Syöpätaudit

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4899
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Elo 2018 17:41

Taas uusi tutkimus: Berberiini estää melanoomasolujen kasvua ja leviämistä

Berberiini estää kaikkien tähän mennessä tutkittujen syöpäsolulinjojen kasvua ja migraatiota (siirtymistä muualle elimistöön). Uusi taiwanilaisten ja thaimaalaisten tutkijoiden raportti kertoo, että se pätee myös melanoomasoluihin. Tutkijat esittävät biokemiallisia mekanismeja, jotka selittävät kuinka berberiini hillitsee tätä ihosyöpää. He pitävät berberiiiniä potentiaalisena hoitokeinona melanoomassa.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on jo osoitettu, että berberiini tappaa melanoomasoluja biokemiallisilla mekanismeilla (Anticancer Drugs. 2011, Song ym. 2015, Bin Lu ym. 2017) ja estää melanooman metastasointia (Biochemical Pharmacology 2012). Berberiiini tehostaa solusalpaaja doksirubisiinin vaikutusta melanooman hoidossa (Mital ym. 2013). Tutkimukset siis puoltavat berberiinin käyttöä melanooman tukihoitona.

Tieto on tärkeä, sillä melanooma lähettää helposti etäpesäkkeitä, päin vastoin kuin muut ihosyövät. Melanooma on viime vuosina yleistynyt, ehkä siksi, että suomalaisetkin matkustavat entistä enemmän etelän maihin, joissa he altistuvat auringonvalolle. Ehkä juuri siksi melanoomaa esiintyy myös verrattain nuorilla potilailla.

Liu JF, Lai KC, Peng SF, et al. Berberine Inhibits Human Melanoma A375.S2 Cell Migration and Invasion via Affecting the FAK, uPA, and NF-κB Signaling Pathways and Inhibits PLX4032 Resistant A375.S2 Cell Migration In Vitro. Molecules. 2018 Aug 13;23(8). pii: E2019. doi: 10.3390/molecules23082019. Free Full Text pdf

Berberiini ja syöpätaudit
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4899
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 19 Elo 2018 16:14

Illinoisin yliopisto: Näin kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat estää syöpää

Tutkijat ovat löytäneet uuden selityksen sille, että omega-3:t voivat tappaa syöpäsoluja ja estää niiden kasvua ja leviämistä (tämä asiahan on ollut tiedossa jo ainakin 30 vuotta). Uusi havainto on, että omega-3:sta syntyy elimistön aineenvaihdunnassa endokannabinoidiepoksideja, jotka ovat antikarsinogeenisia – ilman psykotrooppisia vaikutuksia. Lue lisää alla olevasta linkistä

Products of omega-3 fatty acid metabolism may have anticancer effects, study shows

Kanadalaiset tutkijat (University of Guelph in Ontario, Canada) osoittavat, että kalaöljy omega-3-rasvahapot estävät rintasyöpäsolujen kasvua kahdeksan kertaa tehokkaammin kuin kasvin siemenöljyn omega-3-rasvahapot. On siinä rypsiöljyn hehkuttajille ihmettelemistä!

Fish-derived omega-3 best for preventing breast cancer. Medical News Today
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4899
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Elo 2018 16:51

Berberiini ja maha-suolikavanan syöpätaudit

Italialaiset ja iranilaiset farmakologit julkaisivat uuden kirjallisuuskatsauksen berberiinistä maha- ja suolistosyövissä. Ne kuuluvat yleisimpiin väestön syöpäsairauksiin, ja kuolleisuus niihin on edelleen suurta huolimatta parantuneesta diagnostiikasta ja käyvästä hoidosta. Oma äitikin kuoli paksusuolen syöpään, vaikka hän sai parhaan mahdollisen silloin tunnetun hoidon. Valitettavasri en tuntenut vielä silloin berberiiniä.

Berberiini on terveille soluille myrkytön aine, joka hillitsee monien (itse asiassa kaikkien tähän mennessä tutkittujen) syöpäsolulinjojen kasvua ja leviämistä (metastasointia). Kirjoittajat mainitsevat nimeltä seuraavat syövät, joissa berberiinistä voi olla apua: melanooma, okasolusyöpä (epidermoidi karsinooma), maksasyöpä (hepatooma), suusyöpä, aivokasvain (glioblastooma), eturauhassyöpä (prostatakarsinooma) ja mahan alueen syöpä.

Berberiini on vaimentanut useissa prekliinisissä tutkimuksissa maha- ja suolistosyöpiä, toteavat tutkijat. He luettelevat suuren joukon berberiinin biokemiallisia vaikutusmekanismeja (jos ne kiinnostavat, klikkaa linkkiin). Niitä luetellaan myös runsaasti viime vuonna julkaistussa kiinalaistutkimuksessa, jossa syöpätutkijat osoittivat berberiinin estävän paksusuolisolujen kasvua ja invaasiota muualle elimistöön.

Tunnen entuudestaan Bolognan yliopistoklinikan tutkijan Arrigo F.G. Ciceron, joka on lääkäri, kliininen farmakologi ja lipidologi (rasvatutkija). Hän on julkaissut berberiinistä kuusi tieteellistä tutkimusta. Vuonna 2012 hän julkaisi yhdessä tri Elisa Tartagnin kanssa kirjallisuuskatsauksen sairaalalääkäreiden ammattilehdessä berberiinin käytöstä diabeteksen hoidossa. Vuonna 2009 hän julkaisi yhdessä turkkilaisen Sibel Ertekin kanssa katsauksen berberiinin vaikutuksista aineenvaihdunta-, sydän- ja verisuonitaudeissa. Juuri vuonna 2009 lanseerasin berberiinin Suomeen kollegani ja ystäväni Timo Kuuselan vinkistä (suurkiitos Timo!).

Muuten, nyt julkaistun artikkelin ensimmäisellä kirjoittajalla on mielenkiintoinen sukunimi.

Hesari A, Ghasemi F, Cicero AFG, Mohajeri M, Rezaei O, Hayat SMG, Sahebkar A. Berberine: A potential adjunct for the treatment of gastrointestinal cancers? Journal of Cellular Biochemistry. 2018 Aug 20. doi: 10.1002/jcb.27392.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4899
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Syys 2018 12:45

Monet ravintolisät ehkäisevät syöpätauteja ja estävät syöpäsolujen kasvua ja leviämistä muualle elimistöön, osoittaa uusi kirjallisuuskatsaus. Sen mukaan ravintolisien vaikutus perustuu mm. Toll-like -reseptorien (TLR4) aktivaation estoon. Nämä reseptorit edistävät aktiivisina tulehdusta ja syöpäsolujen kasvua (seerumin TLR4 voi olla tuumorin metastaasin ja taudin ennusteen biomarkkeri, joka heikentää potilaan immuunivastetta), joten niitä tulee hillitä, ja berberiini ym. ravintolisät tekevät juuri niin.

Berberiini edistää myös suoliston hyvän bakteeriflooran tuotantoa, mikä myös estää ja jarruttaa mm. paksusuolisyöpää (Wang ym 2018). Artikkelin voi lukea kokonaan maksutta alla olevasta linkistä. Katso myös hyvät histologiset kuvat hiirten suolista.

Wang H, Guan L, Li J, Lai M, Wen X. The Effects of Berberine on the Gut Microbiota in Apc min/+ Mice Fed with a High Fat Diet. Molecules. 2018 Sep 8;23(9). pii: E2298. doi: 10.3390/molecules23092298. Open access
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4899
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Loka 2018 13:34

Yle TV Spotlight-ohjelma käsitteli 7.10. 2018 syöpäpotilaiden käyttämiä täydentäviä hoitoja otsikolla "Toivoa tarjolla".

Ohjelma (28min) katsotavissa Yle Areenassa.

Suomen Terveyskauppiaiden liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö on lähettänyt ohjelman johdosta terveyskaupoille kommentteja:

"Lain mukaan elintarvikkeita, kuten ravintolisiä ei saa markkinoida sairauksien, kuten esimerkiksi syöpäsairauksien hoitoon. Vapaassa myynnissä ei ole myöskään lääkelainalaisia kasvirohdosvalmisteita, joilla olisi syöpäsairauksiin liittyviä indikaatioita. Syöpätautien täydentävää ravitsemushoitoa tutkitaan runsaasti.

"Tutkimusten mukaan syöpäpotilaat käyttävät yleensä täydentäviä hoitoja lääketieteellisen hoidon ohella esimerkiksi syövän oireiden hoitoon, syöpälääkityksen tai sädehoidon haittavaikutusten lieventämiseen, yleisvoinnin ja elämänlaadun kohentamiseen tai immuniteetin parantamiseen. (Lähde: Syövän vaihtoehtohoidot. Veera Salminen.)

Syöpäpotilaat käyttävät melko yleisesti täydentäviä hoitoja Suomessa

"Tutkimusten mukaan syöpäpotilaiden täydentävien hoitojen käyttö on varsin yleistä myös Suomessa. 1980-luvulla syöpäpotilaista 55 % naispotilaista ja 30 % miespotilaista käytti täydentäviä hoitoja. 1990-luvulla potilaskyselyn mukaan 30 % rintasyöpä- ja 28 % eturauhassyöpäpotilaista olivat käyttäneet jotain täydentävää hoitoa. Täydentävien hoitojen hyötyyn syöpäsairauksien hoidoista uskoi puolet potilaista, vaikka he eivät ajatelleetkaan näiden hoitojen parantavan itse syöpää. Vain joka neljäs kertoi lääkärille käyttävänsä täydentäviä hoitoja. Leukemiaa sairastavien lasten perheissä käytettiin selvästi enemmän kaikkia täydentävien hoitojen tuotteita (mm. vitamiineja, hivenaineita ja muita tuotteita kuten hainrusto- ja helokkivalmisteita). Mikään tutkimusperhe ei luopunut tavanomaisesta syöpähoidosta käyttäessään täydentäviä hoitoja. Syöpälääkäreistä yli puolet hyväksyi näitä hoitoja käytettävän terminaalivaiheen potilaille, jos potilaat niitä toivoivat. (Vuolanto, P., Sorsa, M., Aarva, P., & Helin, K. (2018). Katsaus suomalaiseen CAM-tutkimukseen. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 55(3). https://doi.org/10.23990/sa.74424)."

terveisin
Mika Rönkkö
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto

Laitan vielä tähän oman käsitykseni syöpätautien ravitsemushoidon nykytilasta
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4899
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Loka 2018 22:33

Amerikassa tutkitaan ravintolisiä haimasyövässä

Amerikkalainen City of Hope Medical Center tutkii parhaillaan usean ravintolisän samanlaikaisen käytön vaikutusta haimasyöpäpotilailla, joita ei voida leikata. Tutkimusta avustaa Yhdysvaltain National Cancer Institute (NCI).

Ravintolisät, kurkumiini, C-, D-, K1-, K2- ja B6-vitaminit, seleeni, vihreän teen epigallocatekiinigallaatti, L-carnitiini, valkosipuliuute, soijan genisteiini, sinkkikelaatti, tokoferolit (E-vitamiinit) ja D-limoneeni) voivat blokata yhdessä (samanaikaisesti) eri kohteita syöpäsoluissa ja hidastaa syövän kasvua, todetaan tutkimussuunnitelmassa.

Aikamoista tekstiä verrattuna Suomen valtamedian kirjoitteluun ja suomalaisten lääkäreiden luuloihin ravintolisistä. Hehän kieltävät yleensä syöpäpotilailta kaikkien ravintolisien käytön. Tietämättömyys ja tyhmyys kukoistavat Suomen sairaanhoidossa.

Tutkimussuunnitelman voi lukea vapaasti alla olevasta linkistä.

Gemcitabine Hydrochloride, Paclitaxel Albumin-Stabilized Nanoparticle Formulation, Metformin Hydrochloride, and a Standardized Dietary Supplement in Treating Patients With Pancreatic Cancer That Cannot be Removed by Surgery
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4899
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 25 Loka 2018 22:38

Eturauhassyövän ennuste ja D- ja K-vitamiinit

Uusi meta-analyysi (koontitutkimus) osoittaa, että mitä suurempi eturaussyöpää sairastavan potilaan seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on, sitä parempi on hänen ennusteensa. Koontitutkimuksessa analysoitiin seitsemän erillistutkimusta, joihin oli osallistunut 7808 potilasta. Heidän S-D-25-pitoisuutensa oli mitattu ja tuloksia verrattiin potilaiden ennusteisiin ja elossaoloaikoihin.

Tulokset osoittivat, että mitä suurempi S-D-25-pitoisuus oli, sitä parempi oli taudin ennuste ja sitä pienempi oli potilaan kuoleman riski. Jokainen 20 nmolin/l lisäys S-D-25:ssa vähensi kuoleman riskiä yhdeksän prosenttia.

Suuri S-D-25-pitoisuus (yli 100 nmol/l) liittyy eturauhassyöpää sairastavien miesten parempaan ennusteeseen ja pienentyneeseen kuolleisuuteen, päättelivät urologit.

Song Z, Yao Q, Zhuo Z, Ma Z, Chen G. Circulating vitamin D level and mortality in prostate cancer patients: a dose-response meta-analysis. Review. Endocrine Connections 2018 Oct 1. pii: /journals/ec/aop/ec-18-0283.xml. doi: 10.1530/EC-18-0283.

Kommentti

Suomessa THL ja ravitsemuseliitti pitävät yllä harhakuvitelmaa, että 50 nmol/l riittää kaikille, niin terveille kuin kroonisesti sairaille. Älä usko heitä, sillä pätevät tieteelliset tutkimukset puhuvat aivan muuta. Sairaan henkilön tulee nauttia D-vitamiinia niin paljon, että S-D-25 nousee yli 100 nmolin/l, mieluiten 125-150 nmoliin/l. Ylikin saa toki mennä, sillä toksisuuden raja on niinkin kaukana kuin 375 nmolissa/l.

Eturauhassyöpäpotliaden kannattaa ottaa lisäksi K2-vitamiinia (MK7) vähintään 100, mieluiten 300 mikrogrammaa (µg) päivässä. K2-vitamiininkin on todettu ehkäisevän eturauhassyöpää (Nimptsch ym. 2008) ja parantavan sen ennustetta (Daisari ym. 2018), olipa tauti hormoneista riippuva tai riippumaton (Samykutty ym. 2014). K2-, C- ja D-vitamiinit toimivat yhteis- ja vuorovaikutuksessa, joten kannattaa valita sellainen valmiste, joka sisältää kaikkia kolmea vitamiinia.

Kirjallisuusviitteet tässä linkissä.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4899
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Loka 2018 19:15

Berberiini estää haimasyöpää

Haimasyöpä on kaikkein huonoennusteisimpia syöpätauteja, eikä siihen ole vielä keksitty tepsivää hoitoa. Nyt kansainvälinen tutkijaryhmä (kirjoittaa uudessa artikkelissaan, että berberiini voi auttaa haimasyövässä. Klikkaa kohtaan show more, niin näet keitä tutkijat ovat ja mitä tutkimuslaitoksia he edustavat eri maissa. Berberiini näyttää olevan tutkijoiden suuren kiinnostuksen kohde.

Abrams SL, Follo MY, Steelman LS, et al. Abilities of berberine and chemically modified berberines to inhibit proliferation of pancreatic cancer cells. Advances in Biological Regululation. 2018 Oct 17. pii: S2212-4926(18)30149-0. doi:
10.1016/j.jbior.2018.10.003.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4899
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Marras 2018 14:56

Berberiini estää maha- ja eturauhassyöpiä

Keskuskelin sattumoisin äsken sairaalan farmaseutin kanssa, joka totesi itsevarmasti ykskantaan, ettei syöpäpotilas saa käyttää mitään ravintolisiä. Kysäisin, eikö edes berberiiniä? Mikä se on? hän hämmästeli ja pyysi lähettämään hänelle muutaman tutkimuksen, jos sellaisia ylipäätään on olemassa, mitä hän kovasti epäili. Vastasin, että berberiinistä on PubMeb-tietokannassa tällä hetkellä 5070 dokumenttia ja berberiinistä ja syövästä 813 kappaletta. Menipä tyttö hiljaiseksi. No, tässä on yksi, joka osoittaa kuinka berberiini estää mahasyöpää (joka on yksi pahimmista).

Yksi vaikutustapa on AMPK:n aktivointi ja HNF4α:n esto (antagonisointi). Vaikutusmekanismeista kiinnostuneet voivat lukea koko artikkelin maksutta alla olevasta linkistä.

Hu Q, Li L, Zou X, Xu L, Yi P. Berberine Attenuated Proliferation, Invasion and Migration by Targeting the AMPK/HNF4α/WNT5A Pathway in Gastric Carcinoma. Frontiers in Pharmacology. 2018 Oct 19;9:1150. doi: 10.3389/fphar.2018.01150. eCollection 2018.

Löysin juuri vuonna 2006 julkaistun hienon amerikkalaisen tutkimuksen, jossa osoitettiin, kuinka berberiini estää sekä androgeenisensitiivisen että -resisrentin eturauhassyövän kasvua ja leviämistä. Berberiini aiheuttaa syöpäsolujen apoptoosin eli "itsemurhan". Tämäkin tutkimus näyttää jääneen lääkäreiltä, farmaseuteilta ja muilta terveydenhuollon ammattilaisilta "katveeseen".

Mantena SK, Sharma SD, Katiyar SK. Berberine, a natural product, induces G1-phase cell cycle arrest and caspase-3-dependent apoptosis in human prostate carcinoma cells. Molecular Cancer Therapy 2006;5(2). Free Full Text pdf

Li ym. kuvasivat viime vuonna syöpälääkäreiden ammattilehdessä millä biokemiallisilla mekanismeilla berberiini estää eturauhassyöpää.

Li X, Zhang A, Sun H, Liu Z, Zhang T, Qiu S, Liu L, Wang X. Metabolic characterization and pathway analysis of berberine protects against prostate cancer. Oncotarget. 2017 Apr 28;8(39):65022-65041. doi: 10.18632/oncotarget.17531. eCollection 2017 Sep 12. Free Full Text

Ja tässä uusin, tänä vuonna julkaistu erinomainen artikkeli samasta aiheesta.

Abrams DI. An Integrative Approach to Prostate Cancer. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2018 Sep/Oct;24(9-10):872-880. doi: 10.1089/acm.2018.0169. Free Full Text
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa