D-vitamiini

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4953
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 18 Marras 2018 18:08

Reijo Laatikainen, Duodecim ja valtamedia kirjoittavat negatiivisesti VITAL-tutkimuksesta, jossa koehenkilöille annettiin 1 g/vrk E-EPAn ja E-DHAn yhdistelmää (Omacor) plus 50 µg D-vitamiinia, eikä saatu toivottua (koko aineistossa, n=26 000) tilastollisesti merkitsevää tulosta sydäntautien ja syövän primaariehkäisyssä. Sydäntapahtumat (stroke, myocardial infarction, and CV-related death) vähenivät kalaöljyllä (lumehoitoon verrattuna) 8 %, mutta se ei saavuttanut tilastollista merkitsevyyttä. Sekundaaripreventiossa ennalta määritellyissä päätetapahtumissa sydäninfarktit vähenivät 28 %.

Henkilöillä, jotka söivät kalaruokaa keskimäärin vain 1,5 kertaa viikossa, sydänkuolemat vähenivät 19 % ja sydäninfarktit 40 %. Myös afrikkalaista perua olevilla amerikkalaisilla kalaöljyn edut olivat muita suuremmat.

D-vitamiini, vaikka vain pienenä 50 µg:n päiväanoksena, antoi "signaalin", jonka mukaan se saattoi vähentää syöpäkuolemia. "D-vitamiini voi vaikuttaa kasvaimen biologiaan ja vähentää sen invasiivisuutta tai metastasointia", kirjoittaa professori JoAnn E. Manson.

Nämähän olivat erinomaisia tuloksia, mutta Laatikainen ja valtamedia (Duodecimin uutistoimitus, HS, Il, Ilta-Sanomat ym.) eivät sitä kerro. Ne eivät ole hiiskahtaneet saakaan REDUCE-IT-tutkimuksesta, joka on ollut heille/niille ilmeisesti shokki.

VITAL Results for Vitamin D and Omega-3s
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4953
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Tammi 2019 12:59

Meta-analyysi: D-vitamiini parantaa terveiden sokeri- ja insuliinitasapainoa

Amerikkalaisten ja kiinalaisten tutkijoiden yhdessä julkaisema uusi meta-analyysi käsitti 47 kliinistä kaksoissokkotutkimusta, joihin oli osallistunut 44 161 tervettä aikuista, ei-diabeetikkoa. He olivat nauttineet keskimäärin 4 kuukautta D-vitamiinilisiä, keskimäärin päivittäin 100 mikrogrammaa (µg).

Seerumin D-vitamiinin pitoisuus oli alussa 13,6–61,2 nmol/l (keskimäärin 41,16 nmol/l), ja se suureni keskimäärin tasolle 82,22 nmol/l. Samalla paastoverensokerin pitoisuus väheni 1,11 mmol/l, paastoinsuliini 1,47 mlU/l, HOMA-IR (insuliiniresistenssi) 0,32. Beetasoluindeksi ei muuttunut merkitsevästi eikä D-vitamiini näyttänyt liittyvän T2DM:n riskiin, mutta D-vitamiinilisä paransi sokeri- ja insuliinitasapainoa ei-diabeettisilla aikuisilla, päättelivät tutkijat. Koko artikkelin voi lukea maksutta alla olevasta linkistä.

Tang H, Li D, Li Y, Zhang X, Song Y, Li X. Effects of Vitamin D Supplementation on Glucose and Insulin Homeostasis and Incident Diabetes among Nondiabetic Adults: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. International Journal of Endocrinology. 2018 Dec 3;2018:7908764. doi: 10.1155/2018/7908764. eCollection 2018. Free Full Text
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4953
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Tammi 2019 12:58

Ruotsin korkein hallinto-oikeus kumosi elintarvikeviraston antaman vahvan D-vitamiinivalmisteen myyntikiellon

Elintarvikelaitos oli väärässä antaessaan laittoman myyntikiellon! Vastaavasti Suomessa Evira on kieltänyt joidenkin ravintolisien myynnin, ja joutunut sitten peruuttamaan päätöksensä, koska se oli laiton. Noissa virastoissa toimii yli-innokkaita ravitsemus- ja elintarviketieteilijöitä.

Dom från Högsta förvaltningsdomstolen om kosttillskott

Oikeuden päätös on herättänyt kansainvälistä huomiota:

Supreme Court overrules Swedens´s National Food Agency in Vitamin D sales ban
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa