Kaukohedelmissä piilee myös vaaroja

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kaukohedelmissä piilee myös vaaroja

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 14 Kesä 2019 8:58

HS: Päivän lehti 14.6.2019, lyhyesti, Elina Pikkarainen HS

Kymmeniä lapsia on kuollut Intiassa, syyksi epäillään hedelmiä

Yli kolmannes vuosittain alueella esiintyvään tautiin sairastuneista kuolee. Litsejä eli kiinanluumuja myynnissä pakistanilaisella torilla.

AINAKIN 31 lasta on kuollut Pohjois-Intiassa aivotulehdukseen viimeisimpien parin viikon aikana. Uutistoimisto AFP:n mukaan taudin syyksi epäillään litsistä eli kiinanluumusta saatua myrkyllistä ainetta. Tautia esiintyy alueella vuosittain litsisesongin aikana.
Lisäksi ainakin 40 samanlaisista oireista kärsinyttä lasta on kuljetettu tehohoitoon. Tautiin kuolleiden oireet ovat olleet sellaisia kuin akuutissa aivotulehduksessa, minkä lisäksi suurin osa kärsi myös äkillisestä hedelmäsokerin eli glukoosin puutteesta veressään.
Sairaus voi johtaa kohtauksiin ja mielentilan järkkymiseen
. Lisäksi se johtaa kuolemaan yli kolmanneksessa sairastumistapauksissa, kertoo AFP.

KUOLEMANTAPAUKSET ovat sattuneet Biharin osavaltion Muzaffarpurin alueella, joka on kuuluisa kukoistavista litsitarhoistaan.
Tautia on esiintynyt vuosittain kesäkuukausien aikana Muzaffarpurissa ja sen lähialueilla vuodesta 1995 lähtien, yleensä samanaikaisesti litsisesongin kanssa. Paikallisten chamki bukhar -nimellä tuntemaan tautiin on kuollut 150 ihmistä sitten vuoden 2014.

Vuonna 2015 yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että tauti voi olla yhteydessä litsistä saataviin myrkkyaineisiin.
Samanlaista tautia esiintyy myös Bangladeshin ja Vietnamin alueilla, joissa hedelmää kasvaa.
Litsejä on myynnissä myös suomalaisissa kaupoissa.

Kommentti: On ehkäpä vain suomalainen villitys saada mahdollisimman kaukaa tuotuja hedelmiä, joiden kasvatuksessa käytetyistä myrkyistä ei ole hajuakaan. Onneksi meillä on "kotimainen, EUN:n kieltämä neonikotinoidi", joka ainoana Euroopan maana on poikkeusluvalla sallittu Suomessa ristikukkaisten myrkytyksiin, käytännössä vain rypsiviljelyihin. Ja jäämiähän ei voida tietystikään mitata huipputerveelisessä teollisuusrasvasta, margariinista.

Suomessa ei litsiä kasva, ei goji-marjoja, ei karambolia ei kiivejä tai banaaneja. Osaksi syynä ilmasto, osaksi kasvihuoneitten kalleus suurimittaiseen hedelmäviljekyyn. Luonnollisesti Lappi olisi yöttömän yön valtakuntana suuren rahoituksen tarpeessa ja uskonkin erään kepulipuolueen kohta huomaavan tämän mahdollisuuden. Tulevaksi presidenttiehdokkaaksi 2024 ilmoittautunut Paavo Väyrynen saanee tästä loistavan vaaliaseen.

Miksi Suomessa on niin vaikea saada naurista, joka kaskiviljelyn "perushedelmä"? Lanttuakaan ei kansa juurikaan enää osaa käyttää hyödyksi muulloin kuin jouluna. Eilisessä uutisissa oli artikkeli ILMAKASVATETUSTA PERUNASTA, joka lienee tarpeeksi kallis viherpiiperöille, kunhan se tapahtuu Kiinassa tai kaukana vaikkapa Antarktiksella.

Älkää vaan yrittäkökään tuoda suomalaisen ruokintaan pihlajanmarjaa. Siinä on hirveäasti kaukokulkeumaa ja hämähäkin seittiä ja ötököitä. Muinainen väkevän viinin lajike SORBUSkin on kadonnut, jossa tuota vaarallista pihlajanmarjaa ainesosana. On varminta tukeutua kaukaa tulleisiin eksoottisiin hedelmiin ja marjoihin. Kasvumaassa kun on niin kaunista... ja myrkytöntä .
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa