Heikko ravitsemus sairastuttaa

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Heikko ravitsemus sairastuttaa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 11 Kesä 2019 8:43

Maaseudun Tulevaisuus: Ruoka 11.6. klo 07:00 Katja Lamminen

Suomalaisia ei sairastuta pilaantunut ruoka, vaan heikko ravitsemus

Virheellinen ravitsemus on Suomessa tärkein yksittäinen tautitaakkaa lisäävä tekijä.

Suomen elintarvikeketju on kansainvälisesti verrattuna poikkeuksellisen luotettava.
Suomessa kansanterveyden kannalta ruuan hygieenisyyttä merkittävämpi riskitekijä on ruuan heikko ravitsemuksellinen laatu. Asiasta tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö. Virheellinen ravitsemus on Suomessa tärkein yksittäinen tautitaakkaa lisäävä tekijä. Esimerkiksi lihavuus ja sen liitännäissairaudet kuormittavat terveydenhuoltoa ja aiheuttavat merkittäviä kustannuksia.

Uutta tietoa ruuan riskeistä Suomessa saadaan valtioneuvoston Ruuan riskit -tutkimus- ja selvityshankkeesta, jonka tulokset julkaistaan syksyllä. Maailmanlaajuisesti joka kymmenes ihminen sairastuu pilaantuneen ruuan seurauksena.
Suomessa ruokaturvallisuudesta huolehditaan systemaattisesti, mutta ravitsemukseen pitäisi meillä kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

Suomen elintarvikeketju on kansainvälisesti verrattuna poikkeuksellisen luotettava: tuotteiden alkuperä on jäljitettävissä tiloille asti, korkea osaamistaso ja hygieniakäytännöt ja tuotannon vastuullisuus ovat huippuluokkaa. Esimerkiksi antibiootteja käytetään tuotantoeläinten lääkinnässä vain hyvin harkiten. Korkea elintarviketurvallisuuden taso on pitkällisen työn tulosta ja vaatii jatkuvia toimenpiteitä kaikilta ruokajärjestelmän toimijoilta. Pakkausmerkinnät ohjaavat kuluttajia huolehtimaan tuotteiden turvallisuudesta myös kotona.

Kommentti: No voihan tursas! Nyt tuli lunta tupaan, vaikka on kesäkuu hyvässä vauhdissa.
Odotan vesi kielellä kansansairauskonttorin ja VRN:n kommentteja. Myös limonaatiprofessorilla ja vitamiinivihaaja Ursulalla sanottavansa Laatikaista unohtamatta. Takinkääntö ei riitä, nyt se on riisuttava.

Onhan tuo nyt melkoisen härskiä jättää pois artikkelista rukiin, rypsin ja rääkkiliikunnan kulmakiviksi osoitetut mantrat. Vankkumattomien haastattelututkimusten ja ruokintafundamentalistien iltarukousten vankkumattomien todisteiden mukaan suomalainen ruokintasuositus on hautausurakoitsijoiden märkä uni. Ja yhteistyö onkin sujunut kuin rypsiöljyllä rasvattu panssarivaunun telaketju.

VRN:n johtajan , eläinlääkäri Hjielmin mukaan sikaruoka on hieno juttu. Siat ovat saavuttaneet sukkelaan teuraspainon ja kannattavuus onkin ollut hyvän puolella. Hjielmin kannattaisi muistaa sota-aikojen lihotuskonsti: eläinlääkintämiehet piikittivät sikoja heti ruoan jälkeen ja pian siat huusivat lisää ruokaa, viljapuuroa. Niinpä rintamalle saatiinkin huippuhyvää läskiä varsin sukkelaan. Kansan etu vaati läskin saatavuutta. Ja sotilaat olivatkin varsin solakoita. Diabetesliiton ohjeet lisätä insuliinia ja sokeria toimii kuin junan klosetti! Siellä sota-ajan ohjeet ovat virallinen sääntö, joka tosin oli tarkoitettu vain niille sioille.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Heikko ravitsemus sairastuttaa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 14 Kesä 2019 10:51

YLE: valmisruoat 13.6. klo 19:20

Einesruokien myynnissä selvä piikki koululaisten kesälomien aikana – ravitsemusterapeutti: näin tuunaat valmisaterian terveellisemmäksippojen
Kesälomakausi kasvattaa helppojen välipalojen ja valmisruokien myyntiä jopa 10 prosenttia.

Nuori mies Miro, lämmittää mikroruokaa keittiössä. Outokumpulainen Miro Oksa syö mielellään eineksiä lomalla, kun vanhemmat ovat töissä.
Yläkouluikäinen Miro Oksa ottaa jääkaapista pinaattikeiton ja laittaa sen mikroon lämpenemään. Tällä kertaa hän ei laita sekaan keitettyä kananmunaa, kuten hän usein tekee. Kaupan valmiskeitto on outokumpulaiselle Oksalle tyypillinen lämmin ruoka kesälomapäivisin, kun vanhemmat ovat töissä. Hän ei taidoistaan huolimatta halua tehdä itse ruokaa, koska se tuntuu lomalaisen mielestä raskaalta.
Siihen menisi aikaa, kun ottaa kaikkia eri aineksia kaapeista ja valmistaisi niistä jotain ja siivoamiseen myös, nauraa Oksa.

Parhaillaan rippikoululeiriä käyvän Miron sekä hänen alakouluikäisten pikkuveljiensä kesäloma on alkanut kuten tuhansien suomalaislasten. Tuhansien vanhemmat ovat töissä, kun lapset lomailevat.
Kauppias Jyrki Huttunen on joutunut kasvattamaan eineshyllyjään metritolkulla viime vuosina. Koululaisille ostetaan helppoa ruokaa
Kun koululaisten kesälomat touko-kesäkuun vaihteessa käynnistyvät, alkaa einesten ja välipalojen myynti kasvaa. Moni perhe tukeutuu valmisruokiin. Tämä näkyy vähittäiskaupassa ensimmäisistä lomapäivistä lähtien.

Sekä S-ryhmästä että Keskolta kerrotaan, että kesä tuo muutoksia perheiden ruokailutottumuksiin. Myynti kasvaa valmisruoissa. Tällaisia ovat esimerkiksi lihapullat, jauhelihapihvit, pizzat ja hampurilaiset. S-ryhmän arvion mukaan näiden tuotteiden osto kasvaa lapsiperheissä noin 10 prosenttia kesä-elokuussa. – Moni asia muuttuu. Kauppaan tullaankin eri aikaan. Myynti kasvaa esimerkiksi laatikoiden, kiusausten ja salaattien osalta. Nuoret syövät myös paljon salaatteja, kertoo kauppias Jyrki Huttunen Siilinjärveltä.
Myös helppojen välipalatuotteiden kuten lihapiirakoiden ja pasteijoiden myynti kasvaa.
– Eväitä haetaan matkapurtavaksi ja koululaisten välipaloiksi, selittää osto- ja myyntipäällikkö Kirsi Pennanen K-ryhmästä.

Kesäaikaan suosittuja ovat myös salaattiateriat, valmissalaatit sekä peruna- ja kasvislisukkeet, joita ostetaan tarjottavaksi grilliherkkujen kanssa. Ruokahuoltoon halutaan helppoutta. Huttunen kertoo, että einesten myynti on tänä vuonna kasvanut jo talvesta lähtien. Yhdeksi syyksi kasvuun hän arvioi myös sen, että monet ovat löytäneet laadukkaammat einekset ja jalosteet.
– Tarjolle on tullut viime vuosina todella paljon hyvänmakuisia tuotteita. Eineshyllyjen metrimäärää on saanut tasaisesti lisätä.

Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapeutti Henna Jalkanen sanoo, että kokonaisuus on ruokavaliossa tärkeintä. Sydänmerkki nopeuttaa valintaa kaupassa. Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksen parissa työskentelevän laillistetun ravitsemusterapeutin Henna Jalkasen mielestä kauppojen valmisruoat ovat hyvä keino helpottaa lapsiperheiden arkea kesällä. – Valmisruokien joukossa on tosi hyviä vaihtoehtoja. Maalaisjärkeä kannattaa kuitenkin käyttää sen suhteen, minkä tyyppisiä ruokia tarjoaa lapsille säännöllisesti, muistuttaa Jalkanen.

Hän vinkkaa, että lisäämällä einesruoan kylkeen viipaleen leipää, lasin maitoa tai täydennettyä kasvijuomaa, kourallisen hedelmiä, marjoja tai pilkottuja vihanneksia, saa lautasmallin hyvin toteutumaan. Sydänmerkin löytyminen tuotepakkauksesta on hyvä apu kiireiselle kaupassa kävijälle. Sen avulla pystyy nopeasti tarkistamaan suolan ja rasvan määrän. Tämä helpottaa terveyden kannalta paremman vaihtoehdon löytämistä.
Kunnon lounas päivällä järkevöittää lomalaisen ateriarytmiä loppupäivän ajaksi.

Erityisesti kotiateriatyyppiset ateriat kuten lohikiusaus tai kasvissosekeitto ovat Jalkasen mukaan lapsen terveyden kannalta parhaita einesvaihtoehtoja. Einesten valikoima on myös kasvanut ja joukkoon on tullut runsaasti vaihtoehtoja. Arki on muutoinkin muuttunut ja perheet ovat kiireisiä, joten valmisruokia käytetään aiempaa enemmän. – Kunnon lounas päivällä järkevöittää lomalaisen ateriarytmiä loppupäivän ajaksi ja houkutus napostelutyyppiselle syömiselle vähenee, toteaa Jalkanen.

Paula Hulkkosen perheessä eineksillä haetaan helpotusta arjen pyörittämiseen. Outokumpulaisäiti ei pode huonoa omaatuntoa
Outokumpulaisen Miro Oksan äiti Paula Hulkkonen kertoo, että kouluikäiset pojat ovat joka arkipäivisin keskenään ja ruokailevat pääsääntöisesti omin nokkineen. Joskus vanhemmat saattavat käydä lounastunnilla moikkaamassa lapsia.
– He syövät eineksiä ja joskus edellisen päivän jämäruokaa. Usein jääkaappiin varataan esimerkiksi juuri pinaattikeittoa, lohikeittoa, lounassalaatteja ja joskus sitä lättypitsaakin, Hulkkonen virnistää. Hän myöntää, ettei valmista juuri koskaan viikkoa varten mitään ruokia valmiiksi. Joka päivä perhe syö yhdessä iltaruoan, joten huonoa omaatuntoa perheen äiti ei einesten käyttämisestä pode.
– Terveellinen ruokavalio kyllä toteutuu, Hulkkonen sanoo.

Lue lisää: Valmisruoka voi olla kotiruokaa terveellisempää – jos valitset oikein

Kommentti: Ihme ohjeilua! Missä ovat Suomen ravinto-opin pyhimmät kivet: RUIS-RYPSI-RÄÄKKI?
Onhan tuo vallan hanurista, että idioottiliikunnan merkitystä ei korosteta moponuorisolle. Ajaisivat perhanat sähköpyörillä, kuten nerouden inkarnaatio ministerinä ollessaan selvitti, ja valtion rahalla tietysti.

Missä on kertomus kotikasvatuksesta, jossa opetellaan normaaleja kodin taitoja alkaen tiskauksesta ja alkeellisista ruokavalmistuksista. Aikoinaan Hesarin "Lasten Sanakirjassa" oli lapsen kommentti, että TASA-ARVOA ON SE, JOS KAIKKI SAAVAT TISKATA"! Tässä vinkkiä tasa-arvovouhottajille ensi alkuun.
Lasten valmistaminen aikuisuuteen ei ole koulun ensisijainen tehtävä vaan kodin. Onko nyt kyseessä aikainen valmistautuminen vanhuuteen ja hoitokennoihin, joissa robotit hoitavat kaiken. Kyllä elinkeinoa naurattaa. Ja heidän asiamiehiään ...
Tuo sydänmerkki muistuttaa kovasti Fantomin pääkallomerkkiäö, joka iskettiin paholaisten leukaan. Kannattaa siis jättää väliin, koska siinä todetusti liikaa E-merkkejä ja sokereita. Ravintoaineita tuskin nimeksi.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa