VRN suhtautuu nuivasti tekoälyyn, ei ota huomioon elinkeinon vaatimuksia

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5110
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

VRN suhtautuu nuivasti tekoälyyn, ei ota huomioon elinkeinon vaatimuksia

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Heinä 2018 9:27

HS: Tiede Julkaistu: 6.7. 14:58 Timo Paukku HS

Tekoäly tuotti alkuaineiden jaksollisen järjestelmän muutamassa tunnissa – ihmiseltä sen kokoamiseen meni satoja vuosia

Stanfordin yliopiston tekoäly Atom2Vec on yksi etappi kohti tekoälyä, joka löytäisi luonnonlakeja paremmin kuin ihminen.
Tekoäly löysi ja jaotteli muutamassa tunnissa alkuaineet tutkimalla kemiallisia yhdisteitä.

TEKOÄLY on tuottanut muutamassa tunnissa alkuaineiden jaksollisen järjestelmän ja alkuainetaulukon. Ihmisillä sen laatiminen kesti vuosisatoja.
Alkuaineiden taulukossa on tunnetut alkuaineet ryhmiteltynä niiden elektronirakenteen mukaan. Se on kemian perustyökaluja
Sitä on sanottu kemian huoneentauluksi. Se kertoo, mistä alkuaineista maailma ja koko universumi koostuvat. Sitä on myös sanottu yhdeksi tieteen huomattavimmista saavutuksista. Stanfordin yliopiston fyysikot kehittivät taulukon laadintaan ohjelman ja tekoälyn. Ohjelman nimi on Atom2Vec.

TEKOÄLY Atom2Vecin algoritmit oppivat tunnistamaan eri alkuaineet yhdisteistä. Se löysi niiden ominaisuudet tutkimalla kemiallista yhdisteiden listaa tietokannasta. Tekoälyä ei vahdittu työssään millään tapaa. Tässä oli myös tekoälyn saama etu ihmiseen nähden. Sillä kun oli käytössä pitkä lista kemiallisista yhdisteistä. Aikansa kemisteillä ei tällaista listaa ollut. Työssään Atom2Vec käytti luonnollisen kielen käsittelystä lainattuja käsitteitä – erityisesti ajatusta, että sanojen ominaisuuksia voidaan ymmärtää, kun tarkastelee sanaa ympäröiviä muita sanoja.

Tekoäly sijoitti löytämänsä atomien eri ominaisuudet alkuaineiden kaavioon samalla tapaa, kertoo Yhdyvaltain tiedeakatemian lehti PNAS.
”Halusimme tietää, voisiko tekoäly olla niin nokkela, että osaisi löytää alkuaineiden jaksollisen järjestelmän ja tehdä taulukon ihan yksin”, sanoo tutkimusta johtanut Shou-Cheng Zhang. Hän on fysiikan professori Stanfordin yliopistossa. Stanfordilaisten tekoälystä kertoo myös myös verkkosivusto phys.org.

ZHANG sanoo, että tutkimus on tärkeä askel kohti päämäärää. Hän suunnittelee ryhmineen testiä, joka korvaisi niin sanotun Turingin testin. Se on klassinen mutta kiistelty koe, jonka avulla yritetään testata koneen älykkyyttä.
Jotta tekoäly voisi läpäistä Turingin testin, sen pitäisi keskustella ihmisen kanssa aiheesta kuin aiheesta sujuvasti, suullisesti tai kirjallisesti, niin että ihminen ei osaa sanoa, onko keskustelukumppani ihminen vai kone.
Zhangin mielestä kokeen perusta on virheellinen, koska sen arviointi on subjektiivista. Arvoinnin tekee ihminen.
”Ihmiset ovat evoluution tuote. Mielessämme on siksi paljon epäloogisuuksia. Jos tekoäly läpäisisi Turingin testin, sen pitäisi tuottaa ja hallita kaikkia ihmisten epäloogisuuksia”, Zhang sanoo. ”Sellainen tekoäly on hyvin vaikea tuottaa ja siksi ohjelmoijille ajanhukkaa.”

ZHANG haluakin ehdottaa uutta määritelmää koneen älykkyydelle. Siinä etsittäisiin luonnonlakeja. ”Osaammeko suunnitella tekoälyn, joka löytää luonnonlakeja ihmistä paremmin?” ”Sen tekemiseksi meidän on ensin testattava, voiko tekoäly löytää ihan omillaan joitakin ihmisen jo tekemistä suurimmista löydöistä”, Zhang sanoo.
Tekoäly Atom2Vec saavutti Zhangin mukaan tämän alemman tai toissijaisen tavoitteen ”keksiessään” alkuaineiden jaksollisen järjestelmän.

ATOM2VEC -tekoälyn pohjana oli hakuyhtiö Googlen insinöörien kehittämä tekoäly Word2Vec. He loivat sen jäsentämään luonnollisia kieliä.
Word2Vec muunsi sanoja numeerisiksi koodeiksi tai vektoreiksi. Vektoreita tutkimalla tekoäly voi arvioida, millä todennäköisyydellä sana esiintyy tekstissä. Tässä arviossa otetaan huomioon muiden sanojen esiintyminen samana aikaan.

Sana ”kuningas” liittyy usein esimerkiksi sanoihin ”nainen”, ”kuningatar” ja ”mies”. Näin ollen ”kuninkaan” matemaattinen vektori voidaan kääntää tekoälyssä karkeasti ”kuningas = kuningatar miinus nainen plus mies”. ”Sovelsimme samaa ajatusta atomeihin. Sen sijaan, että olisimme syöttäneet tekstien sanoja ja lauseita tekstien kokoelmista, syötimme Atom2Vec:iin kaikki tunnetut kemialliset yhdisteet, kuten NaCl, H2O ja niin edelleen.”

AINEISTOSTA tekoäly huomasi esimerkiksi, että kaliumilla (K) ja natriumilla (Na) on oltava samankaltaisia ominaisuuksia. Molemmat alkuaineet voivat näet sitoutua kloorin (Cl) kanssa. ”Aivan kuten kuningas ja kuningatar ovat samantyyppisiä, ovat myös kalium ja natrium”, Zhang sanoo.
Hän toivoo, että tutkijat voivat hyödyntää Atom2Vecin osaamista uusien materiaalien löytämisessä ja suunnittelussa.
”Tässä hankkeessa tekoälyä ei valvottu. Voi vain kuvitella, mihin tekoäly Atom2Vec pystyy, jos sille antaa tavoitteen ja ohjaa sitten sitä esimerkiksi etsimään materiaalia, joka muuntaa auringonvaloa tehokkaasti energiantuotantoon”, Zhang pohtii.

ZHANGIN ryhmä ohjelmoi jo tekoälystään versiota 2.0. Siinä tekoäly keskittyy vaikeaan lääketieteelliseen ongelmaan. Sen pitäisi suunnitella oikea vasta-aine eri syöpäsoluille.

Kommentti: Joku idiootti ehdotti VRN:lle tekoälyn käyttöönottoa. Se tyrmättiin yksimielisesti, koska käytössä oli vanha neukkuaikainen tietokone: HELMITAULU. Siinä helmitaulussa olivat nappulat kolmenvärisiä: Punaiset ihmisille ja Siniset elinkeinolle ja Mustat tappaville ruoka-aineille. Nappuloiden tuli olla tasapainossa tai elinkeinolle ainakin suotuisat, jotta ruokintaehdotus voisi olla hyväksyttävä. Suuri kolleegio sitten ratkaisi asian. Puna-vihervärisokeat oli eliminoitu lääkärintodistuksen perusteella, koska he eivät erottaneet vihreitä dollareita Intian rupioista, joka ehdoton vaatimus puolueettomuudesta.

Helmitaulun avulla voitiin edelleen käyttää sanoja : Luultavasti, oletettavasti, näyttää siltä, on se viissiin niin, oletetaan, vankkumaton elinkeinon tiede todistaa, arvellaan, Kuopion tutkimus todistaa, ym. muuta hakuammuntaa muka tieteenä. Ja Suomihan osaa...
Tekoäly on itse sielunvihollisen hanurista. Kyllä koneen ohjelmointi on oltava itse VRN:n käsissä, jotta voidaan huomioida Kuopion laboratorioekspertti Tarjan olettamat ja kvasitieteelliset tutkimukset. Vai vielä tekoälyä tässä muka tarvitaan, kun Suomessa on jo kaikki tutkittu ja kaikki tiedetään. Mitään uutta ei tarvita. Prkele!
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron