Sätytalo 04.10.2013

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvoja: Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1864
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Sätytalo 04.10.2013

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 05 Loka 2013 12:43

Vietin eilisen iltapäivän Säätytalossa "Ravitsemus Suomessa"-seminaarissa.

Yritin hyvissä ajoin ilmoittautua eri järjestäville tahoille osallistuakseni tilaisuuteen. Kukaan ei tiennyt mitään. Varasin riittävästi aikaa sisäänpääsyjonottamiseen havaitakseni Suomen Sydänliitto ry:n tiskillä kaikki paikat varatuiksi. Jäin jonotuslistalle. Varmistelin mukaan pääsyn omilla keinoillani mm sopimalla tilaisuuden netti-vastaavan kanssa (näytti myös diat ja tilaisuus välitettiin suorana nettiseurantaan) apupojan pestistä (konstit ovat monet sanoi mummo, kun juoksi kusi ja kutoi sukkaa). Lopulta istuin hyvällä takarivin paikalla (miellyttävän) lehdistön edustajan seurana.

Seminaarin järjestäjinä toimivat valtakunnan arvovaltaisimmat tahot ohjelman järjestyksessä: Terveyden ja Hyvinvoinin laitos, Sosiaali- ja terveysministeriö, Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Suomen Sydänliitto ry.
Ihmettelin Diabetesliiton ry:n puuttumista. Sehän on kuulunut näihin valtakunnan korskeisiin. Olisiko sen saavutukset herättäneet kysymyksiä? Tai jäsenpaosta seurannut köyhyys?
No, ilman Diabetesliittoakin valtakunnan ravitsemus- ja terveysjyrät olivat paikalla ja kutsutut ilmeisesti ns. varmoja kasvoja. Kyseltiin muttei kyseenalaistettu, sopu säilyt enkä itsekään katsonut aihetta yksinäiseen riehumiseen varmana häviäjänä. Mutta kyllä kutitti.

Tilaisuuden piipahti avaamassa peruspalveluministeri Susanna Huovinen.
Puheenvuoro oli ytimekän, kun kiire painoi puhemiehen tapaamiseen. Sisältö liikkui varmaakin varmemmin virallisissa näkemyksissä (siis niissä Puskan, Uusituvan Fogelhomin ja Schwabin).

Ensimmäiset viisi puheenvuoroa käsittelivät Pohjoismaisten ravitsemussuositusten uudistumista (Fogelholm), Päivitetyt ravitsemussuositukset lautasella (Schwab), Pohjoismaisista suosituksista suomalaisiin (Husu-Kallio), Mitä työikäiset suomalaiset syövt? (Railio) ja Mitä lapset syövät? (Virtanen)

Fogelholm ja Schwab olivat keskeisillä näköalapaikoilla pohjoismaisia suosituksia laadittaessa. Molemmat tekivät muulin työn erottelemalla julkaistujen tutkimusten jyvät akanoista (vai pitäisikö sanoa kuidusta). Työ on kunnoitettava luku- ja käsittelyurakkana. Tuhansista tutkimuksesta poimittiin runsaat puolen sataa enemmän tai vähemmän kelvollisina. Ns. 0-tutkimusta tehdäänkin valtavasti. Yleensä niillä kuitenkin on jokin tarkoitus. Se kävi Fogelholmin puheista ilmi, ettei kaikkia osa-alueita ole edes tutkittu.

Schwab puheli omiaan jo tunnettuja juttuja ja osa liittyi ajankohtaiseen D-vitamiiniin, sen annosteluun ja veripitoisuustavoitteisiin. Meille riittää (kuulemma) tuo 50 nmol/l. Se riittää pitämään luuston kasassa. Paljon muuta tärkeän D-vitamiinin vaikutusreiteistä ei sitten mainittukaan.
Kumpikaan puhuja ei maininnut tuoretta Ruotsin SBU-tutkimusta, jonka vähistä tutkimusjyvistä (vastaava määrä kuin Fogelholm-Schwab-analyysissä) vedettiin varsin vastakkaisia johtopäätöksiä

Husu-Kallio on nimensä mukaisesti varma maa- ja metsätalouministeriön edunvalvoja kansliapäällikön toimessaan ja puheenvuorossaan (sanoisin Puska-ohjus).

Aikuisten ja lasten syömisistä huolehtivat THL:n kaksi edustajaa (Raulio ja Virtanen) olivat tietenkin harmaavarpusina suosittelemiinsa evästyksiin tyytyväisiä. Kuinkas muuten? Moni muistaa Suvi Virtasen uljaana matalan D-vitamiinitason matalana pitäjänä. Emeritusprofessori (farmakologi) Ilari Paakkarin yksiselitteinen näkemys D-vitamiinin määrittämisesta verikokeella ja tarvittaessa hoitamalla sopivalla vitamiiniannoksella ei näytä olevan suosittu linja. Taitaa asenne olla: "mitä ne eläkeläiset horisevat". Kyllä täällä osataan.

Sitten tulikin kahvi-breikki. Muistutettiin kävelyn terveysmerkityksestä, kun kansa istuu 80% hereilläolotunneistaan.

Lounas- ja kahvitauot käytin keskusteluun ja tervehtimisiin. Uusituvan kanssa keskustellessani huomasin hänen alkaneen tutkimuksen moderneimmalla mahdollisella tavalla (1H NMR). Tiesin, että joitakin julkaisuja oli tulossa. Monesti näistä jutellaan kollega-piireissä luottamuksellisesti. Tässä tapauksessa niistä ei juteltu. Olen toiveikas, että tutkimuksen yhteydessä Uusituvallekin avautuu lisää uusia yhteyksiä veren rasvojen ("kolesterolien") ja ravitsemuksen välillä. Hiukan tätä epäilen, kun asenteensa oli raudanluja mm ylijohtaja Vartiaisen kokonais"kolesterolin" luotettavasta kaikenkattavan vertailupohjamerkityksestä (julkistuksen yhteydessä 300 - 500 "karppaajaa" tappavasta).

Schwabin kanssa jutellessani lyhyesti en voinut olla viittaamatta tunnetuun kuopiolaiseen D-vitamiinin määritystutkimukseen. Keskustelukumppani sanoutui tästä irti tutkijan vastuulle pantavaksi. Kun joskus härnäilen, kysyin blogi-keskustelun merkityksestä hänen elämässään. Ei lue. Näin onkin parasta mielenterveyden säilymisen kannalta. Vaihtoehdoista keskustelu ei onnistu Uusituvan tai Schwabin kanssa. Kannat ovat kallioon kirjoitetut. Kyseenalaistaminen ei näytä mieltä painavan - jääriä.

Ylijohtaja Erkki Vartiainen on THL:n ikääntyvää kalustoa. Hän on ansainnut meriittinsä Pohjois-Karjala projektin tutkijana. Kyllä olivat henkien säästymistä kuvaavat diat mallikkaita. Moni osaa jo käyttää suhteellisia prosenttilukuja näyttävyyden ja uskottavuuden lisääjänä (erikoisesti lääketeollisuutta palveleva tutkimus).
Finriski-12 ja Finravinto-12 anti on selvä ja pelotella pitää. Ei mitään puhettakaan muusta kuin kokonais"kolesrolin" luotettavuudesta elämäntavan vaarallisuuden osoittajana (voilla ja kermalla läträämisestä). Moni muistaa, että on kovasanaisestikin vaadittu muiden "kolesteroli"arvojen julkaisemista. Syynä on se, että voisivat olla karppajille suosiollisia. Näissä taloissa vallitsee kuitenkin tsaarinaikainen hallintorutiini: ei o, ei tu eikä tilata. Voisi vielä jatkaa: rivissä hijaa. "Kova eläinrasva tappaa" - edelleenkin.

Omassa esityksessään matti Uusitupa hehkutti tuota pohjoismaista / itämerellistä ravitsemussuositusta lääkekauppiaan innolla.
Napolilaisten kanssa yhteistyö näyttäisi paljastaneen, ettei se oliiviöljykään niin kauheata ole.
Matille tyypillisesti TV:n kokkiohjelmat närkästyttivät: "riehuvat, roiskivat ravintoaineita ja lorottavat kermaa. Ne vielä kiroilevatkin". Mihinkä niistä karvoistaan. Satavarmasti kova rasva tappaa.

Lopulta kiillotettiin tasavallan kruununjalokivat (olisiko apaurahoja haussa?).

Sen lisäksi, mitä Vartiainen kiillotteli Pohjois-Karjala hanketta, THL:n Jaana Lindström puleerasi suomalaisen diabeteksen ehkäisytutkimuksen (fDPS) ja
sitä seuranneen DEHKOn. Näihin liittyviä elintapamuutoksia hehkutettiin tuloksineen. Hintapuolesta ei puhuttu eikä tulosten vaatimattomuudesta (minun mielestäni).
Tässä yhteydessä olisi ollut eriomainen paikka ottaa keskusteluun sokereina imeytyvien hiilihydraattien merkitys T2D:n aiheuttajana. Mistäs ottaa kun ei osata / tiedetä. Sen sijaan joissakin esitetyissa dioissa kuitu ikään kuin edusti hiilihydraatteja. Aika hassua.

Jos otetaan se huomioon, että Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa hiilihydraattia saisi inan verran vähentää ja rasvaa lisätä (kosmeettinen muutos), elämään jää dramaatinen "kovan" siis tyydyttyneen rasvan pelko ja etenkin eläinsellaisen pelko (Schwab maidossakin on 5% vaarallista transrasvaa), ruualla pelottelu jatkuu tulevaisuudessakin.

Näillä siis mennään virallisesti. Karppaajan tulevaisuus näyttää kamalalta.

Itse jatkan sokerihiilihydraatteja vahvasti rajoittavalla, ne kasviskuidulla korvaavalla elimistöä epäsuorasti ravitsevalla (suolimikrobi-avusteisesti) ja monipuolisesti rasvoilla (luonnolliset eläinrasvat ml maitorasvat pääpainon ollessa oliiviöljyssä, ei tarvitse läträräkään) kalorivajeen kattaen.
Olen pääsyt tavoitteeseen. Tyypin 2 diabetes on normaaliarvoinen, remissiossa (ei parantunut ja tuskin parantuukaan alettuaan) ja yli 20 vuotta on kulunut kolmen sepelvaltimosuonen katastrofista. Pari viikkoa sitten ultraäänitutkimuksen suorittanut kardiologi kyseli, onko ollut sydäntapahtumia kuluneena aikana. Ei ole ollut. Näytti ihmettelevän. Uskoikokaan? Rohkeutta ja omaa vastuunottoa se vaatii ja ihminen on aina yksilö ominaisuuksineen. Asiaan perehtymättömyyden syytötä en hyväksy, vastavirtaan uimisesta olen ylpeä.

Tässä Ravitsemus Suomessa- seminaarin nostattamia mietteitä. Olisi siellä saanut muitakin olla mukana.

Katseltuani illan medioiden riehumista, kokukseen verrattuna kärjistäminen oli yliampuvaa (ja varmaan monia pelottavaa). Ehkä siihen oli eri käsikirjoitus?

En vieläkään malta lopettaa kertomatta henkilökohtaista mielipidettä professori Fogelholmista.
Pidän selvänä, että hän on asialleen täysin omistautunut. Esiintymisistä tulee mieleen hyvin taita kortinpelaaja, jolla aina on käsissä hyvät tai parhaat kortit. Tällä tarkoitan erittäin hyvää tutkimusten tuntemista. Näillä voi hienosti ja voitokkaasti nokittaa, kuten mm eilisiltaisessa A-studio-ohjelmassa (Fogelholm vs Somppi). Tällä osaamisella pärjää pitkälle. Pärjääminen loppuu, kun tullaan yksilön tasolle ja ns vitaalisten kysymysten äärelle. Näin se vain on. Todettakoon, että koko kansanterveyteen syventyneellä porukalla ajattelu liikkuukin korkealla yksilötason yläpuolella.
Fogelholmia pidän edelleenkin ystävällisenä ja sydämellisenäkin tyyppinä. Älkää ihmeessä kysykö mielipidettä muista.

Poistuin arenaalta ennen pääjohtaja, professori Pekka Puskan päivän yhteenveto-esitystä.
Halusin välttää
1. narikkaryysistä
2. pahoinvoitia
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Säätytalo 04.10.2013

ViestiKirjoittaja San Martino » 08 Loka 2013 21:15

Professorin ajatuksia nyt ILTALEHDESSÄ

Uusitupa muistuttaa, että meiltä löytyy Suomesta loistavia raaka-aineita. Juuresten, marjojen ja kotimaisen leivän tulisi kuulua jokaisen ruokavalioon. Karppaushifistelyn asiantuntija unohtaisi kokonaan.

Ammattilaisten pitäisi kehittää terveellistä ja pohjoismaista ruokavaliota, kaikessa ei tarvitse käyttää voita ja kermaa.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Sätytalo 04.10.2013

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Loka 2013 13:02

Professorit Uusitupa, Fogelholm ja Schwab elävät teoreettisessa keskivertoväestöajattelussa, joille he jakelevat suosituksiaan. He unohtavat täysin ikääntyvät ihmiset, diabeetikot ja syöpäpotilaat, joille heidän suosittelemansa ruokavalio on suorastaan hitaasti tappavaa myrkkyä.

Tarkastelkaamme tässä lähemmin syöpäpotilaita:
Heitä ilmaantuu joka vuosi lähes 30 000 ja Suomessa elää tällä hetkellä yli 100 00. Suuri osa heistä aloittaa, saa tai on jo saanut hoitoa: leikkauksen, kemoterapiaa ja/tai sädehoitoa. Ne ovat rankkoja hoitoja, jotka yhdessä taudin kanssa aiheuttavat lihasmassan katoa, laihtumista ja suoranaista kakeksiaa. Suuri osa syöpään kuolevista mehetyy juuri kakeksian vuoksi. Jos syöpäpotilas noudattaa professorien virallisterveellistä kasvispainotteista vähäenergistä ruokavaliota, hänen biologisesti aktiivinen kudosmassansa (pääasiassa lihakset) surkastuu, mikä näkyy hyvin selvästi mm. HYKSin syöpäklinkan ravitsemusterapeutin potilailleen tekemässä kokovartalon tietokonemittauksessa.

Tällöin Uusituvan ohjeet saa heittää roskiin, sanoo HYKSin ravitsemusterapeutti (jonka kanssa olen keskustellut). Hän neuvoo potilasta syömään päivittäin vähintään noin 10 yksikköä á 7-8 g proteiinia. Syöpäpotilas ja ikääntyvä ihminen ei voi saada Uusituvan ohjeista tarvitsemaansa päiväannosta energiaa eikä proteiinia (80-100 g), sillä kasvitset hedelmät ja marjat eivät sisällä niitä juuri lainkaan. Puoli kiloa kasviksia täyttää vatsaa (aterialla) niin ettei ihminen (varsinkaan pieniruokainen nainen) yksinkertaisesti jaksa syödä riittävästi proteiinia ja energiaa.

Yksi proteiiniyksikkö muodostuu esim. 2 dl:sta maitoa, jogurttia, 1 dl:sta maustamatonta rahkaa, 5-6 rkl (50 g) reajuustoa, 30 g juustoa, 40 g täyslihaa 80 g leikkelemakkaraa, 1 keitetty kananmuna, 25-30 g kypsää lihaa, 40-50 g kypsää kalaa, 30 g kypsää broileria, 50-70 g nakksia (2 kpl), 100 g papuja ja linssejä, 40 g pähkinöitä, 25 h lihahyytelöä, 4-5 viipaletta) á 14 g) maksamakkaraa. Ja näiistä pitäisi siis koostaan syödä joka ikinen päivä 10 annosta, jota paino säilyisi ennallaan. Tämä koskaa myös kaikkia "terveitäkin" ikääntyviä.

Energian saannin turvaamiseksi pitää käyttää kermaa ja voita (sic!), sanoo HYKSin ravitsemusterapeutti. Hän ei hoida mitää imaginaarista keskivertoihmistä vaan vakavasti sairasta yksilöä, jonka elämä on pelissä juuri nyt. Virallisten ohjeiden noudattaminen on monille syöpäpotilaille vaikeaa tai mahdotonta, koska suun limakalvot kuivut ja surkastuvat, suun limakalvoille tulee aftoja (kipeitä haavaumia) ja nielu kipeytyy niin, ettei syömisestä tahdo tula mitään kivun vuoksi, on pakko turvautua proteiinia ja energiaa runsaasti sisältäviinravintolisiin, joita saa apteekeista ja terveyskaupoista. Markkinoilla on runsaasti hyvänmakuisia 125-200 ml:n drinkkejä, joissa tiiviissä muodossa on 300-400 kcal enegiaa ja 2 proteiiniyksikköä (noin 20 g). Lisäksi hyvä proteiinilisä on 82 % proteiinia sisältävä heraproteiinijauhe (Whey + 700 g pussissa), josta saa 1 dl:sta noin 25 g proteiinia eli reilut 2 yksikköä. Jauheen voi sekoittaa täysmaitoon (jonka 2 dl antaa vielä yhden proteiiniyksikön) tai muuhun energiaa sisältävään nesteeseen. Suosittelen sitä sekä myös haaraketjuisia aminohappoja (BCAA) leusiini, isoleusiini, valiini (yhdistelmätabletteina 3-5 tabl/vrk) kaikille ikääntyville, varsinkin, jos lihaksisto on alkanut surkastua (minka jokainen seniorigolffari huomaa siitä, ettei pallo enää lennä yhtä pitkälle kuin ennen). Nämä aminohapot menevät suoraan lihaksiin ja vahvistavat ja rakentavat niitä.

Se siitä professorien asiantuntemuksesta.
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 09 Loka 2013 16:56, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Sätytalo 04.10.2013

ViestiKirjoittaja San Martino » 09 Loka 2013 14:28

Tri Matti on harvinaisen oikeassa.....

Syöpäpotilaan ravinto-opas kertoo samaa sivulla 7...jos ruoka ei maistu,sitä pitää "rikastaa"

Minusta samoin ikäihmisille pitäisi olla "oikeus" nauttia elämästä......hyvästä, maittavasta ja ravitsevasta ruuasta!!
Tällainen koe tehtiin pari vuotta sitten ruotsalaisessa vanhusten hoitokodissa. Ravitsemusohjeet heitettiin hemmettiin. Ruokaan lisättiin voita ja kermaa... ja tulos oli loistava. Vanhuksen piristyivät ihan silmissä....

Fogelin ja muiden virallisterveellisiä ajatuksia

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Sätytalo 04.10.2013

ViestiKirjoittaja San Martino » 22 Loka 2013 22:57

Onko suurin osa 2000-luvulla tehdystä ravinnon terveysvaikutusten tutkimuksesta kelvotonta? Tämä kysymys leijui ilmassa lokakuun alussa Helsingin Säätytalolla, jossa esiteltiin noin sadan asiantuntijan vuosikausien työ, uudet Pohjoismaiset ravitsemussuositukset.
MediUutiset Säätytalolla

Epäilyksen siemen ilmassa?


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija