Hiukan ajateltavaa liikunnasta

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5055
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Hiukan ajateltavaa liikunnasta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 16 Touko 2018 3:33

Karjalainen: MAAKUNTA 15.5.2018 21:15 Tuuli Rantasalo

Ylipaino vaikuttaa kielteisesti lasten ja nuorten fyysiseen toimintakykyyn

Päivittäin liikunta on välttämätöntä pienille lapsille.
Tuoreen tutkimuksen mukaan suurempi rasvan määrä kehossa vaikuttaa kielteisesti 9-15-vuotiaiden fyysiseen toimintakykyyn.
- Heikko fyysinen toimintakyky voi lapsilla ja nuorilla rajoittaa arjen mahdollisuuksia ja osallistumista liikunnallisiin peleihin, leikkeihin ja harrastuksiin, ja myöhemmin aikuisiällä heikentää fyysistä työkykyä, kertoo LIKES-tutkimuskeskuksen ja Jyväskylän yliopiston tutkija Laura Joensuu. Hyvä kestävyyskunto puolestaan tukee kaikenikäisten sydänterveyttä. Kestävyyskuntoa voi kehittää reippaalla liikunnalla, jossa hengästyy ja joutuu ponnistelemaan.

Tutkimukseen osallistui lähes 600 lasta ja nuorta yhdeksästä eri koulusta. Tutkittavat suorittivat Move!-mittaukset, joihin kuului 20 metrin viivajuoksu, vauhditon 5-loikka, ylävartalon kohotus, etunojapunnerrus, heitto-kiinniottoyhdistelmä sekä kehon liikkuvuuden mittaukset.

Tutkimus on osa Joensuun väitöskirjakokonaisuutta, ja se toteutettiin yhteistyössä LIKES-tutkimuskeskuksen ja Jyväskylän yliopiston kanssa.

Kommentti: Itsekin voi kehitellä erilaisia "kuntomittareita: kengännauhojen solmiminen, rappujen nousu ja hissin välttely, kaupassakäynti ilman sähköpyörää tai autoa, tunnin iltakävely ilman kännykkää, hiukan pidempi työmatkakävely kännykkä esillä (pari pysäkinväliä), jne.
Mikään näistä "kuntotesteistä" ei vaadi pakollista urheiluasua, ellei ole menossa torille, häihin tai hautajaisiin. Toki nuo kävelyt edellyttävät asiallisia ulkokenkiä, mutta nekin voivat olla jotain muuta kuin "kaasupulloja" eli ei kumisia lenkkareita.

Jos kiinnostusta riittää, niin luettavaksi tarjotaan pientä "tiivistelmää" 50 sivun verran: Googlen kautta löytyy:

MOVE! -FYYSISEN TOIMINTAKYVYN SEURANTAJÄRJESTELMÄ:
Testistön validiteetti ja reliabiliteetti
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa