lisäksi nauttineet myös kalaöljyä. Tutkimuksen julkaisi ravitsemustieteilijöiden ammattilehti. Toivottavasti sitä luetaan myös THL:ssa ja Kuopiossa.

Assmann KE, Adjibade M, Hercberg S, Galan P, Kesse-Guyot E. Unsaturated Fatty Acid Intakes During Midlife Are Positively Associated with Later Cognitive Function in Older Adults with Modulating Effects of Antioxidant Supplementation. Journal of Nutrition. 2018 Dec 1;148(12):1938-1945. doi: 10.1093/jn/nxy206.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 08 Joulu 2018 13:31

Kalaöljy ei aiheuta verenvuotovaaraa

Yksi sitkeimmistä vääristä huhuista, joita lääkärit, terveyden- ja sairaanhoitajatkin levittävät, on että kalaöljyn omega-3-rasvahapot muka aiheuttaisivat verenvuotovaaraa, etenkin leikkauksiin meneville potilaille. Viimeksi pari päivää sitten suomalainen terveydenhoitaja esitti väitteen minulle.

Väitteelle ei ole olemassa mitään tieteellisiä perusteita, kyseessä on pelkkä anekdootti, sanoo asiaa paljon tutkinut professori William S. Harris, yksi Yhdysvaltain Sydänliiton asiantuntijoita. Hän on julkaissut yli 190 artikkelia omega-3-rasvahapoista, joten hän tuntee ne todella hyvin. Hän on aikaisemmin todennut, ettei etyyliesteröity kalaöljy lisää varfariinin (Marevan) tehoa alle 7 gramman päiväannoksina. Käytännössä näin suuria annoksia ei käytetä, joten tässäkään suhteessa ei ole mitään riskiä.

Hänen työryhmänsä on juuri julkaissut asiaa selvittäneen suuren tutkimuksen (OPERA) 1516 leikkaukseen menevän ja leikkauksessa olleen potilaan aineistossa. Siinä potilaille annettiin kalaöljyä 2-5 päivää ennen leikkausta tavanomaista suurempi annos 8 grammaa (vastaa 8 CardiOmega-kapselia/vrk) , ja vielä leikkausaamununa 1,5 g, jota annosta jatkettiin sairaalassa päivittäin potilaan kotiuttamiseen asti. Mitään ylimääräistä verenvuotoa ei ilmennyt.

OPERA-tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain Sydänliiton tiedelehti Circulation
Fish Oil and Perioperative Bleeding Insights From the OPERA Randomized Trial Originally published5 Nov 2018 Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes. 2018;11:e004584

Tutkimus vahvistaa lähes 150 aikaisemmin aiheesta julkaistua raporttia. Kalaöljy ei lisää verenvuotoriskiä, ei edes mahasyöpä- tai muilla tehohoitopotilailla, kirjoittavat hollantilaiset ja englantilaiset tutkijat, joiden aineistona oli 600 potilasta. "Emme havainneet mitään näyttöä siitä, että olisi syytä huolestua kalaöljyn aiheuttamasta vuotoriskistä", he tiivistävät.

Lue lisää alla olevasta linkistä
Kalaöljy ei aiheuta verenvuotovaaraa
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Joulu 2018 15:36

Amerikan johtavat yliopistot: Kalaöljyä lihaville gradivoille

Kalaöljyn terveydellisistä eduista julkaistaan joka viikko uusia hienoja tutkimuksia. Uusi Yhdysvaltin johtavien yliopistojen tutkimus (Maternal-Fetal Medicine Units Network trial) osoittaa, että ylipainoisten ja lihavien raskaana olevien naisten (gravidojen) pitäisi nauttia päivittäin vähintään 2 grammaa kalaöljyn omega-3-rasvahappoja (EPA+DHA). Ne alentavat korkeaa omega-6/omega-3-suhdetta ja vaimentavat kroonista matala-asteista tulehdusta ja hapetusstessiä, jolloin sikiön ja syntyvän vauvan terveysriskit vähenevät. Ruokavaliosta on vaikea tai jopa mahdotonta saada näin paljon omega-3:a, joten kalaöljy on tarpeen. Tässä kokeessa kalaöljyn päivittäinen annos sisälsi 800 mg DHA:ta + 1200 mg EPAa. Kaikkien kalaöljyä saaneiden naisten plasman omega-3-pitoisuudet suurenivat, joskin lihavien pitoisuudet lisääntyivät hoikkia vähemmän. Myös omega-6/omega-3-suhde (joka on tulehduksen biomarkkeri) parani lihavilla 65 % vähemmän kuin hoikilla. Tutkijat pohtivatkin, pitäisikö lihaville gravidoille antaa vielä enemmän omega-3-rasvahappoja (kuin tässä kokeessa annettiin).

Pienimmällä kapselimäärällä pääsee nauttimalla 90-prosenttiseksi väkevöityä etyyliesteröityä kalaöljyä.

Lue lisää suomeksi
Amerikan johtavat yliopistot: Kalaöljyä lihaville gravidoille
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Tammi 2019 12:00

REDUCE-IT-tutkimus New England Journal of Medicinen pääkirjoituksessa

Veren rasvahäiriöiden hoitaminen statiinien ja kalaöljyn omega-3-rasvahappojen yhdistelmällä on kuuma tutkimusaihe kardiologiassa. Uudet suuret kliiniset tutkimkset mullistavat perinteisiä käsityksiä omega-3:n tarpeesta (se näyttää olevan moninkertainen siihen nähden mitä on uskottu).

Marraskuussa 2018 Amerikan johtavassa yleislääketieteen lehdessä New England Journal of Medicinessä julkaistiin E-EPAlla statiineja syövien sydänpotilaiden lähes viisi vuotta kestänyt suuri kliininen kaksoissokkotutkimus REDUCE-IT, jota johti Harvardin yliopiston sydäntutkimusprojektin johtajana (Executive Director of Interventional Cardiovascular Programs Professor, Harvard Medical School Cardiovascular Medicine) toimiva professori Deepak Bhatt. "Tämä on valtavan hieno tulos potilaille ja sen pitäisi ehdottomasti muuttaa kliinistä käytäntöä tästä eteenpäin. Miljoonien potilaiden hoitoa voidaan parantaa kaikkialla maailmassa [E-EPAlla]," hän sanoi MedScape-uutistoimiston haastattelussa.

Amsterdamin Academic Medical Centerin tutkijat John J.P. Kastelein ja Erik S.G. Stroes laativat tutkimuksen johdosta myöhemmin lehteen pääkirjoituksen, jossa he koettavat hillitä tutkimuksen tulosten herättämää innostusta kardiogien keskuudessa ja mediassa. He toteavat kuitenkin lopuksi: "Monien epäonnistuneiden kliinisten omega-3-tutkimusten paraatin jälkeen REDUCE-IT on osoittanut E-EPAsta olevan huomattavaa hyötyä suurten sydän- ja verisuonitapahtumien ehkäisyssä." Lisää tutkimuksia on tulossa läheaikoina; niissäkin annetaan kalaöljyn omega-3-rasvahappoja suurina annoksina, 4 g/vrk.

Lue lisää alla olevasta linkistä
E-EPA-ihmeen kalastus. New England Journal of Medicinen pääkirjoitus REDUCE-IT-tutkimuksen johdosta

Lue myös
Current Opinion on Clinical Nutrition and Metabolic Care -lehden pääkirjoitus uusista omega-3-tutkimuksista kardiologiassa
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 11 Tammi 2019 17:25

Kalaöljy laihduttaa

Suuret amerikkalaiset väestötutkimukset the Nurses’ Health Study (NHS), Health Professionals Follow-Up Study (HPFS) ja Women's Health Initiative (WHI) yhdistettyinä vahvistavat, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot vaimentavat lihomista aiheuttavia geenejä. Asiaa tutkittiin tuhansilla aikuisilla, miehillä ja naisilla. Positiiviset tulokset julkaistiin maailman johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä. Kalaöljyn käyttö ravintolisänä ei ole "uskomushoitoa".

Huang T, Wang T, Heianza Y, et al. Habitual consumption of long-chain n-3 PUFAs and fish attenuates genetically associated long-term weight gain. American Journal of Clinical Nutrition. 2019 Jan 9. doi: 10.1093/ajcn/nqy238.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 11 Tammi 2019 18:06

Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen vaikutus sydäntautien metabolisiin riskitekijöihin

Kanadassa tutkitaan parhaillaan, kuinka omega-3-rasvahapot vakuttavat geeneihin, jotka säätelevät plasman triglyseridien pitoisuutta ja siten sydäntaudin riskiä. Yhteensä 208 henkilöä osallistuu Fatty Acid Sensor (FAS) Studyyn ja saa 6 viikkoa päivittäin 5 grammaa kalaöljyä, joka sisältää 1,9-2,2 g EPAa ja 1,1 g DHA:ta. Näin paljoa ei saada pelkästään ravinnosta. Triglyseridit mitataan vaikutusjakson alussa ja lopussa.

Genes, Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease Risk Factors (FAS). Clinical Trials NCT01343342.

Fine mapping of genome-wide association study signals to identify genetic markers of the plasma triglyceride response to an omega-3 fatty acid supplementation. The American Journal of Clinical Nutrition, nqy298, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy298

Tällä hetkellä kalaöljyn käyttö sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa on suuren kiinnostuksen kohteena, ja näyttää siltä, että uudet tulokset mullistavat vanhoja käsityksiä.

Veren rasvahäiriöiden yhdistelmähoito statiineilla ja kalaöljyllä
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Tammi 2019 12:42

Kalaöljy ja sydänterveys – E-EPAa kehutaan taas

Uusien kliinisten väkevöidyillä kalaöljyllä tehtyjen/tekeillä olevien tutkimusten johdosta julkaistaan nyt lääkäreiden ammattilehdissä kirjallisuuskatsauksia, jotka kumoavat vanhoja käsityksiä ja monia julkaisuudessa esitettyjä vähätteleviä ja valheellisia kirjoituksia kalaöljyn sydänvaikutuksista. Uuden katsauksen ovat juuri julkaisseet Current Atherosclerosis Reports -lehdessä tutkijat, jotka edustavat seuraavia laitoksia:

1. Section of Cardiovascular Research, Department of MedicineBaylor College of MedicineHouston USA
2.Heart and Vascular Institute of Colorado SCL Health Denver USA
3.Health Policy, Quality and Informatics Program Michael E. DeBakey Veterans Affairs Medical Center Health Services Research and Development Center for Innovations Houston USA
4.Health Services Research and Development Michael E. DeBakey Veterans Affairs Medical Center Houston USA

He tiivistävät päätelmänsä näin: "Tämänhetkiset [tutkimus]tiedot osoitavat, että suuret annokset puhdasta EPA-rasvahappoa tarjoavat lisäetua [käypään hoitoon nähden] ateroskleroottisten sydän- ja verisuonitautien vähentämiseen."

Jia X, Kohli P, Virani SS. Omega-3 Fatty Acid and Cardiovascular Outcomes: Insights From Recent Clinical Trials. Review. Current Atherosclerosis Reports. 2019 Jan 10;21(1):1. doi: 10.1007/s11883-019-0763-0.

Samanlaisiin johtopäätöksiin tulivat Southamptonin yliopiston professori Philip C. Calder ja tohtori Richard J. Deckelbaum äsken julkaisemassaan Current Opinion on Clinical Nutrition and Metabolic Care -lehden pääkirjoituksessa uusista omega-3-tutkimuksista kardiologiassa.

Amsterdamin Academic Medical Centerin tutkijat John J.P. Kastelein ja Erik S.G. Stroes julkaisivat New England Medical Journalissa pääkirjoituksen, jossa he pohtivat samoja uusia tutkimuksia kuin edellä mainitut tutkijat.

Itä-Suomen yliopiston ravitsemusyksikön ja THL:n ravitsemuseliitti ja valtamedian (HS, IS, IL, Yle ym.) toimittajat sen sijaan vaikenevat tyystin näistä uusista tutkimuksista, koska ne kumoavat heidän esittämiään virheellisiä väitteitä kalaöljyn vaikutuksista sydänterveyteen. On se vaikeaa tunnustaa olleensa väärässä vuosikymmenien ajan.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 26 Tammi 2019 15:05

The Danish Diet, Cancer and Health Study vahvistaa REDUCE-IT-tuloksia

Aalborgin yliopiston sydäntautiklinikan tutkimuksen mukaan kalaöljyn EPA-rasvahappo antaa paremman suojan aivohalvaukselta kuin DHA-rasvahappo. Yli 57 000 tanskalaisen terveydentilaa oli seurattu 13,5 vuotta, jona aikana 1879 heistä oli sanut aivohalvauksen. Heistä 1755 oli antanut näytteen rasvahappoanalyysiin. Siitä kävi ilmi, että rasvakudoksen suuri EPA-pitoisuus liittyi 26 prosenttia pienempään aivohalvauksen riskiin (verrattuna pieneen pitoisuuteen). Rasvakudoksen rasvahappojen pitoisuus kuvastaa saantia 1-3 vuoden ajalta, kun veritutkimukset osoittavat vain parin edellisen kuukauden aikaista saantia, korostaa tutkimusta johtanut tohtori Stine Krogh Venø. Uusi ainutlaatuinen tutkimus on siten aikaisempia luotettavampi.

Tanskalaistutkimus vahvistaa: EPA on paras omega-3-rasvahappo aivoille ja sydämelle
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 28 Tammi 2019 15:49

Uusi Cochrane-analyysi (2019) kalaöljyn tarpeesta raskauden aikana

Tiivistelmä:

- 70 satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa oli mukana lähes 20 000 raskaana ollutta naista. Kalaöljyä nauttineilla oli 11 % pienempi riski synnyttää annenaikaisesti (ennen 37 viikkoa) ja 42 % pienempi riski synnyttää ennen 34 raskausviikkoa.
- Kalaöljyn nauttiminen vähensi 10 % alipainoisten lasten syntymisiä. Ennenaikainen syntymä ja alipainoisena syntyminen lisäävät lapsen terveysongelmia ja kuoleman riskiä ennen 5. ikävuotta.
- Raskaana olevien naisten tulee ottaa päivittäin vähintään 500 mg kalaöljyn omega-3-rasvahappoja.

Koko analyysin voi lukea maksuta allla olevasta linkistä.

COCHRANE REVIEW (Omega 3 addition during pregnancy)

Raskaus ja ravintolisät
Tämä on eniten luettuja artikkeleitani. Viime vuonna (2018) sivuillani oli 1,8 miljonaa käyntikertaa.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Helmi 2019 12:34

Kalaöljy auttaa kuiviin silmiin

Kalaöljyn omega-3-rasvapoista on hyötyä kuivat silmät -oireyhtymän hoidossa, vahvistaa italialaisen Bolognan yliopiston silmäklinikan lääkäreiden julkaisema koontitutkimus (meta-analyysi). Se käsitti 17 lumekontrolloitua tutkimusta, joihin oli osallistunut yli 3 360 potilasta. Lue lisää suomeksi.

Tulokset tukevat vuonna 2014 julkaistua yhdeksän kontrolloidun tutkimuksen meta-analyysia. Tutkimukset puoltavat kalaöljyn nauttimista kuivien silmien hoidossa.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 04 Helmi 2019 11:54

Ruotsissakin herättiin

Tukholman Karoliinisen instituutin (KI) kardiologit selostavat E-EPA-tutkimuksia ja korostavat, että E-EPA ehkäisee sydäntapahtumia kolesterolista riippumatta, koska se vaimentaa kroonista matala-asteista tulehdusta valtimoissa. Suomen valtamedialla näyttää olevan sormi suussa.

Bäck M, Hansson GK. Omega-3 fatty acids, cardiovascular risk, and the resolution of inflammation. FASEB Journal. 2019 Feb;33(2):1536-1539. doi: 10.1096/fj.201802445R.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Helmi 2019 15:15

Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Helmi 2019 13:21

Ravintolisätiedotus on julkaissut blogissaan tutkimusuutiseni EPAn vaikutuksesta diabeetikon sydänterveyteen

Näin EPA suojaa diabeetikon sydäntä
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 20 Helmi 2019 11:35

EPA hoitaa raskausmasennusta (lääkkeettömästi)

Japanilaisten, taiwanilaisten ja englantilaisten psykiatrien julkaisema kliininen tutkimus vahvistaa edellä selostamaani Cochrane-analyysiä. Uudessa tutkimuksessa 108 raskaana ollutta masentunutta naista (54:54) sai 12 viikkoa päivittäin joko lumetta tai 1800 mg kalaöljyä, joka sisälsi 1206 mg EPAa. EPA osoittautui tehokkaaksi. Tulokset vahvistavat lukuisia aikaisempia tutkimuksia, joiden mukaan väkevöity, puhdistettu EPA on tehokas omega-3-rasvahappo masennuksen hoidossa.

Suomessa synnyttää tänä vuonna lähes 50 000 naista. Heistä noin 10–20 prosenttia potee raskausmasennusta, joka vaikuttaa haitallisesti sekä äitiin että lapseen. Raskaus- ja imetysajan masennusta voidään ehkäistä ja hoitaa lääkkeettömästi E-EPA-kalaöljyllä. Lue lisää alla olevasta linkistä

EPA-rasvahappo parantaa raskausajan masennusta
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa