Köyhien taivas ja viherpiiperöitten kostoiskun paikka

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5258
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Köyhien taivas ja viherpiiperöitten kostoiskun paikka

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 09 Elo 2018 10:03

Aamulehti: MORO 09.08. Päivitetty 06.40 Piritta Räsänen

Kaupoista löytyy eniten alennusruokaa heti aamukahdeksalta:
Ruokahävikkiä syntyy enää lähinnä rikkoontuneista pakkauksista – Suosituimpia aletuotteita ovat lihat

Moro kävi tutkimassa kauppojen alennuselintarvikkeita ja pani merkille, mitkä tuotteet menevät parhaiten kaupaksi punaisella lapulla.
Kauppias Mikko Salmia esittelee kauppansa löytöpistettä. Osastolta löytyy myös kansio, josta löytyy tuotteiden uudet hinnat.
Ruokakaupat vähentävät ruokahävikin määrää laputtamalla tuotteisiin 30 prosentin alennuslappuja, kun tuotteen eräpäivä lähestyy. Suosituimpia tarjoustuotteita ovat erilaiset lihat. Kuninkaankulman K-supermarketissa laputetut alennustuotteet on kerätty yhteen löytöpisteeseen. Kauppias Mikko Salmian mukaan näin asiakkaiden ei tarvitse etsiä tuotteita ympäriinsä vaan ne kaikki löytyvät samasta paikasta.

Tiistaiaamuna löytöpisteen kylmäallas on pullollaan tuotteita, jotka on varustettu -30 prosenttia tarroilla. Tarjolla on muun muassa lihatuotteita, valmisruokia, jogurtteja ja valmissalaatteja. Salmian mukaan alennukseen laitetaan tuotteita, joiden eräpäivät lähestyvät ja tuotteita, jotka ovat poistumassa valikoimasta. Hän toteaa, että alennustuotteista parhaiten kaupaksi menevät lihatuotteet.
Eniten alennusruokaa löytyy kaupan heti auettua aamulla kello kahdeksalta. Salmian toteaa alennushintaisten tuotteiden olevan asiakkaille tärkeitä.
–Aluksi emme myyneet laputettuja alennustuotteita ja saimme asiakkailta palautetta, että olisi kiva, jos niitä olisi.

Kauppareissun suurin yllätys olivat tarjousmansikat. Monissa myymälöissä laputettujen tuotteiden alennusprosentti nousee 30 prosentissa 60 prosenttiin iltayhdeksältä. Kauppareissun suurin yllätys olivat tarjousmansikat. Salmian mukaan ruokakaupan tuotteista enää reilusti alle kaksi prosenttia joutuu hävikkiin. Tämä on alennustuotteiden lisäksi myös hyvän tilausjärjestelmän ansiota. Järjestelmä laskee ja arvioi, paljonko ruokatarvikkeita on mennyt kaupaksi viime viikkoina ja kuukausina.

Tuotteita parilla eurolla
Monissa Pirkanmaan Osuuskaupan myymälöissä laputettujen tuotteiden alennusprosentti nousee 30 prosentissa 60 prosenttiin iltayhdeksältä. Moro kävi Kalevan Prismassa maanantai-iltana tutkimassa, onko alennustuotteita jäljellä enää yhdeksältä, kun suurempi alennusprosentti astuu voimaan.
Leipähyllyltä löytyy muutamia laputettuja sämpyläpusseja, joille jää hinnaksi enää alle euro. Maito- tai eineshyllyiltä alennustuotteita ei enää yhdeksän aikaan löydy. Laputetut tuotteet ovat kelvanneet asiakkaille jo 30 prosentin alennuksella.
Suurimpana yllätyksenä tulee kylmäosastolta alennuksesta löytyvät mansikkarasiat. Niillekään ei jää enää illan alennusprosentin jälkeen paljoa hintaa.

Eniten oransseja lappuja löytyy lihahyllyiltä. Sieltä alennuksesta löytää useita erilaisia grilliribsejä. Yhden normaalihinta on 6,98 euroa. Illalla tuotteen hinnaksi jää enää 2,79 euroa. Ostoksille tullut Seppo Kiviniitty tutkii aina illalla kaupassa käydessään tarjoustuotteet.
Lihahyllyn nurkalta löytyy ruokaostoksille tullut Seppo Kiviniitty. Hän toteaa pysähtyvänsä illalla kauppaan usein ohi ajomatkalla.
–Illalla katson aina hyllyjen alennustuotteet. Tällä kertaa Kiviniityn korista löytyy kolme eri tarjoustuotetta: nakkeja, leikkeleitä ja grillikylkiä.

Hävikkiä särkyneistä Kalevan Prisman myyntipäällikkö Mika Liehu kertoo, että suosituimpia alennustuotteita ovat leikkeleet ja arvokkaammat tuotteet, kuten lihapaketit. Suosittuja ovat myös kaikki tuotteet, joita pystyy käyttämään vielä useamman päivän ajan.
Iltojen korotettu alennus on ollut nyt käytössä noin vuoden. Liehun mukaan alennusprosenttien nousu illalla ei aiheuta yleisöryntäystä asiakkaiden parissa. –Jotkut ostoksille tulleet saattavat jäädä vähäksi aikaa katselemaan muita tuotteita ja menevät kassalle vasta yhdeksän jälkeen, kun suurempi alennus astuu voimaan. Mika Liehun mukaan ruokakaupoissa syntyvä hävikkiruoka koostuu nykyään lähinnä enää kaupassa särkyneistä tuotteista.

Kiviniityn ostoskorista löytyy kolmea erilaista tarjouslihaa. –Jos tuoretuotteen pakkaus on mennyt rikki, emme pysty enää sanomaan, onko tuote säilynyt kunnossa.
Osa ruokapankkeihin: Kalevan Prisma lahjoittaa kuivat elintarvikkeet seurakuntien ruokapankkeihin ja sitä kautta hyväntekeväisyyteen.
Myös tuoretuotteita lahjoitettaisiin mielellään, mutta siinä on omat haasteensa.
–Haluaisimme lahjoittaa eteenpäin kaikkea, mutta tuotetuotteiden osalta vastaan tulee kuljetus. Kylmäketju voi katketa helposti ja tuotteissa on lyhyet päiväykset, jotka eivät riitä jakeluun vievää aikaa, Liehu sanoo.

Kommentti: Tarkkailija on havainnut, että viherpiiperöt hamstraavat tarjouslihaa, nimenomaan sitä punaista, tappavaa. Se haudataan juhlallisin menoin viikottaisissa riiteissä maahan ja sitten ollaan niin perhanan itsetyytyväisiä, kun maailma on pelastunut edes hiukkasen.
Samaisissa menoissa on verkkoja viritelty yöperhosia varten, jotka kuulemma maukkaampia kuin päiväperhoset. Lepakot säästetään, koska on ilmennyt niidenkin olevan punaista lihaa. Talvi on muodostunut ongelmaksi, mutta ratkaisuna on tullut lämpimien maiden halvat lennot. Ainoa vittuilija onkin Kela, joka ei suostu lähettämään määrättömästi rahaa Aurinkorannikolle tai Phuketin tyttökaduille, vaikka joukkio on pelastamassa maailmaa.

Köyhien taivas on tullut likemmäksi kauppojen havaittua jäteongelmansa kustannukset. Parempi siis pienempikin pyy pivoissa kuin kallis jätekuljetus.
Hyvä näin. Vielä kun saisi koulujen ja sairaaloiden ylijäämä/jäteruuan lahjoittamisen ihmisten käyttöön ruokailutiloissa. Luulisi sairaaloiden huipputerveellisten esanssikiisseleiden kohottavan kansamme terveyttä huimasti, sillä sisältäähän se oivan annoksen sokeria.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa