Uutta tietoa haavojen ja palovammojen hoidosta

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5219
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Uutta tietoa haavojen ja palovammojen hoidosta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 13 Syys 2018 8:27

HS: Päivän lehti 13.9.2018 Antti Kivimäki HS

Tutkijat kasvattivat tervettä ihoa isoon avohaavaan – uudesta tekniikasta voisi tulla plastiikkakirurgian korvaaja

Haavan solujen uudelleenohjelmointi voi korvata plastiikkakirurgiaa. Menetelmän turvallisuutta pitää kuitenkin testata monella tavoin, ennen kuin sillä päästään hoitamaan ihmisiä. Pieni haava korjautuu itsestään, suuria hoidetaan usein ihosiirrännäisillä. Isoihin haavoihin voi kuitenkin olla vaikea löytää riittävästi ihoa.

PLASTIIKKAKIRURGIA voi käydä jonain päivänä turhaksi laajojen ihovaurioiden, kuten vakavien palovammojen tai makuuhaavojen, hoidossa.
Kalifornialaisen Salk-insituutin biologian tutkijat ovat kehittäneet tekniikan, jolla voi muuttaa avohaavan ruhjeisen solumössön terveiksi ihosoluiksi.
”Tieto voi auttaa myös hoitamaan vanhenemisen aiheuttamia vaivoja, koska vanhenemisessa kudoksen kyky korjata itseään on heikentynyt”, tutkimuksen pääkirjoittaja, professori Juan Carlos Izpisua Belmonte sanoo tiedotteessa.

HAAVAT voivat ulottua monen ihokerroksen läpi. Isot ihon haavat hoidetaan yleensä kirurgisesti siirtämällä niihin potilaan elävää ihokudosta muualta. Kuitenkin isoihin haavoihin voi olla vaikea löytää riittävästi ihoa. Näissä tapauksissa tutkijat ovat voineet eristää potilaalta ihon kantasoluja. Niitä on kasvatettu kasvatusalustalla ja siirretty sitten takaisin potilaaseen. Tämä vaatii paljon aikaa, ja potilas voi odotellessa kuolla.

IZPISUA BELMONTE ja tokiolaisen Kyorinin yliopiston plastiikkakirurgian tutkija Masakazu Kurita tiesivät, että tällaisessa prosessissa tärkein asia on orvaskeden pohjalla olevan tyvikerroksen solujen siirto haavoihin. Nämä solut toimivat ihon sarveissolujen kantamuotona.
Laajoissa haavoissa monet ihokerrokset ovat tuhoutuneet eikä niissä enää ole orvaskeden tyvikerrosta jäljellä. Haavat paranevat tällöinkin, mutta haavakohtaan ei synny tervettä, normaalia ihoa. Haava lähinnä kuroutuu ja turpoaa umpeen. Tämä johtuu siitä, että paikkaustöissä eivät ole orvaskeden tyvikerroksen solut, vaan muut solut joita alueella sattuu olemaan katastrofin päätteeksi jäljellä.
Izpisua Belmonte ja Kurita pyrkivät muuttamaan nämä muut solut orvaskeden tyvikerroksen soluiksi – ja vieläpä ottamatta niitä välillä pois kehosta. Koe tehtiin hiirillä.

JOTTA haavan ihosolut voisi uudelleenkouluttaa orvaskeden tyvikerroksen soluiksi, tutkijat haarukoivat sopivia molekyylejä tätä muutoskoulutusta suorittamaan. Monen kokeen, yrityksen ja erehdyksen jälkeen tutkijat valitsivat neljä molekyyliä, jotka säätelevät sitä, mistä osista dna:n geeni-informaatiota solu ottaa komentoja vastaan. Kun he sitten hoitivat hiiren haavoja näillä neljällä molekyylityypillä, haavoihin kasvoi tervettä ihoa 18 päivässä. Ajan oloon ihokudos laajeni ja yhdistyi ympäröivään ihoon. Näin kävi isoissakin haavoissa.
Puoli vuotta myöhemmin nämä uuden ihon solut toimivat yhä samoin kuin tavalliset terveet ihosolut.

MENETELMÄN turvallisuutta pitää vielä testata monella tavoin, ennen kuin tekniikalla päästään hoitamaan ihmisiä.
Tutkimuksen julkaisi Nature-lehti.

Kommentti: Ei ihan terveyskeskustoimintaa, mutta tulevaisuutta kuitenkin. Taas pääsevät paikallissairaalat ja poliitikot tappelemaan jonkun paikallisterveyskeskuksen muuttamisesta ihosiirrekeskukseksi. Puukkomiehistä kun paikkakunnalla ei ole kuulemma pulaa.

Odotan kieli pitkällä kantasolututkimusta , jolla voitaisiin haiman Langerhalsin saarekkeiden insuliinikehitystä korvata uusilla soluilla. Luonnollisesti käypähoito- ja lääketeollisuus vastustavat lypsävän lehmän poistamista rahan tuojana.

Oivallinen keksintö suurien ihomenetysten esim. palovammojen hoidossa.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa