Kunnon lääkitys nuorille urheilijoille

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kunnon lääkitys nuorille urheilijoille

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 14 Tammi 2019 13:27

HS: Päivän lehti 14.1.2019 Mikko Puttonen HS

Suomalaistutkijat kehittivät lääke­hoidon jouduttamaan poikien murros­ikää – tabletti edistää nuoren omaa hormoni­tuotantoa
Pojille tarkoitettu uusi hoito lisää heidän omaa testosteronin tuotantoaan.

JOS murrosikä ei tahdo päästä alkuun tavanomaisessa ajassa ja nuori kärsii viivästymisestä, kypsymistä voi jouduttaa uudenlaisella lääkehoidolla.
Pojille tarkoitetun hoidon keksivät ja sen tehon osoittivat Helsingin yliopiston ja Husin lääkäritutkijat tuoreessa tutkimuksessaan.

TUTKITTU lääkeaine on nimeltään letrotsoli. Se vauhdittaa pojan omaa mieshormonin testosteronin tuotantoa.
”Hoito joudutti murrosiän hormonitoimintaa nopeammin kuin Suomessakin pitkään käytössä ollut testosteronin pistoshoito”, kertoo lastentauteihin erikoistuva lääkäri, tutkijatohtori Tero Varimo Husista.

LÄÄKETUTKIMUKSEEN osallistui 35 poikaa, joilla todettiin viivästynyt murrosikä. He olivat keskimäärin hieman alle viisitoistavuotiaita, kun hoitoa ryhdyttiin antamaan. Pojista 30 halusi murrosikäkehityksen ja siihen liittyvän pituuskasvun nopeuttamista. Heidät jaettiin satunnaisesti kahteen eri ryhmään, joista toiset saivat perinteistä hoitoa eli pienen testosteroniannoksen pistoksena kerran kuussa puolen vuoden ajan.
Toiset saivat puolen vuoden ajan letrotsolia tablettina, joka otettiin kerran päivässä.

MURROSIÄN tunnusmerkit etenivät molemmissa ryhmissä. Letrotsoli kuitenkin nopeutti kivesten kasvua ja lisäsi poikien omaa mieshormonitoimintaa verrattuna testosteronia saaneeseen ryhmään. Letrosoli siis tehoaisi tulosten perusteella nopeammin kuin testosteroni, jota on käytetty jo vuosikymmeniä. Tutkijat myös totesivat, että letrotsolitabeltteja käyttäneiden poikien kivekset kasvoivat nopeammin kuin niiden poikien, jotka eivät halunneet hoitoa.

UUSI hoito edellyttää, että puberteetti on jo hiukan käynnistynyt omalla painollaan. Tämä johtuu lääkkeen vaikutusmekanismista, joka hyödyntää sitä, että kivekset ovat alkaneet jo vähäisessä määrin erittää testosteronia. Lääkkeen toiminta murrosiän aikaistamisessa perustuu elimistön luontaiseen hormonien palautejärjestelmään. Kivesten tuottama testosteroni nimittäin muuttuu luonnostaan osittain estrogeeniksi. Se puolestaan jarruttaa aivolisäkkeessä murrosikää käynnistävien gonadotropiinien tuotantoa. Letrotsoli vähentää elimistön estrogeeniä ja näin estää sitä hidastamasta puberteetin etenemistä. Tätä kautta lääke jouduttaa pojan omaa hormonituotantoa.

LÄÄKKEEN idea syntyi aikaisempien tutkimusten sivutuotteena. Husin lastenendokrinologi, dosentti Matti Hero ja hänen työtoverinsa ovat tutkineet letrotsolia jo pitkään poikien lyhytkasvuisuuden kokeellisena hoitona. Murrosikä alkaa aivoista.

MURROSIÄSSÄ MYÖS poikien estrogeenitasot nousevat. Hormoni kypsyttää luustoa ja lopulta päättää kasvun. Estrogeenin estäjällä tutkijat ovat pyrkineet hidastamaan luuston kypsymistä ja pidentämään poikien kasvukautta. ”Näissä tutkimuksissa huomasimme, että lääke näyttää lisäävän kivesten testosteronin eritystä. Siitä tuli idea, että tämä voisi olla mahdollinen hoito viivästyneeseen murrosikään pojilla”, Hero kertoo.

MURROSIÄN kehitykselle on kansainvälisesti sovitut kriteerit. Pojilla normaalin murrosiän alkamisen vaihteluväli sijoittuu ikävuosiin 9–14.
Jos murrosikä ei ole alkanut neljäntoista vuotta täyttäessä, se katsotaan viivästyneeksi. Tytöillä aikataulu on vuotta varhaisempi. Murrosikä alkaa aivoista. Avainasemassa ovat aivolisäkkeen tuottamat gonadotropiini­hormonit. Ne käynnistävät testosteronin ja siittiöiden tuotannon kiveksissä.
”Siksi pojilla ensimmäinen murrosiän merkki on kivesten kasvu”, selittää lastenlääkäri, professori Taneli Raivio Helsingin yliopistosta.

Ravio johti Heron kanssa lääketutkimusta, johon osallistuivat Husin Lastenklinikan lisäksi Turun ja Kuopion yliopistolliset sairaalat ja Kymenlaakson keskussairaala. Tutkimus julkaistiin The Lancet Child and Adolescent Health -tiedelehdessä.
Kivesten hormonituotanto laukaisee muut tutut muutokset, kuten finnien ilmaantumisen, lihasten kasvun, kasvupyrähdyksen ja äänenmurroksen.
Samansuuntisia muutoksia voi aiheutua myös siitä, että lisämunuaiset ovat alkaneet tuottaa miessukuhormoneja. Yleensä kivesten ja lisämunuaisten hormonituotanto alkaa samaan aikaan, mutta joskus lisämunuaiset ehtivät vähän edelle.

Murrosikä on herkkä vaihe.
TUTKIJAT muistuttavat, että kotioloissa voi olla vaikea havaita murrosiän alkamista. Lääkäri tunnistaa sen helpommin. Käynnistymistä seurataankin koululääkärin tarkastuksissa, joita tehdään viidennellä ja kahdeksannella luokalla.
Jos kahdeksannella luokalla tehtävässä lääkärintarkastuksessa ei löydy murrosiän alkamisen merkkejä, nuori lähetetään erikoislääkärin tarkastukseen.

”Ensimmäinen tehtävä on selvittää, miksi murrosikä on viivästynyt. Yleisin syy on hyvälaatuinen murrosiän viivästymä, joka kulkee usein suvussa. Se koskee noin kahta prosenttia tytöistä ja pojista”, Hero kertoo. Arviolta noin kahdella sadasta murrosikä siis viivästyy pelkästään siksi, että heidän luontainen kehityksensä on tavallista hitaampaa. Kenties heidän vanhempansakin kypsyivät aikanaan hitaammin, ja he ovat perineet taipumuksen geeneissään.

JOUDUTTAVAA lääkehoitoa todennäköisesti tarvitsee vain vähemmistö niistä pojista, joiden murrosikä ei ole alkanut määräikään mennessä. ”Tämä on herkkää aluetta kehityksessä, eikä sitä pidä medikalisoida. On kuunneltava nuoren omaa toivetta. Lääkehoito ei ole automaattista”, Raivio kertoo.
Silti toisille joudutushoito voi tutkijoiden mukaan tulla todella tarpeeseen. ”Vastaanotolla huomaamme, että osalle viivästyminen on aikamoisen vahva kuormitustekijä. Juuri heille olisi tärkeää löytää näyttöön perustuvaa tehokasta ja turvallista hoitoa”, Hero sanoo.

MITÄ enemmän kehitys viivästyy ja kokoero ikätovereihin kasvaa, sitä enemmän nuorella on huolta omasta kehityksestä. Se voi johtaa esimerkiksi urheiluharrastuksista luopumiseen, kun ikätoverit tuntuvat olevan lihasvoimiltaan ja fyysisyydeltään eri tasolla. ”Samankaltaisuus ja ryhmään kuulumisen tarve on teini-ikään kuuluva asia”, Raivio huomauttaa.
Suomessa viivästymisen psyykkisiä ja sosiaalisia seurauksia ei ole juuri tutkittu. Maailmalta sen sijaan on saatu näyttöä siitä, että viivästyminen voi heikentää itsetuntoa ja oman pätevyyden kokemusta. Myös ryhmäytyminen saattaa tutkimusten mukaan vaikeutua.

TÄRKEÄÄ murrosiän kehityksen seuraaminen on myös siksi, että joissakin harvinaisissa tapauksissa viivästykseen on syynä jokin sairaus. Kaikkiaan viivästymiseen voi olla kolmisenkymmentä eri syytä, jos otetaan lukuun sekä pojat että tytöt. Ylivoimaisesti tavallisin syy on viivästyminen, joka ei johdu mistään sairaudesta vaan on vain nuoren ominaisuus. Se oli syynä 82 prosentilla pojista ja 56 prosentilla tytöistä, jotka olivat hakeutuneet Husin lastenlääkäreiden vastaanotolle viivästymisen takia, osoitti tutkijoiden selvitys.

LETROTSOLI on vielä kokeellista hoitoa, eikä sitä ole tarjolla avoterveydenhuollossa. Sen sijaan sitä voidaan tarjota vaihtoehdoksi tähän hoitomuotoon perehtyneen lastenendokrinologin vastaanotolla. Lääkkeen sivuvaikutuksena kirjattiin yhdeltä pojalta lisääntynyt ärtymys. Se ei välttämättä liity lainkaan itse lääkkeeseen vaan siihen, että se voimisti hormonien tuotantoa. Murrosiässä kohonneet testosteronitasot kiristävät hermoja ihan luonnostaankin.

MYÖSKÄÄN tytöistä pienellä osalla murrosikä ei etene normaaliajassa perinnöllisen taipumusten vuoksi. He kuitenkin hakeutuvat poikia harvemmin lastenlääkäreiden vastaanotolle hakemaan apua viiveiseen kehitykseen.
Tyttöjen murrosikää voidaan jouduttaa estrogeenilääkityksellä. Suomessa käytetään yleisimmin estrogeenigeeliä tai -laastaria.

Kommentti: On suuri vaara, että edistyksellisestä Itä-Saksasta omaksuttujen tieteellisten valmennusten tehoja kehitetään edelleen ja hormoonilääkitystä aletaan "puoskarilääkäreitten" avulla painostamaan nuoria "tieteelliseen valmennukseen". Pojilla siintää mielessä kansainväliset urat ja huikeat rahat. Eräistä "tieteellisen valmenuksen edelläkävijämaista" saadaan varmasti hormoonilääkettä pimeästi , jota kaupataan vaikkapa huippusuosituissa GYMeissä. Normaali kävelyhän ei mitenkään riitä kunnon kohottamiseen ja sehän on halveksuttavan ilmaista ja vailla erikoisvarusteita ja huikean kalliita halleja. Kävely on kuvottavaa ja iljettävää, elinkeinon kannalta. Terveys ei kelpaa suositukseksi.

Pian meillä on Suomessa omia "schwartzeneggereitä", jotka pääsevät näyttelijäksi upeisiin väkivaltaelokuviin. Vuorosanoja ja lukutaitoahan ei tarvitse osata, kunhan murahtelee ja tappelee näyttävästi. Ja tytöt tykkää hormoonipelleistä. Älyhän ei ole koskaan ollut tyttöjen mieleen, varsinkin jos poika on hintelä. Tyttöjen into inplantteihin ei ole ratkaisu pojille. Jalkapallon kokoinen kivespussi ei ole mukava eikä auta mihinkään.
Jo nyt on nähtävissä hormoonien väärinkäyttöä "puoskareitten taholta. Pieni pää, isot lihakset ja käytöshäiriöitä. Tähän ei nomenklatuura puutu, mutta VHH onkin sitten jo vaarallisuusasteella huimasti enempi tuomitttava, koska seurauksena voi olla REMISSIO ja lääkkeiden käyttämättömyys tai ainakin radikaali vähennys.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa