Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 26 Helmi 2014 13:37

Pia Manninen, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, TAYSin
kliininen opettaja, Tampereen yliopistosta antoi Kodin Pellervo -lehdessä (11/2013 ss. 48-49), haastattelun. jossa hän lausui mm.: "maksavaurio voi johtua luontaistuotteista, jotka sisältävät maksamyrkkyjä". Toimitus oli nostanut tämän väitteen oikein otsikoksi sivulle 49.

Tiedustelin Manniselta sähköpostitse tarkempia tietoa asiasta kirjoittaen mm näin:
"Hämmästelen kovasti lausuntoasi, koska olen suositellut yli 30 vuoden ajan suomalaisia luontaistuotteita potilaille ja seurannut tarkoin alaa, enkä ole tähän mennessä havainnut, että ainuttakaan maksavauriota olisi tullut luontaistuotteista.

"Kuten tiennet, ovat luontaistuotteet elintarvikkeita, jotka – jo määrtitelmänsä mukaan – eivät aiheuta myrkytyksiä. Piste. Luontaistuotteita ja muita elintarvikkeita valvoo Evira. Jos olisi tiedossa, että jokin elintarvike (luontaistuote) olisi ihmiselle myrkyllinen, Evira kieltäisi sen myynnin ja tuote vedettäisi välittämästi pois myynnistä.

"Pyytäisinkin Sinua ystävällisesti yksilöimään minulle, mitä luontaistuotteita tai niiden ainesosia mahdat tarkoittaa ja missä, milloin ja kuinka monta maksavauriota niiden on osoitettu aiheuttaneen ja missä diagnoosit on tehty ja millä perusteilla. Tarkoitan, kuten Sinäkin haastattalussasi, luonnollisesti Suomessa kaupan olevia luontaistuotteita.
Kollegiaalisen terveisin
Matti Tolonen
LKT, dosentti

LL Pia Mannisen vastasi tänään sähköpostitse. Hänellä ei ole esittää yhtään ainutta potilastapausta koko maailmasta, jossa luontaistuote olisi aiheuttanut maksavaurion. Hän ei kykene yksilöimän ainuttakaan luontaistuotetta eikä minkään luontaistuotteen sisältämää yhdistettä, joka olisi maksatoksinen. Manninen viittaa ainoastaan erilaisissa kirjoituksissa esitettyihin arveluihin ja huhuihin, samanlaisiin kuin hänen itsensäkin Kodin Pellervossa esittämät väitteet, että luontaistuotteet muka aiheuttaisivat maksavaurioita. Sokea taluttaa sokeaa. Manninen toistaa muiden esittämiä virheellisiä huhuja.

Pia Manniven vetoaa
aiheesta on julkaistuihin artikkeleihin, mm. Alimentary Pharmacology and Therapeutics-lehdessä ilmestyneeseen Bunchorntavakulin ja Reddyn reviewartikkeliiin (Aliment Pharmacol Ther 2013; 37: 3–17) ja turkulaisen dosentti Markku Voutilaisen Duodecim-lehdessä (2014;130:313) katsuksesta laatimaansa referaattiin otsikolla Luontaistuotteiden maksatoksisuus. Hän toteaa, että luontaistuotteilla voi olla suora hepatotoksinen vaikutus tai interaktioita lääkkeiden kanssa. Voutilaisen kirjoitus mainitsee kuitenkin vain "mm. jotkut ayurvedahoidoissa käytetyt tuotteet, puolanminttu, tähkäkimikki, monet kiinalaiset luontaislääkkeet sekä jotkut vihreä tee -valmisteet".

Lisäksi Manninen sanoo, että gastroenterologian ja hepatologian oppikirjassa (Duodecim 2013, s.748) dosentti Helena Isoniemi toteaa, että ”Maksa-arvojen selittämättömän nousun takana voi olla luontaistuotteiden aiheuttama maksavaurio”. Aiheesta on kirjoitettu myös Fimean SIC-lehdessä 3/2012 otsikolla Kasvirohdoslääkkeiden ja ravintolisien haitat voivat yllättää. Manninen viittaa myös useisiin LL Anna-Liisa Enkovaaran artikkeleihin Suomen lääkärilehdessä. Niissä ei ole yhdessäkään osoitettu pätevästi, että luontaistuotteet olisivat aiheuttaneet haittoja suomalaisille. Enkovaara onkin jo lopettanut luontaistuotteiden vainoamisen ja painunut eläkkeelle.

Yksilöimättömillä väitteillään Manninen ja Voutilainen haluavat hyökätä kaikkia luontaistuotteita ja koko luontaistuotealaa sekä Eviraa ja Tullia vastaan. Jos Manninen ja Vuotilainen olisivat oikeassa, olisivat Evira ja Tulli laiminlyöneet tehtävänsä suomalaisten elintarvikkeiden turvallisuuden valvojina.
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 11 Maalis 2014 17:53, yhteensä muokattu 5 kertaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 26 Helmi 2014 23:30

Ravintolisäketjustamme voidaan lukea tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat, että monet ravintolisät suojaavat maksaa. Tällaisia ravintolisiä ovat mm. berberiini, karnosiini, kalaöljyn omega-3-rasvahapot,magnesium, seleeni ja ubikinoni. Olisin odottanut, että luontaistuotteista noinkin kiinnostunut kliinisen lääketieteen opettaja kuin kollega Pia Manninen – joka antaa aiheesta oikein haastattelun lehteen – olisi lukenut nämä tutkimukset ja antanut aivan päinvastaisen lausunnon.

Tiedoksi tri Manniselle ja muillekin laitan tähän pari berberiini- ja karnosiinitutkimusta, joiden mukaan nämä luontaistuotteet (ravintolisät) suojaavat maksaa. Näin saadaan keskusteluun faktatietoa huhujen sijaan.

Berberiini suojaa maksaa
Kiinalaisten farmakologien ja kirurgien yhteinen hiiritutkimus osoittaa, että berberiini suojaa kokeelliselta maksavauriolta, fibroosilta. Vaurio aiheutettiin hiirille hilitetrakliridilla (CCL4). Berberiini vähensi tämän myrkyn haitallisia vaikutuksia maksassa; suoja näyki maksaentsyymien (ALAT, AST ja ALP) vähenemisenä seerumissa, suurentuneena superoksididismutaasin (SOD) pitoisuutena ja pienentyneenä malonialdehydin (MDA) määränä (viimemainitut muutokset johtuvat berberiinin antioksidatiivisista vaikutuksista, jotka vaimentavat ja sammuttavat hapetusstressiä).

Berberiini suojaa maksaa myös aktivoimalla AMPK:ta ja pienentämällä Nox4:n, TGF-β1:n ja fosforyloidun Akt:n ilmentymistä. Myös sileiden lihasten aktiini (α-SMA), joka on aktivoituneiden stellaattimaksasolujen markkeri, väheni tässä kokeessa. Stellaattisolut ovat pääroolissa maksafibroosissa (ja -kirroosissa). Terveessä maksassa stellaattisolut ovat uinuvassa tilassa. Berberiini voi olla hyödyksi kroonisten maksatautien ehkäisyssä ja hoidossa, päättelevät tutkijat.

Tämä on erinomainen tieto, sillä ravintolisien vastustajat pelottelevat ihmisiä väittämällä, että ravintolisät muka ”rasittavat” maksaa.

Li J, Pan Y, Kan M, Xiao X, et al. Hepatoprotective effects of berberine on liver fibrosis via activation of AMP-activated protein kinase. Life Sciences. 2014 Mar 7;98(1):24-30. doi: 10.1016/j.lfs.2013.12.211. Epub 2014 Jan 8.

Berberiiniä maksakirroosiin
Berberiini on yhtä tehokasta maksakirroosin hoidossa kuin karhunsappi, osoittaa uusi kiinalainen tutkimus. Kuulostaako erikoiselta? Karhunsappea on käytetty Kiinassa kauan perinteisenä lääkkeenä, mutta nyt siitä luovutaan, koska sen ottaminen karhuista katsotaan epäeettiseksi.

Wang N, Feng Y, Cheung F, et al. A comparative study on the hepatoprotective action of bear bile and coptidis rhizoma aqueous extract on experimental liver fibrosis in rats. BMC Complement Alternative Medicine. 2012 Nov 29;12(1):239. Free Full Text

Berberiinin esittely

Karnosiini suojaa maksaa
Karnosiini parantaa insuliiniherkkyyttä, alentaa veren korkeita insuliinipitoisuuksia (joita esiintyy insuliiniresistenteillä ihmisilläkin) ja ehkäisee rasvaisen ruokavalion aiheuttamaa rasvamaksaa, ilmenee taiwanilaisesta hiiritutkimuksesta. Näitä tutkimuksia tehdään jyrsijöillä, sillä ihmisillä niiden tekeminen olisi tosi hankalaa ja kallista. Jyrsijämallista saadaan tietoa, jota voidaan soveltaa myös ihmisiin, vaikka saksalainen sanookin: "Die Ratte ist lange nicht der Mensch."

Monga M-C, Chaoa C-Y, Yin M-C. Histidine and carnosine alleviated hepatic steatosis in mice consumed high saturated fat diet. European Journal of Pharmacology. 2011;653 (1–3) 82–88.

Karnosiini suojaa maksaa alkoholin haitoilta

Toinen tutkimus: Karnosiini suojaa maksaa alkoholilta

Kolmas tutkimus: Karnosiini suojaa maksaa alkoholilta

Neljäs tutkimus: Karnosiini ehkäisee hiirten maksaa parasetamolin eli asetaminofeenin (yleisen kuume- ja särkylääkkeen) aiheuttamilta vaurioilta:

SL Yan, ST Wu, MC Yin, et al. Protective effects from carnosine and histidine on acetaminophen-induced liver injury. Journal of Food Science 2009 74: H259-65.

Viides tutkimus: 2009 julkaistun raportin mukaan karnosiini suojaa maksaa ikääntymiseen liittyvältä hapetusstressiltä. Se liittyy kaikkiin kroonisiin sairauksiin ja ikäänntymismuutoksiin.

Karnosiini suojaa aivoja alkoholilta

Karnosiini, biologisesti aktiivinen peptidi

Jatkuu huomenna...
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 27 Helmi 2014 13:38, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja San Martino » 27 Helmi 2014 1:49

Onpa uskomaton tuo TAYSin kliinisen opettajan Pia Mannisen kirjoitus Pellervo -lehdessä?
Pia Manninen kirjoitti:"maksavaurio voi johtua luontaistuotteista, jotka sisältävät maksamyrkkyjä".

Kuinka monta maksamyrkytyksen saannutta löytyy tältä foorumilta? Käsi pystyyn?

Tri Tolonen kirjoitti:Hänellä ei ole esittää yhtään ainutta potilastapausta koko maailmasta, jossa luontaistuote olisi aiheuttanut maksavaurion. Hän ei kykene yksilöimän ainuttakaan luontaistuotetta eikä minkään luontaistuotteen sisältämää yhdistettä, joka olisi maksatoksinen. Manninen viittaa ainoastaan erilaisissa kirjoituksissa esitettyihin arveluihin ja huhuihin, samanlaisiin kuin hänen itsensäkin Kodin Pellervossa esittämät väitteet, että luontaistuotteet muka aiheuttaisivat maksavaurioita. Sokea taluttaa sokeaa. Manninen toistaa muiden esittämiä virheellisiä huhuja.

Ovatko Mannisen tiedot todellakin näin avuttomalla tasolla?
Pia Manninen kirjoitti:Uusimmassa Gastroenterologian ja hepatologian oppikirjassa (Duodecim 2013, s.748) dosentti Helena Isoniemi toteaa, että ”Maksa-arvojen selittämättömän nousun takana voi olla luontaistuotteiden aiheuttama maksavaurio”.

...nousun takana voi olla? Jo vuonna 2008 alan expertti Krister Höckerstedt totesi, että joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa(maksa-arvot koholla). Onko tutkittu johtuuko se ravintolisistä vai sokerista/fruktoosista? Veikkaan jälkimmäistä...

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja San Martino » 27 Helmi 2014 11:35

Hesari jatkaa noitavainoa
HS kirjoitti:Luontaistuotteet voivat aiheuttaa vakavan maksavaurion

Luontaistuotteet voivat vaurioittaa vakavasti maksaa, varoittaa Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri Markku Voutilainen.

Hän muistuttaa, että Suomessakin on tehty muutama maksansiirto potilaille, joiden maksan toiminnan pettämisen todennäköinen syy on ollut luontaistuotteiden käyttö.
Lue koko juttu

Todennäköinen syy?
Tri Tolonen kirjoitti:Pia Manniselle

"Kuten tiennet, ovat luontaistuotteet elintarvikkeita, jotka – jo määritelmänsä mukaan – eivät aiheuta myrkytyksiä. Piste. Luontaistuotteita ja muita elintarvikkeita valvoo Evira. Jos olisi tiedossa, että jokin elintarvike (luontaistuote) olisi ihmiselle myrkyllinen, Evira kieltäisi sen myynnin ja tuote vedettäisi välittämästi pois myynnistä.
Viimeksi muokannut San Martino 27 Helmi 2014 11:42, yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Helmi 2014 11:41

Nyt Mannisen ja Voutilaisen poskettomat väitteet ovat eskaloituneet Helsignin Sanomiin, jossa toimittaja Essi Kähkönen kirjoittaa otsikolla Luontaistuotteet voivat aiheuttaa vakavan maksavaurion.

Jutussa haastatellaan Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri Markku Voutilaista, joka väittää että luontaistuotteet voivat vaurioittaa vakavasti maksaa. Hän joutuu kuitekin hakemaan perusteita väiteilleen kaukaa Intiasta ja Kiinasta, sillä Suomesta niitä ei löydy. Vai uskooko joku, että suomalalsissa ravintolisissä on myrkyllisiä määriä lyijyä, elohopeaa ja arsenikkia?

"Kansainvälisissä tutkimuksissa luontaistuotteista on löydetty muun muassa raskasmetalleja ja erilaisia toksiineja, kuten lyijyä, elohopeaa sekä arsenikkia", sanoo Vuotilainen.

"Aina ei vaadita edes pitkää altistusta, vaan joskus riittää lyhyempikin käyttö. Ainoa varma tapa olla hankkimatta itselleen maksavauriota on olla käyttämättä luontaistuotteita. Jos niitä käyttää, on järkevää tutkituttaa maksa-arvot", Voutilainen sanoo. "Esimerkiksi ulkomaisista nettikaupoista tilattujen luontaistuotteitten turvallisuudesta ei Voutilaisen mukaan ole olemassa varmuutta."..."jopa 2–11 prosenttia maksavaurioista saattaa olla luontaistuotteiden aiheuttamia", väittää Vuotilainen (kirjallisuuskatsayukseen viitaten). Kaiken huipuksi hän väittää, että Suomessa muka olisi tehty jopa maksansiirtoja luontaistuotteiden aiheuttamien myrkytysten vuoksi.

Viimemainittu väite perustunee maksansiirtokirurgi Krister Höckerstedtin esittämiin suullisiin väitteisiin. Hänhän sanoi jokin aika sitten, että D-vitamiini olisi poksauttanut maksoja. Tiedustelin häneltä tarkempia tietoja näistä väitetyistä tapauksista, koska Höckerstedt väitti niiden sattuneen aikana, jolloin D-vitamiinin suurin sallittu määrä ravintolisissä ja lääkkeissä oli 5 mikrogrammaa (µg). Koska alle 1000 µg:n ei ole mahdollista saada aikaan haittoja, olisi hänen potilaittensa pitänyt syödä pitkän aikaa yli 200 pilleriä tai kapselia päivässä. Höckerstedt ei ikinä vastannut sähköpostiini.

Olen kehottanut luontaistuotealaa puuttumaan tällaisiin mediassa esitettyihin väiteisiin, joissa annetaan ymmärtää, että Suomessa olisi kaupan myrkyllisiä luontaistuotteita. Tullihan tutkii ulkomailta tulevia ja Evira valvoo kotimaisia. Missä kohtaa siis valvonta olisi muka pettänyt? Vastuunalaiset toimijat – apteekit, terveyskaupat ja marketit – eivät myy autotalleissa lattiavahasta valmistettuja ravintolisiä eikä lääkkeitä (joita saattaa saada ulkomailta nettiverkkokaupoista).

Meillähän on tällä foorumilla on viestiketjumme alkoholista riippumattomasta rasvanmaksasta. Siitä ilmenee, että mm. kalaöljyn rasvahapot (yli 0,88 g/vrk) ja magnesium suojaavat maksaa rasvoittumiselta. D-vitamiinvaje liittyy myös alkoholista riippumattomaan rasvamaksaan (NAFLD). D-vitamiinin puute on Suomessa yleinen, mutta siitä ei HS:n jutussa mainita sanaakaan.

Tämä juttu muistuttaa suuresti Itä-Suomen yliopiston taannoista D-vitamiinifarssia. Ikävä vain, että lääkäriksi opiskeleville opetetaan yliopistoissamme ja lääkäripiireistä levitetään moista roskaa. Maksavaurion todennäköisyys luontaistuotteita syömällä on pienempi kuin hammasharjan nielaiseminen hampaita harjatessa.
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 11 Maalis 2014 20:38, yhteensä muokattu 2 kertaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

O'Riley
Viestit: 64
Liittynyt: 10 Marras 2011 21:23

Re: Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja O'Riley » 27 Helmi 2014 17:05

Matti Tolonen kirjoitti: Jutussa haastatellaan Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri Markku Voutilaista, joka väittää että luontaistuotteet voivat vaurioittaa vakavasti maksaa. Hän joutuu kuitekin hakemaan perusteita väiteilleen kaukaa Intiasta ja Kiinasta, sillä Suomesta niitä ei löydy. Vai uskooko joku, että suomalalsissa ravintolisissä on myrkyllisiä määriä lyijyä, elohopeaa ja arsenikkia?

"Kansainvälisissä tutkimuksissa luontaistuotteista on löydetty muun muassa raskasmetalleja ja erilaisia toksiineja, kuten lyijyä, elohopeaa sekä arsenikkia", sanoo Vuotilainen.

Niin, kyllähän esim. myrkylliseen veteenkin kuollaan joka päivä maailmalla, mutta eipä siihen seikkaan nojautuen peloitella suomalaisia kotimaisen veden vaarallisuudella. Nämä asennevammaiset markkuvoutilaiset tulisi saattaa vastuuseen lausumisistaan.

Kasari
Viestit: 79
Liittynyt: 17 Huhti 2009 20:05
Paikkakunta: Vakka-Suomi

Re: Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja Kasari » 27 Helmi 2014 20:46

Tuollaiset epämääräiset mömmöt ovat asia erikseen
http://yle.fi/uutiset/hydroxycut-ravint ... sta/756200
Kasari

höpönassu
Viestit: 126
Liittynyt: 20 Heinä 2009 11:30

Re: Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja höpönassu » 27 Helmi 2014 21:29

Maksavaurioitahan voi tulla jo vähäisestäkin yliannostuksesta parasetamolia...tai vaikkapa e-pillerit voivat nostaa maksa-arvoja. Ja mahdollisesti olla siis ongelmien aiheuttajana. 2-diabeteksen lääke metformiini on ok yleisesti, mutta sekin voi nostaa maksa-arvoja jos yhdessä käyttää alkoholia. Alkoholi sinänsä on maksa-arvoja kohottava. Samoin runsas sokeri ja erityisesti fruktoosi, mitä myös pöytäsokerissakin on n.50%. Onhan näitä ongelmien aiheuttajia, mutta vähemmän näistä kohu-uutisia huudellaan.

Nyt vaan on joku trendi meneillään, että kaikkinainen itsehoitaminen on ikäänkuin väärin jos sen toteuttaa virallisen mantran ulkopuolella ja käyttää omia aivojaan. Samaan hengenvetoon puhutaan ja paasataan siitä miten meidän pitäisi huolehtia itsestämme että kun ikäännymme olisimme edelleen yhtä reippaita ja vetreitä kuin kolmekymppisinä, että sitten jaksaisimme siellä kalliissa hoitokodissa jumpata ja humpata. Ihan asian vierestä, mutta mistähän sekin johtuu, että täällä yhtäkkiä on pilvin pimein näitä kalliita ulkomaalaisomisteisia hoitokoteja, mikä perus suomalaisessa vanhusten hoidossa / vanhainkotijärjestelmässä on vialla, että se ei kelpaa asiakkaille? Hinta ainakin olis kohtuullisempi - vielä.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 28 Helmi 2014 0:10

Kohu lähti tästä
Keski-Suomen keskussairaalan ylilääkäri Markku Voutilainen kirjoitti Duodecimiin pikku jutun otsikolla Luontaistuotteiden maksatoksisuus:

"Luontaistuotteissa voi olla raskasmetalleja
ja toksiineja (lyijy, elohopea,
arsenikki). Kolmasosa niiden käyttäjistä
ei mainitse asiasta lääkärilleen.
Luontaistuotteista johtuu 2–11 %
lääkeaineiden aiheuttamina maksavaurioina
pidetyistä tapauksista.
Maksan akuuteista vajaatoimintatapauksista
5–10 % liittyy luontaistuotteisiin;
joidenkin tutkimusten
mukaan jopa 50–70 %.
Maksatoksisiksi on todettu muun
muassa intialaisperäiset ayurvedahoitomenetelmissä
ayurvedahoitomenetelmissä
käytetyt tuotteet,
Atractylis gummifera ‑ohdake,
Callilepis laureola, kiinalaiset luontaislääkkeet,
germander, vihreä tee,
Herbalifen tuotteet, Hydroxycut, kava
(Piper methysticum), puolanminttu,
pyrrolitsdiinialkaloidit, neitsytöljy,
tähkäkimikki ja lukuisia muita.
Luontaistuotteilla voi olla suora
hepatotoksinen vaikutus tai interaktioita
lääkkeiden kanssa. On tärkeää
muistaa luontaistuotteet mahdollisena
maksa-arvojen suurentumisen tai
maksan akuutin vajaatoiminnan syynä.
(Bunchorntavakui C ym. Aliment
Pharmacol Ther 2013;37:3)
Duodecim 2014;130:313
Markku Voutilainen"

Kyseessä ei siis ole mikään tutkimus, vaan ulkomaalaisen kirjallisuuskatsauksen referaatti.Siinä ei käsitellä lainkaan suomalaisia luontaistuotteita, kuten HS ja Kodin Pellervossa julkaistuissa haastatteluissa annetaan ymmärtää. Alkuperäisissä kirjoituksissa pyöritellään Herbalifen (verkostomarkkinointifirman) tuotteista syntyneitä epäilyjä maksavaurioista, joita ei niitäkään ole kyetty näyttämään toteen.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3409
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 28 Helmi 2014 3:32

Osa luettelon aineista on lääkeluettelossa, eli niitä ei myydä suomalaisissa luontaistuotekaupoissa, eikä niitä saa itse tuoda maahan.

Hain jossakin vaiheessa tietoa tähkäkimikistä. Epäily maksatoksisuudesta on pelkkä epäily, jota ei ole osoitettu todeksi.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 28 Helmi 2014 21:06

Kerroin edellä tutkitusti maksaa suojaavista ravintolisistä. Niihin kuuluu myös ubikinoni eli koentsyymi Q10. Se suojaa maksaa statiinien haittavaikutuksilta.

Statiinit ovat kolesterolia alentavia lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa vakavia haittoja lihaksissa, maksassa, haimassa, aivoissa ja muissa elimissä. Statiinit ovat myrkyllisiä terveille soluille. Syynä on pääasiassa se, että statiinit estävät ubikinonin (koentsyymi Q10:n) synteesiä maksassa. Q10 on välttämätön kaikkien solujen energian tuotannolle. Lisäksi Q10 on tehokas antioksidantti eli hapetusstressin ehkäisijä.

Aikaisemmin on osoitettu useissa tutkimuksissa, että ubikinonin nauttiminen ravintolisänä ehkäisee veren ubikinonipitoisuuden alenemista statiinia saavilla ihmisillä. Simvastatiini (eniten käytetty statiini) estää mitokondrioiden hengitystä, alentaa ubikinonin pitoisuutta niissä ja lisää myrkyllisen vetyperoksidin tuotantoa mitokondrioissa. Tällöin ubikinonin kyky tuottaa energiaa (ATP:tä) soluille heikkenee. Lihakset väsyvät ja kipeytyvät kuormituksessa.

Iranilaisessa tutkimuksessa ubikinoni ehkäisi atorvastatiinin, simvastatiinin ja lovastatiinin haittavaikutuksia (eritoten hapetusstressiä) eristetyissä maksasoluissa. Tutkimus viittaa siihen, että ubikinonin käyttö on aiheellista statiinien sivuvaikutusten torjunnassa. Statiinien haitat ovat yleisimpiä ihmisillä, joiden veren ubikinonin pitoisuus on alentunut. Julkaisu on luettavissa kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä. Suosittelen erityisesti Mannisen ja Voutilaisen luettavaksi.

Eghbal MA, Abdoli N, Azarmi Y. Efficiency of hepatocyte pretreatment with coenzyme Q10 against statin toxicity. Archives of Industrial Hygiene and Toxicology 02/2014; DOI:10.2478/10004-1254-65-2014-2398
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 28 Helmi 2014 23:40

Lähetin juuri Kodin Pellervon päätoimittajalle ja toimitussihteerile tiedoksi tämän linkin
Uusin hyökkäys ravintolisiä vastaan
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Maalis 2014 14:09

Berberiini suojaa maksaa
Berberiini aktivoi sirtuiini 1:ä (SIRT 1) ja suojaa maksaa, osoittavat tutkimukset (linkit alla). SIRT 1:n aktivointi ehkäisee vanhenemismuutoksia ja ikääntymiseen liityviä sairauksia, kuten diabetesta, sydän- ja verisonisairauksia ja syöpätauteja, sanoo Yhdysvaltain terveysviraston tutkija Rafael de Cabo (jolla on 156 julkaisua). Hänen työryhmänsä on testannut hiirillä SIRT 1:ä aktivoivaa synteettistä molekyyliä, SRT1720. Aine pidensi hiirten elinikää 8,8 prosenttia, ja se piti hiiret tavallista solakampina ja niiden lihakset ja koordinaatiokyky olivat tavallista paremmassa kunnossa koko elämän ajan. Jatkotutkimukset osoittivat, että SRT1 720 suojasi sydäntä haitalliselta kolesterolilta ja paransi insuliiniherkkyyttä, mikä vähensi diabeteksen riskiä. SIRT1 720 ehkäisi myös kroonista matala-asteista tulehdusta (joka myllertää kaikissa pitkäaikaisissa sairauksissa, kuten tätä foorumia seuraavat tietävät). Sirt 1:tä voidaan siis aktivoidan myös luontaistuotteilla, kuten berberiinillä, karnosiinilla ja resveratrolilla.

