Diabeteksesta, ihan pääkallopaikalta kirjoitettua

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5300
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Diabeteksesta, ihan pääkallopaikalta kirjoitettua

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 07 Kesä 2018 3:58

HS: Päivän lehti 7.6.2018 | Mielipide

Kakkostyypin diabetekseen sairastuvat ne, joilla on siihen geneettinen alttius
Ihmisen omaa vastuuta terveyden edistämisessä ei pidä korostaa liikaa.


URHEILULÄÄKÄRI Pippa Laukka kirjoitti kolumnissaan (HS Torstai 31.5.), että ”liikkumattomuus on ponnahduslauta, joka vauhdittaa sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen ja syövän puhkeamista. Vähintään neljäsosa uusista kakkostyypin diabetestapauksista johtuu siitä, ettei ihminen liiku tarpeeksi.” Näitä väitteitä on helppo heitellä, koska ani harvoin kukaan tulee kysymään perusteluja. On totta, että liikkumattomuudella on yhteys kyseisten sairauksien syntyyn tai etenemiseen, mutta väite kausaalisuhteesta – siitä, että liikkumattomuus suoraan synnyttäisi tyypin 2 diabeteksen – on vailla tutkittua tietoa.

Diabetes on suuri joukko sairauksia, joten niiden niputtaminen ja suorien johtopäätösten tekeminen niiden ehkäisystä ei ole yksiselitteistä. Diabetes yleisnimityksenä tarkoittaa verensokerin liiallista nousua. Sen syntysyyt ovat vielä suurelta osin hämärän peitossa, joten myöskään ehkäisymenetelmistä ei ole olemassa yksinkertaista ohjetta.

Tyypin 1 diabetes aiheutuu haiman saarekesolujen tuhoutumisesta, jonka seurauksena insuliinineritys lakkaa kokonaan. Ilman useita kertoja päivässä annettavia insuliinipistoksia diabetesta sairastava menehtyy parissa päivässä. Haiman saarekesolujen tuhoutumiseen johtavaa prosessia ei vielä tunneta, joten sairautta ei voida myöskään ehkäistä. Sairaus tulee, jos on tullakseen, elintavoista riippumatta. Lapsella olevan tyypin 1 diabeteksen puhkeaminen on täysin riippumaton perheen tai lapsen elintavoista.

Tyypin 2 diabetes on myös haiman toimintahäiriö, jossa joko insuliinia ei erity tarpeeksi tai se ei vaikuta toivotulla tavalla. Tyypin 2 diabetekseen etenemistä ylipaino usein vauhdittaa, mutta se ei ole sen ainoa perussyy, kuten ei myöskään liikkumattomuus. Jos näin olisi, sairauden ehkäisy olisi helppoa. Tyypin 2 diabetekseen sairastuvat ne, joilla on siihen geneettinen alttius. Kakkostyypin diabetekseen sairastuminen onkin kuin peli, johon tarvitaan kaksi pelaajaa: geenit ja elintavat.

Monien terveyttä tukevien asioiden voi ajatella olevan kovin mustavalkoisia ja helposti ratkaistavissa ihmisen omina valintoina. Terveyden vaalimista ei voikaan ulkoistaa ihmiseltä itseltään.
Meistä jokainen tarvitsee tukea valintojen tekemiseen ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Ihmisen omaa vastuuta ei pidä korostaa liikaa. On helpompi elää terveellisesti, jos siihen on varaa, kykyä ja voimavaroja. Tarvitaan tukea ja ohjausta, ei moralisointia.

Janne Juvakka, toiminnanjohtaja
Sari Koski, kehittämispäällikkö

Suomen diabetesliitto

Kommentti: On ihan helppo tie tukeutua tuohon geeniteoriaan. Sen tutkiminen ja syysuhteiden löytäminen on salapoliisityötä. On varmaa, että geeneissä on syitä ja seurauksia.
Olisi kuitenkin melkoisen mukavaa, jos joku tutkisi ruokavaliolla saavutetun diabeteksen remission perusteita. Jo aikoinaan diabetesta hoidettiin huolellisella hiilihydraattien välttämisellä. Nykyinen massiivinen elinkeinon puuttuminen ihmisten ruokavalioon ja erityisesti maa- ja metsätaloustutkinnon suorittaneitten voimakkaaseen esiintymiseen asiantuntijoina on johtanut ihmiset suohon, josta ei ole muuta poispääsyä kuin juuri tuo hiilihydraattien voimakas rajoittaminen.

On helppo syyttää geenejä ja työntää toisella kädellä karkkia suuhunsa. Geenit vaikuttavat olevan kuin toiselta planeetalta tulleita muukalaisia, joille ei todellakaan voi mitään. Ikuiseksi mantraksi muodostunut kolmijakoisuus ruis-rypsi ja kiivas juoksentelu ovat helppoja syyllistämisen keinoja. Yksikin puute kolmion osasista nostaa sormen pystyyn: Voi sinua rassukkaa.

Viralliset selittelijät uskovat kuin Jumalan sanaan ex-professori Matti Uusituvan selitystä, että VHH:ta ei voi eikä saa tutkia sen epäeettisyyden vuoksi.
Voisiko joku valaista tuon epäeettisyyden perustaa? Onko syöminen epäeettistä? Onko jonkun haittaa aiheuttavan makroravinteen poisjättö maanpetokseen rinnastettava asia? Kuka on keksinyt teorian aivojen pysähtymisestä ilman sokeria? Eikö maksan toiminnan merkitystä ole ymmärretty talikkoporukan keskuudessa? Onko ihmisen terveys niin vähäpätöinen seikka, että vain lääkkeellä suoritettu korjausliike on sallittu? Ymmärrän toki jollain tavoin lääketieteelliset näkemykset, mutta että pitäisi käsittää joidenkin pskatalikoiden heiluttajien mielipiteet. Ei onnistu!

Pitänee vain rukoilla, että Luoja antaisi niille järkeä, joilta se näyttää olevan vajavainen. Lääketiede ei puutu maanviljelyyn eikä talikkoporukan tule puuttua vastaavasti lääketieteeseen. Vanha sanonta, että "kun Herra antaa viran, niin hän antaa siihen tarvittavan järjen" . Lipsumista on tapahtunut!
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5300
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Diabeteksesta, ihan pääkallopaikalta kirjoitettua

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Kesä 2018 9:26

HS: Päivän lehti 12.6.2018 | Mielipide

Elintapojen muutoksilla voidaan selvästi vähentää riskiä sairastua diabetekseen
Erityisesti ihmisten, joiden lähisuvussa on tyypin 2 diabetesta, kannattaa panostaa painonnousun estämiseen ja arkiliikunnan ylläpitoon.

SUOMEN DIABETESLIITON Janne Juvakka ja Sari Koski kirjoittivat (HS 7.6.), että kakkostyypin diabetekseen sairastuvat ne, joilla on sille geneettinen alttius, eikä ihmisen omaa vastuuta terveyden edistämisessä pitäisi korostaa liikaa. Hoitotutkimuksilla on kuitenkin voitu kiistatta osoittaa, että elintapamuutoksilla voidaan merkittävästi vähentää riski­henkilöiden sairastumisriskiä. Tyypin 2 diabetes – joka sinänsä käsittänee useampia alamuotoja – syntyy perintötekijöiden sekä elintapa- ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta, kuten kirjoittajatkin totesivat.

Jos toisella vanhemmalla on tyypin 2 diabetes, henkilön elinaikainen riski sairastua on 40 prosenttia. Jos molemmilla vanhemmilla on tyypin 2 diabetes, riski sairastua on 80 prosenttia. Erityisesti ihmisten, joiden lähisuvussa on tyypin 2 diabetesta, kannattaakin panostaa painonnousun estämiseen ja arki­liikunnan ylläpitoon. Palkintona voi olla diabeteksen alkaminen 5–10 vuotta myöhemmin (tai ei koskaan) ja hoituminen tableteilla isojen insuliiniannosten ­sijaan. Valitettavasti tätä ei voi luvata – sopivan geenicocktailin perinyt voi sairastua kaikista yrityksistä huolimatta.

Kirjoituksen loppukaneetti ­pitää ehdottomasti paikkaansa: ”Tarvitaan tukea ja ohjausta, ei moralisointia.”

Tiinamaija Tuomi, dosentti
Markus Perola, professori, Diabetes- ja lihavuustutkimus­ohjelma,
Helsingin yliopisto


Kommentti: ”Tarvitaan tukea ja ohjausta, ei moralisointia.” Voidaanko noin vain heittää romukoppaan vallalla ollut ohje ja junttaus: SYYLLISTÄMINEN.
Kyllä kansa on laiskaa, vetuloivaa, juopottelevaa, ei liiku riittävästi kuten talvitutkimus 2-vuotiasta sen osoitti.
Kelvottomat syövät punaista lihaa ja tappavaa voita. Ikuinen ja pitkältä tuntuva elämä saavutetaan vain veganismilla. Talvella hieman hankalaa, mutta aina voi poroiltakin jotain oppia.

Taas turvauduttiin geeneihin. Jos ei ole liikuntageeniä, niin voisiko sen jotenkin siirrännäisellä saada? Entäpä sossun kustantama verkkapuku ja lenkkarit? Autonkäytön voimakkaampi syyllistäminen? Joukkoliikenteen harventaminen Espoon metro-oppien mukaisesti?

Nyt on saatettava tietoisuuteen hätähuuto tax-free ostojen vähenemisestä. Laskua yli 20%. Ovatko lestadiolaiset lopettaneet risteilyt vallan? Olisiko uusittava Turmiolan Tommi-kirjaset ja kerrottava ekonomi-vuorineuvos-perheen huumeiden käytöstä?

"Juokse-juokse-juokse, niin että henki lähtee!" noin mukaellen erään maalaistohtorin piikitysohjetta. Lääkityksen tärkeyttä aina korostetaan. Mukaan ei koskaan pääse sokerin vähentäminen, MIKSI?
Kalakukko

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Diabeteksesta, ihan pääkallopaikalta kirjoitettua

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Kesä 2018 10:46

Vhh-ruokavaliosta ja ravintolisistä vaetaan yhtä lailla virallisissa kirjoituksissa ja puheissa, vaikka niiden hyödyistä on valtavasti päteviä tieteellisiä tutkimuksia ja käytännön kokemusta. Vhh ja ravintolisät ehkäisevät ja jarruttavat diabeteksen lisätauteja. Lue lisää alla olevasta linkistä
Diabetes mellitus
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron