Nyt "TIEDE"-lehden tasoinen artikkeli: Nomenklatuuran päätön viisaus

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5258
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Nyt "TIEDE"-lehden tasoinen artikkeli: Nomenklatuuran päätön viisaus

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Maalis 2019 9:29

HS: Päivän lehti 12.3.2019 Mikko Puttonen HS

Tutkimus: Kumppanisi ei todennäköisesti ole läheskään niin älykäs kuin luulet
Meillä on taipumus liioitella kumppanin älykkyyttä vielä enemmän kuin omaamme.
Naisten arvio miehestään menee 38 älykkyyspistettä yläkanttiin.

MYÖNTEISYYSHARHAN takia ihmiset uskovat olevansa keskimääräistä parempia tai onnekkaampia eri asioissa.

Enemmistö kokee olevansa tavanomaista parempi auton ratissa. Ihmiset myös tuppaavat uskomaan, että heille sattuu tulevaisuudessa enemmän mukavia asioita kuin keskivertoihmiselle.

MONIEN mielestä älykkyyttäkin tuntuu kertyneen omaan päähän enemmän kuin tavallista. Taipumuksemme yliarviointiin menee kuitenkin vielä pidemmälle, kun tulee puheeksi oma kumppanimme. Tuoreen tutkimuksen mukaan yliarvioimme omat aivomme 30 älykkyystestipisteen verran todellista terävämmiksi. Näin tekevät sekä miehet että naiset.

PUOLISON kohdalla mielikuvamme heittää hänen todellisista kyvyistä vielä enemmän. Naisten arvio miehestään menee 38 pistettä yläkanttiin ja miesten arvio vaimostaan tai tyttöystävästään 36 pistettä. Tuo pistemäärä erottaa joissain älykkyyden mitta-asteikoissa poikkeuksellisen älykkään ihmisen tavanomaisilla hoksottimilla varustetusta. Johtopäätös voi kuulostaa kiusalliselta: puolisosi ei todennäköisesti ole läheskään niin skarppi kuin luulet. Nämä tulokset tulivat kokeista, joihin osallistui yli 200 puolalaista pariskuntaa. Heitä pyydettiin arvioimaan omaa ja puolisonsa älykkyyttä monikohtaisella asteikolla, joka ulottui erittäin alhaisesta keskimääräisen kautta erittäin korkeaan.
Puolisoiden subjektiiviset arviot tutkijat muunsivat älykkyystestiasteikoille ja vertasivat niitä älykkyystestien tuloksiin.

JO aiemmin on saatu viitteitä siitä, että ihmiset näkevät puolison kaunistelevien silmälasien lävitse. Tutkimusten mukaan ihmiset näet arvioivat kumppaninsa kauniimmaksi kuin itsensä. Tavallaan sekin on itsensä ylentämistä, sikäli kuin puoliso jossain mielessä edustaa meitä itseämme. Poikkeuksellisen etevä tai vetävä puoliso – olkoonkin että vain omissa silmissä – kohottaa itsetuntoa ja luo optimismia.
Puolison idealisointi tekee monien tutkimusten mukaan myös hyvää rakkauselämälle.

Vaikka ruusuinen mielikuva ei olisi täysin totta, se lisää tyytyväisyyttä ja sitoutumista parisuhteeseen.
Positiiviset harhakuvat saattavat auttaa silloinkin, kun suhteen alkua kannatelleen ensihuuman jälkeen silmät avautuvat myös kumppanin puutteille.
Tutkimuksissa on huomattu, että mitä enemmän puolisot idealisoivat toisiaan suhteen alussa, sitä enemmän suhteet kestävät myöhempiä vastoinkäymisiä ja sitä tyytyväisempiä ihmiset suhteessaan ovat.

PUOLISOIDEN älykkyyttä koskevan tutkimuksen julkaisi Intelligence-lehti, ja siitä kertoi myös Britannian psykologiyhdistyksen tiedeblogi.

Kommentti: Häveliäisyyssyistä tutkimus on naamioitu puolalaisiksi aviopareiksi. Todellisuudessa se kuvaa nomenklatuuran tasoja. Nomenklatuuraksi lasketaan ministerit, eduskunta (parlamentti, esim. Englannissa), VRN Suomessa, ruokintafundamentalistit ja muutkin julkiskailottajat, varsinkin tuolta Turun suunnalta. Media rakastaa näitä julkkiksia rajusti ja kritiikittä.

On varsin inhimillistä esimerkiksi juuri Englannissa, että kansa, parlamentti ja koko toisten siivellä elävä ylimystö kuvittelee elonsa paremmaksi kuin onkaan. Alusmaat ovat kutistuneet Jerseyn veroparatiisiin ja Karibian St.Thomaksen saareen. Luulo, että kuningatar hallitsee Autsraliaa ja Kanadaa, ovat vain luulottelua. Setelien kuvat ovat vain kuvia. Commonwealth ei ole wealthiä missään muodossa.

Kun hallinnon ylimielisyys saavuttaa tietyn mielisairauden tason, niin seuraukset voivat olla tuhoisia , vrt Saksa 30-luvulla. Kansa tempautuu mukaan joukkohysteriaan ja homma valmis. Suomessa ehkä 60-luvun stalinismi Teiniliittoineen sai pienimuotoiset mittasuhteet ja entiset "Vanhan valtaajat" ovat muodostaneet oman klikkinsä pankki- ja hallitusekstorilla, takinkääntöineen.
Suomessa olemme juuri samankaltaisella vaarallisella tiellä 1% vegaanien mielikuvituksessa: kasvisruokaa kasvaville koululaisille. Järjettömän rääkkijuoksentelun aiheuttamat sydärit sivuutetaan kuin liikenneonnettomuudet. Eihän jalankulkijan tarvitse huomioida muita liikkujia. Liikennevalojen rytmitystä ei tarvitse huomioida ainakaan jalankulkijan. Toisaalta yön hiljaisuudessa kadun ylittäminen punaisten palaessa on järjen käyttöä sopivasti.

Olisiko johtaville paikoille pyrkivien alistuttava tasotesteihin ? Kallonkutistajien työpaikkojen hakijoiden testit varmaan ovat suuntaa antavia, mutta miten lie kansanedustajiksi pyrkivät jääneet seulan ulkopuolelle. Toki eduskunta on kansa pienoiskoossa, jossa inhimillset reaktiot myös sallittavissa kuten rakastuminen pikkujouluissa. Edustuksellista juopottelua itsenäisyyspäivänä on kansan suurimpia huveja TV:ssä, jos katsojalukuihin on luottaminen.

Ottakaamme siis huomioon oma erehtyväisyytemme ja vajavaiset osaamiset miltä tahansa elämän alueilta. Vanhuuden asiantuntemustakaan ei voi todellisuudessa saavuttaa kuin tulemalla vanhaksi. Lepositeissä makaava dopattu vanhus ei varmaankaan ole omasta selviytymisestä tolkussa ja siten kyselyjen ulkopuolella. Ruokinnasta päättävät ovat saaneet jostain syystä suunsa tuohesta. Päätöksiä tehdään elinkeinon ehdoilla, joissa RAHA on määräävä tekijä. Peili on mainio keksintö! Kannattaa joskus kurkistaa.
Ja ei ne ulkomaiset tutkimuksetkaan niin hassuja ole, etteikö niitä voisi joskus lukaista. Kaikki viisaudet eivät ole pesiytyneet Suomeen, vaikka Wäinämöistä ihailemmekin. Seppä Ilmarinen se vasta keksijä olikin, työläisenä, Sammon takojana.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa