Tuoksuilla on merkityksensä ja hajuvesiteollisuus nyökkää innokkaasti

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5219
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Tuoksuilla on merkityksensä ja hajuvesiteollisuus nyökkää innokkaasti

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 13 Syys 2018 9:10

HS: Päivän lehti 13.9.2018 Niko Kettunen

Tutkimus: Hedelmällisimpien naisten tuoksu miellyttää miehiä eniten

Hajututkimuksessa miehet arvioivat johdonmukaisesti viehättävimmiksi ne naiset, joiden estrogeenitasot olivat korkeimmat. Korkea estrogeenitaso ennustaa hedelmällisyyttä. Mitä enemmän estrogeenia, sitä parempi tuoksu miesten mielestä.

KAIKILLA ihmisillä on tietty ominaistuoksu, ja sillä näyttää olevan vaikutusta parinvalintaan. Tutkimuksissa on havaittu jopa, että miehen tuoksu voi olla ulkonäköäkin voimakkaampi tekijä naisen kiinnostuksen herättämisessä. Esimerkiksi testosteronin määrällä voi olla vaikutusta. Samoin naisten on havaittu tuoksuvan miesten mielestä miellyttävimmältä silloin, kun he kuukautiskierron puolesta ovat hedelmällisimmillään.
Mekanismin pohja on evoluutiossa. Olemme lisääntymisvietillä varustettuja eläimiä, ja saatamme tiedostamattamme arvioida kumppanin hedelmällisyyttä tuoksun kaltaisten vihjeiden perusteella.

HAJUN merkitystä ihmisen parinvalinnassa on tutkittu paljon. Laboratorioissa ympäri maailman on laitettu ihmisiä nuuhkimaan toistensa hajuja. Naiset esimerkiksi ovat arvioineet t-paitoja, joita miehet ovat pitäneet yön yli yllään.
Nyt Bernin yliopiston tutkijat panivat 57 miestä haistelemaan pumpulityynyjä, joita 28 nuorta naista oli pitänyt kainaloissaan yön yli kuukautiskierron hedelmällisimmässä vaiheessa. Heidän piti arvioida tuoksun miellyttävyyttä asteikolla nollasta sataan. Tulos oli, että eniten naishormoni estrogeeniä tuottaneiden naisten tuoksu koettiin yleisesti miellyttävimmäksi. Tutkimus julkaistiin Proceedings of the Royal Society B -lehdessä.

IHMISEN ominaistuoksu erittyy suurista hikirauhasista. Ne tuottavat öljymäistä eritettä, joka alkaa haista iholla, kun bakteerit hajottavat sitä. Näitä rauhasia on eri puolilla kehoa, kuten kainaloissa, kasvoissa ja nännien alueella.
Nimestään huolimatta suuret hikirauhaset eivät ihmisellä ja useimmilla nisäkkäillä tuota hikeä. Hevonen kuitenkin hikoilee juuri niiden avulla. Haisunäädällä rauhanen on erikoistunut tuottamaan sen tymäkän hajupöllähdyksen, josta eläin tunnetaan. Ihmisellä miesten ja naisten kainaloiden hikirauhasissa puolestaan on eroa. Ne alkavat toimia murrosiässä, ja on loogista ajatella, että niillä on osansa seksuaalisessa viestinnässä.

TUOKSUNÄYTTEET kerättiin kultakin naiselta kuukautiskierron siinä vaiheessa kun munasolu irtoaa. Silloin nainen on hedelmällisimmillään.
Tilanne varmistettiin mittaamalla virtsanäytteistä luteinisoivan hormonin määrää. Sitten naiset asettivat yöksi kainaloihinsa pumpulityynyt, jotka tutkijat ottivat talteen. Sekä näytteiden antajat että niiden nuuhkijat olivat parikymppisiä ja oman ilmoituksensa mukaan heteroita. Tuoksunäytteiden antajiksi seulottiin naisia, joiden kuukautiskierto on normaali ja jotka eivät olleet muutamaan kuukauteen käyttäneet mitään hormoniehkäisyä eivätkä tupakoineet. Heidän piti nukkua yksin puhtaissa lakanoissa, jotka oli pesty hajustamattomalla aineella. Näin yritettiin minimoida muiden tuoksujen päätyminen näytteeseen. Naisten hormonitasot näytteenantohetkellä määriteltiin syljestä.

Tutkimuksen päähavainto oli, että naishormoni estrogeenin ja keltarauhashormoni progesteronin määrä vaikutti siihen, miten viehättävänä miehet naisten tuoksua pitivät. ”Naiset, joiden estrogeenitaso on korkea mutta progesteronitaso on matala, tuoksuvat miehille miellyttävimmiltä”, sanoo tutkimusta johtanut sosiaalipsykologian ja sosiaalisen neurotieteen professori Daria Knoch Bernin yliopistosta tiedotteessa.
Toisin sanoen hedelmällisimmät naiset tuoksuvat yleisesti muita viehättävämmiltä hormoniensa takia, tutkijat esittävät.

KORKEA estrogeenitaso ennustaa hedelmällisyyttä ja evoluution kannalta käy järkeen, että mies valikoi itselleen kumppanin, jonka kanssa lisääntymismenestys olisi parasta. Tietysti ihmisen parinvalintaan vaikuttavat myös aivan muut seikat, mutta löydös on kiinnostava.
Sama ryhmä on tutkinut aihetta runsaasti aiemminkin. On pohdittu sitäkin, voisivatko stressihormoni kortisolin määrä ja tietyt immuunijärjestelmää säätelevät geenit vaikuttaa parinvalintaan niin, että ihminen valitsisi tuoksun perusteella sellaisen kumppanin, jonka immuunijärjestelmä eroaa hänen omastaan. Näin syntyvä lapsi saisi tehokkaamman suojan taudinaiheuttajia vastaan.
Tutkimuksen perusteella tämä ei näytä vaikuttavan siihen, miten viehättävänä miehet naisen tuoksua pitävät.

Kommentti: "miehen tuoksu voi olla ulkonäköäkin voimakkaampi tekijä naisen kiinnostuksen herättämisessä." Ehkäpä säännöllinen peseytyminen ja vaatteiden pesu tuovat paremmin esille sen miehen tuoksun. Myös hygienia, kuten purukaluston pesu ja huolto voivat vaikuttaa ensisuudelman tehoon.

"Olemme lisääntymisvietillä varustettuja eläimiä, ja saatamme tiedostamattamme arvioida kumppanin hedelmällisyyttä tuoksun kaltaisten vihjeiden perusteella." Niinpä niin, eläimet suorittavat tuon lisääntymisriitin tarkastelun varsin suoraviivaisella nuuskimella, joka aiheuttaa hämmennystä ihmisissä. Ei ole nuuskimatonta koiran takapuolta olemassakaan. Jarrujälkien eliminointi on hyväksi alusasuja riittävän usein vaihtamalla. Eläimet (jotkut) hoitavat hygieniaansa itse nuolemalla. Ihminen rakastaa kisssan/koiran suukottelua pesun jälkeen, ehkä immunologisista syistä. Olen joskus kuullut vanhempien ihmisten pelkotiloista, että jos joutuu sairaalaan, niin hoitohenkilökuntaa ei kannata tyrmätä ominaistuoksulla menopaussin jälkeenkään.

Ihmisen hajuaisti on tuhoutunut alkuihmisen tarpeista jo satojen tuhansien vuosien saatossa. Toki paistetun ruisleivän tuoksu herättää miehet vaikka kuolleista, sanoo Itä-Suomen yliopiston "ruokintatieteen" edustajat ja monet maallikotkin.
Hajuaistia on vielä jäljellä ja heikkojen signaalien vahvistamista onkin haettu erilaisten kosmetiikkatuotteiden kautta. Huulipunat, kynsilakat, vaatetuskin mukaanluettuna. Ja flaksi käy, jos on käydäkseen ja riippuu miehen hygieniasta paljolti.

ja todettakoon, että ruokavalio vaikuttaa voimakkaasti tuoksumaailmaan. Ennen tärkeää tapaamista kannattaisi välttää esim. valkosipulin käyttöä, ellei ole varma toisen osapuolen ruokatottumuksista. Myös tuon suositellun päättömän juoksentelun voi unohtaa ennen treffejä, ellei käy suihkussa/peseydy kunnolla ja pukeudu puhtaisiin vaatteisiin, jotka otettu esiin koipussista ajoissa ja tuuletettu.

"syntyvä lapsi saisi tehokkaamman suojan taudinaiheuttajia vastaan." Olisiko tässä evoluution suojamekanismi naapurin naisia vastaan, jotka tuppautuvat nuuskimaan uutta yksilöä ja kiljumaan, että hellanlettas...kuinka ihana onkaan pikkuvauvan tuoksu.

Lycka till ja siitä sitten vaan "nuuskimaan" vastapuolen herkistäviä tuoksuja. Muistakaa, että "tuhkakupin" sirottelu (Tabac) ei välttämättä tuo tulosta eikä "Florida-veden" juonti raikasta hengitystä harjausta paremmin, osuuskaupan "Mennen" ei yleensä tehoa muihin kuin koiriin. Väite , että "kossu" raikastaa hengityksen ja tekee käytöksen höveliksi on legendaa vailla perää. Muistakaa siis vesi ja mäntysaippua tai vastaava! Suurten hikirauhasten alueet kannattaa harjata erityisen hyvin ettei haisunäätä ota kaverikseen, Suomessa kettu, joka mieluusti tulee hikiseen kainaloon luullen sen olevan pesäkolo. Välttäkää kettuja petikaverina, sillä niissä usein kapi. Vanha terveysoppi: "Jos ei viina, terva tai sauna auta, on tauti kuolemaksi" pitänee osin paikkansa myös parivalinnan suhteen, ilman viinaa.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa