Kolesterolikeskustelu Hesarissa jatkuu. Valitettavasti en saa tutkija Matti Heinolan mielipidekirjoitusta t?h?n. Se on taas maksullinen!!
"Kolesterolin vaaroja liioitellaan suotta",
Timo Kuusela | 11.7.2009
tutkija Matti Heinola Oulun yliopistosta kirjoitti HS:n mielipide-osassa 11.07.
Oululaisena Heinolan kannanotto on rohkea. Juuri Oulussa ty?skentelee varsin konservatiivinen rasvatutkijoitten ryhm?, jonka kolesterolikantoja kuvasi taannoin professori Timo Strandberg ym t?ss? lehdess?.
On ollut s??nt?, ett? kolesteroli-pelkoista mielipidett? ovat pit?neet yll? yliopistollisten tai muiden tutkimuslaitosten professoritasoiset auktoriteetit. Poikeava perusteltu mielipide on tyrm?tty yhteisvoimin ammattilehdiss?kin. Johtavien tutkijoiden my?t?ilij?in? ovat toimineet arvovaltaiset Syd?ntautiliitto, Diabetesliitto ja kaikki ravitsemustahot, tuottajat ja teollisuuden mukaan lukien.
Heinolan poikkeava mielipide on oikeutettu, koska:
- kokonaiskolesteroli ei liity syd?n- tai muihin tapahtumiin (ehk?) er?it? harvoja perinn?llisi? tiloja lukuun ottamatta.
- LDL-kolesterolin (paremmin lipoproteiinin) m??r?ll? ei ole vaikutusta, sit? vastoin laadulla sit?kin enemm?n (pienet hapettumisherk?t LDL-hiukkaset).
- triglyseridin ja hapettumisherkkien LDL-hiukkasten yhteys on mit? ilmeisin. Mit? korkeampi triglyseridi, sit? enemm?n riski? lis??v?? LDL-kolesterolin lajia.
- Matala triglyseridi ja korkea HDL ("hyv? kolesteroli") ovat keskeisess? asemassa hyv?n syd?nterveyden kannalta.
Virallinen tiedottaminen ei ole n?it? perustotuuksia laajasti tavallisille lukijoille selvitt?nyt.
On hyv?? n?ytt?? siit?, ett? vallitsevat ravitsemussuositukset lis??v?t todellisia riskitekij?it? (korkea triglyseridi, paljon hapettumisherkki? LDL-hiukkasia ja matala HDL).
Vain LDL-kolesterolia voidaan hoitaa l??kkeill? (statiinit). Korkeaa triglyseridi? on ollut vaikea l??kit?. "Hyv?n kolesterolin" (HDL) toivottu nostaminen on ty?l?st?.
Kolesterolit ja sv-taudit ovat vain "monikyttyr?isen kamelin" yksi kyttyr?. Muita "kyttyr?it?" ovat tyypin 2 diabetes, alkoholista riippumaton rasvamaksa jne. "Kyttyr?t" kasvavat yht? aikaa. Mik? tulee korkeimpana n?kyv?ksi, m??r?? potilaskohtalon ja vaihtelee yksil?itt?in.
Oululussa elet??n nyt n?yt?n etsikkoaikaa. Eritt?in kehittyneella menetelm?ll? (1H NMR) on helppo n?ytt?? toteen erilaisia sv-tautien riskej?. Ravitsemus on keskeisess? asemassa. Nykyk?yt?nn?t ovat tuottaneet jatkuvia pettymyksi?. Mik? on suurempi riski hyljeksitty rasva vai ylikorostunut hllihydraatti? Ratkaisun avaimet ovat paljolti oululaisissa k?siss?. Riitt?neek? ennakkoluulottomuus?
Kolesterolin vaaroja liioitellaan suotta