Miesten vitsaus nro 2 , suolistosyöpä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5959
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Miesten vitsaus nro 2 , suolistosyöpä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 28 Touko 2019 4:31

HS: Päivän lehti Terveys 28.5.2019 Päivi Repo

Suolistosyöpä on nyt miesten toiseksi yleisin syöpä. Eturauhassyöpä on edelleen Suomen yleisin syöpä.
Robotti leikkaa eturauhassyöpää, Suomen yleisintä syöpää.

SUOLISTOSYÖPÄ on nyt miestenkin toiseksi yleisin syöpä. Se nousi keuhkosyöpää yleisemmäksi Syöpärekisterin tuoreimmassa tilastossa, joka koskee vuotta 2017. Miesten yleisin syöpä on edelleen eturauhassyöpä, joka todettiin 5 446 mieheltä. Suolistosyöpä eli paksusuoli- tai peräsuolisyöpä löytyi 1 784 mieheltä. Kolmanneksi yleisin syöpä on keuhkosyöpä. Siihen sairastui 1 713 miestä.

NAISTEN tavallisin syöpä on edelleen rintasyöpä. Siihen sairastui 4 947 naista 2017. Toiseksi tavallisin naisten syöpä oli suolistosyöpä (1 575 sairastunutta) ja kolmanneksi tavallisin keuhkosyöpä kuten miehilläkin. Se todettiin 999 naiselta. Uusia syöpiä löytyi kaikkiaan runsaat 34 000.

KAHDELLA yleisimmällä syövällä on erinomainen ennuste: lähes kaikki paranevat eli ovat elossa viisi vuotta sairauden toteamisen jälkeen. Eturauhassyöpään sairastuneista miehistä on elossa 93 prosenttia viiden vuoden kuluttua ja suolistosyöpään sairastuneista miehistäkin 64 prosenttia.
Naisten rintasyövän ennuste on lähes yhtä hyvä kuin miesten eturauhassyövän. Viiden vuoden kuluttua on elossa 91 prosenttia rintasyöpään sairastuneista ja suolistosyövän saaneista 66 prosenttia. Keuhkosyövän ennuste taas on selvästi huonompi. Naisista 45 prosenttia on elossa vuoden kuluttua mutta viiden vuoden kuluttua enää vajaa 17 prosenttia. Miehillä vastaavat luvut ovat lähes 38 ja 12 prosenttia. Tähänkin syöpään etsitään aktiivisesti uusia hoitoja, jotka parantaisivat ennustetta.

SUOLISTOSYÖVÄN tilannetta saattaa kohentaa seulonta. Kahdeksan kuntaa alkaa seuloa suolistosyöpää tänä vuonna ja ensi vuonna joukko kasvaa.
Seulonnan tavoite on löytää kasvain aikaisin, jolloin sen hoitaminen on helpompaa. Ilmi tulee todennäköisesti myös esiasteita, jolloin syöpä voidaan ehkä välttää kokonaan. Testi etsii ulosteesta verta, jota tihkuu suolistoon syöpäkasvaimen pinnasta. Sairaus kehittyy usein vuosien ajan antamatta oireita. Seulontaan kutsutaan 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaita, jotka saavat kotiin näytteenottovälineet kirjeessä. He kastavat näytetikun ulosteeseen, sujauttavat sen putkiloon ja postittavat analysoitavaksi. Samaan pyrkiviä testejä on myös myynnissä muille halukkaille.
Syöpäjärjestöjen tavoite on saada seulonta koko maan laajuiseksi. EU on suositellut sitä jo vuosia sitten, ja moni maa on aloittanut sen.

Kommentti: Kumma juttu tuo suositus, Suomihan on aina ollut etunenässä soveltamassa ihmisiä kiusaavia direktiivejä. Mikä tuossa seulonnassa jumittaa? Lääketehtaiden syöpälääkkeiden menekin vähentyminenkö? Syöpähoidot tunnetusti kalliita ja ihmistä voimakkaasti rasittavia.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 17 vierailijaa