Vanhushuollon krooninen kriisi

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3319
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 30 Tammi 2020 15:03

Det är väl inte de äldres fel, att de yngre inte vill stanna i landet eller skaffa familj? Man borde ta reda på hur ungdomarna kunde fås att stanna och skaffa barn, och sedan skrida till åtgärder i snabb takt.

Kalakukko
Viestit: 5644
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 03 Helmi 2020 8:43

Vanhusten ja muuten vajavaisten edunvalvonta täydessä katastrofissa: mielivaltaa, heitteillejättöä, välinpitämättömyyttä ja omaisten sekä valvottavan edun huomioon ottamisen laiminlyöntiä.

MOT
Edunvalvonnan pettämät

28 minma 3.2.2020toistaiseksi686 katselua
Kehitysvammaisen Jaakon omaisuutta katosi kymmenien tuhansien edestä. Sadulle testamentattu tila myytiin. Kaija sai kaksikymppiä viikossa ruokaan. Edunvalvojilla on merkittävä valta. Joskus sitä käytetään kyseenalaisesti.

LINKIT JA ARTIKKELIT
Kaija sai kaksikymppiä ruokarahaa viikossa, näkövammaisen Jaakon kauhakuormaaja ja moottoripyörät annettiin pois ilman lupaa – MOT selvitti edunvalvojien vallankäyttöä
OHJELMAN TIEDOT
Kuva16:9HD

TV-lähetyksen ääniraidatsuomi stereo

Tekstitysohjelmatekstitys (suomi)

Katsottavissa ulkomailla

LÄHETYKSET
ma 3.2.2020 20.00 Yle TV1
ma 3.2.2020 20.00 TV Finland
ti 4.2.2020 5.55 Yle TV1
ti 4.2.2020 8.00 TV Finland
ke 5.2.2020 16.10 Yle TV1

Kommentti: Muistutus heille, joiden omaisia on edunvalvonnan piirissä. Onko kaikki kohdallaan?
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5644
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 09 Helmi 2020 15:34

HS: Päivän lehti 9.2.2020 | Lukijan mielipide

Vanhustenhoito Suomessa kyntää syvällä
Suomi käyttää vanhuspalveluihin muita Pohjoismaita vähemmän rahaa.

TEIJA SUTISEN analyysi Esperi Caren toiminnan muutoksista (HS Talous 6.2.) innoittaa kysymään, halutaanko väestömme ikääntyminen unohtaa kansantalouttamme liikaa ravistelevana. Näin on, jos sen kustannusvaikutusta ei hyväksytä eikä vanhuspalvelujen saatavuutta tai laatua turvata.

PALVELUJEN lisätarve ei poistu pelkillä palvelurakenneuudistuksilla tai voimavara-ajattelulla. Ikääntyneiden ihmisten toimintakyky on toki parantunut viime vuosikymmeninä, mutta hyvin iäkkäiden kohdalla rajallisesti. Jokseenkin keinotekoista on, että vanhuspalveluja mitoitetaan suhteessa 75 vuotta täyttäneitten määrään, vaikka palveluja käyttävät enimmäkseen yli 85-vuotiaat. Vanhusten määrän ohella muun muassa muistihoitotyön, saattohoidon ja kuolemien hoitaminen lisääntyy. Silti Suomi käyttää vanhuspalveluihin muita Pohjoismaita vähemmän rahaa.

Vuoden takaisen hoivakriisin syiksi nimettiin puutteellinen valvonta, kuntien äärimmilleen venyttämä kilpailutus ja hoivajättien aluevaltaus. Kun kunnat kilpailuttivat viimeiseen euroon asti sivuuttaen laadun, tie voittoa tavoitteleville hoivajäteille avautui. Kunnat unohtivat joko tahallisesti tai tahattomasti palvelujen järjestämisvastuunsa keskittyen vain rahoitusvastuunsa minimoimiseen.

JUURISYYNÄ lienee kuitenkin kuntien valtionosuuksien leikkaus, joka suisti monet, erityisesti vanhusvoittoiset kunnat talousahdinkoon. Kunnan asukkaiden ikärakenne ei ole kunnan käsissä, mutta arvopohja on: on kunnia-asia hoitaa vanhukset hyvin. Mutta myös valtiovallan on huolehdittava omasta osuudestaan tekemällä viisaita valintoja yksipuolistetun palvelurakenneajattelun sijaan.

Hoivakriisin ytimeen nousseiden laatuvajeiden ratkaisuun esitetyillä henkilöstömitoituksen desimaaleilla on vaikutusta, mutta laatu ei rakennu yksin niiden varaan. Siihen tarvitaan riittävä henkilöstömäärä mutta myös rahoitusta, syvällistä johtamisen ja ammattityön sisällön, osaamisen, asenneilmaston ja työmoraalin sekä laadun omavalvonnan kehittämistä. Näiden tekijöiden on lisäksi oltava samanaikaisesti kunnossa. Myös virallista ohjaus- ja valvontajärjestelmää pitää arvioida ja kehittää toimivaksi.

JOS vanhustyöhön halutaan toimijoita ja työntekijöitä, sen arvostuksen pitäisi muuttua. Nyt hoivatoimijat ja hoivatyöntekijät ovat yleisen kielteisen arvostelun, syyttelyn ja jopa pilkan kohteena.
Kaikilla on peiliin katsomisen paikka – niin yksilö- kuin yhteisötasollakin. Ylivaltaan tai ylimielisyyteen ei ole varaa. Syyttävä sormi heilahtaa kovin herkästi, ja vaatimukset kasvavat todellisten ratkaisuehdotusten jäädessä niukoiksi.
Tästä kielteisyyden ilmapiiristä kärsivät juuri ne, joiden elämänlaatu edellyttää toisten antamaa huolenpitoa, hoivaa ja hoitoa. Mikään ismi tai eduskuntakaan ei tätä muuksi muuta.

Riitta Räsänen, yhteiskuntatieteiden tohtori, gerontologi, Jyväskylä
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5644
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 11 Helmi 2020 5:48

HS: Päivän lehti 11.2.2020 | Lukijan mielipide

Suomi on kova vanhuksia kohtaan
Kiitollisuutta tältä maailmalta on turha odottaa.

PANKIT pelaavat meidän rahoillamme, mutta meitä kohdellaan kuin kerjäläisiä noutaessamme omia rahojamme. Kaikki pankit eivät edes anna niitä meille. Suomi on kova yhteiskunta vanhuksiaan kohtaan. Emme älynneet kuolla, kun saimme työmme tehtyä. Päättäjille paras vanhus on kuollut vanhus. Hän ei kuluta yhteiskunnan varoja.

Suomessa olemme täysin pankkien ja sähköyhtiöiden armoilla. Pitäisi saada laki turvaksemme, mutta päättäjät tuntuvat olevan täysin avuttomia toimimaan. Ehkä heitä koko asia ei edes kiinnosta. Kiitollisuutta tältä maailmalta on turha odottaa. Sen olen saanut huomata lähiympäristössäni.

Anja Vitakari, Kouvola

Kommentti: Harva päättäjä on itse avuttoman vanhuksen asemassa. Jopa puberteettiministerit tarvitsevat legioonan avustajia ja avustajien avustajia, jotta osaavat olla tekemättä päätöksiä. Pienen ihmisen kurittaminen tuntuu olevan helpoin tapa, kuten sähköautopakko ja taloyhtiöille sälytetty vaatimus latauspaikkojen rakentamisesta. Turpeen poltto on taas sieltä vaikeimmin ratkaistavien ongelmien kasassa. Tavallaan työllistämisen ajatus lankeaa runsaille avustajille, vaalipudokkaille. Toisaalta jääväthän "putoamisrahat" maksamatta kansan pudottamilta edustajilta.
Toisessa mielipidekirjoituksessa eräs vanhus (85 v) manaa yhteiskunnan vaatimuksia tietokoneen käyttöä sähköisten lomakkeiden täytössä. Vaikeuksia on hieman nuoremmillakin ja apua ei saa.
Hyvän asiakaspalvelun olevan historiaa, toteaa eräs kirjoittaja. Miksihän on näin? Onko nuorison kasvatuksessa jokin mennyt vikaan?
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5644
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 14 Helmi 2020 9:37

Päivän lehti 14.2.2020 | Lukijan mielipide

Mitä tehdä karanneelle vanhukselle?

SEISOIN Helsingissä metrolaiturilla odottamassa metron saapumista. Ohitseni käveli aamutossuissaan iäkäs rouva, jolla oli yllään lyhyt toppatakki ja päässään karvatupsupipo. Hän piteli toisella kädellään ylhäällä liian suuria, vaaleanpunaisia sairaalahousuja. Housujen toisessa lahkeessa roikkui märkä vaippa. En ehtinyt tehdä mitään, kun hän jo vilahti hissiin ja hissin ovi meni kiinni.

Tämä oli toinen kerta, kun näin apua tarvitsevan ikäihmisen. Edellinen kerta sattui Helsingin rautatieasemalla, kun eräs muistisairas mies tuli juttelemaan. Hänen outojen puheidensa vuoksi ymmärsin soittaa poliisille. Kun poliisi saapui, kävi ilmi, että mies oli ilmoitettu kadonneeksi useita tunteja sitten.

Voisiko joku viranomainen kertoa, mitä tavallinen kansalainen voi tehdä, jos näkee nopeasti eteenpäin liikkuvan, sopimattomasti pukeutuneen ikäihmisen yleisellä paikalla?

Tarja Vänskä, Helsinki

Kommentti: Ensinnäkin sairaalavaatetus on saatava seuraamaan muotia, jotta potilaat eivät tuntisi itseään syrjityksi. Ehdotan Sami Sykön tai Lenita Airiston ottavan tehtävän haltuun, jotta sairaalavaatetukselle saadaan uudet trendikkäät normit, niinku!
Sairaaloiden "pink panther-asut" ovat ehkä pesuteknisesti hyviä, mutta "uniformuina" epäasiallisia. Toisaalta ne tekevät potilaista tasa-arvoisia kuten armeijan vaatetus, joka lienee nykyhallituksen höpinöistä vaikuttavampia. Onneksi sentään sana potilas on vielä sukupuolineutraali.

Vaippojen liimauksiin kiinnitettävä entistä suurempi huomio. Ehkä firmojen logot sopisivat vaippojen ulkopuolelle, jos sattuvat irtoilemaan vaikkapa tuolla metroasemilla. Mainos se on mainos, vaikka olisikin tuhrautunut kuitutulosteeseen. Hajuvesiteollisuudellakin on tehtävänsä. Kemianteollisuuden vahvimmat myrkyt poistavat/eliminoivat hajun kuin hajun muuttamalla ne enkelten tuoksuiksi. Bentseeniä on syytä välttää sen karsinogeenistä haittaa arvioiden.

Tarkkaavaisten kansalaisten kannattaa huomioida myös nuorison pukeutuminen ja koristelu. Runsaat niitit, hakaneulat, roikkuvat ketjut, omituiset "tuonelan esikartanoon" viittaavat vaatekappaleet ovat MUOTIA ja protestia vanhempia ja koulumyönteisyyttä vastaan, niinku. Eriväriset hiukset, irokeesikampaukset tai hiuksettomuus eivät kerro esim. syöpähoidoista, vaan ovat vallitsevaa muotia. On siis oikein ja luvallista pukeutua mitä hassuimpiin vaatekappaleisiin, jotta viesti aiheuttaisi säälin tunteita kanssaihmisissä. Vähän samaan tapaan kuin takkuinen, kapinen kissa tai koira. Viesti: kaipaan hoivaa ja huolenpitoa sekä fyrkkaa bilettämiseen& hörhöilyyn.

Tokihan kurjiin asuihin pukeutuneet nuoret voivat olla mielenterveyspotilaita siinä missä vanhuksetkin. Kuitenkin leimallisesti vaaleanpunaisiin "pink panther-asuihin" pukeutuneet vanhukset ovat mitä ilmeisimmin karkumatkalla tai ehkäpä etsimässä kadonnutta kotiaan, tai vain hakemassa omaa hyttiään sairaalasta, joka ei varmasti sijaitse metrotunnelissa.

Olkaapa inhimillisiä niin nuoria tai vanhuksia kohtaan ja kunnioittakaa heidän tavoitettaan olla trendikkäitä yksilöitä. Valkoiset tennissukat eivät ole vieläkään saaneet siunausta johtavalta asiantuntijalta.
Kurja ulkonäkö ei aina kerro mielen häiriöistä, vaikka voikin olla sellaiseen ajatukseen johtava viite.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa