Vanhushuollon krooninen kriisi

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4889
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 18 Maalis 2018 10:00

HS: Päivän lehti 18.3.2018 Johanna Junttila

Eksyily voi olla merkki Alzheimerin taudista, mutta se kuuluu myös normaaliin vanhenemiseen – tutkijoiden mukaan aivojen koordinaatti­solut laiskistuvat

Lisääntynyt alttius eksymiseen voi olla myös varhaisen Alzheimerin merkki. Mutta vieraassa ympäristössä eksyminen on myös normaalia.
Taipumusta eksyä pidetään yhtenä Alzheimerin taudin varhaisimpana merkkinä. Taustalla voi olla normaalejakin muutoksia.

VIERAASSA ympäristössä eksyminen on aivan normaalia, ja mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä helpommin hän eksyy. Saksalaiset tutkijat kertovat Current Biology -tiedelehdessä keksineensä, miksi eksyily kuuluu normaaliin vanhenemiseen. Taustalla on hypoteesi, että niin sanotut koordinaattisolut voivat olla eksymisen kannalta merkityksellisiä. Ne tekevät suurimman osan navigointiin liittyvästä tiedonkäsittelystä. Ne ovat erikoistuneita hermosoluja entorinaalisella aivokuorella.
”Ajattelimme, että vajaus koordinaattisolujen toiminnassa voi olla navigointiongelmien syynä”, selittää tiedotteessa tutkimusta tehnyt tutkija Matthias Stangl saksalaisesta neurodenegeratiivisten sairauksien keskuksesta DZNE:stä.

OLETTAMUKSEN testaamiseksi Stangl kollegoineen teki kokeita 41 aikuisella. Koehenkilöistä puolet oli nuoria, 19–30-vuotiaita, ja puolet vanhempia, 63–81-vuotiaita. Koe oli kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa koehenkilöt suunnistivat virtuaalitodellisuudessa samalla, kun heidän aivotoimintojaan kuvattiin. Toisessa kokeessa he liikkuivat todellisessa ympäristössä pitkin mutkittelevia polkuja, joiden varrella heidän piti aika ajoin pysähtyä ja antaa arvio siitä, kuinka kaukana ja missä suunnassa heidän lähtöpisteensä oli.

KUTEN odotettua, nuoret henkilöt selvittivät tiensä sekä virtuaalisessa että todellisessa ympäristössä vanhempia tarkemmin. Myös oletus heikentyneen suunnistustaidon ja koordinaattisolujen laiskistumisen yhteydestä piti paikkansa. ”Koordinaattisolut aktivoituivat eri lailla nuorilla aikuisilla vanhoihin verrattuna”, selittää tutkimusta valvonut professori Thomas Wolbers DZNE-tutkimuskeskuksesta.
”Erityisesti solujen aktivointikuviot olivat vanhemmilla henkilöillä ajallisesti vähemmän vakaita, mikä osoittaa että nämä aivoradat vaarantuvat vanhalla iällä. Tämä voi olla syy siihen, miksi ikäihmisillä on taipumusta navigointiongelmiin.”

TAIPUMUSTA eksyä pidetään myös yhtenä Alzheimerin taudin varhaisimpana merkkinä. Jotta nyt tehdystä havainnosta olisi iloa Alzheimerin taudin varhaisessa toteamisessa, pitäisi tutkijoiden onnistua vielä kehittämään menetelmä, jolla normaali ikääntymiseen kuuluva eksyily ja koordinaattisolujen laiskistuminen voitaisiin erottaa sairauden aiheuttamasta eksyilystä.

Kommentti: Yleensä pidetään ihmeenä, jos kadonnut lemmikki löytää takaisin kotiinsa. Lapsien eksyminen on tavallista ja siksi onkin tärkeää vanhempien opettaa alueen maamerkit ja reiti kotiin sekä lasten pyytää apua vanhemmilta. Pedofiilialueilla sekin voi olla riskitouhua, sillä sairaita voivat olla myös ei-uskovaiset.
Tutkimuksessa ei selvinnyt, miksi MIEHET "eksyvät " baariin naisia useammin. Miesten liian ahkera "eksyileminen" saattaa johtaa myös avioeroon.

Tämän ajan ihmiset ovat kadottaneet kyvyn löytää takaisin sinne, mistä ovat tulleet tai sinne, minne ovat menossa. Nyt on käytössä modernit menetelmät kuten GPS ja varmuuden tunne on vahva. Ei osata seurata aurinkoa, tähtiä, ei ymmärretä yläkulminaatiota, kouluissa puhutaan muurahaispesistä, joiden pitäisi olla etelän eli auringon puolella.Pattereiden loputtua pelien ja chattailyjen takia, jäävät tärkeät toiminnot myös pois.
Varavirtalähdettä harvalla mukana. Taskulamppua ei ole edes autossa.

Vangeille asennetaan jalkapanta seuraamisen tehokkuuden varmistamiseksi. Sitä kritisoidaan joidenkin taholta voimakkaasti. En vaan ymmärrä miksi.
Samantapainen "koirapanta" kuuluisi jokaiselle vanhukselle ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Sen pitäisi olla todella pienikokoinen, vaikkapa kaulakoristeena tai mukavasti mukana olevana kellon tapainen laite, yksilöllisine identifioimiskelpoisine signaaleineen. Onhan autoissakin rekisterikilvet. Hubble-avaruuskaukoputki lähettää signaaleja miljardien kilometrien takaa. Ihmistä ei löydetä edes kilometrin sisältä ilman koiraa.

Kun on kyse alzheimerista tai sen kaltaisesta amyloidiplakkien aiheuttamasta häiriöstä, niin olisi kaiketi aihetta tutkia sen aiheuttajaa, joka mahdollisesti voisi olla hiilihydraatti. Se tiedetään jo, että aivot toimivat parhaiten ja kirkkaimmin KETOAINEILLA, joiden esiintymistä agronomitiede pitää itsensä perkeleen keksintönä. Kerrotaanhan jopa Jeesuksen paastonneen erämaassa 40 päivää, jotta tehtävä kirkastuisi ja suuntaviivat selkenisivät. Vaikeissa epilepsioissa turvaudutaan ketoosiin vihon viimeisenä konstina. Varmaa vain on se, että hiilihydraatit sumentavat aivojen toimintaa, joka ilmenee ajallisena väsymyksenä ja jonkinlaisena nirvanana. Amyloidiplakit ovat vielä kaukana hiilihydraattihumalasta.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4889
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Elo 2018 9:12

Savon Sanomat: Sunnuntaisuomalainen 12.08.2018 08:03

Lähihoitaja paljastaa: Vanhukset likaisissa vaipoissaan ovat laiskojen hoitajien armoilla

Koko artikkeli maksumuurin takana.
Artikkelisarjan nosto kuukausien takaa.

Kommentti: Vaikka sain vain otsikon, niin se kertoo paljon: Mikään ei muutu eikä tule ilmeisesti muuttumaankaan Suomessa.
Vaikka hoitajat ja apuhenkilöstö juoksisivat kieli vyön alla, niin kaiketi henkilökuntamitoitus on pielessä. Onko henkilöstön koulutus liian pitkä ja palkka liian pieni halukkaiden saamiseksi alalle?
Vaippaikäinen äitini (89v.) saa pesun vain kerran viikossa ja on kotihoidossa. Tulehdusriski ilmeinen. Kaipa tuo estolääkityksellä hoidetaan?

On todella ahdistavaa ja surullista lukea tämänkaltaisia juttuja. Oma vanhenemisen pelko alkaa jurppia. Miten tiedoton, liikuntakyvytön vanhus voi säädellä suolistonsa toimintaa. Pikkulapsella sama juttu. Haju ja ähkiminen paljastavat , mitä on tekeillä tai jo tapahtunut. Olisiko ruokinnassa korjattavaa kun esanssikiisseleitä ja makeita mehuja annetaan, suositusten mukaisesti.
Heinäkuun hellepäivät toivat esiin uuden kriisin laitoshoidoissa: KUUMUUS, joka veityöntekijöiden jaksamisen äärirajoille ja hoidettaville ei viilennystä löytynyt.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4889
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 14 Elo 2018 13:39

Etelä-Suomen sanomat, sunnuntailiite 12.08.-18 printtiversiona em. artikkeli luettavissa:

Otsikkona : Vanhukset laiskureiden armoilla

Olen työskennellyt kunnallisessa kotihoidossa vuosia. Julkisesti me alalla olevat puhumme aina , miten kotihoidon ongelmat johtuvat resurssien puutteesta. Totuus on usein toinen. Resurssipulaakin on, mutta on paljon kiinni kotihoitotiimin tahdosta. Haluaako tiimi hoitaa vanhukset kunnolla? Vai onko porukan henki sellainen, töitä ei edes yritetä tehdä hyvin , vaan juostaan asiakkaat läpi?

Olen toiminut monessa tiimissä ja monesti nähnyt , kuinka vanhus joutuuodottamaan esimerkiksi vaippojen vaihtoa järkyttävän pitkään. Taitamattoman työnjaon ja esimiesten heikon moraalin vuoksi asiakkaiden yövaipat saatetataan vaihtaa 11-12. Vasta silloin mitataan verensokerit, pistetään insuliinit ja annetaan lääkkeet.
Vielä 1990-luvulla kukaan ei olisi hyväksynyt tällaista. Nykyisin kotihoidossa ei enää ajatella asioita vanhuksten ja hoitotyön näkökulmaasta. Mietitään vain sitä, mikä on itselle helpointa ja mikä näyttää ulospäin hyvältä eli montako tuhatta asiakaskäyntiä on tehty vuodessa.
Ei haluta ajatella , miltä tuntuu odotella litimärissä tai ulosteisissavaipoissa puoleenpäivään, kun hoitaja on käynyt viimeksi kahdeksan aikaan illalla.

Jokaisessa tiimissä on muutamia hoitajia, jotka puhuvat selän takana pahaa asiakkaista ja heidän omaisistaan. He myös lietsovat esimiehiään asiakkaita vastaan. Meidän pitäisi tehdä asiallisesti ja ystävällisesti yhteistyötä asiakkaiden ja heidän omaistensa kanssa, mutta kaikki eivät sitä käsitä.
Varsinaisen hoitotyön lisäksi kotihoitoon kuuluvat usein pieniä kotiaskareita, mutta monet yksinkertaisesti laistavat niistä. Niinpä jotkut vanhukset elävät roskakasojen , märkien vaippojen ja tiskivuorten keskellä. Töitään laiminlyövät hoitajat eivät ymmärrä, että siisteys on tärkeää ihmisen hyvinvoinnille ja kuuluu hoitotyöhön.
Pahimmillaan hoitaja vain haukkuu sotkuista asiakasta. Ikään kuin vakavasti sairas ihminen pystyisi itse siivoamaan.

Esimiehet eivät juuri seuraa työn sisältöä ja harvoin puuttuvat huonosti tehtyyn tai tekemättä jääneeseen kotihoitoon. He vain istuvat tietokoneillaan ja tarkkailevat hoitajien työhönsä käyttämää aikaa. Kannamme mukanamme mobiililaitteita, joiden kautta he voivat seurata liikkeitämme.
Jos minulla menee liikaa aikaa asiakkaan luona, esimies voi soitaa ja kysyä, mihin olen jäänyt luuraamaan. Silloin on turha selittää, että asiakkaalla on tarpeita , joita ei vartissa hoideta.
Kotihoito on muuttunut minuuttipeliksi. On muodostunut kokonainen uusi ammattaikunta kyttäämään hoitajien käyttämiä minuutteja. Laskutus kun perustuu siihen , paljonko aikaa asiakkaan luona kuluu.

Vielä on niitäkin hoitajia, jotka tekevät työnsä niin hyvin kuin pystyvät. He ovat kuitenkin katoava luonnonvara. Tilalle on tullut liian monta kyynistä pirua, joilta inhimillisyys on kadoksissa.
Valitettavasti koulun penkiltä tulleet nuoret hoitajat ottava heistä mallia. Usein vanhuksia ei kohdella kunnioittavasti - ei edes sotaveteraaneja ja lottia.Heitä pakotetaan, heille ollaan tylyjä ja heitä nöyryytetään.
Laitoshoito ei ole huono vaihtoehto. Monesti elämän viimeisissä vaiheissa se olisi parempi kuin koti.Ainakin muistisairaitten, heikkokuntoisten ja paljon vaipanvaihtoa tarvitsevien olisi turvallisempi olla laitoksessa kuin kotihoidossa.

Nimim. Lähihoitaja X

Palstalla eri alojen ammattilaiset kertovat asioita, joista ei voi puhua omalla nimellä.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa