Syntyykö artikkelin perusteella käännynnäisyys ortodoksisuuteen?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5894
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Syntyykö artikkelin perusteella käännynnäisyys ortodoksisuuteen?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Heinä 2019 8:09

HS: Päivän lehti 12.7.2019 Helena Korpela HS

Viina ja uskonto sopivat ihan hyvin yhteen, sanoo Valamon luostarin viinitilan­hoitaja, isä Andreas
– Luostari on mukana alkoholibisneksessä. Valamon luostari on pääosakas yhtiössä, joka valmistaa esimerkiksi viskiä, giniä ja absinttia. Uusi viskitislaamo sai maanantaina veljeskunnan siunauksen.
Valamon luostarin arkkimandriitta Mikael siunasi viskitislaamon laitteiston Ilomantsissa maanantaina.

ALKOSTA saa vielä tämän vuoden aikana Valamon luostarin viskiä. Ilomantsissa olevat tislauslaitteet saivat maanantaina siunauksen Valamon luostarin arkkimandriitta Mikaelilta. Siunatut laitteet sijaitsevat Ilomantsissa Hermannin viinitilan kiinteistössä. Sinne valmistui kaksi uutta tislainta.
”Olemme nyt kovasti innostuneet viskin ja ginin valmistuksesta. Meillä on Ilomantsissa uudet pannut”, kertoo tuotantopäällikkö Timo Kettunen Valamon Viinihermannista.

Valamon Viiniherman on osakeyhtiö, jossa Valamon luostari on pääosakas. Se tekee tiivistä yhteistyötä ilomantsilaisen Hermannin viinitilan kanssa.
Mutta miten viski liittyy Valamon luostariin tai ortodoksiseen uskontoon? Ja miksi tislaamo on saanut siunauksen?

SIUNAAMINEN kuuluu olennaisesti ortodoksiseen perinteeseen.
”Lähes kaikkea elämään liittyvää voidaan siunata, kunhan se ei ole paheellista tai syntistä”, arkkimandriitta Mikael kertoo sähköpostitse.
Ortodoksisen kirkon mukaan alkoholijuomia ei nähdä mitenkään paheellisina, sanoo isä Mikael.
”Ehkä Suomessa saattaa alkoholijuomiin liittyä jonkinlainen paheellisuuden leima, ja viskitislaamon siunaamista vieroksua siitäkin syystä. Mutta ortodoksisen kirkon mukaan alkoholijuomia ei nähdä mitenkään synnillisenä tai paheellisena.”

Ortodoksisuudessa perinteet tulevat ihmisten lähelle sekä arkipäivässä että työssä. ”Lähes kaikkea elämään liittyvää voidaan siunata, kunhan se ei ole paheellista tai syntistä.” Siunaamisen ideana on pyytää Jumalan siunausta ja apua työnteolle, jota siunattavien välineiden kautta tapahtuu.
”Niin, että työ sujuisi hyvin, laitteet säilyisivät ehjinä ja että myös työntekijät saisivat osakseen siunausta.”

Tyypillisimpiä siunattavia ovat esimerkiksi kodit, autot ja liikennevälineet. Joskus siunataan myös tehtaita ja yritysten toimitiloja. Kirkolliset esineet otetaan aina käyttöön siunaamalla ne ensin. Itse siunaaminen tapahtuu vihmomalla siunattavat laitteet pyhitetyllä vedellä. Tapahtumassa luetaan rukouksia työnteon ja työntekijöiden puolesta.
”Eurooppalaisissa luostareissa viskiä ei taideta tehdä muualla kuin meillä.” Viskitislaamon siunaamiseen käytettyä välineistöä.

VALAMON viskitislaamo on yksi harvoista viskitislaamoista Suomessa. Se saattaa olla yksi ainoista luostarin yhteydessä toimivista viskitislaamoista koko maailmassa. ”Eurooppalaisissa luostareissa viskiä ei taideta tehdä muualla kuin meillä”, kertoo Valamon luostarin viinitilanhoitaja isä Andreas.
Keskiajalla luostareissa tehtiin olutta, viiniä ja viskejä. Munkit kehittivät niiden valmistusta, ja ne olivat luostareille tulonlähde.
2000-luvun viskibuumi on vauhdittanut myös Valamon luostarin viskien tekemistä.
”Lähdimme mukaan seitsemän vuotta sitten. Näimme sen mahdollisuutena laajentaa toimintaa”, kertoo isä Andreas.

Valamon Viinihermannilla on tislauslaitteistot sekä Valamossa että Ilomantsissa. Niillä valmistetaan giniä, viskiä ja absinttia. Valamossa tehtävä viskit ovat suhteellisen kalliita, ja ne tehdään nautiskelua varten. ”Reseptit ovat nyt valmiita. Esimerkiksi gini tehdään mustasta teestä. Laitteisto on testattu, ja tuotteiden pitäisi tulla myyntiin tämän vuoden puolella”, Kettunen kertoo.
Muutamia pieniä testieriä on myyty jo aiemmin Alkon kautta. Tänä vuonna myyntiin on tulossa isompi, noin 1 700 pulloa käsittävä erä. Alkoholilainsäädäntö estää tuotteiden myynnin suoraan viinitilalta. ”Tiedämme sen vaarat, mutta niitä ei ole syytä paisutella.”

VALAMOSSA aloitettiin viinien valmistaminen vuonna 1997. Mallasviskin teko aloitettiin kolme vuotta sitten ja ginin ja absintin valmistaminen viime vuonna. Mutta kuinka viina ja uskonto sopivat yhteen? Hyvin, vakuuttaa isä Andreas. ”Me emme ole ahdasmielisiä alkoholin kanssa. Tiedämme sen vaarat, mutta niitä ei ole syytä paisutella. Emme näe viskiä mitenkään paheellisena.”

Viiniä juodaan myös kirkossa, ja siksi alkoholi nähdään yhdeksi elämän perusasiaksi ortodoksisessa uskonnossa.

Kommentti: Onhan Suomessakin luterilaisten keskuudessa ollut siunauskäytäntöä jo pitkään. Kun perheeseen tulee uusi perheenjäsen -AUTO, niin se siunataan mukavasti ns. perskännillä. Ajamista on syytäkin vältellä , ettei autoon vaan tule naarmuja ja linnaakin saattaa kolahtaa siunaajalle, jos kiinni jää ratista.
Aikoinaan olin kreikkalaisessa laivassa, jossa komentosillalla säilytettiin pullossa "pyhää vettä", jota oli käytetty laivan siunaustilaisuudessa.
Normaalistihan laivalle nimetään kummi(t) ja kaste tapahtuu shampanjalla, jossa toivotaan veden riittävän kölin alla. Shampanjapullon kaula tallennetaan vitriinniin ja asetetaan esille näkyvään paikkaan. Ei siis poikkea paljoakaan ortodoksisesta perinteestä.
Hienoin kummisakki oli erään laivan kastetilaisuudessa Leningrad Cowboys tyylikkäine asusteineen.

Luterilaiseen uusperinteeseen on kauan kuulunut kotien siunaaminen. Hieno perheen ja suvun tilaisuus kuten kasteet yleensäkin.
Artikkeli saattaa herättää kauhua Pohjois-Pohjanmaalla. Siellähän keskioluen vapautumista vastaan taisteltiin vuosikymmeniä, koska myyntilupa oli kunnan päätettävissä. Ja koska monissa kunnissa on eräs rankan vaalitappion kärsinyt puolue vallan kahvassa, niin ajatuskin kulkee lannotteiden kautta.

Suomi on hiukan suitsinut alkoholilakiaan, varoen tarkasti kansan villiintymistä. Kansansairauskonttorissa on sankka joukko nimenomaan tutkimassa alkoholin saatavuutta, hinnoittelua ja mahdollisia alkoholista johtuvia sairauksia. Kieltosanat ja rajoitukset ovat sen osaston käytetyimpiä sanoja.
Uskaltaakohan tuo sakki edes matkustaa ulkomaille, joissa viinaa saa ostaa milloin vaan ja mistä vaan? Ja juopuneita ei näy missään ellei joku suomalainen tule vastaan hoiperrellen.

Saapa nähdä, tuleeko suuri kääntymysaalto ortodoksisuuteen tai katolisuuteen, joissa uskonto sallii alkoholin. Katolisuudessa on kuitenkin hieman kansaa suitsittu niin, että vain pappi saa nauttia ehtoollisviinin ehtoollisen yhteydessä. Kansa saa tyytyä "makoisaan" öylättiin. Suomessa kaikkein tiukkapipoisimmille malagaviinin sijaan tarjotaan marjamehua, mikä onkin niille ihan oikein.
Kalakukko

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Syntyykö artikkelin perusteella käännynnäisyys ortodoksisuuteen?

ViestiKirjoittaja San Martino » 12 Heinä 2019 10:35


Lisää siunattavaa...

PS. Tosin kirjoittajalta unohtui,että viime sotien aikana myös suomalaiset sotapapit siunailivat yhtä sun toista...


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa