Miksi vouhkata TEKOÄLYSTÄ, kun meillä on kansansairauskonttori ja agronomit?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5459
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Miksi vouhkata TEKOÄLYSTÄ, kun meillä on kansansairauskonttori ja agronomit?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 11 Kesä 2018 5:56

HS: Päivän lehti 11.6.2018 | Pääkirjoitus

Tekoälyn käyttö vaatii tarkkaa eettistä harkintaa
Suomalaiset ovat tottuneet luottamaan siihen, että heidän terveystietojaan käytetään vastuullisesti. Tätä luottamusta ei saa horjuttaa.

ESPOON KAUPUNKI teki palveluyritys Tiedon kanssa kokeilun, jossa analysoitiin teko­älyn avulla väestön palveluntarpeita. Käytössä olivat koko väestöä koskevat sosiaali- ja terveystiedot sekä varhaiskasvatuksen asiakkuusdataa. Yksittäisten henkilöiden tiedot eivät olleet tunnistettavissa, ja tiedot tuhottiin kokeilun päätyttyä. Kokeilu osoitti, että tekoäly pystyy ­ennakoimaan asiakkaiden palvelun­tarvetta. Tekoäly löysi muun muassa 280 tekijää, jotka ennakoivat lastensuojelun asiakkuutta. Esimerkiksi lisääntynyt terveyspalvelujen käyttö voi ennustaa lastensuojelun tai lasten ja nuorten psykiatristen palvelujen tarvetta.

Tekoäly voisi näin välittää tietoa riskitekijöiden kasaantumisesta. Se olisi hyödyllinen työkalu, jonka avulla perheille voitaisiin tarjota tukea ja apua jo varhaisessa vaiheessa ja ehkäistä ennalta ongelmien kärjistyminen.

Tällaisen tietorekisterin ja hälytys­järjestelmän perustaminen voi kuitenkin olla eettisesti kyseenalaista, mikä on ­Espoossakin tiedostettu. Asiakkaiden profilointi terveystietojen perusteella on herättänyt kysymyksiä myös sote-uudistuksessa. Uudistukseen kaavailtu valinnanvapausmalli sisältäisi rahoitusmekanismin, jolla maakunnat osoittaisivat ­tuleville sote-keskuksille rahoituksen kustakin niihin listautuneesta asiakkaasta. Jotta tämä rahoitusosuus kohdentuisi oikein, maakuntien on määriteltävä ­jokaisesta asiakkaasta koituvat kustannukset terveys- ja muiden henkilötietojen perusteella.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan henkilötietojen suojaa koskeva sääntely on hallituksen sote-esityksessä olennaiselta osin puutteellista perustuslain kannalta. Tietosuojaa koskevia pykäliä on siten korjattava.

Suomalaiset ovat tottuneet luottamaan siihen, että heidän terveystietojaan käytetään vastuullisesti. Se on yksi syy ­siihen, että suomalaiset myös suhtau­tuvat potilastietojen käyttöön lääke­tieteellisessä tutkimuksessa hyvin myönteisesti. Tätä luottamusta ei saa horjuttaa, vaikka käyttöön tulisi uudenlaisia palvelutuotannon muotoja tai uutta teknologiaa kuten tekoälyä.

Kommentti: Nyt olisi kiireesti heitettävä kehiin kaikki se tieto, joka on kertynyt PK-projektista ja emeritusprofessori Matti Uusituvan ajatuksista : "Kaikki tiedetään jo ja uusia tutkimuksia ei tarvita"!

Onhan tuo varsinaista tieteen pilkkaamista, jos maamme kaikkein suurinta valtaa pitävien , kansansairauskonttorin ja agronomien yhdistetty viisaus rinnastetaan johonkin lypsykoneeseen, joka muka osaisi säädellä vaikkapa ihmisten ruokintaa erilaisten sairauksien pohjalta. Stop tykkänään!
Kyllä Luoja on luonut meidät kaksijalkaiset ja amputoidut sellaisiksi, että pärjäämme samalla appeella s.o. runsaalla hiilihydraatilla ja riittävällä kuidulla sekä teknotransseilla yhdistettynä päättömään juoksenteluun. VHH on tiedon pilkkaamista!

Onhan tuo vallan kummaa, jos parin viikon diabeteskurssin käyneitä diabeteshoitajia ei kuunnella tarkalla korvalla eikä ruokintatalibaanien "tieteellisiä" neuvoja oteta vakavasti. Suomella on kansainvälinen tehtävä levittää ruisleivän ilosanomaa ympäri maailman, sillä joukossamme elää yli 7 000 000 000 miljoonaa ihmistä, jotka eivät tiedä hevon hittoakaan ruisleivän vaikutuksista eivätkä ole koskaan edes nähneet saatikka syöneet ruisleipää.
Maailma on tehtävä paremmaksi rypsiöljyllä ja neonitidinoideilla ja runsaalla juoksentelulla. Kaikilla olisi silloin töitä, kun osa juoksentelee ja toinen mokoma istuu pytyllä.

Tekoäly, mikä se semmoinen on verrattuna esim. helmitauluun , joka on keksitty idässä jo ennen numeroita. Katsokaapa vaikka , ketkä ovat tämän päivän johtavia avaruusvaltioita ja kosmonauttien ja taikonauttien kouluttamisessa. Ja suomalaisten rakastamissa urheilulajeissa ei sovi unohtaa "tieteellistä valmennusta" ja sen yhteydessä lääketieteen merkitystä esim. Itä- Saksan voiton päivineen, hemohesseineen ja anabolisine stereoineineen.
Suorämpiminen on pelkkää rekvisiittaa todellisen valmennuksen ohella.

Olemme ottaneet samanlaisuuteen liittyviä suuria askelia jopa sukupuolineutraalisuuden tiellä. Siis miksi oikein vaatia erilaisia ruokia, koska olemme saavuttaneet samankaltaisuuden. GMO kehiin ja nurinat pois! Ihmisten kehittyminen lähemmäs robotteja tuo uudenlaisen talouskasvun ja yhdenmukainen "sikaruokinta" tekee meidät tasa-arvoisiksi. "Teuraspainoon " pääsy luo lääketieteeseen huimat kasvunäkymät. Pohjois-Koreakin kansa on lähentynyt USA:ta juuri ruohonsyönnin kautta. Seuratkaapa vain Singaporen kokousta, jossa toisella osapuolella ei ole varaa edes maksaa hotellilaskua.

Maailman liikakansoituksen tiellä pehmeät keinot on sallittava. Ilmatyynytetyt lenkkarit ja heikkojen ihmisten hienovarainen eliminointi ruokavaliolla kuuluvat tärkeimpiin pehmeisiin keinoihin. Amputoinnit, sokeutumiset ja vastaavat ovat vain välivaihe "Homo Milleniumin" kehityskaaressa. Luottakaamme kansansairauskonttoriin, sen rokotusohjelmiin ja käypähoitoryhmiin ja agronomien pohjattomaan viisauteen. Olemme kuin peltojen viljaa, jota kannattaa hoitaa vaikkapa GMO:lla. Hiiteen tekoäly, joka todellista dystopiaa ja kehiin oikea elinkeinon luoma viisaus!
Orwellismi on meidän tiemme..." Kaikki ovat tasa-arvoisia, toiset vain enemmän"... tulevan Soten johtavia ideoita.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5459
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Miksi vouhkata TEKOÄLYSTÄ, kun meillä on kansansairauskonttori ja agronomit?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 11 Kesä 2018 17:13

Aamulehti UUTISET11.06. 09.40 Markku Uhari

Raportti: Tekoäly ja uusi teknologia voisivat tuoda miljardisäästöjä sote-kustannuksiin lähivuosina

– tarvittavien investointien hintalappu 3,5 miljardia
Jyväskylän yliopiston arvion mukaan säästöt voisivat olla 2,5–5,5 miljardia euroa tulevan 10 vuoden aikana. Lisäinvestoinnitkin olisivat miljardiluokkaa.
Nykyistä tehokkaammat tietojärjestelmät parantaisivat hoitohenkilökunnan ajankäyttöä, arvioidaan Jyväskylän yliopiston julkaisemassa raportissa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista voitaisiin lähivuosina säästää miljardeja euroja hyödyntämällä teknologiaa nykyistä paremmin, arvioidaan Jyväskylän yliopiston julkaisemassa raportissa.

Yliopiston informaatioteknologian tiedekunta selvitti, miten paljon säästöjä voi syntyä, jos uuden IT-teknologian ja erityisesti tekoälyn käyttöä parannettaisiin sote-palveluissa. Lopputuloksena raportissa on päästy siihen, että sote-kustannuksista voisi vuosina 2019–2028 säästää 2,5–5,5 mrd €.
Raportissa arvioidaan, että tietojärjestelmiä käyttävän henkilöstön kulut ovat noin 10 miljardia euroa vuodessa, ja heidän työajastaan kuluu viidennes ohjelmistojen parissa. Säästöä syntyisi esimerkiksi siitä, että hoitohenkilökunnan työaikaa kuluisi entistä vähemmän tietojärjestelmien käyttöön, ja järjestelmät myös nopeuttaisivat joitain hoitohenkilökunnan työvaiheita entisestään.

Säästöt edellyttävät miljardien investointeja
Uudet työvälineet, kuten tekoäly, voisivat selvityksen mukaan tuoda tehokkuutta lisää 10–20 prosenttia nykyiseen verrattuna. Kun IT-järjestelmien parissa kulutettu aikamäärä vähenee, jää aikaa itse hoitotyöhön nykyistä paremmin. Lisäksi raportissa arvioidaan, että tekoälyllä terästetyt tietojärjestelmät voisivat tehostaa hoitoketjua kokonaisuudessaan. Säästöjä voisi saada myös nykyistä paremmalla töiden organisoinnilla.

Taloudellisten säästöjen saanti edellyttäisi kuitenkin miljardien investointeja esimerkiksi tutkimukseen, tietojärjestelmien uusimiseen ja koulutukseen. Investointien hintalapuksi on arvioitu noin 3,5 miljardia euroa tulevien 10 vuoden aikana. Yksinkertaisimmillaan ohjelmistorobotiikka voisi vähentää hallinnollisia kustannuksia. Potilaiden hoitotietoja voisi suurina massoina hyödyntää hoitotietojen ennustamiseen.

Raportissa kuitenkin todetaan, ettei tekoälyn nykyistä laajempi käyttö ole täysin ongelmatonta. –Tekoälyn ja uusien teknologioiden käyttöönottoon liittyy myös haasteita, joista esimerkkeinä ovat tietoturva, lainsäädäntö, kulttuuriset ja asenteelliset tekijät, teknologian yhteensopivuusstandardit sekä hyvän käytettävyyden ja käyttäjäkokemuksen saavuttaminen, selvityksessä todetaan.
Juha Sipilän (kesk.) hallitus on perustellut sote-uudistusta muun muassa sillä, että hoitokustannukset saataisiin madallettua. Uudistuksen käsittely on tällä hetkellä kesken eduskunnassa.

Yliopiston raportti on luettavissa oheisesta linkistä.

Kommentti: Olisi ehdotus uudeksi laitosruokailumalliksi: Koska ruoka on oltava kaikille samaa, laitetaan käytävän varrelle kaukalot ja kaadetaan se (sikaruoka) sinne jakelutraktorilla. Syököön ken haluaa. Idea erään agronomin, jonka nimeä en muista.

Laitospesujen huolehtimisesta olisi hyvä ottaa mallia autojen automaattipesuloista. Sukelluslasit päähän ja hihnalle. Eikä tarvitsisi aina odotella viikkoja pesuvuorojen välillä.
Huonosti seisoville pesujakkara tai pesuhäkki, jonka kaiteisiin voi nojailla.

Ruokavalioon älköön koskettako, sillä sen hienovarainen säätö kuuluu agronomiporukalle. Ainakin sokeritautisille on tärkeää makeiden mehujen saanti ja makeat kiisselit. Leipää ei saa jättää pois, sillä muutoin huoneilma paranee, happimyrkytys vaarana, ja tulostuskin on mitä milloinkin.

Uskon vahvasti navettateknologian esiinmarssiin soteteknologiassa. Eihän sitä satoja sikojakaan lihoteta ilman tietotekniikkaa. Tuo saparoitten katkominen hieman huolestuttaa...
En epäile hetkeäkään etteikö kepulit ja agronomit hoida tätä ongelmaa , kunhan saadaan heiltä vahva edustus maakuntajohtoon.
Älkää siis huolestuko, jos valtio kahmii teiltä miljardeja. Ne tuovat SÄÄSTÖJÄ = kustannusten nousuja leikataan tulevaisuudessa. Tähän on uskominen.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Kalakukko ja 8 vierailijaa