STATIINIT KANSANTERVEYSPÄIVÄNÄ 23.11.2012

DI Leino Utriainen on kärsinyt jopa hengenvaarallisesti turhasta kolesterolilääkityksestä. Hän tutkii ja kertoo statiinilääkityksen hyödyistä ja haitoista arkielämässä.

Valvoja: Leino Utriainen

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 604
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

STATIINIT KANSANTERVEYSPÄIVÄNÄ 23.11.2012

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 15 Heinä 2013 20:32

MISSÄ MENNÄÄN?
Oletin, että dyslipidemian (kolesterolisasioiden) Käypä Hoito-ryhmän puheenjohtaja Matti J Tikkanen kertoo, miten 1990-luvun puolivälissä sepelvaltimotautien ehkäisyn perustukseksi valittu statiinihoito on tuottanut todellisia tuloksia tautirekisterien perusteella. Statiinien ostamiseen on käytetty rahaa jo yli miljardi euroa ja potilaskäyttövuosia on noin 7 miljoonaa. Suomessa on myös hyvät tautirekisterit. Tietomassaa on riittävästi.

MIHIN PITÄISI PANOSTAA?
Oletin myös, että Käypä Hoito-ryhmän puheenjohtaja kertoo myös uusista tuulista, koska Käypä Hoito-suosituksen uudistus on loppusuoralla.

PETTYMYS
Matti J Tikkasen esitys ei vastannut ollenkaan otsikkoa. Hän keskittyikin ärtyneenä kertomaan henkilökohtaisia mielipiteitä ajasta jälkeen MOT-ohjelman KOLLESTEROLIPOMMI 25.10.2010.

Alla olevan linkin takana on kommenttejani Matti J Tikkasen esityksen pohjalta.

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... MzhkMDA3Mg
Leino Utriainen
maallikko lääketieteessä

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 604
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

EI MITÄÄN JÄRKEÄ

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 19 Heinä 2013 10:55

POHDINTAA JÄRJETTÖMYYDESTÄ

Käypä Hoito-ryhmän puheenjohtaja Matti J Tikkanen kertoi esitelmässään 23.11.2012: Kohonnut kolesteroli ei ole myöhemmällä iällä sepelvaltimotautien riskitekijä. STATEAM-tutkimus puolestaan kertoo: ”Aikavälillä 2000−2008 statiinihodon aloitukset lisääntyivät kuitenkin eniten 80 vuotta täyttäneillä pienen riskin naisilla ja samanikäisillä miehillä.”

STATEAM-tutkimuksen loppuraportti kertoo myös: ”Statiinihoidon aloitus siirtyi selvästi terveempään väestöön 2000-luvulla”

Statiinien käyttö 2000-luvulla on lisääntynyt täysin väärään suuntaan eli pienemmän riskin potilaille ja vanhoille ihmisille, joiden ”kohonnut” kolesterolitaso ei ole riskitekijä, mutta statiinin aiheuttamat haittavaikutukset merkittävästi kohtalokkaampia kuin nuoremmilla. Tämä tarkoittaa, että hoidollinen hyöty/haitta-suhde huononee rajusti koko ajan. Luonnollisesti tämä merkitsee myös, että kustannusvaikuttavuus kehittyy väärään suuntaan.

Potilaan inhimillisestä näkökulmasta pahinta on, että statiinien aiheuttamat haittavaikutukset leviävät yhä enemmän perusterveisiin ihmisiin. STATEAM tutkimuksessa haittavaikutukset ohitettiin olan kohautuksella, vaikka haittojen vaikuttavuus on julkisissa keskusteluissa ja potilaiden kokemuksissa sekä statiinilääkitysten lopetuksissa saanut yhä suuremman roolin.

Jutun pitkä versio on linkin takana

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... E4MDJjNDE5
Leino Utriainen

maallikko lääketieteessä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: STATIINIT KANSANTERVEYSPÄIVÄNÄ 23.11.2012

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 19 Heinä 2013 12:46

Hyvä Leino, erinomainen pointti. Se pitäisi vain saada laajemmin tietoon, muun muassa terveystoimittajille. Esim. tänään HS:n pääkirjoitus käsittelee muistisairauksia. Tekstissä kehotetaan mm. "pitämään huolta kolesterolista", ikään kuin sen alentaminen ehkäisisi muistisairauksia. Tosiasiassa statiinit heikentävät etenkin ikääntyvien muistia.

Norjassa Haukelandin yliopistoklinikan sydänlääkärit kiinnittävät mediassa huomiota siihen, että terveet iäkkäät norjalaiset syövät turhaan statiineja enemmän kuin koskaan. Kardiologit kehottavat terveyskeskuslääkäreitä lopettamaan yli 65-vuotiaiden kolesterolimittaukset ja -lääkityksen. Niistä ei ole hyötyä, he sanovat.

- Terveyskeskuslääkäreiden tulisi lopettaa kolesterolimittaukset 65-vuotta täyttäneiltä, elleivät he kuulu riskiryhmään, sanoo sydänprofessori Ottar Nygård Haukelandin ylipistoklinikan sisätautiosastolta. Terveiden 65-vuotta täyttäneiden ihmisten NNT (Number needed to treat) on 200. Toisin sanoen 200 ihmisen on syötävä kolesterolilääkkeitä kolme vuotta, jotta yksi heistä säästyy sydänkohtaukselta. Suhde on järjetön, katsovat sydänlääkärit.

- On mieletöntä mitata kaikkien kolesterolia. Se ei ole tarpeellista. Tiedämme, ettei kohonnut kolesterolilukema yksinään ole mikään sydänterveyden riskitekijä yli 65-vuotiailla, sanoo Espen Rostrup, Haukelandin yliopistosairaalan sydäntautiosaston lääkäri.

- ... hiilihydraattien saannin vähentäminen lisää hyvää kolesterolia. Uskon että tutkimus tulee pakottamaan muutoksen tulevaisuuden ravitsemusohjeissamme, sanoo Rostrup.

- Norjalaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että aivan liian monet terveet ikääntyvät syövät kolesterolilääkkeitä ja kuvittelevat että se pidentää heidän elämäänsä. Tämä väärinkäsitys on pelottanut ikääntyviä syömään [turhaan] näitä lääkkeitä, sanoo professori Nygård.

Lue lisää alla olevasta linkistä

Terveet syövät turhaan kolesterolilääkkeitä
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: STATIINIT KANSANTERVEYSPÄIVÄNÄ 23.11.2012

ViestiKirjoittaja San Martino » 20 Heinä 2013 10:47

Tämä pikku tarina on hyvin linjassa statiinituputuksen kanssa

Rune sai elämän takaisin

93-vuotias Rune Masman tuli Tomtebogârden hoitokotiin pari viikkoa sitten sänkypotilaana ja puhumattomana. Ei pystynyt syömään/juomaan ilman apua. Näytti, että hän oli menettänyt elämänhalunsa...
Hoitokodin sairaanhoitajat saneerasivat Runen lääkevalikoiman vastaavan lääkärin ohjauksessa ja Rune piristyi huomattavasti. Vain muutaman viikon jälkeen Rune pystyi istumaan ja syömään. Voimat ja elämänhalu palasivat ja hän alkoi kertoa jopa vitsejä henkilökunnalle....

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 604
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: STATIINIT KANSANTERVEYSPÄIVÄNÄ 23.11.2012

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 20 Heinä 2013 11:12

Suomessakin on armahdettu jonkin verran vanhuksia statiinin kynsistä. Nämä armahdukset eivät edellytä presidentin päätöksiä, vaan niitä antaa Pauli Allinpoika Puirava yhdessä lääkärin kanssa.

Paulin toiminnasta oli YLE:ssä ohjelma viime vuonna.

http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/dokument ... n-asiamies
Leino Utriainen

maallikko lääketieteessä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: STATIINIT KANSANTERVEYSPÄIVÄNÄ 23.11.2012

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Heinä 2013 11:46

Statiinien lisänä on alettu suomalaisillekin määrätä toistakin kolesterolia alentavaa lääkettä, etsetimibiä, joka tuli Kelan erityikorvaamaksi 1.4.2012, käyttötarkoituksena kolesterolin alentaminen. Sen on uskottu yhdessä statiinin kanssa nautittuna vähentävän kuolemia, koska yhdistelmä alentaa LDL-kolesterolia enemmän kuin pelkkä statiini. Uusi Washington University School of Medicinen sisätautiklinikan tutkimus osoittaa, ettei näin olekaan asianlaita. Siis, vaikka LDL-kolesteroli alenee yhdistelmälääkityksellä enemmän kuin pelkällä statiinilla, kuolleisuus ei vähene. Tulos pudottaa pohjaa pois uskomukselta, että LDL:n alentaminen lääkkein ehkäisisi kuolemia. Kirjoitin tutkimuksesta vähän laajemmin omaan osiooni;
viewtopic.php?f=43&t=2772&start=90
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 604
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: STATIINIT KANSANTERVEYSPÄIVÄNÄ 23.11.2012

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 22 Heinä 2013 12:16

Pelkän etsetimibinkin terveysvaikuttavuus on kyseenalainen. Ainakaan KHO ei uskonut MSD:n (MERCKIN) vakuutteluja, vaikka Käypä Hoito-ryhmän jäsen Antero Kesäniemi oli MSD:n riveissä taistelemassa KELA:n rahoja MSD:n liiketoiminnan hyväksi.

Nyt Kesäniemi on MSD:n riveissä vastaavana lääkärinä, kun MSD:n CETP-lääkettä testataan Suomessakin ja jopa Jyväskylässä. Kesäniemi ei vastannut sähköpostikyselyyni, kun kysyin, onko MSD:llä hyvät liksat.

CETP-lääke on tarkoitettu nostamaan HDL-kolesterolia. PFIZER lopetti vastaavan lääkkeen kehittämisen jo vuonna 2006, kun lääkittyjä potilaita kuoli enemmän kuin lääkitsemättömiä. ROCHE taas joutui lopettamaan oman vastaavan lääkkeensä kehityksen pari vuotta sitten, kun sillä ei ollut terveysvaikuttavuutta vaikka HDL-kolesteroli nousi reilusti.

Antero Kesäniemi jatkaa muina miehinä edelleen dyslipidemian Käypä Hoito-ryhmässä, vaikka on samalla lääketehtaan töissä. Ei ole jäävännyt itseään.

Alla linkin takana on KHO:n päätös.

http://www.kho.fi/paatokset/56536.htm
Leino Utriainen

maallikko lääketieteessä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: STATIINIT KANSANTERVEYSPÄIVÄNÄ 23.11.2012

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Heinä 2013 13:45

MedPageTodayn lukijat eivät [enää] usko statiinien turvallisuuteen
MedPageToday verkkosivusto julkaisi tulokset kyselystään lukijoittensa keskuudessa. Lukijat ovat pääosin lääkäreitä, muita terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja akateemista väkeä. Kysely tehtiin sen jälkeen, kun suuri meta-analyysi oli vakuuttanut statiinien olevan turvallisia. Kyselyyn osallistui 2400 lukijaa. Vain 30 % oli tyytyväisiä tähän mennessä tehtyihin tutkimuksiin.

Eräs hoitaja kirjoitti: ”Henkilökohtainen kokemukseni estää minua [enää] luottamasta niihin (statiineihin). Muutettuani ruokavaliotani lopetin statiinien käytön. Nyt voin kävellä ulkosalla ja minulla on paljon enemmän energiaa”.

Eräs lukija, joka sanoo olevansa PhD (filosofian tohtori) kommentoi, että atorvastatiini haittaa keskittymiskykyä. Hän oli vaihtanut kardiologia. Kolmen kuukauden kuluttua statiinien lopetuksesta veren rasvaprofiili parani ja uusi kardiologi uskoi potilaan sepelvaltimotaudin olevan parantumaan päin.

Eräs mies kirjoittaa omasta ja vaimonsa puolesta. Lääkäri oli määrännyt heille statiineja ja vakuuttanut niiden olevan turvallisia ja sivuvaikutusten [äärimmäisen] harvinaisia. He totesivat kuuluvansa näihin "harvinaisiin". He lopettivat statiinit tutkittuaan asiaa PubMedistä, josta ilmenee että tutkimustenkin mukaan sivuvaikutukset ovat erittäin yleisiä.

Tällä hetkellä Pubmed antaa 7282 osamaa hakusanoilla "statins side effects". Klikkaa linkkiin, niin saat ne näyttöruudullesi.
Lue lisää alla olevasta linkistä.

Readers Skeptical About Statin Safety. MedPageToday.com 20.7.2013
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa