Maailman koirakanta ylitti miljardin rajan. SÄHKÖkoirasta ehkä pelastus?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5693
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Maailman koirakanta ylitti miljardin rajan. SÄHKÖkoirasta ehkä pelastus?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 22 Elo 2019 8:39

Päivän lehti 22.8.2019 Kaisa Hakkarainen HS

Maailman koira­kanta saattaa olla jo ylittänyt miljardin haamu­rajan, ja luonto kärsii siitä

Koira on tutkijoiden mielestä yksi maailman viheliäisimmistä nisäkkäistä. Chilessä ne ovat pahempi kiusa kuin katujen huono kunto tai varkaat.
Ihmiset yrittivät erottaa tappelevia koiria toisistaan Valparaisossa Chilessä toukokuussa 2018. Käynnissä oli mielenosoitus tasa-arvon puolesta.

KOIRASTA on hyvää vauhtia tulossa vakava riesa maailman luonnolle. Se on ollut osallisena ainakin 11 selkärankaisen eläinlajin sukupuuttoon kuolemisessa. Se levittää tauteja, tappaa villieläimiä ja valtaa niiden elinympäristöjä. Ja lisääntyy siinä missä ihminenkin. Maailmassa saattaa olla jo miljardi koiraa, kertoo The Washington Post. Väestöräjähdys koskee siis myös koiria, sillä viime vuosikymmeninä niiden määrä on määrä on kaksinkertaistunut. Tarkkaa määrää ei tosin tiedä kukaan, joten luvut ovat arvioita.

KOIRAT ovat riesa kaupungeissa: Chilessä tehdyn kyselyn mukaan katukoirat häiritsevät ihmisiä enemmän kuin katujen huono kunto tai varkaudet.
Vielä suurempi riesa puolivillit koiralaumat ovat kuitenkin ihmisasutusten liepeillä. Brasilialaistutkija Ana Maria Paschoal alkoi ihmetellä koirien määrää kymmenisen vuotta sitten ja päätti ottaa selvää siitä, miten paljon koiria luonnossa on ja mitä ne siellä tekevät.
Paschoal asetti suojelumetsiin kameroita, ja sademetsän villieläinten sijaan yleisin eläin kuvissa oli koira.

MUIDEN luonnoneläinten kannalta koira on maailman toiseksi tuhoisin yksittäinen eläinlaji, australialaistutkijat julistivat vuonna 2017 julkaisemassaan tutkimuksessa. Koiran arvioidaan olevan vaaraksi jopa 188 uhanalaiselle eläinlajille, kuten liskoille, kyyhkysille, apinoille ja tasmanialaiselle pussiahmalle. Enemmän tuhoa luonnolle aiheuttaa yksittäisistä lajeista vain kissa, ja tuhoisin lajiryhmä ovat erilaiset jyrsijät.
”Meillä on valitettavasti käsillä iso ongelma”, sanoo kansainvälisen IUNC-luonnonsuojelujärjestön puheenjohtaja Piero Genovesi Washington Postille.

ANA MARIA PASCHOALIA hämmästytti kamerahavainnoissa eniten se, etteivät kuviin päätyneet eläimet olleet villikoiria. Jokaiselle löytyi tavalla tai toisella oma ihminen. ”Populaatio kasvaa ihmispopulaation kasvun seurauksena, mikä pahentaa koirien mahdollista vaikutusta luontoon”, Paschoal sanoo Washington Postille. Myöhemmin kameramenetelmää käyttivät Rion lähimetsissä brasilialaistutkijat Katyucha Silva ja Fernando Fernandez. Koiria löytyi laumoittain. Taaskaan eläimet eivät olleet villejä, vaan vierailivat metsässä läheisiltä köyhien ihmisten asuinalueilta käsin.
”Ihmisillä ei ole rahaa rakentaa taloihinsa aitoja, joten kun koirien omistajat lähtevät töihin, koirat lähtevät myös”, Silva sanoo.

Kommentti: Suomessa asiat tuntuvat olevan hyvin: ei katukoiria, vain hyljättyjä kissoja, jotka villiintyvät. Kissojen populaation kasvuun on syynä ihminen. "Meidän Moppe tai meidän Misu" eivät voi olla vaarallisia. Ihminen tarvitsee urbaanissa yksinäisyydessään seuraa ja maaseudulla vartiokoiran. Nälkäisen suden napatessa rusettipäisen puudelin pihalta saa aikaiseksi suuria otsikoita. Jos vielä kerrottaisiin lauman porukalla raiskanneen pikku "Fifin", niin kauhistus olisi kammottavaa. Sudet on tapettava! Yksinäinen "susiprofessori" selittää sudella olleen nälkä. Viljaa sudet eivät suostu jostain syystä syömään, vaikka ravintosuositukset sitä puoltavatkin. Vaarallisia kuin lupiinit tai ainakin kurttulehtiruusut. Satu Punahilkasta puree vieläkin, ainakin aikuisia.

Onneksi meillä on eräs joukko, joka on huolestunut globaalisesti kaikista mahdollisista asioista, mikromuovista, valaista, liito-oravista, lupiineista, ja lihansyönnistä. Tämä yksisilmäisten joukko on keksinyt sähkön olevan ratkaisu kaikkeen: on sähköpyöriä ja -potkulautoja, on sähköautoja. Ja virtaahan saadaan töpselistä. Vaivatonta, mukavaa, ekologista, kun hiljainen SÄHKÖTEHDAS jauhaa sähköä saastuttamatta, kaukana omasta kunnan omistamasta kodista.

Ilmasto-ongelma puhututtaa ihan hallitusta myöten. Sen vouhotuksen perusteella halutaan ihmisten syövän juuri yhden ideologian mukaisesti vain tiettyä ruokaa. Kukaan ei puhu koirien ja kissojen viljaraksuista, niiden tulosteiden ympäristökuormituksista, katujen kenkiä likaavasta vaikutuksista, muovipussien ympäristöä kuormittavasta haitasta, ei koirien yllättävistä hyökkäyksistä toisten koirien kimppuun ja jopa ihmisten raatelemisesta.

Massiivinen eläinlääkärikunta hoivaa lemmikkejä ja maksut kirpaisevat melkoisesti, usein juuri köyhimpiä. . Pienellä jatkokoulutuksella heistä voisi tulla myös joiltain osin ihmislääkäreitä. Tosin silloin joku makea pesti VRN:ssä voisi joutua katkolle. Eläinlääkäreitten "ympäristökuormaa" ei kukaan ota esille, sillä silloin katsotaan puututtavan yksilön itsemääräämisoikeuteen. Sana rankkuri on tuntematon muualla kuin Aku Ankassa. Villien koirien kiinniottoja ja lopettamisia on pidetty "epäkoiramaisina" (väännös sanasta epähumaani).

Tuntemiemme lemmikkien jalostus on mennyt niin pitkälle, että edes koirien synnytyksiä ei voida pitää enää luonnollisina, vaan sektiot ovat nykypäivää. Kauneushoidot, syöpähoidot, proteesit, kennelit, päivähoidot ja lelut sekä lemmikkien muotivaatteet ovat trendien mukaisia. Lemmikeistä on tullut lasten korvikkeita. Koirien trimmaus on asiaa, koululaisten preppaus on rikkaiden etuoikeus. Koirien tukiopetus on ihan hakoteillä ja "Ran-Tan-Planeja" on paljon. Eihän lemmikille voida asettaa älykkyysrajaa , vai voiko?
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5693
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Maailman koirakanta ylitti miljardin rajan. SÄHKÖkoirasta ehkä pelastus?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 22 Elo 2019 9:17

sattuipa sopivasti edelleen viitaten:

Kymen Sanomat 22.8. 2019

Jos koira ei saa omistajan huomiota muuten, se saattaa käydä kiinni, kertoo kotkalainen hypokoiran omistaja Salla Halinen —
Hypokoiran tehtävä on ilmoittaa diabeetikon verensokerin vaihteluista
Etelä-Kymenlaaksossa toimii somejulkaisusta liikkeelle lähtenyt harrasteryhmä, jossa koulutetaan hypokoiria sekä muita tottelevaisuuskoulutusta kaipaavia koiria. Hypokoiran kouluttaminen on pitkäjänteistä hommaa, sillä siihen kuluu 1,5—2 vuotta. Valmiita hypokoiria on koko Suomessa vain noin 70.

Jutusta on vain otsikko ja johdatus. Loppu tilaajille.

Hypokoiran voisi korvata JATKUVAN VERENSOKERIN MITTAUSLAITE, mutta onneksi nomenklatuura on tehokkaasti estänyt sen markkinoinnin. On tietoisuus sokerin/hiilihydraatin vaikutus verensokeria nostattavasta vaikutuksesta tuhoisaa nykyjärjestelmälle, jossa diabetesta hoidetaan nimenomaan sokerilla.
Sokeankoirat eli opaskoirat ovat välttämätön apu sokeille. Myös huonokuuloiset saavat apua ovikellon soiton kuulevasta koirasta.
Tullia palvelee huumekoirat ja lihavihaajien kouluttamat elintarvikekoirat.
Pelastuspalvelun apuna ovat etsintäkoirat eli jälkikoirat. Hieman samantapaista touhua tekevät hajujen perusteella homekoirat.

Useat ihmiset väittävät koiriensa ymmärtävän puhetta toisin kuin aviopuolisonsa. Valikoivasta kuulosta useinmiten syytellään miehiä ja lapsia.
Asiaa ei ole tieteellisesti kuitenkaan todistettu, on vain empiiristä tietoa ja ennenkaikkea luulottelua sekä arveluja.

Jos edellisen artikkelin perusteella saattaa saada sen kuvan, että haluaisin lemmikeille tuomion, niin olette väärässä. Haluaisin itsekin koiran tai kissan seuraksi, mutta liikkuva elämäntapani estää sen. Lemmikistä on huolehdittava kuin lapsesta.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa