Munuaiskiviriski antibiooteista, erityisesti sulfista

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5055
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Munuaiskiviriski antibiooteista, erityisesti sulfista

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Touko 2018 9:36

YLE: 14.5.2018 klo 14:25

Tutkimus: Osa antibiooteista lisää lasten munuaiskiviriskiä

Erittäin kivulias vaiva on kaksinkertaistunut muutamassa vuosikymmenessä ja yleistynyt myös lapsilla, joilla se ennen oli hyvin harvinainen.
Lastenlääkärit ovat havainneet sen käytännössä: antibioottitabletteja syöneille lapsille kehittyy keskimääräistä todennäköisemmin munuaiskiviä. Lääkärien mukaan ero on huomattava. Suurin riski näyttää olevan nuorimmilla lapsilla.
Yhdysvalloissa ryhdyttiin tutkimaan, ovatko antibiootit osasyy siihen, että munuaiskivet ovat yleistyneet peräti 70 prosenttia kolmessa vuosikymmenessä. mukaan vaiva on kaksinkertaistunut 1980-luvulta.
Aiemmin munuaiskivet olivat lapsilla perin harvinaisia, mutta viime vuosikymmeninä ne ovat yleistyneet juuri heillä ja nuorilla naisilla, kertoo Philadelphian tutkimusta johtanut urologi Gregory Tasian. Perinteisesti vaiva on koetellut ennen muuta miehiä varhaisessa keski-iässä.

Tuskat uusiutuvat helposti
Munuais- eli virtsatiekivet syntyvät virtsan normaaleista suoloista ja kalkista, jotka saostuvat kiinteiksi kappaleiksi. Vaikka kivillä on yleensä mittaa vain muutamia millimetrejä, kivut ovat erittäin kovia. Yleensä kivet ovat riittävän pieniä huuhtoutuakseen ulos virtsan mukana. Iso kivi voi kuitenkin tukkia virtsatien niin, että munuaiset vaurioituvat. Munuaiskiviä kehittyy noin yhdelle kymmenestä. Kerran niitä saaneella on suuri todennäköisyys joutua kärsimään samasta vaivasta uudelleen. Uusiutumisriski on jopa 50 prosenttia.
Asiaan voi vaikuttaa juomalla riittävästi nesteitä, jotta virtsan virtaus pysyy riittävänä. Myös ruokavaliolla on havaittu vaikutuksia. Jos suvussa on taipumusta munuaiskiviin, punainen liha on omiaan lisäämään riskiä. Myös voimakas ylipaino on arvioitu riskitekijäksi.

Sulfat ykkösenä
Vanhastaan tiedetään, että antibiootit muuttavat ihmisen elimistön mikro-organismiyhteisön eli mikrobiomin koostumusta. Niin ikään on tiedetty, että suoliston ja virtsateiden mikrobiomin häiriintyminen on yhteydessä munuaiskivien muodostumiseen. Philadelpiahalaistutkimuksen aineistona oli miljoonien brittien tietokanta, johon yleislääkärit olivat kirjanneet tietoja muun muassa antibioottiresepteistä ja munuaiskivipotilaista vuosina 1994–2015. Otoksessa oli lähes 26 000 munuaiskivistä kärsinyttä ja kymmenkertainen verrokkiryhmä.

Tietojen analyysissä paljastui viisi suun kautta nautittua antibioottityyppiä, joiden käyttö osui yksiin munuaiskivien yleisyyden kanssa: sulfat, kefalosporiinit, fluorikinolonit ja nitrofurantoiinit sekä laajaspektriset penisilliinit.
Sulfalääkityksen saaneilla munuaiskivet olivat yli kaksi kertaa yleisemmät kuin verrokeilla. Vielä laajaspektrisillä penisilliineilläkin ero oli selvä, 27 prosenttia. Vertailussa otettiin huomioon potilaiden muu mahdollinen lääkitys.

Riski pysyy koholla vuosia
Antibioottien ja munuaiskivien todennäköisyyden yhteys osoittautui suurimmaksi teini-ikäisillä ja sitä nuoremmilla. Riski pieneni aikaa myöten, mutta pysyi koholla useita vuosia antibioottien käytön jälkeen. Tasian muistuttaa, että aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet noin 30 prosenttia lääkärien vastaanotoilla kirjoitetuista antibioottikuureista tarpeettomiksi. Ikäryhmistä juuri lapset saavat eniten antibiootteja. Silloinkin, kun antiobootit ovat todella tarpeen, lääkärien kannattaa tämän tutkimuksen valossa olla tarkkoina, millaisia antibiootteja he valitsevat, Tasian sanoo.

Tutkimustulokset on julkaistu -lehdessä. Tasianin tutkimusryhmä pyrkii nyt selvittämään, miten ihmisten erilaiset mikrobiomit vaikuttavat munuaiskivien muodostumiseen.

Kommentti: Jälleen kerran, hyvilläkin lääkkeillä on haittansa!
Kalakukko

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4951
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Munuaiskiviriski antibiooteista, erityisesti sulfista

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Touko 2018 19:01

Nyt kun munuaiskivet tulivat puheeksi, on ihan kiva muistuttaa mieliin, mitä professori Mikael Fogelholm tietää C-vitamiinista ja munuaiskivistä. Hän kun antaa niin auliisti ravintolisistä lausuntoja medialle.
C-vitamiini, munuaiskivet ja professori Mikael Fogelholm
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron