Harvinainen lausunto, joka myös julkaistaan

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Harvinainen lausunto, joka myös julkaistaan

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 04 Syys 2019 2:40

Päivän lehti 31.8.2019 | Lukijan mielipide

Kroonista kipua hoidetaan hoitosuositusten mukaan

Opioidien pitkäaikaiskäytöstä on yleensä enemmän haittaa kuin hyötyä.

KIVUNHOIDOSTA ja etenkin opioidien käytöstä kroonisen kivun hoidossa on käyty vilkasta keskustelua. On virinnyt ”kipukapina”.
Yhdysvalloissa on käynnissä opioidikriisi. Vuonna 2017 maassa kuoli opioideihin liki 70 000 ihmistä, enemmän kuin liikenteessä. Suuri lääkeyhtiö määrättiin vastikään jättikorvauksiin kriisin edistämisestä.

Kivunhoito perustuu tutkittuun tietoon, ja siitä on olemassa hoitosuositukset, kuten muistakin sairauksista. Kroonisen kivun Käypä hoito -suositus päivitettiin vain muutama vuosi sitten. Opioideillakin on roolinsa, mutta niiden merkitys on aiempaa vähäisempi. Keskeisiä ovat erilaiset lääkkeettömät hoidot, kuten fysioterapia, liikunta ja ­kivunhallinta. Mahdollisten muiden sairauksien hyvä hoito ja ongelmien ratkaisu on tärkeä osa kivunhoitoa.

Kroonisen kivun lääkehoidossa käytetään ensisijaisesti masennus- ja epilepsialääkkeitä. Bentsodiatsepiinit eivät kuulu kroonisen kivun lääkehoitoon.Opioidit ovat ensisijaislääke leikkauksen jälkeisessä kivussa, syöpäkivussa ja vaikeassa akuutissa kivussa. Nämä potilaat saadaan yleensä kivuttomiksi. Kroonisen kivun hoidossa täysi kivuttomuus saavutetaan harvoin. Keskeinen tavoite on elämänlaadun parantaminen, kivun saaminen taka-alalle.

Myös krooniseen kipuun voidaan määrätä opioideja. Lää­kettä määräävän lääkärin tulee tuntea nämä voimakkaat kipulääkkeet ja hänen tulee olla perehtynyt kroonisen kivun hoitoon. Potilaan vointia tulee seurata huolella. Lääkärin pitää myös osata lopettaa lääkitys. ­Ellei lääkärillä ole kokemusta kivunhoidosta eikä hoitosuhdetta potilaaseen tai potilaan jatkohoitoa ole järjestetty, opioideja ei tule määrätä.

Opioidien apu on lyhyt toleranssin vuoksi. Siksi opioidi­lääkitys on yleensä lyhyt ja määräaikainen. Pitkäaikaiskäyttö ­aiheuttaa useita haittavaikutuksia, kuten riippuvuutta, kogni­tion (muisti, tiedon käsittely) alenemaa, hormonaalisia muutoksia (miehillä esimerkiksi testosteronivaje), masennusta, ahdistusta ja jopa kivun pahenemista (hyperalgesia). Opioidien pitkäaikaiskäytöstä on yleensä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Krooninen kipu hoidetaan pääosin terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa. Tarvittaessa konsultoidaan kipupoliklinikan erikoislääkäriä. Ongelmana on kipulääkäreiden vähyys.

Ari Matila, erikoislääkäri, kivunhoitolääke­tieteen ja palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys, Oulu

Kommentti: On peltiseppiä, ja katonpaikkaajia. Lääkäreissäkin on on ns. yleismiehiä tai sellaiseksi joutuvia. Asiantuntijoita todella tarvitaan, ettei huiskita "sinnepäin juttuja" potilaalle. On monasti todettu, että ihminen on taitolaji. Ikivanhojen hoitojen sijaan (esim. fysioteratia, akupunktuuri) tarjotaan usein kemiaa, joita lääketeollisuus edustaa.

Tämän tästä on kirjoitettu ns. loppusuoran kivunhoidosta ja sen saamisesta. Onko todella vallalla käsitys, että luterilainen uskontomme estää inhimillisyyden eli usko kärsimyksen kruunun kirkastavaan voimaan antaa oikeuden olla välittämättä kuolevan potilaan tai vielä elävän ihmisen oikeasta hoidosta. " Kyllä Buranan täytyisi auttaa tai ainakin annostusta lisätä, jollei auta"- mentaliteetti pelittää. Salaisen agenttimme saaman tiedon mukaan "taivan portilla" ei puhalluteta tai mitata mömmöjä. Kivusta kiljuvan huuto ei saavuta "portin vartijaa". Mistähän lie käsitys uskontoomme ilmaantunut? Onkohan ihmisuhrien vaikutus ollut perussyynä, että "luuloteltu henki" olisi tyytyväinen?

Missä on se tyynyn alle säilötty "satanen", jolla saa erikoislääkärin oikeaa hoitoa kielitaidottoman tai heikon koulutuksen saaneen "puoskarin" sijaan? Onko hedelmäpelien himo kovempi kuin oikean hoidon saanti? Toisaalta kärsijä on ihan oma kroppa...joissain tapauksissa. Vieressäistuja ei tunne kipua samalla tavoin kuin potilaana oleva.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron