Hyvä Suomi!

San Martinolla on sairaan korkea kokonaiskolesteroli,mutta varsin normaali HbA1c,HDL ja VLDL. Siitä huolimatta hänen C-peptidi,ASAT/ALAT - ja GT-arvot näyttävät olevan päin anusta? Ja siksi San Martinon "luuppi" pureutuu nyt kriittisesti valtamedian riskijournalismin kummallisuuksiin.

Valvoja: San Martino

Avatar
San Martino
Viestit: 5026
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Ruisrypsiä joka lähtöön...

ViestiKirjoittaja San Martino » 26 Elo 2018 9:49

Matti Tolonen kirjoitti:
D-vitamiinin puute vaivaa paksusuolipotilaita Suomessa ja muualla Euroopassa

IBS on yleinen terveysongelma, josta kärsii ainakin joka kymmenes suomalainenkin. Vaiva on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä. Suomalaisissa hoitosuosituksissa ja ravitsemustieteilijöiden ohjeissa (mm. Reijo Laatikainen) ei tietenkään puhuta mitään vitamiineista.

viewtopic.php?f=43&p=48811&sid=0a65553edd02685e47f20020d7fbbf98#p48811

No mutta hyvänen aika, eihän ruisrypsitohtoria voi kiinnostaa vitamiinit...


Reijo Laatikainen kirjoitti:
Just received verification from @helsinkiuni that I can defend my PhD dissertation in Sept 14 as planned. Professor, gastroenterologist, IBS guru Magnus Simrén will be opponent. Exciting!

Biomedicum, Helsinki, Luentosali 1, pe 14.9.2018, klo 12.00 Tervetuloa, kaikille avoin!

viewtopic.php?f=81&t=6837&start=90#p48802

Jotain myönteistäkin....Laatikainen oli....
vikkeri kirjoitti:
Vuonna 2011 Laatikainen oli melko karppausmyönteinen, kovan rasvan kulutuksen lisäämistä ei kuitenkaan uskaltanut suosittaa, mutta ei vähentämistäkään.

http://karppaus.info/forum/viewtopic.ph ... 2#p2221784

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1702
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Hyvä Suomi!

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 26 Elo 2018 10:04

Painatuslupa on (ollut) väittelylupaa tärkeämpi.
Ehkä osaamisessa byrokratiaa on vähennetty turhan makulatuurin välttämiseksi.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
San Martino
Viestit: 5026
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Persu-Jussi...

ViestiKirjoittaja San Martino » 01 Syys 2018 13:37

Jussi Halla-aho kirjoitti:
Perussuomalaiset ovat yksilöitä: he vastustavat kyttäämistä, kieltämistä ja määräilyä. He eivät pidä siitä, että joku muu tulee kertomaan heille, miten heidän pitää ajatella, mitä heidän kuuluu sanoa, mitä heidän tulee syödä, millaisilla kulkuvälineillä he saavat liikkua.

Tavallisen suomalaisen edellytetään koko ajan tuntevan syyllisyyttä kaukaisten maiden ongelmista, ilmastonmuutoksesta, ruokavaliostaan.....

Minun positiivinen visioni on se, että ihmisten annetaan olla rauhassa ja keskittyä omaan elämäänsä. Päätöksentekijöiden tehtävä on ratkaista ja ehkäistä sellaisia ongelmia, jotka estävät tavallista ihmistä keskittymästä omaan elämäänsä. Perussuomalaiset uskovat itsenäiseen, vapaaseen, ajattelevaan kansalaiseen, joka tietää itse, mikä on hänelle hyväksi.

https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho- ... kratialle/

Kas vaan Persu-Jussikin on huomannut, että meidän syömisiämme kytätään kaiken maailman fogelien ja laatikaisten toimesta....

Hyvä Jussi!

Avatar
San Martino
Viestit: 5026
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Teesit esiin....

ViestiKirjoittaja San Martino » 15 Syys 2018 9:02

Timo Kuusela kirjoitti:Painatuslupa on (ollut) väittelylupaa tärkeämpi.
Ehkä osaamisessa byrokratiaa on vähennetty turhan makulatuurin välttämiseksi

viewtopic.php?f=81&t=6837&start=90#p48802

Nyt tutustumaan Laatikaisen teeseihin....
Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on yleinen mahasuolikanavan vaiva, sen esiintyvyys on maailmanlaajuisesti noin 11 %. Viljatuotteet ovat laajasti käytettyjä elintarvikkeita ympäri maailman ja siten tärkeä osa ruokavaliotamme. Rukiin, vehnän ja ohran FODMAP-hiilihydraatit (Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols), gluteeni ja amylaasi-trypsiini inhibittorit (ATI:t) voivat aiheuttaa oireita toiminnallisissa vatsavaivoissa kuten IBS:ssä. Tämän väitöskirjan tavoitteena oli tutkia lievittääkö FODMAP-hiilihydraattien ja ATI:n vähentäminen ruis- ja vehnätuotteissa niiden siedettävyyttä henkilöillä, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä tai gluteeniherkkyys.

Tässä väitöskirjatutkimuksessa tutkittiin erityisten hapatusmenetelmien avulla valmistettuja ruis-ja vehnäleipiä, joiden FODMAP- ja ATI-pitoisuudet olivat vähäisemmät kuin tavanomaisissa ruis- tai vehnäleivissä. Väitöstutkimukseen sisältyy neljä erillistä satunnaistettua tutkimusta.

Ensimmäiseen vaihtovuorotutkimukseen osallistui 87 henkilöä, joille syötettiin joko vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävää tai tavanomaista ruisleipää kumpaakin 4 viikon ajan. Tutkimuksessa havaittiin, että vähemmän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävä leipä aiheutti vähemmän kaasun kertymistä suolistoon ja samalla vähensi ilmavaivojen tunnetta, vatsakipua, vatsan kurinaa ja kramppeja. Elämän laadussa tai IBS-SSS mittarilla mitatussa kokonaisoirekuvassa ei kuitenkaan havaittu eroja leipäjaksojen välillä.

Toisessa tutkimuksessa, johon osallistui 26 aikuista, tutkittiin hiivalla kohotetun, lisättyä gluteenia ja lisäaineita sisältävän tavanomaisen vehnäleivän ja hapattamalla tehdyn lisäaineettoman leivän siedettävyyttä. Hapatetussa vehnäleivässä oli vähemmän ATI:a ja FODMAP-hiilihydraatteja, mutta mahasuolikanavan siedettävyydessä ei havaittu eroja ryhmien välillä viikon koejaksolla.

Kolmas tutkimus vertaili vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävän ja tavanomaisen ruisleivän suolistovaikutuksia yhden vuorokauden ateriakokeessa, jossa oireiden lisäksi tutkittavat myös nielivät erityisen langattoman suoliston olosuhteita mittaavan kapselilaitteen (SmartPill®, Given Imaging ltd, Israel) mahasuolikanavan toimintojen, erityisesti pH:n, läpikulkuajan, suoliston sisäiseen paineen ja supistusten monitoroimiseksi. Oireiden vaikeusaste liittyi paksusuolen sisäiseen paineeseen tavanomaista ruisleipää sisältäneen koepäivän aikana, mutta leipäjaksojen välillä ei havaittu eroja mitatuissa suureissa.

Neljännessä tutkimuksessa analysoitiin ensimmäiseen tutkimukseen osallistuneiden 50 tutkittavan mikrobisto ulostenäytteistä ja oirekehitystä neljän viikon aikana seurattiin. Tutkimuksessa havaittiin, että vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävän ruisleipäjakson aikana Klebsiella-bakteeria esiintyi vähemmän ulostenäytteissä kuin tavanomaista ruisleipää sisältäneen koejakson aikana. Muita eroja suoliston mikrobistossa ryhmien välillä ei havaittu.

Tämän tutkimussarjan mukaan vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävä ruisleipä vähentää paksusuolessa tapahtuvaa käymisreaktiota (fermentaatiota) ja siten kaasun tuotto suolistossa vähenee. Edelleen väitöstutkimuksen mukaan vähemmän FODMAP:ja sisältävät leivät voivat olla paremmin siedettyjä kuin tavanomaiset leivät, mutta tavanomaisen leivän vaihtaminen vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävään leipään ei riitä yksistään aiheuttamaan kovin merkittäviä eroja mahasuolikanavan pH:ssa, läpikulkuajassa, paineessa tai mikrobistossa. Vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävää leipää voidaan käyttää osana kokonaisvaltaista FODMAP-rajoitusta.

https://helda.helsinki.fi/handle/10138/240061

Olisko tää hyvä ruisleipämainos? Peräpää laulaa kaiken aikaa.....

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4855
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Hyvä Suomi!

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Syys 2018 11:44

Kuuluneekohan Reijo Laatikainenkin niihin ravitsemustieteilijöihin, jotka eivät vielä ole kuulleet/lukeneet vuotavasta suolesta. Sehän on tutkitusti yksi merkittävä syy ärtyneeseen paksusuoleen. Sitä voidaan ehkäistä ja hoitaa mm. berberiinillä karnosiinilla, E-EPAlla, probiooteilla ja sinkillä. Nekin näyttävät olevan Laatikaiselle kiellettyjä puheenaiheita (kuuluu ravitsemustieteilijöiden kielipeliin).

Vuotava suoli
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
San Martino
Viestit: 5026
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Teesit pönttöön...

ViestiKirjoittaja San Martino » 18 Syys 2018 10:17

YLE kirjoitti:
Crohnin tautia sairastava Ida Larsson: "Ajattelin, että avanneleikkaukseen loppuu naiseuteni....."

.....Larssonia on korventanut suolistosairaus Crohnin taudin (siirryt toiseen palveluun) aggressiivinen muoto. Diagnoosin Larsson sai 20 vuotta sitten ollessaan 17-vuotias lukiolainen. Viimeisen viiden vuoden aikana sairaus on näyttänyt hänelle julmimman luonteensa.

Tuntikausia kestävää ripulia, verta, kaksinkerroin pakottavaa vatsakipua ja rajua laihtumista. Kaikesta edellämainitusta johtuvaa voimattomuutta. Elämää vessan seinien sisäpuolella.

Larsson laskeskelee, että on viettänyt pöntöllä pahimmillaan päivisin viisikin tuntia ja öisin pari vielä päälle.

https://yle.fi/uutiset/3-10401431

Eipä taida Laatikaisen ruisleipäkuuri auttaa Idaa....


Nyt tutustumaan Laatikaisen teeseihin....
Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on yleinen mahasuolikanavan vaiva, sen esiintyvyys on maailmanlaajuisesti noin 11 %. Viljatuotteet ovat laajasti käytettyjä elintarvikkeita ympäri maailman ja siten tärkeä osa ruokavaliotamme. Rukiin, vehnän ja ohran FODMAP-hiilihydraatit (Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols), gluteeni ja amylaasi-trypsiini inhibittorit (ATI:t) voivat aiheuttaa oireita toiminnallisissa vatsavaivoissa kuten IBS:ssä. Tämän väitöskirjan tavoitteena oli tutkia lievittääkö FODMAP-hiilihydraattien ja ATI:n vähentäminen ruis- ja vehnätuotteissa niiden siedettävyyttä henkilöillä, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä tai gluteeniherkkyys.

Tässä väitöskirjatutkimuksessa tutkittiin erityisten hapatusmenetelmien avulla valmistettuja ruis-ja vehnäleipiä, joiden FODMAP- ja ATI-pitoisuudet olivat vähäisemmät kuin tavanomaisissa ruis- tai vehnäleivissä. Väitöstutkimukseen sisältyy neljä erillistä satunnaistettua tutkimusta.

Ensimmäiseen vaihtovuorotutkimukseen osallistui 87 henkilöä, joille syötettiin joko vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävää tai tavanomaista ruisleipää kumpaakin 4 viikon ajan. Tutkimuksessa havaittiin, että vähemmän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävä leipä aiheutti vähemmän kaasun kertymistä suolistoon ja samalla vähensi ilmavaivojen tunnetta, vatsakipua, vatsan kurinaa ja kramppeja. Elämän laadussa tai IBS-SSS mittarilla mitatussa kokonaisoirekuvassa ei kuitenkaan havaittu eroja leipäjaksojen välillä.

Toisessa tutkimuksessa, johon osallistui 26 aikuista, tutkittiin hiivalla kohotetun, lisättyä gluteenia ja lisäaineita sisältävän tavanomaisen vehnäleivän ja hapattamalla tehdyn lisäaineettoman leivän siedettävyyttä. Hapatetussa vehnäleivässä oli vähemmän ATI:a ja FODMAP-hiilihydraatteja, mutta mahasuolikanavan siedettävyydessä ei havaittu eroja ryhmien välillä viikon koejaksolla.

Kolmas tutkimus vertaili vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävän ja tavanomaisen ruisleivän suolistovaikutuksia yhden vuorokauden ateriakokeessa, jossa oireiden lisäksi tutkittavat myös nielivät erityisen langattoman suoliston olosuhteita mittaavan kapselilaitteen (SmartPill®, Given Imaging ltd, Israel) mahasuolikanavan toimintojen, erityisesti pH:n, läpikulkuajan, suoliston sisäiseen paineen ja supistusten monitoroimiseksi. Oireiden vaikeusaste liittyi paksusuolen sisäiseen paineeseen tavanomaista ruisleipää sisältäneen koepäivän aikana, mutta leipäjaksojen välillä ei havaittu eroja mitatuissa suureissa.

Neljännessä tutkimuksessa analysoitiin ensimmäiseen tutkimukseen osallistuneiden 50 tutkittavan mikrobisto ulostenäytteistä ja oirekehitystä neljän viikon aikana seurattiin. Tutkimuksessa havaittiin, että vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävän ruisleipäjakson aikana Klebsiella-bakteeria esiintyi vähemmän ulostenäytteissä kuin tavanomaista ruisleipää sisältäneen koejakson aikana. Muita eroja suoliston mikrobistossa ryhmien välillä ei havaittu.

Tämän tutkimussarjan mukaan vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävä ruisleipä vähentää paksusuolessa tapahtuvaa käymisreaktiota (fermentaatiota) ja siten kaasun tuotto suolistossa vähenee. Edelleen väitöstutkimuksen mukaan vähemmän FODMAP:ja sisältävät leivät voivat olla paremmin siedettyjä kuin tavanomaiset leivät, mutta tavanomaisen leivän vaihtaminen vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävään leipään ei riitä yksistään aiheuttamaan kovin merkittäviä eroja mahasuolikanavan pH:ssa, läpikulkuajassa, paineessa tai mikrobistossa. Vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävää leipää voidaan käyttää osana kokonaisvaltaista FODMAP-rajoitusta.

viewtopic.php?f=81&t=6837&p=48920#p48911

Mitäpä,jos Ida lukisi seuraavaa infoa?


Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4855
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Hyvä Suomi!

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 18 Syys 2018 12:02

Onpa harmi, ettei Ida ilmeisesti tunne näitä päteviä tutkimuksia ja monien suomalaisten Crohn-potilaiden hyviä kokemuksia D-vitamiinin ja muiden ravintolisien käytöstä. Jos tuntisi,hän olisi voinut välttää tai lieventää vuosikausien kärsimyksiään.

Sattuipa juuri tänään tulemaan sveitsiläinen tutkimus, jossa mitattiin 181 suolistopotilaan 156 IBD (tulehduksellinen soulistotauti) ja 25 IBS (ärtynyt paksusuoli), D-vitamiinin pitoisuus verestä. Peräti 58,8 prosentilla (n=58) Crohnin tautia potevista ja 44, 6 prosentilla (n=25) paksusuolentulehdusta potevista oli D-vaje (< 50 nmol/l). Eniten puutetta oli Crohn-potilailla. Mitä vähemmän D:tä, sitä tulehtuneempi suoli. Tutkijat arvelevat, ettei D-vitamiini imeydy hyvin ohutsuolesta kroonista paksusuolen tulehdusta sairastavilla, joten he tarvitsevat D:tä lisää purkista. Mitä tästä opimme?

Caviezel D, Maissen S, Niess JH, et al. High Prevalence of Vitamin D Deficiency among Patients with Inflammatory Bowel Disease. Inflammatory Intestinal Diseases. 2018 Jul;2(4):200-210. doi: 10.1159/000489010.

Crohnin tauti
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa