Ateriarytmi 6-7 kertaa/pv on suositeltua. Miksi?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5896
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Ateriarytmi 6-7 kertaa/pv on suositeltua. Miksi?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Syys 2019 8:08

HS: Päivän lehti 12.9.2019 "Minä väitän-sarjaa, Petteri Ala-Kivimäki HS

Hammaslääkäri , Oulun yliopiston hammaslääketieteen tohtori Viivi Alaraudanjoki havaitsi huolestuttavamman ilmiön:
Terveellinen ruoka voi kuluttaa hampaat, ja jotkut ruoka-aineet ovat erityisen haitallisia


Säännöllinen ateriarytmi on suun terveyden kulmakiviä – ja se koskee myös terveellisiä tuotteita, sanoo hammaslääketieteen tohtori ja Oulun YTHS:n vastaava hammaslääkäri Viivi Alaraudanjoki. Happamat hedelmät ja marjat on parempi syödä aterioiden yhteydessä kuin niiden välissä.

”HAMMASLÄÄKÄRISSÄ käy nuoria aikuisia, jotka syövät terveellisesti eikä heillä ole reikiä hampaissa. He ajattelevat tekevänsä kaiken oikein. He syövät paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä, juovat hyvänmakuisia kivennäisvesiä ja saattavat ajatella, että niitä voi nauttia milloin vain.
Useilla on kuitenkin hampaissaan eroosion aiheuttamia kulumia. Hampaiden eroosiolla tarkoitetaan hampaan kiilteen liukenemista. Hammaspinta liukenee ja pehmenee ja on altis mekaaniselle kulumiselle, esimerkiksi pureskelulle tai kovalle hampaiden harjaukselle.

EROOSIOON havahtuu yleensä ensimmäisenä, kun hammas muuttuu vihlovaksi ja kiille on kulunut osittain pois hampaan pinnalta. Moni huomaa eroosion myös rispaantuneista etuhampaan kärjistä. Pahimmillaan hammasta voi joutua juurihoitamaan kulumisen takia, mikä on toki harvinaista.
Eroosion aiheuttamia vaurioita korjataan muun muassa paikkaamalla, mutta jos kaikki hampaat ovat tasaisesti kuluneet ja liuenneet, menettäneet paljon materiaaliaan, on hoito paljon vaativampaa ja kalliimpaa. Ennaltaehkäisy on tärkeintä hoitoa.

Usein eroosion syynä ovat happamat ruuat ja juomat. Valitettavasti myös monet muuten terveelliset ruuat ja juomat ovat happamia, kuten marjat ja hedelmät sekä niistä puristetut mehut. Moni voi ajatella, että esimerkiksi marjoja ja hedelmiä voi syödä milloin vain. Mutta tutkimusten mukaan eroosioriski kasvaa, jos happamia ruokia ja juomia nauttii useammin kuin kolme kertaa päivässä. Suositeltava perusateriarytmi on 5–7 kertaa päivässä, mutta jokaisen ruokailun yhteydessä ei ehkä kannattaisi syödä tai juoda happamia tuotteita. Happamat hedelmät ja marjat on kuitenkin paljon parempi syödä aterioiden yhteydessä kuin niiden välissä. Hedelmäsokeri aiheuttaa myös reikiintymistä.

ON hyvä huomata, että happohyökkäys on eri asia kuin happamien tuotteiden vaikutus hampaille. Happohyökkäyksellä tarkoitetaan hampaan liukenemista, ja ennen pitkää reikiintymistä, bakteereiden tuottaman hapon seurauksena. Happohyökkäyksiä hampaisto kestää 5–7 kertaa päivässä, kunhan aterioiden välissä on tarpeeksi pitkä väli, jolloin sylki ehtii korjata syntyneitä kiillevaurioita.
Eli kärjistetysti voit melko turvallisesti syödä seitsemän kertaa päivässä muun muassa leipää, pastaa ja perunaa, mutta et seitsemän kertaa päivässä mehuja, maustettuja kivennäisvesiä, marjoja ja hedelmiä. Kannattaa tiedostaa, mitä syö. Ruoka ei saisi aina maistua happamalle.

KÄYTÄNNÖSSÄ kaikki marjat ovat happamia. Sitrushedelmät ovat eritisen happamia, mutta omenat ja kiivit ovat eroosion kannalta lähes yhtä pahoja. Smoothiehin ja viherjuomiin on usein lisätty sitruunamehua. Salaateissa on yleensä jotain hapanta, ainakin kastike, jossa on monesti sitruunamehua tai etikkaa. Mehut, urheilujuomat, limut, makuvedet, hyvinvointijuomat ja energiajuomat ovat lähes aina happamia.
Syö terveellisiä ja tarpeellisia happamia tuotteita ruoka-aikoihin, älä silloin tällöin ja koska huvittaa.

Älä napostele tai juo janojuomana muuta kuin tavallista vettä. Kohtuullisuus asiassa kuin asiassa on aina hyväksi. Jätä turhat happamat ja sokeripitoiset juomat ja makeiset vain erityistilaisuuksiin. Happamien ruokien kanssa kannattaa syödä maitotuotteita, kuten juustoa, jugurttia tai rahkaa. Maitotuotteet puskuroivat happamien tuotteiden vaikutusta hampaille. Kasvipohjaiset tuotteetkin käyvät, kunhan niihin on lisätty kalsiumia.

HAMPAIDEN eroosio on lisääntynyt viime vuosina Euroopassa. Erityisesti lasten ja nuorten hampaiden eroosio herättää huolta hammaslääkärikunnassamme. Todennäköisesti suurin syy eroosion yleistymiselle on elämäntapojen muuttuminen ja lisääntynyt napostelu. Viime 20 vuoden aikana kauppoihin on tullut energiajuomia, urheilujuomia ja entistä suurempia karkkipusseja.

Kaikki tietävät, että karkit ja energiajuomat eivät ole terveellisiä tai hyviä hampaille. Kannattaa kuitenkin muistaa, että terveellisessä ruoassakin kannattaa pidättäytyä kohtuudessa: terveellinen ei ole terveellistä, jos sitä syö liian tiheästi.

Tärkeintä on syödä monipuolisesti ja noudattaa säännöllistä ateriarytmiä.”

Kommentti: Nuori tohtori on koko ikänsä joutunut kuuntelemaan mm. "PK-tietäjän" sanomaa, että tulee syödä 10 ateriaa päivässä. Jos idiotia ei ihan fyysisestä kontaktista tartukaan, niin AIVOPESU on silti tehokasta. Valheen toisto riittävän useasti tekee siitä totuuden.
No, tohtori ehdottaakin 6-7 aterian päivärytmiä, jolloin ei tarvitsisi yöllä nousta syömään tai ehtisi ainakin tehdä työtä, josta palkka maksetaan.

Jatkuva napostelu huolestuttaa tohtoria. No siihen syyllinen on yksinomaan hiilihydraattituputus, joka ei mitenkään voi pidättää nälkää. "Maha täyteen ja kunnon töräys, niin taas on nälkä." Suositus on syödä runsaasti marjoja ja hedelmiä, jotta fruktoosin saanti turvataan ja rasvamaksalle annetaan kehittymisen mahdollisuus. Lisätyllä sokerilla saadaan happamuuden maku poistettua ja on syytä olla ylpeä eroosiosta omassa suussa.

Voi silti hyvin kuvitella ja olenpa nähnytkin, kuinka kinkusta huolellisesti leikellään pois se paras osa eli rasva. On kaiketi trendikästä närkkäillä ja olla olevinaan "ravintotietoinen". Muistan hyvin Helsingfors Svenka Marthaföreningin 100-vuotisjuhlakokouksen, jossa takanani istui pari "ruokintaopiskelijaa" , jotka moittivat juhlaesitelmän pitäjää Annika Dahlqvistia epätieteellisyydestä ja virheistä koskien ruokavaliota. Tytöt tiesivät paremmin kuin heitä oli opetettu ihan yliopistossa vastaavan "tietäjän" toimesta. Siis AIVOPESU on sama asia kuin Pohjoi-Korealaisen näkemyksen omaksuminen.

Miksi happohyökkäysta yritetään torjua karamelleilla ja purukumeilla? Eikö niiden sisältämä sokeri tai sen johdannaiset ole juuri bakteerien parasta ravintoa? Mihin tarvitaan 6-7 syömiskertaa päivässä? Eikö se juuri todista ravinnekelvottomuudesta ja nälän jatkuvasta läsnäolosta? Eipä tohtori artikkelissaan maininnut mitään lasten lihavuuden räjähdysmäisestä ongelmasta, vai oliko mahdollisesti juuri kontaktipinta liian suppea aikuisopiskelijoiden parissa. Ei taida muistaa aikoinaan rippilahjaksi annettuja tekareita lapsille?

Ainoa tie hyvään hammashygieniaan ja postprandiaalisen tilan välttämiseen on VHH tai ketogeeninen ruokavalio, jota "viralliset viisaat"kiroavat pöhköyttään ja ilman tietoa asiasta. Haluavat jostain syystä myös evätä hyvän hoidon diabeetikoilta sekä epilepsiapotilailta, muista lukuisia sairauksia unohtamatta. Yhtä lailla kuin liikenteessä kännykän räplääminen ja kuulokkeet korvilla kulkeminen vaarantaa henkesi, niin myös liiallinen hiilihydraattipupellus on tuhon tie, joskin hitaamman kuoleman kautta. Ensi kidutaan ja sitten vasta haudataan.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa

cron