Zhu X, Guo X, Mao G, et al. Hepatoprotection of berberine against hydrogen peroxide-induced apoptosis by upregulation of Sirtuin 1. Phytotherapy Research. 2013 Mar;27(3):417-21. doi: 10.1002/ptr.4728.

Ye J. Challenges in Drug Discovery for Thiazolidinedione Substitute. Yao Xue Xue Bao. 2011 Oct 1;1(3):137-142. doi: 10.1016/j.apsb.2011.06.011

Gomes AP, Duarte FV, Nunes P, et al. Berberine protects against high fat diet-induced dysfunction in muscle mitochondria by inducing SIRT1-dependent mitochondrial biogenesis. Biochimica et Biophysica Acta. 2012 Feb;1822(2):185-95. doi: 10.1016/j.bbadis.2011.10.008.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Maalis 2014 16:36

Mika Rönkkö: ”Ravintolisien turvallisuutta valvotaan tarkasti"
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö kirjoittaa kohu-uutisen johdosta Helsingin Sanomien mielipidesivulla seuraavaa:

"Helsingin Sanomat (28. 2.) nosti esiin kuluttajan kannalta huomionarvoisen asian kertomalla, että ravintolisät voivat aiheuttaa maksavaurioita. Lukijalle saattoi kuitenkin syntyä mielikuva, että myös Suomessa kaupasta ostettu ravintolisä olisi kuluttajalle riski.

"Kuluttajan kannalta vaikeasti valvottavat ulkomaiset nettikaupat ovat suurin riski ravintolisien ostopaikkana. Tätä korostavat myös elintarvikkeita valvovat viranomaiset (esimerkiksi Evira, Tulli ja Fimea). Jos elintarvikkeen turvallisuudesta heräisi edes epäilys, se tulisi heti vetää pois markkinoilta.

"Väitän, että Suomessa elintarvikkeiden ja ravintolisien valvonta on Euroopan kärkeä. Suomessa tutusta kaupasta ostaessaan kuluttaja voi varmistua, että ravintolisät on tehty lainsäädännön mukaisesti, ne kuuluvat viranomaisten valvontaan ja ovat käyttöohjeen mukaan turvallisia käyttää.”
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 05 Maalis 2014 11:48, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Aiheuttavatko luontaistuotteet maksavaurioita?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 03 Maalis 2014 21:19

Karnosiini suojaa maksaa alkoholin haitoilta
Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että luontaistuote nimeltä karnosiini suojaa maksaa ja aivoja, ja eritoten alkoholin haitoilta. Turkkilainen rottatutkimus (Dokuz Eylul University, Balcova, Izmir, Turkey) vahvistaa asiaa.

Alkoholin palaessa elimistössä syntyy myrkyllisiä yhdisteitä, vapaita radikaaleja ja aldehydejä (mm. malonidialdehydiä), jotka voivat vaurioittaa maksaa ja muita kudoksia. Maksan rasvat hapettuvat lipidiperoksidaatiossa. Karnosiini ehkäisee alkoholin aiheuttamia muutoksia, ilmenee tutkimuksesta. Onka kummalista etteivät Manninen ja Voutilainen tunne karnosiinia ja sen hyviä vaikutuksia maksan terveydelle.

Baykara B, Micili SC, Tugyan K,The protective effects of carnosine in alcohol-induced hepatic injury in rats. Toxicology and Industrial Health. 2014 Feb;30(1):25-32. doi: 10.1177/0748233712446722.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa