Asiatietoa miehillekin - synnytyksestä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5821
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Asiatietoa miehillekin - synnytyksestä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 28 Huhti 2019 10:24

Iltalehti: PERHE 17.3.-18 , muokattuu 27.4.-19 18:21

Tuleeko synnyttäessä kakka? Kokenut kätilö avaa 10 synnytysmyyttiä - ”Kakka on vauvalle eräänlainen tervetulopaketti”

Synnytys on synnyttävän perheen näkökulmasta erityislaatuinen tapahtuma, johon liittyy paljon mystiikkaa. Kokenut kätilö ja äiti läpivalaisee yleiset luulot.

Synnyttäjä ulostaa synnytyksen aikana
Jos peräsuolessa on syntymän hetkellä sisältöä, työntyy se yleensä ulos. Synnytyskanava ja peräsuoli ovat todella lähekkäin ja kun vauvan pää laskeutuu synnytyskanavassa tarpeeksi alas, se painaa myös peräsuolen puolelle jolloin sen sisältöä tulee ulos. Kätilölle tämä on hyvä merkki siitä, että vauvan pää on lähellä syntymistä. Kätilö pyyhkii ulosteen huomaamattomasti pois, eikä ajattele siitä sen kummempia. Eritteet ovat iso osa synnytystä - on verestävää limavuotoa, lapsivettä, ulostetta ja joskus oksennustakin, nämä ovat osa ammattia ja normaaleja, jokapäiväisiä asioita.

Jotkut synnyttäjät toivovat peräruisketta välttääkseen peräsuolen tyhjentymisen myöhemmässä vaiheessa synnytystä.
- Toisaalta, on hyvä miettiä myös sitä, miksi suoli tyhjenee pään syntymän yhteydessä ja olisiko sillä jokin evoluution myötä kehittynyt hyvä tarkoitus? Suolistossamme on suuri osa vastustuskykyämme määrittävää bakteeristoa ja on oikeastaan hyvin tärkeää, että vauva saa aimo annoksen äitinsä suoliston bakteereja itseensä syntymän hetkellä, näin hän niin sanotusti perii hyvää vastustuskykyä itseensä. Itse ajattelen ulosteen olevan vauvalle eräänlainen tervetulopaketti, jolla on hyvä tarkoitus, tuumii kätilö Kristiina Tervonen.

Raskauskilot katoavat synnytyksessä
Synnytyssaliin jää raskauskiloista ainoastaan se lukema, joka pitää sisällään vauvan painon, istukan painon, lapsiveden määrän ja synnytyksen yhteydessä menetetyn veren. Jos ajatellaan vauvan painavan 4 kg, istukan noin 700 g, lapsivettä on 500-1000 g ja normaaliksi laskettu verenvuoto 500 g, näistä yhteensä tulee reilu kuusi kiloa. Raskauden aikainen painonnousu pitää sisällään myös rintojen kasvun ja äidin kehoon kasvatetun vararavinnon. Jos äiti on raskauden alkaessa kovin alipainoinen, on hyvä että painoa kertyy kun taas ylipainoiselle äidille ei tarvitsisi juuri kiloja kertyä.

Raskauskilot eivät sinänsä vaikuta esimerkiksi imetyksen käynnistymiseen, mutta jos vararavintoa ei äidillä ole yhtään, täytyy täysimetyksessä kulutettu kalorimäärä (500-600 kcL/vrk) hankkia syömällä.
Painon kertyminen on hyvin yksilöllistä. Vanhan sanonnan mukaan raskausaikana tulisi syödä kahden edestä, mutta se ei pidä paikkaansa.
- Nykyaikaisempi ohje olisi liiku kahden edestä, syö yhden edestä. Erilaisia mielihaluja on monilla raskaana olevilla, mutta niitä kuunnellessaan on hyvä miettiä sitäkin seikkaa, että äidin syömä ravinto toimii uuden, rakentumassa olevan ihmisen rakennuspalikoina. Mistä haluat, että vauvasi raaka-aineet muodostuvat? Tervonen sanoo.

Tulinen ruoka, sauna ja seksi auttavat käynnistämään synnytyksen
- Jos synnytyksen aika ei ole käynnistyä, ei se käynnisty millään konstilla, Tervonen kertoo.
Jos aika on kypsä, saattaa seksin myötä saatu oksitosiinihormoni ja siemennesteessä oleva, kohdunsuuta kypsyttävä prostaglandiini saada synnytyksen käyntiin. Tärkeintä synnytyksen käynnistymisessä on äidin rentoutuminen, hyvä ja stressitön mieli. Oksitosiinihormoni saa aikaan supistukset ja tämä mielihyvähormonin erittyminen estyy, jos äiti on kovin stressaantunut. - Loppuraskaudesta kannattaakin varata päivittäin aikaa oman levon ja rentoutumisen, sekä hemmottelun järjestämiseen. Synnytyskumppanin kosketus usein saa aikaan oksitosiinin erittymistä, joten hänen kannattaa silitellä, hieroa odottavaa äitiä ja helliä häntä kaikin mahdollisin tavoin, Tervonen vinkkaa.

Äiti rakastuu aina lapseensa ensisilmäyksellä
Useimmiten edellä mainittu oksitosiinihormoni aikaansaa rakastumisen tunteen vauvaa kohtaan. Joskus, jos raskaus on ollut vaikea tai synnytys erityisen pitkä ja kivulias, voi äiti kokea vauvan olleen tämän pahan olon aiheuttaja eikä välttämättä halua nähdä vauvaa laisinkaan.
- Tämäkin on näissä tilanteissa normaali reaktio ja äitiä pitää näissä tilanteissa vain rohkaista ja kannustaa tutustumaan vauvaansa omassa tahdissaan, Tervonen kertoo. Jos pitkänkään ajan kuluttua synnytyksestä ei äiti tunne kiintymyksen tunteita vauvaansa kohtaan tai kokee mielialansa alakuloiseksi, on tästä hyvä keskustella esimerkiksi neuvolan terveydenhoitajan kanssa.

Naisella voi olla "synnyttäjän lantio". Tervosen mukaan naisen lantion mitoista ei yleensä ulkonäön perusteella voi tehdä minkäänlaisia päätelmiä.
Ratkaisevinta ulkomuodon sijaan on lantion aukon sisämitat ja ne eivät näy ulospäin. Ne voidaan mitata erityisellä pelvimetria-tutkimuksella, mutta tätä käytetään ainoastaan jos on jokin erityinen syy tarkistaa mitat, esimerkiksi alateitse suunniteltu perätilasynnytys.

Vauva rauhoittuu kohdussa ennen synnytystä
Hyvinvoiva sikiö liikkuu oman rytminsä mukaisesti raskauden loppuun saakka. Vaikka tila käy yhä ahtaammaksi ja liikkeet muuttavat sen takia muotoaan, liikkeitä tulee olla raskauden loppuvaiheessakin.
- Jos vauvan vointi mietityttää, voi tehdä liikelaskentaa joka tehdään siten, että valitsemanaan ajankohtana äiti asettautuu vaikkapa sohvalle pitkälleen kuuntelemaan vauvan liikkeitä tunnin ajaksi. Tunnin aikana tulisi liikkeitä tulla vähintään kymmenen, mutta jos näin ei ole, voi äiti syödä tai juoda hieman jotain makeaa ja seurata tämän vaikutusta vielä seuraavan tunnin. Vauvan hikkailua ei lasketa liikkeeksi. Jos edelleenkään ei tuota vähintään kymmentä liikettä saa täyteen, tulee lähteä synnyttäjien päivystykseen, jossa vauvan vointi voidaan tarkistaa, Tervonen neuvoo.

Huutaminen ponnistaessa parantaa tehoa
- Kiroilu helpottaa tutkitusti kivun kokemista, että siinä mielessä se voi auttaa. Mutta jos ponnistusvaiheessa tarvitaan aktiivista ponnistamista, olisi hyvä suunnata kaikki voima työntämiseen eikä muuhun aktiviteettiin. Äänen käyttö voi olla hyödyllistäkin, jos sen osaa suunnata matalana alaspäin, jolloin työntövoimakin suuntautuu alaspäin. Korkeaääninen kiljuminen suuntautuu ylöspäin ja silloin työntövoima ohjautuu väärään suuntaan, Tervonen sanoo.

Synnytys on ohi kun vauva on syntynyt
Vanhempien näkökulmasta synnytyksen koetaan olevan ohi kun vauva on saatu syliin. Lääketieteen näkökulmasta synnytys päättyy ajallisesti siihen, kun istukka syntyy. Käytännössä kaikki on ohitse sitten kun istukka on syntynyt, kohdun vuoto asettuu ja mahdolliset repeämät on ommeltu. Tämän jälkeen perheelle tarjoillaan syntymäpäiväkahvit ja syötävät ja äiti käy halutessaan suihkussa ja saa puhtaat vaatteet ylleen. Synnytyssalissa ollaan yleensä kaksi tuntia vauvan syntymän jälkeen seurattavana, jonka jälkeen siirrytään lapsivuodeosastolle.
- Jos haluaa kotiutua polikliinisesti, tarkoittaa se sitä, että seuranta-aika on vähintään kuusi tuntia, jonka jälkeen vauvan voinnin tarkistaa lastenlääkäri ja äidin kätilö tai gynekologi ja jos kaikki on kunnossa, pääse perhe kotiutumaan suoraan synnytyssalista. Perhe tulee 2-3 vuorokauden kuluttua takaisin sairaalaan uuteen tarkastukseen, Tervonen kertoo.

Synnytykseen ei kannata valmistautua
On totta, että kätilöt tietävät todella paljon synnytyksistä ja niiden hoidosta. He eivät kuitenkaan tiedä oikeastaan mitään siitä, mitä juuri sinä synnytyksestä ajattelet, toivot, mitä koet ja tunnet. Etkä todennäköisesti tiedä itsekään, jos et asioista ota todella selvää. Toisin sanoen, jos et tiedä vaihtoehtojasi, ei sinulla silloin ole niitä.

Supistusten keskellä, ehkä pitkäänkin valvoneena, ei enää jaksa perehtyä esimerkiksi epiduraalin mahdollisiin haittavaikutuksiin tai muihin kivunlievityksiin, jotta pystyisi valitsemaan itselleen parhaan vaihtoehdon. Kätilön on huomattavasti helpompi auttaa synnyttäjää saamaan juuri sellaisen synnytyksen kuin hän toivoo, jos synnyttäjä on ottanut selvää mitä kehossa todella tapahtuu synnytyksen aikana ja mihin kaikkeen voi vaikuttaa valmistautumalla. - Näitä asioita on yllättävän paljon! Ota siis haltuun oma kykysi synnyttää, se on jokaiseen naiseen sisäänrakennettu, mutta valitettavan usein unohtunut ominaisuus, Tervonen kannustaa.

Äiti ja tytär synnyttävät samalla tavalla
Kyky synnyttää ei ole periytyvä ominaisuus - muutenhan tietyt suvut olisivat kuolleet sukupuuttoon jo aikapäiviä sitten.
- Se mikä näissä tarinoissa usein on synnytykseen vahvasti vaikuttava asia, on se henkinen perintö äideiltä, siskoilta tai muilta suvun naisilta. Kun tarpeeksi usein kuulemme tarinaa siitä, kuinka meidän suvun naiset eivät pysty synnyttämään, alamme helposti itsekin uskomaan tähän tarinaan. Ja vaikka emme uskoisikaan, vaikuttaa se silti vahvasti mieleemme ja sitä kautta usein kehomme toimintaan synnytyksessä. Mietitäänhän siis tarkkaan mitä kerromme synnytyksistä muille - haluammeko seuraavan sukupolven naisten pelkäävän synnytyksiä vai pitävän sitä normaalina, luonnollisena osana naisen elämää, Tervonen muistuttaa.

Asiantuntijalähteenä toimii kätilö, IBCLC, TtM ja yksityisiä kätilöpalveluja tarjoava yrittäjä Kristiina Tervonen.
Juttu on uudelleenjulkaisu maaliskuulta 2018.

LIISA LAHTI

Kommentti: Se kaikki, mitä alussa kerrottiin, jää pois keisarinleikkauksen eli sektion myötä. Kannattaa miettiä, mitä merkitsee lapsen vastustuskyvylle alatiesynnytys. Luonto kun on ihmeellinen.
Kalakukko

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1854
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Asiatietoa miehillekin - synnytyksestä

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 28 Huhti 2019 17:11

On mielenkiintoista, että lähinnä tapahtumia olevat ammattilaiset havainnoivat ja pohtivat havaintojaan. Vielä parempi, että kommentoivat. HYVÄ!
Perustavan laatuisesta tapahtumassa, synnytyksessä lapsi todellakin syntyessään ”siinä ainoassa oikeassa asennossa” joltisellakin pakolla haukkaa sitä peräsuolen ympäristön mäskiä. Nyt, kun ymmärrämme hiukan paremmin suolistobakteerien merkitystä, immunologian kehittymistä jne. MUTTA Luoto tietää. Meitä kaunosieluja inhorealismi saattaa ahdistaa.
Mitä voisimme odottaa diabeteshoitajilta? Havaintoja? Johtopäätöksiä? Julkituloa?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 22 vierailijaa